» »

5G ali vremenska napoved: moramo res izbirati?

5G ali vremenska napoved: moramo res izbirati?

Slo-Tech - Potem ko so v ZDA marca razdelili prve frekvence za postavitev omrežja 5G, se odtlej bije hud boj med dvema nepričakovanima nasprotnikoma. Uporabi 24-GHz pasu nasprotujeta NASA in NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), ki svarita, da utegne to močno poslabšati kakovost meteoroloških opazovanj in posledično vremenskih napovedi. Problem, ki bi ga bili morali rešiti strokovno, je prerasel v politični obračun, ki je vrhunec dosegel 22. maja v pričanju direktorja NOAA pred Kongresom. Nekoliko pavšalno, a ne brez podlage, je ocenil, da bi množična uporaba omenjenega pasu za 5G vsaj za tretjino poslabšala kakovost vremenskih napovedi, kar bi nas vrnilo v leto 1980 - in na primer pri gibanju hurikanov odščipnilo dva do tri dni pogleda v prihodnost. Toliko manj časa bi imeli za evakuacijo, je dramatično dodal.

Te svareče napovedi podpira fizika. Značilen absorpcijski trak vodne pare leži v območju med 23,6 in 24,0 GHz, zato večina vremenskih satelitov danes Zemljo fotografira tudi s frekvenco 23,8 GHz. Na ta način lahko natančno določijo razporeditev in koncentracijo vodne pare v ozračju, kar je ključni parameter pri vremenskih napovedih. Medtem pa se bo 5G začel pri 24 GHz. To predstavlja pomemben vir interferenc za vremenske satelite, ki bi zaradi tega lahko slabše merili koncentracijo vodne pare.

Neil Jacobs, ki vodi NOAA, je dejal, da bi izgubili kar 77 odstotkov podatkov, kar bi napovedi poslabšalo za 30 odstotkov in nas vrnilo 40 let v preteklost. Dodaja, da trenutno drugih metod za pasivno opazovanje vodne pare v ozračju preprosto ni. S tem se strinja tudi NASA. V odboru za znanost v predstavniškem domu je direktor Jim Bridenstine poudaril, da je ta del elektromagnetnega spektra nujno potreben za napovedovanje gibanja hurikanov. To je pomembno, saj so od tega odvisne evakuacije.

To niso nove trditve, le prepiranje je v javnost pljusknilo šele sedaj. Nove specifikacije 5G NR imajo namreč posebne zahteve, da so v pasu 24,25-27,50 GHz oddajanja šibkejša ravno zaradi vremenskih satelitov (točka 6.5.3.2.2). Toda NOAA in NASA trdita, da to ne zadostuje in da je treba rabo omejiti še bolj.

Na drugem bregu pa je združenje operaterjev (CTIA), ki mu pritrjuje tudi Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC). Ti so najprej trdili, da meteorologi zavajajo in navajajo specifikacije 13 let stare opreme, ki se sploh ne uporablja. Ko so meteorologi to jasno zanikali, so v CTIA še vedno vztrajali, da so novi senzorji bistveno manj občutljivi na interferenco na 5G. Sedaj se je oglasil tudi Ajit Pai, direktor FCC, ki prav tako zanika nevarnosti. Trdi, da je 5G vsaj 250 MHz proč od dela spektra za vremenske satelite. Dodaja še, da obstaja več deset tisoč različnih povezav, ki delujejo tik pod 23,8 GHz, pa ne povzročajo težav. Ker ni videl še nobene študije, ki bi resnično pokazala problematičnost 5G, ne podpira nadaljnjega zmanjšanja oddajne moči v tem delu spektra. FCC sicer dovoljuje oddajanje mimo spektra v moči -20 dB, medtem ko si NASA in NOAA prizadeta za znižanje na -50 dB. NOAA pripravlja študijo o vplivih 5G, ki pa še ni končana.

Podobne debate se utegnejo ponoviti tudi pri višjih frekvencah. Pri 36-37 GHz se zaznavata dež in sneg, pri 50 GHz pa se meri temperatura v atmosferi. Nadaljnja rast 5G bi lahko sprožila debate o razširitvi tudi v te frekvenčne pasove, kjer bi spet trčili ob meteorologe.

64 komentarjev

«
1
2

Dr_M ::

Ta klovn Ajit bo govoril kaj je res in kaj ni. Zjebal je wifi in routerje, kle bi pa kar scal po frekvencnem spektru, ki ga ne pozna? Se vidi, kdo ga je nastavil.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

opeter ::

Nekoliko pavšalno, a ne brez podlage, je ocenil, da bi množična uporaba omenjenega pasu za 5G vsaj za tretjino poslabšala kakovost vremenskih napovedi, kar bi nas vrnilo v leto 1980 - in na primer pri gibanju hurikanov odščipnilo dva do tri dni pogleda v prihodnost. Toliko manj časa bi imeli za evakuacijo, je dramatično dodal.

Nas ali njih? Pri nas je napoved vremena že od vekomaj samo ugibanje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

nekikr ::

Še žličkarji pridejo in kaj najdejo pa bo ;)

starfotr ::

Ni ugibanje. Je napoved, izdelana iz številnih podatkov in modelov in seveda ima neko verjetnost biti dobra ali slaba.

Če so frekvence za drugo rabo, jih nimajo kaj uporabljat za 5G. S 5G bi radi zasvinjali vsak neporabljen drobec spektra. Naj gredo v kirac s tem drkanjem.

c3p0 ::

Res rabimo 5G, potem pa neke smešne omejitve pri operaterjih?

starfotr ::

Omejitve bodo vedno. Eter je omejena dobrina in tudi v teoriji ni mogoče prenašati neomejenih količin preko zraka.
operaterji seveda želijo čim bolj neobremenjeno omrežje in čim več denarja na prenešeno enoto podatkov.

Seveda ti lahko prodajo neomejeno količino, vendar ko se jim začne zabijat pasovna širina, hitro omejijo vse skupaj, navadno v aplošnih pogojih, še vedno pa prodajajo neomejeno.

Cange ::

Mikrovalovno pečico so pogruntali leta 1945, 2kw "oddajnik" lahko zavre vodo na 10cm razdalje. Tale se obnaša kot da je 5G vaporizer ozračja. Naj še slikajo 2 goloba ki sta se zaletela v anteno 5G in priložijo kot dokaz kako jih je skuhalo.

Glugy ::

Čak a zdej naj bi mi verjel da oni niso najprej preveril katera radijska pasovna širina ni zasedena preden so šli v razvoj 5G tehnologije? To je totalna neumnost.
"Trdi, da je 5G vsaj 250 MHz proč od dela spektra za vremenske satelite. "
Je blizu zasedenemu spektru ampak ne pa v zasedenem spektru. Nevem če ni razlog gonje proti 5G posredno tudi gonja proti Huawei na globalni ravni ker je vodilni pri razvoju te tehnologije. V vsakem primeru so pa potrebna testiranja.

LeQuack ::

Noben sploh ne rabi 5G in ga vseeno forsirajo, tako da se ve da so veliki denarji zadaj. Trump je začel svoj trade war s Kitajsko ravno zaradi 5G.
Quack !

jype ::

NASA in NOAA imata prav, operaterji bi pa radi denar. Easy.

Pac-Man ::

Glugy je izjavil:

Nevem če ni razlog gonje proti 5G posredno tudi gonja proti Huawei na globalni ravni ker je vodilni pri razvoju te tehnologije. V vsakem primeru so pa potrebna testiranja.

Si vredu?

Sedaj se je oglasil tudi Ajit Pai, direktor FCC, ki prav tako zanika nevarnosti. Trdi, da je 5G vsaj 250 MHz proč od dela spektra za vremenske satelite.

https://www.multichannel.com/news/fccs-...

FCC chair Ajit Pai told Congress this week that he definitely thinks Chinese telecom tech company Huawei is a threat to national security.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pac-Man ()

borut_p ::

LeQuack je izjavil:

Noben sploh ne rabi 5G in ga vseeno forsirajo, tako da se ve da so veliki denarji zadaj. Trump je začel svoj trade war s Kitajsko ravno zaradi 5G.


daleč od tega

LeQuack ::

Brussels suspends 5G plan

A Belgian government minister has announced the suspension of plans to provide 5G wireless internet access throughout the Belgian capital due to concerns about radiation levels.

"I cannot welcome such technology if radiation standards, which must protect the citizen, are not respected," said Céline Fremault, Minister of the Government of the Brussels-Capital Region, responsible for Housing, Quality of Life, Environment and Energy. "The people of Brussels are not guinea pigs whose health I can sell at a profit. We cannot leave anything to doubt."

https://brussels-express.eu/brussels-su...
https://www.telegraphindia.com/opinion/...
Quack !

Cange ::

jype je izjavil:

NASA in NOAA imata prav, operaterji bi pa radi denar. Easy.


Seveda se ne bo trajno postavilo 10kw oddajnik (beri zvočnik) na 5kHz v centru mesta.

