» »

Šepeti brez skrivnosti

Šepeti brez skrivnosti

Guardian - Aplikacija Whisper, ki naj bi uporabnikom omogočala anonimno razkrivanje skrivnosti na internetu, ni tako anonimna, kot se je zdelo. The Guardian je razkril, kako se podatki o uporabnikovi lokaciji zbirajo, četudi tega ne želi, da Whisper sodeluje z ameriškim obrambnim ministrstvom in da se vse objavljeno shranjujejo za nedoločen čas.

Whisper uporabnikom omogoča deljenje skrivnosti s svetom. Vsaka skrivnost sestoji iz fotografije in besedila, ki je nalepljeno čeznjo. Aplikacija obljublja anonimno deljenje teh skrivnosti in prejemanje komentarjev nanje. Zamisel se sliši zanimivo in dnevno prejme več kot tri milijone objav, a v dobi vsesplošnega prestrezanja telekomunikacij in prisluškovanja je anonimnost vražje težko zagotoviti. Na pametnem telefonu - praktično nemogoče.

Britanski časnik je razkril, da Whisper sploh ni tako zelo anonimen, kot bi želel biti. Dvomljivci so že pred časom opozarjali na nenavadno dejstvo, da aplikacija pri namestitvi na telefon zahteva veliko privilegijev, ki jih načeloma ne potrebuje - npr. dostop do imenika. Guardian pa je odkril, da kršenje zasebnosti precej bolj izpostavljeno.

Whisper ima možnost deliti tudi lokacijo, kje je bila skrivnost objavljena (geolokacijska funkcija na telefonu). Toda tudi če uporabnik to možnost izključi, Whisper še vedno beleži podatek o lokaciji. Sprva so to zanikali, nekaj dni po razkritju pa so spremenili pogoje uporabe, da to dovoljujejo. To je zelo problematično, ker je mogoče iz podatkov o času in lokaciji objave ugotoviti zelo veliko, mnogokrat celo avtorja. Whisper ima celo mehanizem za filtriranje sporočil glede na lokacijo, ki to početje še olajša.

Poleg tega so ugotovili tudi, da se podatki hranijo za nedoločen čas, četudi jih uporabniki izbrišejo. Medtem ko v politiki zasebnosti trdijo, da se podatki hranijo le kratek čas, so dejansko dostopni podatki za dve leti nazaj. Hkrati Whisper deli podatke z FBI in britansko MI5, kadar je to potrebno. Načeloma to počno vsa podjetja, če so primorana, a Whisper je pri tem zelo radodaren. Posebej pozorno spremljajo ljudi, ki so na pomembnih lokacijah in vzbujajo zanimanje (recimo okrog vojaških baz, Bele hiše itd.).

Pravzaprav nas ne sme presenetiti, da anonimnosti na internetu brez resnih priprav in napora ni. Čeprav so Whisper ustanovitelji oglaševali kot najvarnejšo mesto na internetu, kjer ne gre za prikrivanje identitete, temveč kjer identitete sploh ni, to ne drži. Internetu ni skrivnosti.

7 komentarjev

Glugy ::

" Čeprav so Whisper ustanovitelji oglaševali kot najvarnejšo mesto na internetu, kjer ne gre za prikrivanje identitete, temveč kjer identitete sploh ni, to ne drži. Internetu ni skrivnosti."

Me sploh ne čudi. Današnji marketing naredi vse da proda izdelek. Zlaže se, zavaja in ne daje odgovorov na prava vprašanja, če pa že so pa te tako medli da sploh ne odgovorijo na vprašanje.

Pithlit ::

Saj 2 leti je kratek čas... če bi bilo po njihovo bi se vse hranilo kar za nedoločen čas. Tko, za ziher.
Life is as complicated as we make it...

zmaugy ::

Me zanima če so tudi tukaj dvomljivce za šalo "cepili s chemtrailsi".

Jupito ::

Sem se že spraševal, kam so v zadnjem času izginili vsi prodajalci kačjega olja, tibetanskih energetskih kristalov in magnetkov, ki zmanjšajo porabo goriva...
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Phantomeye ::

kaj pa če je bil app v resnici honeypot?

zmaugy ::

Jupito je izjavil:

Sem se že spraševal, kam so v zadnjem času izginili vsi prodajalci kačjega olja, tibetanskih energetskih kristalov in magnetkov, ki zmanjšajo porabo goriva...

In povedati si hotel kaj?

Jupito ::

Honeypot? Bolj verjetno le neskrupulozni poslovneži, kakršni so v preteklosti prodajali Mrs. Krepman's Ye olde syrup kot preventivo za tuberkulozo, dokler to ni postalo prepovedano. Če so ljudje zaskrbljeni glede nečesa, se "zdravilo" z ustrezno etiketo lahko prodaja. Dandanes sta to pač anonimnost in zasebnost.
Honeypot bi bolj skrival svoje nedokumentirane sposobnosti. In pobral več podatkov.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Open Whisper Systems razkril podatke iz tajne sodne odredbe

Oddelek: Novice / Zasebnost
176345 (4793) jype
»

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Oddelek: Novice / Varnost
98862 (1311) Jst
»

Šepeti brez skrivnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
76987 (6280) Jupito
»

MWC: Blackphone kot telefon s poudarkom na zasebnosti

Oddelek: Novice / Android
156463 (4612) Looooooka
»

Whisper Monitor, dinamični požarni zid za Android

Oddelek: Novice / Android
115688 (4092) CaqKa

Več podobnih tem