» »

Zvezno sodišče ZDA: pregledovanje elektronskih naprav na mejah je neustavno

Zvezno sodišče ZDA: pregledovanje elektronskih naprav na mejah je neustavno

vir: Flickr

vir: Ars Technica
Ars Technica - Enajsterica potnikov, med njimi deset državljanov ZDA, je s pomočjo organizacije American Civil Liberties Union (ACLU) izbojevala pomembno zmago na bostonskem zveznem sodišču. Potem, ko so jim mejni agenti preiskali prenosnike oz. telefone so o tem leta 2017 sprožili sodni spor. Mimogrede, med tožniki sta se znašla tudi novinar in NASIN inženir, čigar telefon je bil last Jet Propulsion Laboratorija. Sodišče je zdaj odločilo, da vlada potnikom na meji nima pravice preiskovati telefonov in drugih naprav, brez da bi za kaj takega imela utemeljeni in individualizirani sum na storjeno kaznivo dejanje. Preiskave brez sodnega naloga so po mnenju sodišča kršitev četrtega amandmaja ameriške ustave, ki prebivalce ščiti prav pred neupravičenimi preiskavami in zasegi. Prav tako je sodišče odločilo, da so za take preiskave pooblaščeni zgolj uslužbenci dveh agencij, Customs and Border Protection (CBP) in Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Ni pa sodišče tožnikom ugodilo glede zahteve, da se pogoji za tako preiskavo še dodatno zaostrijo. Kakorkoli, odločitev še ni pravnomočna, ameriška vlada se lahko nanjo pritoži.

S tem je verjetno končano obdobje sistematičnega kršenja pravic in svoboščin, ki si ga je vlada ZDA pridrževala na mejah države. Te so namreč nekakšna siva cona, kjer celo njihovi državljani niso deležni vseh pravic, ki jim sicer gredo znotraj države. Vlada je ves čas zatrjevala, da za preiskavo naprav na meji ne potrebuje dovoljenja sodišča, še več, od potnikov so pogosto zahtevali tudi njihova uporabniška imena na družabnih omrežjih ter jim v primeru neprimernih objav odrekli vstop v državo. Slednje se je nekajkrat primerilo celo posameznikom, ki so imeli na svojih zidovih neprimerne objave, ki so jih tja delile tretje osebe.

Mejni organi ZDA so po lastnih ocenah lani preiskali naprave približno 33.000 potnikom, kar po njihovih podatkih predstavlja 0,007 % vseh tistih, ki so v tem času prečkali mejo.

6 komentarjev

tony1 ::

Počasi bi se že spodobilo, da bi ACLU dobil kakšno predsedniško medaljo svobode :-)

k4vz0024 ::

Hja, kaj potem,za tujce to ne velja.

zmaugy ::

V principu ustava na ozemlju ZDA velja tudi za tiste, ki niso državljani. Kako je pa konkretno v tem primeru bi pa moral kakšen pravnik povedati.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

rabelj5 ::

kot da ameriško vlado brigajo take malenkosti

jype ::

zmaugy je izjavil:

V principu ustava na ozemlju ZDA velja tudi za tiste, ki niso državljani. Kako je pa konkretno v tem primeru bi pa moral kakšen pravnik povedati.



x> ne verjamem kaj dosti v to, da ce bi na meji razlagal, da oni nimajo te pravice zaradi te sodbe, da bi me kdo kaj dosti uposteval
x> sploh ker me itak lahko brez razloga fuknejo ven

PaX_MaN ::

zmaugy je izjavil:

V principu ustava na ozemlju ZDA velja tudi za tiste, ki niso državljani.

V tem primeru ne gre za tiste, ki niso državljani(eden je ... er, z dovoljenjem za stalno prebivanje, ki jr =državljanstvo ).

zmaugy je izjavil:

Kako je pa konkretno v tem primeru bi pa moral kakšen pravnik povedati.

Hja:
"the historical practice of warrantless searches and their acceptance at the time the Bill of Rights was adopted indicate that border searches are inherently 'reasonable,' and thus exempt from the Fourth Amendment's probable cause and warrant requirements."

searches made at the border, pursuant to the longstanding right of the sovereign to protect itself by stopping and examining persons and property crossing into this country, are reasonable simply by virtue of the fact that they occur at the border," declaring the warrantless search of the envelopes to be legal and the evidence to be admissible

¯\_(ツ)_/¯
No, sej zgleda da bo na konc (spet) moralo Vrhovno povedat, kva je res.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Število pregledov računalnikov na ameriški meji se povečuje

Oddelek: Novice / Zasebnost
349371 (6856) SimplyMiha
»

Britanski cariniki čekirajo mobilne telefone, policija bi tudi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
12632735 (29685) AndrejO
»

Pristojnosti policistov na mejnih prehodih (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7820961 (17948) Tomi
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776367 (62872) Iatromantis
»

Zasegi prenosnih računalnikov na mejah

Oddelek: Novice / Zasebnost
345921 (4242) STASI

Več podobnih tem