Looooooka ::

Glede na kvaliteto vremenske napovedi ne bo nobene hude izgube.

logocar3 ::

Zakaj bi NASA in NAOO lahko imeli prav: ker meritve pare ni zakodiran digitalni signal ampak je analogni, lahko vsak dodaten vir pokvari meritev. In 250Mhz je le 1% od iskane frekvence, in se lahko zgodi da sipa frekvence tudi izven svojega območja (predvsem pri kaksnih poceni kitajskih izvedbah s slabim QA). In cetudi to sipanje ni veliko, je dejanski signal za paro toliko sibak, da bi to sipanje se vplivalo na meritev.

Seveda pa rabijo opraviti par raziskav da vidijo ce to res toliko pokvari meritve.

Ta bruselska zadeva je pa cista budalaština - kolkr vem imamo v zakonih omejitve moci EM sevanja ki so realno postavljene, in mora 5G seveda lepo slediti temu. Obstajajo pa isti verniki kot anti-cepljenju...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: logocar3 ()

user1618 ::

Na 5G temelji vsa prihodnost, krvavo je nujen za IoT in digitalizacijo biznisa

LeQuack je izjavil:

Noben sploh ne rabi 5G in ga vseeno forsirajo, tako da se ve da so veliki denarji zadaj. Trump je začel svoj trade war s Kitajsko ravno zaradi 5G.
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

thetech ::

Pac-Man je izjavil:


FCC chair Ajit Pai told Congress this week that he definitely thinks Chinese telecom tech company Huawei is a threat to national security.


Ti si? Kaj ameriška lutka Pai misli je popolnoma nepomembno. Pomembni so zgolj dokazi, katere pa še nihče ni predstavil. Naj Pai svoje trditve dokaže, ne pa da laja po naročilu.

Poleg tega Pai NI oseba, ki bi lahko govorila ali je 5G škodljiv ali ne. Za to pač no usposobljen.

LeQuack je izjavil:

Noben sploh ne rabi 5G in ga vseeno forsirajo, tako da se ve da so veliki denarji zadaj. Trump je zaÄel svoj trade war s Kitajsko ravno zaradi 5G.

Če ga ti ne rabiš, še ne pemeni, da ga tudi drugi ne.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: avani ()

janezvalva ::

glas za vremebsko napoved
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

vostok_1 ::

thetech je izjavil:

Pac-Man je izjavil:


FCC chair Ajit Pai told Congress this week that he definitely thinks Chinese telecom tech company Huawei is a threat to national security.


Ti si? Kaj ameriška lutka Pai misli je popolnoma nepomembno. Pomembni so zgolj dokazi, katere pa še nihče ni predstavil. Naj Pai svoje trditve dokaže, ne pa da laja po naročilu.

Poleg tega Pai NI oseba, ki bi lahko govorila ali je 5G škodljiv ali ne. Za to pač no usposobljen.

LeQuack je izjavil:

Noben sploh ne rabi 5G in ga vseeno forsirajo, tako da se ve da so veliki denarji zadaj. Trump je zaÄel svoj trade war s Kitajsko ravno zaradi 5G.

Če ga ti ne rabiš, še ne pemeni, da ga tudi drugi ne.


Večina ga bo uporabljala za prenos PewDiePija. Preostali del, bo namenjen nadzoru populacije.

Count on it.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

klinker ::

Tocno tako. Za "telefonske" potrebe je ze 3g bil ok, 4g je pa itak hitrejsi od marsikaterega hisnega A/VDSLja.
5G populaciji ne koristi ama nic, ker je ze 4G overkill in ce ne koristi populaciji dobro vemo komu in cemu edino lahko se koristi.

Looooooka ::

Tebi mogoce ne. Ljudje, ki hocejo stvari kot so real time AI povezave za samovozeca vozila in kup drugih "star trek"ovskih zadev pa to rabijo, ker je ogromna prepustnost podatkov in nizka latenca edini nacin, da bo karkoli od trga dejansko uporabno. In 4G/LTE je za te zadeve cisto neuporaben.

LeQuack ::

logocar3 je izjavil:


Ta bruselska zadeva je pa cista budalaština - kolkr vem imamo v zakonih omejitve moci EM sevanja ki so realno postavljene, in mora 5G seveda lepo slediti temu. Obstajajo pa isti verniki kot anti-cepljenju...


