»

Psyche gre na šestletno pot na asteroid

Slo-Tech - NASA je danes v vesolje uspešno izstrelila plovilo Psyche, ki bo šest let potovalo do istoimenskega asteroida v asteroidnem pasu. Motorje so zagnali ob 16.19 po slovenskem času v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi. Za vzlet je poskrbela SpaceX-ova raketa Falcon Heavy. Če bo šlo vse po načrtih, bo plovilo asteroid prestreglo julija 2029, nato pa ga bo saj 26 mesecev analiziralo z več višin in zornih kotov s tremi glavnimi instrumenti. V tem času bo asteroid poslikalo, naredilo zemljevid in ugotovilo njegovo sestavo.

Psyche je asteroid, ki meri 173 kilometrov po najdaljši dimenziji. Znanstveniki so ugotovili, da vsebuje velike količine
železa in drugih kovin. Najverjetneje gre za ostanek iz zgodnje dobe Osončja pred 4,5 milijardami let, bržčas za del jedra planetezimala iz železa. Pot do njega bo trajala bistveno dlje, kot bi naivno sklepali iz njegove lokacije v asteroidnem pasu onkraj Marsa. Plovilo bo na poti naredilo dva polna "kroga", pri čemer si bo pomagalo z...

4 komentarji

NASA na Zemljo uspešno prinesla vzorec asteroida

vir: NASA
NASA - Kapsula z vzorcem materiala z asteroida Bennu, ki ga je Nasina odprava OSIRIS-REx pobrala pred tremi leti, je nepoškodovana pristala v ameriški pustinji.

20. oktobra 2020 smo lahko spremljali zanimiv vesoljski podvig, ko je Nasina sonda OSIRIS-REx pobožala asteroid Bennu in na ta način iz njega izvabila nekaj vzorčnega peska ter kamenja. Postopek je zbral toliko materiala, da se zadrževalna komora ni mogla več zapreti in so jo morali pospešeno potegniti v kapsulo, v kateri je nato odpotovala proti Zemlji. Glede na obnašanje sonde so izmerili, da vzorec tehta nekje med 150 in 350 grami, kar je dosti več od predvidenih 50 gramov, kolikor so si na štartu želeli. Točen izkupiček bo znan že kmalu, kajti kapsula je sedem let po začetku misije danes, nekaj pred peto popoldne po našem času, pristala v puščavi ameriške zvezne države Utah. Ni šlo sicer povsem brez nevšečnosti, kajti zaviralno padalo se je odprlo precej prej, kot je bilo načrtovano - na 6000 metrih namesto na 1500 metrih -...

10 komentarjev

NASA je uspešno pobrala vzorec kamnin s površja asteroida

sonda OSIRIS-REx

vir: NASA
NASA - Malo pred preteklo polnočjo po našem času se je Nasino vesoljsko plovilo OSIRIS-REx na hitro dotaknilo asteroida Bennu in uspešno pobralo vzorec njegovih kamnin, kar je prvi ameriški uspeh te sorte. Ko bodo raziskovalci ugotovili, koliko materiala so pridobili, bo verjetno že sledila triletna pot domov na Zemljo.

Pri pobiranjih kamnov s tal asteroidov so nesporni prvaki zaenkrat Japonci s sondama Hayabusa - druga od njiju se ravnokar vrača domov s koščkom asteroida Ryugu. Te vandrajoče vesoljske zaplate kamenja so tarča človekovega raziskovanja zato, ker gre za ostanke grajenja našega osončja, ki nam lahko marsikaj povedo o njegovi sestavi in nemara tudi izvoru življenja. Pred več kot desetletjem so si tako v agenciji NASA za tarčo odprave izbrali približno 500 metrov velik asteroid Bennu. Gre za Zemlji bližnji asteroid, trenutno na razdalji dobrih 320 milijonov kilometrov, ki se bo sicer v prihodnjem stoletju prisvaljkal tudi nevarno blizu modremu planetu. Po sestavi je malce...

7 komentarjev

Starship je uspešno poskočil

Ars Technica - SpaceXu je ponoči v Boca Chici uspelo grob prototip Starshipa, SN5, končno odlepiti od tal in uspešno izvesti vzlet do višine 150 metrov ter pristanek.

SpaceX te dni novice polni predvsem spričo uspešne izstrelitve s človeško posadko in pa nadležnih komunikacijskih satelitov, toda Elon Musk in druščina obenem zrejo že daleč naprej. Tam v daljavi se izrisuje vesoljska ladja Starship, ki jo SpaceX snuje za polete s posadko na Luno, Mars in morda še dlje. Njen razvoj je precej samosvoj, saj so se v ameriški firmi odločili za zelo hitro in množično testiranje mnogoterih prototipov, namesto previdnejšega in bolj premišljenega postopka, kot je to sicer v navadi pri razvoju vesoljskih plovil. S tem se nadejajo hitrejšega razvoja, ki pa je hkrati tudi bolj tvegan: dva prototipa sta tako v preteklih mesecih že končala v eksploziji ter imploziji. In pa - ker so omenjeni prototipi kar se da okleščeni, so starshipi trenutno videti kot predimenzionirani bojlerji, saj vsebujejo zgolj en motor...

16 komentarjev

NASA je stara 60 let

Slo-Tech - Te dni NASA praznuje svoj 60. rojstni dan, saj je 29. julija 1958 tedanji ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower podpisal državni zakon o aeronavtiki in vesolju, na podlagi katerega je NASA 1. oktobra istega leta uradno začela delovati. NASA je nadomestila Nacionalni posvetovalni odbor za aeronavtiko (NACA), ki je bil ustanovljen leta 1915 med prvo svetovno vojno in je izvajal aeronavtične raziskave. Ko pa je Sovjetska unija leta 1957 v vesolje poslala prvi satelit Sputnik, ki so ga Američani lahko opazovali s svojih vrtov, je postalo jasno, da ZDA potrebujejo vesoljsko agencijo. Leto dni pozneje je bila rojena NASA.

Raziskovanje vesolja in potovanja tja se v ZDA ni začelo šele tedaj....

8 komentarjev

Sedem milijard nas je

Slo-Tech - Organizacija Združenih narodov ocenjuje, da bo svetovno prebivalstvo jutri okoli 13. ure preseglo mejnik sedmih milijard. Ameriški urad za popis prebivalstva je v svoji oceni za odtenek konservativnejši in napoveduje datum marec 2012, a to ne spremeni dejstva, da nas na Zemlji živi toliko, kot še nikdar prej v zgodovini. Od tega 60 odstotkov ljudi živi v Aziji, 15 odstotkov v Afriki, 10 odstotkov v Evropi, devet odstotkov v Južni Ameriki, pet odstotkov v Severni Ameriki in slab odstotek v Avstraliji.

Moderni človek oziroma homo sapiens sapiens se je na Zemlji pojavil pred približno...

265 komentarjev

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev