» »

V Mississippiju nastaja robotska tovarna raket

V Mississippiju nastaja robotska tovarna raket

Ars Technica - Ameriško zasebno raketno podjetje Relativity Space je od Nase najelo prostore v raketni bazi Stennis Space Center v Mississippiju, v katerih postavljajo visoko robotizirano tovarno za proizvodnjo raket, s katero želijo bistveno skrčiti tako čas kot stroške nastanka vesoljskih plovil.

Ena od poglavitnih ovir na poti človeštva do medplanetarne civilizacije je trenutno visoka cena vesoljskih poletov, kar skušajo inženirji premostiti na različne načine. SpaceX orje ledino z nosilnimi raketami za večkratno uporabo, pri mladi družbi Relativity Space pa stavijo na visoko avtomatiziran proces 3D tiskanja, s katerim naj bi tako poenostavili in pospešili proizvodnjo, da bi čas gradnje raketnih motorjev skrajšali za desetkrat. Sliši se precej ekstremno, toda v podjetju trdijo, da znajo sedaj zgorevalno komoro za svoj motor Aeon 1 napraviti v dobrem mesecu (dva tedna tiskanja, dva tedna obdelave), medtem ko bi s klasičnimi postopki izdelave to trajalo vsaj leto dni.

Relativity Space iz Los Angelesa so ustanovili pred štirimi leti in zgolj v tem času so pokazali tako omenjeni motor kot 3D tiskalnik za kovine Stargate. Naslednja stopnica je razvoj rakete Terran 1, za katere preizkušanje so lani od Nase že najeli testni prostor v bazi Stennis v Mississippiju. Sedaj so zgolj lučaj stran najeli še ogromno zgradbo 9101, v kateri so pričeli graditi svojo ambiciozno zastavljeno tovarno. Po smelem načrtu naj bi prvo raketo, s tono tovora, v vesolje poslali že prihodnje leto, v tovarni pa letno zgradili med dvanajst in štiriindvajset raket.

Resnici na ljubo je Relativity Space zgolj ena v množici povzpetniških firm, ki si želijo odtrgati svoj kos pogače v vsesplošnem razmahu pošiljanja predmetov v orbito. A četudi se njihove namere izkažejo za preoptimistične, utegnemo dobiti nekatere pomembne odgovore na to, kakšne bližnjice pri projektiranju in proizvodnji raket nam omogoča 3D tiskanje. V podjetju ne skrivajo, da je ta vidik zanje nemara važnejši od samega potovanja v vesolje, saj upajo, da bodo svoje 3D printerje uporabljali tudi pri proizvodnji na drugih planetih.

1 komentar

Markoff ::

No comment.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Buran - Sovjetski space shuttle

Oddelek: Znanost in tehnologija
376746 (5275) Okapi
»

Elon Musk - prihodnost raziskovanja vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
2813850 (11483) DarkSite
»

Danes poslednji polet Space Shuttlov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6315680 (13800) Manu
»

Shuttli ponovno v uporabi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7416947 (15730) gfighter

Več podobnih tem