Saj lahko ta podjetja dajo disclaimer, da 5G ne škoduje zdravju, ne povzroča raka itd. Tako da potem če se izkaže da to ni res, da lahko državljani tožijo in živijo kot milijonarji.
Quack !

darksamurai ::

Če bodo samovozeča vozila odvisna od hitrega 5G bodo neuporabna, ker bodo zelo hitro izgubila signal (visoke frekvence). 24GHz signal bo vleklo blizu baznih postaj in še to v vidni liniji. Nižje frekvence za 5G bodo pa realno podobne kot trenutni 4G.
Za 5G se ocenjuje, da bo potrebno 2-3x večje število baznih postaj, kar bo zagotovo pomenilo višanje cen za mobilne pakete. Za 95% populacije, ki potrebuje mobilni internet za socialna omrežja in youtube višanje cen ni ravno to kar si želijo.

vostok_1 ::

Looooooka je izjavil:

Tebi mogoce ne. Ljudje, ki hocejo stvari kot so real time AI povezave za samovozeca vozila in kup drugih "star trek"ovskih zadev pa to rabijo, ker je ogromna prepustnost podatkov in nizka latenca edini nacin, da bo karkoli od trga dejansko uporabno. In 4G/LTE je za te zadeve cisto neuporaben.


My point exactly.

To bodo rabili podjetja in vlade, da prepračunajo vsako dogajanje med populacijo.
Da...to bo recimo eventuelno vodilo do produktov, ki olajšajo populaciji življenje...but remember...if a product is free, then you're the product.

Saj nisem proti napredku, ampak trenutni napredek vodi zgolj in samo v eno smer. To je...ustvarjanje popolnoma predvidljive populacije. IoT in 5G bo sveti gral kar se tega tiče.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Aquafriend ::

logocar3 je izjavil:


Ta bruselska zadeva je pa cista budalaština - kolkr vem imamo v zakonih omejitve moci EM sevanja ki so realno postavljene, in mora 5G seveda lepo slediti temu.


Ne, ker so omejitve veckrat bile zvisane in so zdaj v bistvu presegle prvotne omejitve.

Nikec3 ::

LeQuack je izjavil:

Brussels suspends 5G plan

A Belgian government minister has announced the suspension of plans to provide 5G wireless internet access throughout the Belgian capital due to concerns about radiation levels.

"I cannot welcome such technology if radiation standards, which must protect the citizen, are not respected," said Céline Fremault, Minister of the Government of the Brussels-Capital Region, responsible for Housing, Quality of Life, Environment and Energy. "The people of Brussels are not guinea pigs whose health I can sell at a profit. We cannot leave anything to doubt."

https://brussels-express.eu/brussels-su...
https://www.telegraphindia.com/opinion/...

Sploh se ne čudim, če bomo v Evropi zaradi politične korektnosti slej kot prej "kamena doba" proti ZDA in Kitajski.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

LeQuack ::

Nikec3 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Brussels suspends 5G plan

A Belgian government minister has announced the suspension of plans to provide 5G wireless internet access throughout the Belgian capital due to concerns about radiation levels.

"I cannot welcome such technology if radiation standards, which must protect the citizen, are not respected," said Céline Fremault, Minister of the Government of the Brussels-Capital Region, responsible for Housing, Quality of Life, Environment and Energy. "The people of Brussels are not guinea pigs whose health I can sell at a profit. We cannot leave anything to doubt."

https://brussels-express.eu/brussels-su...
https://www.telegraphindia.com/opinion/...

Sploh se ne čudim, če bomo v Evropi zaradi politične korektnosti slej kot prej "kamena doba" proti ZDA in Kitajski.


Od kdaj je zdravje politična korektnost?
Quack !

Nikec3 ::

Aquafriend je izjavil:

logocar3 je izjavil:


Ta bruselska zadeva je pa cista budalaština - kolkr vem imamo v zakonih omejitve moci EM sevanja ki so realno postavljene, in mora 5G seveda lepo slediti temu.


Ne, ker so omejitve veckrat bile zvisane in so zdaj v bistvu presegle prvotne omejitve.

Morda zato, ker so bile na začetku postavljene konservativno, sedaj ko nam je bolj kot ne jasno, da ta spekter EM sevanja nima (v normalnih razredih moči) praktično nobenega vpliva na ljudi, pa se ga je dvignilo.

My point exactly.

To bodo rabili podjetja in vlade, da prepračunajo vsako dogajanje med populacijo.
Da...to bo recimo eventuelno vodilo do produktov, ki olajšajo populaciji življenje...but remember...if a product is free, then you're the product.

@vostok, ti si ekvivalent voznika konjske vprege leta 1900.

LeQuack je izjavil:

Nikec3 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Brussels suspends 5G plan

A Belgian government minister has announced the suspension of plans to provide 5G wireless internet access throughout the Belgian capital due to concerns about radiation levels.

