» »

Nepismeni, površni, nesposobni? Bajka o slovenski policiji, ministrstvu za infrastrukturo in ukradenih vozilih

1
2
»

gruntfürmich ::

Stari maček je izjavil:

Upam, da bo počasi tudi Policija ugotovila, da tudi tu velja rek: "Kolikor denarja, toliko muzike." Dokler bodo šparali pri plačah, bodo pač imeli kader, ki bo tega denarja vreden.
'slovenska država' kot delodajalec se vede kot najslabši gospodar v podivjanem pajdaškem kapitalizmu (pač stare navade iz socializma). tko da rešitve, preden se ne bo vsaka od državnih služb oz ustanov sesula sama vase, ne bo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nekikr ::

Evo, točno o tem sem prej pisal, super primer. Torej policistom dobro znane osebe, prepletene tako in drugače, z umazanimi posli, ki segajo desetletja nazaj, pranje denarja, slamnate firme, nabiralniki povsod. Lepo napisan članek, tekom dneva se bo sigurno nabralo kar nekaj jeznih komentarjev. Ampak tu se zgodba konča. Nikomur se ne bo zgodilo nič. Če pa že je kazen, potem je pa v stilu:

rva je črpanje denarja iz SCT, nekoč največjega gradbenega podjetja pri nas. Žiberna je bil ena od 22 slamnatih oseb, ki so prek fiktivnih računov prejemale sredstva iz sistema SCT, dvigovale gotovino in jo posredovale naprej. Samo šef SCT Ivan Zidar naj bi se pri tem okoristil za 900 tisoč evrov.

Miha Žiberna je skupaj z očetom Borisom priznal krivdo in se jeseni 2014 s tožilstvom pogodil za 600 ur družbeno koristnega dela in plačilo stranske denarne kazni 2.500 evrov. Po obsodbi so podjetja Mihe Žiberne končala v stečaju ali pa so bila izbrisana. Enaka usoda najverjetneje čaka tudi njegovo srbsko podjetje Intar, ki je nazadnje ustvarilo okoli 16 milijonov evrov prihodkov, v zadnjih treh letih pa ni oddalo bilanc in bo kmalu izbrisano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Markoff ::

crniangeo je izjavil:

Baj d vej, glavna tezava niso nesposobni delavci ampak nesposobni vodilni kader, ki z doloceno funkcijo nimajo nobene veze . Recimo vodja it je magisterij ekonomike.
Guess what? Nekateri vodje informatike tipkajo z enim prstom na vsaki roki..

Sveta preproščina! Kaj pa ti hočeš od vodje? Da šraufa mašine? Razvija aplikacije? Ali da opredeli in izvaja strategijo, vodi kadrovsko politiko, delegira delo, delovne procese, motivira ljudi, išče razvojne priložnosti in stroškovne izboljšave?

V življenju sem imel čast spoznati mnogo vodij/direktorjev IT. Večina najboljših (= urejene službe za informatiko, ki so bile uspešne in učinkovite v skladu s COBIT, ISO 27001, ITIL, ...) ni študirala na FERI ali FRI. Just sayin'.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Markoff ::

poweroff je izjavil:

...
Dejansko bi morali ITjevci sedeti s policisti nekaj časa na dnevni bazi in gledati kako policist opravlja svoje delo, hkrati pa ves čas razmišljati katere IT rešitve bi mu pri tem lahko pomagale.
Ampak tega ni, ker so IT oddelki relativno samostojni in predvsem sebe razumejo kot podporno in ne razvojno službo. Šefi pa na razumejo kaj je pomen informatike in potem tudi od ITjevcev ne znajo zahtevati pravih stvari.
...
In spet - to je naloga ITjevcev, da ugotovijo kako delovni proces izboljšati.

Bodimo malce bolj natančni - procese (p)opisujejo poslovni analitiki, ne "IT-jevci". Poslovne analitike so iz slovenskih, pa tudi tujih podjetij, v 90. letih pometali, saj je bilo "enostavneje kupiti že narejeno aplikacijo z najboljšimi praksami v procesih in tehnologiji". Kakšna utvara! Danes se ta poklic vrača, a takšnega kadra, ki je most med uporabniki in tehniki, ni veliko. Zahteva interdisciplinarni pristop in glavo.

Procese morajo poznati in izboljševati lastnik oz. izvajalci procesa. Ti običajno niti niso formalno opredeljeni, niti se ne sekirajo preveč, če delajo enako že 20 let.

Službe Organizacije, ki ima prav tako dober pregled na procesi (čeprav bolj podpornimi in precej manj proizvodnimi, ki so obsežni in kompleksni) nimajo vsa podjetja, le največja.

