» »

NASA je uspešno pobrala vzorec kamnin s površja asteroida

NASA je uspešno pobrala vzorec kamnin s površja asteroida

sonda OSIRIS-REx

vir: NASA

roka s sesalnikom

vir: NASA
NASA - Malo pred preteklo polnočjo po našem času se je Nasino vesoljsko plovilo OSIRIS-REx na hitro dotaknilo asteroida Bennu in uspešno pobralo vzorec njegovih kamnin, kar je prvi ameriški uspeh te sorte. Ko bodo raziskovalci ugotovili, koliko materiala so pridobili, bo verjetno že sledila triletna pot domov na Zemljo.

Pri pobiranjih kamnov s tal asteroidov so nesporni prvaki zaenkrat Japonci s sondama Hayabusa - druga od njiju se ravnokar vrača domov s koščkom asteroida Ryugu. Te vandrajoče vesoljske zaplate kamenja so tarča človekovega raziskovanja zato, ker gre za ostanke grajenja našega osončja, ki nam lahko marsikaj povedo o njegovi sestavi in nemara tudi izvoru življenja. Pred več kot desetletjem so si tako v agenciji NASA za tarčo odprave izbrali približno 500 metrov velik asteroid Bennu. Gre za Zemlji bližnji asteroid, trenutno na razdalji dobrih 320 milijonov kilometrov, ki se bo sicer v prihodnjem stoletju prisvaljkal tudi nevarno blizu modremu planetu. Po sestavi je malce drugačen od Ryuguja, znanstveniki pa domnevajo, da bi znal imeti veliko organskih snovi ter nam zaradi svoje starosti - prek 4,5 milijarde let - dosti povedati o zgodovini osončja.



Misija OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) je bila v vesolje izstreljena pred štirimi leti in je do cilja prispela pred dvema. Takrat je postalo jasno, da bo podvig pobiranja vzorca s površine težji od pričakovanega, kajti Bennu je drugačen, kot so predvidevali. Namesto gladkega peščenega površja je inženirje pričakalo razgibano skalovje, zato so dve leti pedantno kartirali asteroid in pripravljali postopek spusta, v katerem bi se zgolj na hitro dotaknili površja s teleskopsko roko ter posesali nekaj sto gramov materiala (touch-and-go ali TAG). Izbrali so si za dobre tri parkirne prostore širok kraterček Nightingale. Plovilo je sicer imelo tri teoretične poskuse, saj je nosilo tri doze dušika, ki poganja njegov "sesalnik". V primeru neuspeha so imeli predvidene tudi druge kraje pristanka.

Trenutno kaže, da je podvig jemanja vzorca v celoti uspel. Sonda ga je izpeljala v torek, šest minut pred polnočjo po našem času, a ker signal do Zemlje potrebuje 18 minut, smo potrditev dočakali šele v sredo, dvanajst minut čez polnoč. Znanstveniki bodo prav tako šele danes čez dan dognali, kolikšna količina asteroidnega kamenja zdaj v resnici čepi na krovu; za uspeh misije zahtevajo najmanj 60 gramov, a upajo na precej več, saj je na plovilu prostora za dva kilograma. Glede na to se bodo v prihodnjih dneh odločili, ali gre OSIRIS-REx takoj proti domu ali pa bodo morda celo poskusili znova, saj imajo teoretično časa do maja prihodnje leto. Plovilo bo sicer tudi za pot domov potrebovalo tri leta in naj bi se v ameriško puščavo spustilo konec septembra 2023.

7 komentarjev

carota ::

Znanstveniki bodo prav tako šele danes čez dan dognali, kolikšna količina asteroidnega kamenja zdaj v resnici čepi na krovu ...

Follow-up?

schurda ::

Čestitke za uspeh!
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

carota ::

But it will take another week for ground teams to get a reasonably precise estimate of how much material OSIRIS-REx captured during its touch and go landing Tuesday on asteroid Bennu ...
Vir.

Aggressor ::

Akshually - https://www.technologyreview.com/2020/1...

"The sample collection maneuver picked up so much rubble from asteroid Bennu that the lid on the collection chamber won't close properly."
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

dexterboy ::

Bravo, Nasa, kapo dol!
Število komentarjev ob tej novici realno prikazuje trenutno stanje duha...
Pa mass measurment at 4:15.. OFF, čisti off!
Še enkrat, kapo dol!
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

carota ::

After the sample is stowed safely, OSIRIS-REx will leave Bennu in March, and bring the sample back to Earth in 2023.

nekikr ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NASA je uspešno pobrala vzorec kamnin s površja asteroida

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74047 (2287) nekikr
»

Hayabusa 2 prispela do cilja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136697 (5467) D3m0r4l1z3d
»

Milijarde v vesolju: Luksemburg bo začel rudariti po asteroidih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12224160 (19675) BigWhale

Več podobnih tem