"I cannot welcome such technology if radiation standards, which must protect the citizen, are not respected," said Céline Fremault, Minister of the Government of the Brussels-Capital Region, responsible for Housing, Quality of Life, Environment and Energy. "The people of Brussels are not guinea pigs whose health I can sell at a profit. We cannot leave anything to doubt."

https://brussels-express.eu/brussels-su...
https://www.telegraphindia.com/opinion/...

Sploh se ne čudim, če bomo v Evropi zaradi politične korektnosti slej kot prej "kamena doba" proti ZDA in Kitajski.


Od kdaj je zdravje politična korektnost?

Ne gre za zdravje, gre za politično korektno izjavo, da se ne zameri potencialni politični bazi. Podobno kot gonja proti gensko spremenjenim organizmom, ali nemško zapiranje nukleark po Fukušimi. Znanost in zdravje s to odločitvijo nimata nič skupnega.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nikec3 ()

LeQuack ::

Nikec3 je izjavil:


Ne gre za zdravje, gre za politično korektno izjavo, da se ne zameri potencialni politični bazi. Podobno kot gonja proti gensko spremenjenim organizmom, ali nemško zapiranje nukleark po Fukušimi. Znanost in zdravje s to odločitvijo nimata nič skupnega.


Aja še dobro da imaš notranje informacije Bruseljske vlade, kaj bi brez tebe da nam pričaš resnico.
Quack !

Aquafriend ::

Evropa bo imela 5G razen nekaj mest. Tudi Zda bodo verjetno imele 5G.
Sej v washingtonu so tudi proti in se bodo verjetno pridruzili boju zoper 5G. (v washingtonu). Potem bi bili centri moci in odlocanja, washington, bruselj, zeneva in vatikan/rim brez 5G. Pa tudi UN poslopja bodo brez. Se mi zdi, da znajo poskrbet zase, saj je logicno, ker so centri odlocanja o svetovni politiki.

Zgodovina sprememb…

Brane3 ::

vostok_1 je izjavil:


To bodo rabili podjetja in vlade, da prepračunajo vsako dogajanje med populacijo.
Da...to bo recimo eventuelno vodilo do produktov, ki olajšajo populaciji življenje...but remember...if a product is free, then you're the product.



Največji interes za 5G je v vstrtah potročne industrije. TA bi rada prodala folku, ki je pomemben za človeštvo, ker si izmenjuje fotke genitalij, čimveč.

Tem sledi država. 5G je raj za masovni nadzor. Doslej je imela v vsaki škatlici v rokah vsake opice dve kameri in kkup senzorjev. A to je premalo.

kaj je s svo baziliajrdo kamer in podobne krame, ki bo jo raeda posejala povsod, od parkov do stanovanj itd ?

5G je idealen za to.

NI pa slišati veliko ov arnosti teh zadev. Tako informacijski kot koneckoncev biloložki varnosti.

Ta stvar zaseda sedaj praktično vse nad tistih par GHz do milimetrskih valov.

Res ni nobenih skrbi v tej smeri ?

KAr se ttega detajla tiče, who cares, bodo pač regulativo obrezali za en zob okjrog 24GHz...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane3 ()

jype ::

Brane3 je izjavil:

Res ni nobenih skrbi v tej smeri ?
Res ne. Skrbi so, a ne biološke. Glavni problem 5G je ta, da se moraš odločiti, s kom boš delil vse podatke, ki se po omrežju pretakajo.

Brane3 je izjavil:

KAr se ttega detajla tiče, who cares, bodo pač regulativo obrezali za en zob okjrog 24GHz...
Ja, saj za to se zavzemajo tisti, ki ta band obilno uporabljajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Brane3 ::

jype je izjavil:

RRes ne. Skrbi so, a ne biološke. Glavni problem 5G je ta, da se moraš odločiti, s kom boš delil vse podatke, ki se po omrežju pretakajo.



Nisem prepričan. Je nek razlog, zakaj je recimo sevanje mikrovalovke nevarno. Foton z zadostno energijo ( ki je obratno sorazmerna valovni dolžini) lahko povzroči škodo na genski zasnovi.
Sama moč vira vpliva samo na statistiko. Energija fotona pa je že tu, podana z valovbno dolžino. Če je ta zadosti kratka jo telo vpija globinsko, imamo problem.

Sploh pri teh aparatkih, ki sevajo tako "bursty", v kratkih, intenzivnih paketih in ki bodo šli daleč nad tista 2GHz...

Aquafriend ::

A niso 5G najprej uporabljali kot orozje? V casu rusko-ameriske hladne vojne? Vplivanje na ljudi s frekvencami?

Zgodovina sprememb…

jype ::

Brane3 je izjavil:

Je nek razlog, zakaj je recimo sevanje mikrovalovke nevarno.
Ni nevarno.