Službe Notranje revizije prav tako ne. Poleg tega je malo NR-jev, ki so sposobni razumeti tako širšo sliko kot podrobnosti in predlagati pomembne izboljšave pri delu.

Pojem IT večinoma popisuje kader, ki je dejansko podporni in daje predloge za izboljšavo predvsem organizacije lastnega dela, le tu in tam pa za izboljšavo dela uporabnikov. Ne vem, koliko DBAjev, network adminov, domain adminov ipd. kadrov kdo pozna, ki so pripravili elaborat za prenovo in digitalizacijo poslovnih procesov, integracijo z zunanjimi sistemi, avtomatizacijo procesov oz. vnosov podatkov ali kaj podobnega? Fantje, ne se hecat. Niti vrhunski inženirji v BMW ne pripravljajo strategij, načrtujejo izdelkov, se pogajajo s strateškimi dobavitelji, načrtujejo logistične poti, sestavljajo budgete, ... kapiš now?

Itd itn. TL;DR
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

gruntfürmich ::

se mi zdi da smo samo v sloveniji tako mahnjeni, da pričakujemo da bo vodilni znal vse delati. drugod se od vodilnih pričakuje menedžeriranje, pri nas pa odločitve glede kakih žičk in kakih šraufov... zato pa smo tu kot smo
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

feryz ::

To sploh ni res.
Od vodje, recimo tega dotičnega tukaj, pričakujemo, da je ob visenju na 24 ur med delovnim časom, videl tudi ta prispevek, lociral odgovorne za te zadeve in jim dal nalogo, da to rešijo v najkrajšem možnem času. Ali pa jih nogiral, v kolikor nočejo ali ne znajo.

Če je plača prenizka, je rešitev menjava delovnega mesta ali delodajalca. Ne pa fikusiranje na obstoječem delovnem mestu.

ZaphodBB ::

hruske je izjavil:

Ne, ni problem v državnem ali zasebnem. Problem je v zanič, in tega je precej, povsod.

Katere storitve državnih podjetij uporabljaš prostovoljno, ker so njihove storitve ugodnejše?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

VaeVictis ::

BTW, kinda off topic.

Na PopTV v 24ur je bil točno tale članek omenjen.

Mi je pa vedno zanimivo, da pišejo tale portal kot Sloteh, v članku je sicer omenjen portal Slo-Tech, recimo pri odvetniku v videu pa: Janez Stušek, odvetnik, član skupine Sloteh

Se po slovenskih cestah vozi več kot sto ukradenih, a hkrati registriranih vozil?

Invictus ::

gruntfürmich je izjavil:

se mi zdi da smo samo v sloveniji tako mahnjeni, da pričakujemo da bo vodilni znal vse delati. drugod se od vodilnih pričakuje menedžeriranje, pri nas pa odločitve glede kakih žičk in kakih šraufov... zato pa smo tu kot smo

V Sloveniji je bolj problem, da vodilni mislijo, da vse znajo.

Hkrati pa ne znajo tistega, kar bi morali delati :).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nekikr ::

lociral odgovorne za te zadeve in jim dal nalogo, da to rešijo v najkrajšem možnem času. Ali pa jih nogiral, v kolikor nočejo ali ne znajo.

Če je plača prenizka, je rešitev menjava delovnega mesta ali delodajalca. Ne pa fikusiranje na obstoječem delovnem mestu.

Razčleniva tole:
lociral odgovorne za te zadeve in jim dal nalogo

Ne bo šlo. Nihče ni odgovoren za nič, kar je ogromna težava javnega sektorja. Vsa odgovornost se porazgubi, ko naloga prehaja po stopničkah dol.
da to rešijo v najkrajšem možnem času.

Dali bodo v medresorsko usklajevanje, ker je najbrž neka baza vezana na bazo od drugega sektorja, kjer se bo zapletlo. Ne spremljaš teh zadev?
Ali pa jih nogiral, v kolikor nočejo ali ne znajo.

Ne more. Javnega uslužbenca ne moreš odpustiti. Če ga, potem 100% dobi tožbo na sodišču in pride nazaj.
Če je plača prenizka, je rešitev menjava delovnega mesta ali delodajalca.

Za tak denar boš dobil samo tak kader. Slab gre stran in a prišel bo enako slab.
Ne pa fikusiranje na obstoječem delovnem mestu.

