» »

Francija uvedla spletni davek na multinacionalke

Francija uvedla spletni davek na multinacionalke

Slo-Tech - Po napovedih je tudi zgornji dom francoskega parlamenta potrdil novo zakonodajo, ki obdavčuje tehnološke gigante, ki v Franciji ustvarjajo prihodke, a tam ne plačujejo davka na dobiček. Novi zakon uvaja 3-odstotni davek na promet, ki ga v Franciji ustvarijo podjetja, ki imajo globalno vsaj 750 milijonov evrov prometa, če ga vsaj 25 milijonov evrov ustvarijo v Franciji. Z drugimi besedami, gre za Google, Amazon, Apple in podobne, ki prodajajo svoje izdelke ali storitve po celem svetu, a v Franciji nimajo stalne poslovne enote ali pa ta v tujino plačuje visoke licenčnine in najemnine, zato v Franciji ne izkazujejo (skoraj nič) dobička.

Na seznamu je približno 30 podjetij, od tega jih je večina v ZDA. To je ameriškega predsednika Donalda Trumpa že tako ujezilo, da je že uvedel preiskavo ukrepa. Trdi, da gre za nepravičen ukrep, ki je uperjen zlasti proti ameriškim podjetjem. To drži, a v resnici je ukrep uperjen proti skupini podjetij s podobnimi poslovnimi praksami, ki pa so res večinoma v ZDA. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je odgovoril, da je Francija suverena država, ki sama oblikuje lastno davčno politiko, pri čemer bo tudi ostalo. V ZDA lahko zaradi ukrepa zvišajo carine na francosko blago. Ponuja pa Francija roko ZDA, saj pravi, da bi morali državi najti dogovorno rešitev za problem obdavčitve internetnih velikanih, ne pa se zatekati v grožnje.

Francoski davek bo letno navrgel okrog 500 milijonov evrov, kar je tako za Francijo kakor za vse tehnološke multinacionalke zanemarljiva številka. To je približno tako, kot če bi se v Sloveniji pogovarjali o dodatni obremenitvi v višini 10 milijonov evrov. Ni prijetno, je pa za proračun v rangu zaokrožitvene napake.

Evropska komisija ocenjuje, da internetni giganti plačujejo okrog 8-9 odstotkov davka na dobiček, medtem ko je povprečje za vsa podjetja v EU 23 odstotkov. Zaradi tega so se v EU odvijala tudi pogajanja o enotni rešitvi tega problema na nivoju Skupnosti, a so Irska, Češka, Švedska in Finska nasprotovale uveljaviti evropskega davka. Zaradi tega so Nemčija, Francija, Avstrija, Španija in tudi Slovenija začele uvajati svoje davke. Bo pa Francija davek ukinila, če pride do dogovora v celotni EU, pravijo.

2 komentarja

srus ::

Vi nam Volkswagen, Deutsche Bank in Monsanto takoj po Bayerjevem prevzemu. Mi vam Google, Microsoft in Amazon.

Ah, kako se imamo radi čez Atlantik.

Oberyn ::

Nič, treba je iti s tokom. Jaz sem davek od dobička moje firme tradicionalno utajeval, sedaj bom pa naročil računovodji, naj ga vseeno obračuna do višine zaokrožitvene napake. Samo upam, da me kolegi zaradi tega ne bodo zmerjali s komunajzarjem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Francija multinacionalke prisilila k objavi dobička na svojih tleh?

Oddelek: Novice / NWO
103749 (2587) nejcek74
»

Bo digitalni davek podražil francoska vina v ZDA? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9119503 (16006) nejcek74
»

Francoski davek na spletne gigante korak bliže

Oddelek: Novice / Ostale najave
306163 (4672) zmaugy
»

Kako dobiti denar od Googla in Facebooka: Francija bi obdavčila zbirke osebnih podatk

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3310685 (8910) VaeVictis

Več podobnih tem