Brane3 je izjavil:

Foton z zadostno energijo ( ki je obratno sorazmerna valovni dolžini) lahko povzroči škodo na genski zasnovi.
Drži, a temu sevanju se reče ionizirajoče. Mikrovalovka takega sevanja ne oddaja.

Brane3 je izjavil:

Sploh pri teh aparatkih, ki sevajo tako "bursty", v kratkih, intenzivnih paketih in ki bodo šli daleč nad tista 2GHz...
Ionizirajoče sevanje se začne pri približno 300GHz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Lonsarg ::

Brane3 je izjavil:

Nisem prepričan. Je nek razlog, zakaj je recimo sevanje mikrovalovke nevarno. Foton z zadostno energijo ( ki je obratno sorazmerna valovni dolžini) lahko povzroči škodo na genski zasnovi.
Sama moč vira vpliva samo na statistiko. Energija fotona pa je že tu, podana z valovbno dolžino. Če je ta zadosti kratka jo telo vpija globinsko, imamo problem.

Googlaj ionizirajoče sevanje, to je tisto ki spreminja genski materjal. Mikrovalovka nima tega efekta, mikra zgolj zbija molekule vode in premikajoča malekula je, toplota ;) Skratka radijske zadeve vključno z mobilnim internetom nas malce segrevajo(efekt je na tisoče manjši kot mikrovalovka), kolko je to škodljivo sicer je sem pa tja kaka dilema. BTW še najbližje frekvencm ionizirajočega sevanja je ultravijolična svetloba zunaj na soncu, tisto je pa dokazano škodljivo.

jype ::

Lonsarg je izjavil:

mikra zgolj zbija molekule vode
Ne. Mikrovalovka deluje tako:

Dielectric heating @ Wikipedia

Skratka, polarne molekule dejansko zavrti in jim s tem poviša kinetično energijo, ki se prej ali slej odda tudi v okolico.

Brane3 ::

OK:

Non-ionizing_radiation#Radio_waves

Health risks:

In 2011, the International Agency for Research on Cancer (IARC) from the World Health Organization (WHO) released a statement adding radiofrequency electromagnetic fields (including microwave and millimeter waves) to their list of things which are possibly carcinogenic to humans.[3]

In terms of potential biological effects, the non-ionizing portion of the spectrum can be subdivided into:

1. The optical radiation portion, where electron excitation can occur (visible light, infrared light)
2. The portion where the wavelength is smaller than the body. Heating via induced currents can occur. In addition there are claims of other adverse biological effects. Such effects are not well understood and even largely denied. (MW and higher-frequency RF).
3. The portion where the wavelength is much larger than the body, and heating via induced currents seldom occurs (lower-frequency RF, power frequencies, static fields).[2]

The above effects have only been shown to be due to heating effects. At low power levels where there is no heating affect, the risk of cancer is not significant[11].

jype je izjavil:


Skratka, polarne molekule dejansko zavrti in jim s tem poviša kinetično energijo, ki se prej ali slej odda tudi v okolico.



Molekule vode so pvosod. TRudi v celici ob DNK.
Nenazadnje je omenjeno,d a termični efekt lahko pripelje do mutacij.

Meni je keyword to "not well understood.". Pošiljanje dic-picov z 2x večjo hitrostjo se mi ne zdi razlog, ki odtehta vpeljavo zadeve.

Ja, energije niso velike, ampak moči so lahko znatne ( impulzno sevanje), antena pa je praktično ob glavi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane3 ()

jype ::

Brane3 je izjavil:

1. The optical radiation portion, where electron excitation can occur (visible light, infrared light)
Preveri frekvence.

Brane3 je izjavil:

2. The portion where the wavelength is smaller than the body. Heating via induced currents can occur. In addition there are claims of other adverse biological effects. Such effects are not well understood and even largely denied. (MW and higher-frequency RF).
Drži, ampak pri tem moraš imeti antene, ki oddajajo kilovate, intenziteta obsevanja pa pada s kvadratom razdalje.

Brane3 je izjavil:

3. The portion where the wavelength is much larger than the body, and heating via induced currents seldom occurs (lower-frequency RF, power frequencies, static fields).[2]
To je navaden radio.

Brane3 je izjavil:

The above effects have only been shown to be due to heating effects. At low power levels where there is no heating affect, the risk of cancer is not significant[11].
Tako je, skratka, nobenih sprememb dednega materiala ni zaradi sevanja v območju pod IR (pod 300GHz), pa tudi tam nastanejo šele pri zelo veliki intenziteti (obilo IR sevanja oddaja vsaka peč, pa nas peči ne pobijejo pretirano veliko).