Plača je garantirana do smrti ne glede na storilnost in zunanji, realni, svet. Takoj, ko se zaposli v JU, je dejansko v penziji.
Ne da se, pa lahko Cerar še tako udarja po mizi in Serpentinšek babe s šporgetom primerja.

feryz ::

Napisal sem, da pričakujemo. Ne pa da se bo to zgodilo.
Še bolšje bi bilo, če bi napisal, da to zahtevamo. Ampak tudi to se ne bo zgodilo.

bosmla ::

Lahko povem svojo zgodbo:
Ze precej let nazaj je bil kombi, katerega latnik je moj znanec ukraden in (zaradi predrte pnevmatike) tudi hitro najden. Vmes je bila kraja seveda prijavljena policiji in le-ta ga je tudi nasla in vrnila latniku. Prav tako mislim. da je potem tudi za ta kombi podaljsal registracijo.
Cez cca pol leta sem se peljal s tem kombijem na Nizozemsko potem pa nazaj preko Nemcije, Avtrije na Madzarsko od tam pa nazaj v Slovenijo. No na prehodu Madzarske meje v Slo se je zataknilo. Madzarski policisti so me odpeljali v "sobo za pridrzanje" brez pojasnila. Vzeli so mi tudi telefon. Tako sem tam precepel kaksnih 6 ur, preden so me v polomljeni anglescini malo povprasali im mi povedali, da cakajo prevajalca - ko je prisel (govoril je slabo srbohrvascino) sem hitro ugotovil, da je kombi na interpolovem seznamu ukradenih vozil. Iz tega seznama, so mi pojasnili madzarski policisti, ko so videli, da neke ne stima, ga lahko zbrisejo le slovenski policisti, ki so tudi prijavitelji. Vrnili so mi telefon, poklicem lastnika, ki v Slo z veliko truda doseze, da nasi sporocijo interpolu preklic in posljejo o tem fax madzarom, da sem lahko odpeljal.

PS Preverite ce ta nasa "ukradena vozila" isce tudi interpol.

poweroff ::

V takem primeru bi bila na mestu odškodninska tožba proti slovenski državi/policiji. Par takih tožb, in se to ne bi več dogajalo.
sudo poweroff

mailer ::

Dejansko je slotech prišel tudi na prvo stran dela kar je pohvalno. Problem ni samo v površnosti, nekateri policisti se z raznimi nezakonitimi svarmi tudi ukvarjajo pod pretvezo krinke. Sicer pa kaj nam pomaga seznam ukradenih vozil, če jih kar nekaj konča na jugu, v romuniji, bolgariji,... Potrebujemo evropski sistem, kjer bi lahko vsak lastnik avtomobila podatke skupaj z vsemi podatki in slikami, podrobnostmi vpisal sam in seveda bi tudi kupci ta seznam redno preverjali pri nakupu. Meni bi prav prišel za uvoz iz italije, pa nisem na noben način zaščiten če se izkaže, da je bilo vozilo ukradeno. Nekaj možnosti imam le če kupim od podjetja, ki se s tem ukvarja pa še to le po večletnih sodiščnih mukah.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

MrStein ::

poweroff je izjavil:

V takem primeru bi bila na mestu odškodninska tožba proti slovenski državi/policiji. Par takih tožb, in se to ne bi več dogajalo.

Dobil bo 200 EUR odškodnine in 500 EUR izgubljenega časa. Spremembe na bolje pa bodo... no, bom verjel, ko bom videl.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Crimson_Shadow ::

crniangeo je izjavil:

S tem zadnjim postom se strinjam. Ker imam samo ss vendar tudi veliko certov, mi na razgovoru za siht niso zeleli dati vecje place od zahtevane. Ko sem videl da sef informatike velecenjeni mag nevemcesa ze pa kasira ogromno placo na neznanje .. (slednjo informacijo sem dobil od njegovega podrejenega ..)

Baj d vej, glavna tezava niso nesposobni delavci ampak nesposobni vodilni kader, ki z doloceno funkcijo nimajo nobene veze . Recimo vodja it je magisterij ekonomike.

Guess what? Nekateri vodje informatike tipkajo z enim prstom na vsaki roki..


Eh, tole velja kar za celotno Sloveninjo .

Kot ti delodajalci trdijo, da je delavec preplačan (in to na minimalni ali celo pod minimalno plačo!), s tem v bistu trdijo da sami krepko preplačani!

Direktorji in šefi bi radi meli plače primerljive zahodnim, delavcU pa ne bi dali nič več kot minimalne! 10.000+ VS 600

SERIUOSLY!
We create worlds
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtolog.si (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Na cesti
464103280 (6063) jklč
»

Ustavno sodišče nad samodejno prepoznavo tablic (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6116894 (14071) vesolc
»

Nepismeni, površni, nesposobni? Bajka o slovenski policiji, ministrstvu za infrastruk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6516554 (11245) Crimson_Shadow
»

registracija APN6 brez papirjev?

Oddelek: Loža
2315875 (7332) SambaShare
»

kazen zaradi nehomologiranega izpušnega lonca (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9931548 (9852) Mehmed

Več podobnih tem