Brane3 ::

jype je izjavil:

Brane3 je izjavil:



Brane3 je izjavil:

2. The portion where the wavelength is smaller than the body. Heating via induced currents can occur. In addition there are claims of other adverse biological effects. Such effects are not well understood and even largely denied. (MW and higher-frequency RF).
Drži, ampak pri tem moraš imeti antene, ki oddajajo kilovate, intenziteta obsevanja pa pada s kvadratom razdalje.


Zakaj ? če bi imel recimo mikrovalvko brez vrat , v njej kozarec vode in bi stal recimo 1m stran od nje, bi to večina folka videla kot zelo nezdravo početje.

V nasprotnem primeru bi bili mikrovalvni grelci v splošni prodaji.

Taka mikrovalovka bi od tistih 1kW izsevala mogoče recimo 500W mimo kozarca, od tega bi samo manjši del padel nate, in ta bi imel le majno površinsko gostoto.

GSM antena pa lahko izseva v šusu recimo 10W in te imaš mogoče 1cm od glave.

Ker efekti polja padajo v grobem s kvadratom razdalje, to ni tako malo v primerjavi z mikrovalovko.
Pa z veliko višjo energijo fotona...
In večino tega, v nasprotju z mikrovalvko, dobiš direktno v možgansko maso...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane3 ()

Lonsarg ::

Pri IR segrevanju čutiš ko te greje. Če bi se z mikrovalovi ogrevali bi pa nas od znotraj grelo, zunaj pa bi te še vedno zeblo, to naše telo ni navajeno, če ne drugega imamo stalno telesno temperaturo v notrajnosti in bi s tem vse porušil, si predstavljaš da srcu in vsem organom dvigneš temperaturo za eno stopinjo?

Ampak radijski valovi te ne bodo opazno segreli, gre za malo druge velikostne rede...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Mr.B ::

Brane3 je izjavil:

OK:

Non-ionizing_radiation#Radio_waves

Health risks:

In 2011, the International Agency for Research on Cancer (IARC) from the World Health Organization (WHO) released a statement adding radiofrequency electromagnetic fields (including microwave and millimeter waves) to their list of things which are possibly carcinogenic to humans.[3]

In terms of potential biological effects, the non-ionizing portion of the spectrum can be subdivided into:

1. The optical radiation portion, where electron excitation can occur (visible light, infrared light)
2. The portion where the wavelength is smaller than the body. Heating via induced currents can occur. In addition there are claims of other adverse biological effects. Such effects are not well understood and even largely denied. (MW and higher-frequency RF).
3. The portion where the wavelength is much larger than the body, and heating via induced currents seldom occurs (lower-frequency RF, power frequencies, static fields).[2]

The above effects have only been shown to be due to heating effects. At low power levels where there is no heating affect, the risk of cancer is not significant[11].

jype je izjavil:


Skratka, polarne molekule dejansko zavrti in jim s tem poviša kinetično energijo, ki se prej ali slej odda tudi v okolico.



Molekule vode so pvosod. TRudi v celici ob DNK.
Nenazadnje je omenjeno,d a termični efekt lahko pripelje do mutacij.

Meni je keyword to "not well understood.". Pošiljanje dic-picov z 2x večjo hitrostjo se mi ne zdi razlog, ki odtehta vpeljavo zadeve.

Ja, energije niso velike, ampak moči so lahko znatne ( impulzno sevanje), antena pa je praktično ob glavi.

Resonancna frekvena celicnih membran... izklopi si strom , naredi faraday cletko ter alu kapo...
celicne membrane : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
kosni mozeg : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...

Sedaj se pa vprasj zakaj pada IQ. verjetno zgolj slucajno z vzpostavitvijo VLF komunikacij z balisticnimi podmornicam:))

Ps tega je kar dost..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jype ::

Brane3 je izjavil:

Zakaj ? če bi imel recimo mikrovalvko brez vrat , v njej kozarec vode in bi stal recimo 1m stran od nje, bi to večina folka videla kot zelo nezdravo početje.
Ja, saj je, ker se lahko znajde v vozlišču ravno tvoje oko, ki ga ne smeš dielektrično segrevat, ker ga uničiš - enako kot je več kot 40mA (kar je praktično nič) že smrtno nevarno - in kljub temu nihče ne zgradi bajte brez kablov, po katerih teče 16A.

Brane3 je izjavil:

Taka mikrovalovka bi od tistih 1kW izsevala mogoče recimo 500W mimo kozarca, od tega bi samo manjši del padel nate, in ta bi imel le majno površinsko gostoto.
Drži. Problem je, da dielektrično gretje ne greje površine, temveč seva skozi tebe in greje tudi reči, ki so načeloma globlje v telesu zato, da so zaščitene.

Brane3 je izjavil:

GSM antena pa lahko izseva v šusu recimo 10W in te imaš mogoče 1cm od glave.
Ne. Antena GSM telefona ne more izsevat 10W v šusu, lahko pa 2W, kar je daleč, daleč premalo za škodljiv dvig temperature.

Brane3 je izjavil:

Ker efekti polja padajo v grobem s kvadratom razdalje, to ni tako malo v primerjavi z mikrovalovko.
Ja, je.

Brane3 je izjavil:

Pa z veliko višjo energijo fotona...
Ne. Energija fotona _je_ frekvenca in energija fotonov iz domačega kamina in energija fotonov vidne svetlobe sta bistveno višji od energije fotona mikrovalovke ali mobilnega telefona ali 5G. Razlika je v količini fotonov, ki je pri mikrovalovki in kaminu precej večja kot pri telefonu.

Brane3 je izjavil:

In večino tega, v nasprotju z mikrovalvko, dobiš direktno v možgansko maso...
To drži, a tega je zanemarljivo malo. Človeško telo je v glavnem voda in za merljivo segret kilo vode (kar možgani efektivno so) 1W, 10W ali 100W v resnici ne bo dovolj (razen, če spiš celo noč na telefonu, priključenem na štrom, ki ves čas oddaja stokrat močneje, kot je največja dovoljena oddajna moč).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Brane3 ::

gretje vode kot makro pojav kaže efektivno povprečno energijo molekul, ne posamezne energije.

Foton, ki je zadel molekulo vode ob DNK ne bo segrel celote ali merljivo dvignil povprečje.


Drugače pa, ja radioamaterji pravijo, da je max 2W teoretično , najvišje praktično povprečje 600mW, večino časa veliko pod tem.

Sier za prejšnje generacije, domnevam, da se pravila igre tozadoevno niso veliko spreemenila.

Brane3 ::

jype je izjavil:


Brane3 je izjavil:

Pa z veliko višjo energijo fotona...
Ne. Energija fotona _je_ frekvenca in energija fotonov iz domačega kamina in energija fotonov vidne svetlobe sta bistveno višji od energije fotona mikrovalovke ali mobilnega telefona ali 5G. Razlika je v količini fotonov, ki je pri mikrovalovki in kaminu precej večja kot pri telefonu.



Po tej logiki UV-C ni kancerogen, ker gre za kumulativno malo energije.

Ja, vidna svetloba ima večjo energijo, a nanjo smo evolicijsko prilagojeni. Poleg tega pride skozi kožo bolj malo, v globino še manj.

Ne vem no. ne bi prehitro odpisal pomislekov glede 5G, sploh glede na velike interes zadaj. Kjer so interesi veliki, ni prav veliko zagona za tovrsten vpoglede in študije.
Za industrijo je to non-brainer. Važno da prodajo veliko napravic. Če se težave izakžejko, bo to skozi leta.
Takrat bodo pa itak prodajalio 6 ali 7G...

Mr.B ::

Dejte nehat bluzit.
DEjstvo je da rabijo zakasniti projekt(e) 5G, toliko da "naša" podjetja nadoknadijo kitajski manjko. Potem bo čudežno vreme spet učinkovito prognosticirano.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Aquafriend ::

Na otoku krku in v Samoborju, mestu med slovensko mejo in zagrebom je ze vse nared za 5G. Hrvaska se rada pohvali, da je med top 3 v evropi po pokritosti mobilnega sigala, takoj za svico in nizozemsko.

Zgodovina sprememb…

Brane3 ::

Mr.B je izjavil:

Dejte nehat bluzit.
DEjstvo je da rabijo zakasniti projekt(e) 5G, toliko da "naša" podjetja nadoknadijo kitajski manjko. Potem bo čudežno vreme spet učinkovito prognosticirano.


NE bi reku. Soj to je stvar samo SW blokade. Pač radiočip ne bo uporalbjal določenih slotov v določenih državah.

To ne bo zakasnilo 5G.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriško obrambno ministrstvo se boji, da bo 5G motil GPS

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
286715 (4519) jeropero
»

5G ali vremenska napoved: moramo res izbirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6424636 (13639) LeQuack
»

Ali še potrebujemo vremensko napoved na TV? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
9324519 (19584) Markoff
»

fizika - vlaga v luftu

Oddelek: Šola
83141 (3081) Thomas

Več podobnih tem