»

Rusija razbila skupino REvil

aretacija v režiji FSB

vir: FSB
Slo-Tech - Ruske varnostnoobveščevalne sile so sporočile, da so aretirale bistvene člane zloglasne kiberkriminalne združbe REvil in zaplenile njeno infrastrukturo ter imovino. Gre za zanimiv razplet ene najbolj razvpitih zgodb s področja kibernetske varnosti v zadnjih letih, ki ima še dodatne podtone v luči trenutnih trenj med Rusijo in Zahodom spričo kopičenja sil ob meji z Ukrajino.

Verjetno ne bo napačna oznaka, da je bila kiberkriminalna združba REvil zadnjih nekaj let dežurni monstrum pod posteljo, ko je šlo za izsiljevalske hekerske napade (ransomware). Od svojega nastanka v letu 2019 je zelo hitro pridobivala na razvpitosti, predvsem zaradi drznosti, nastopaštva in brezobzirnosti tako do žrtev kot svojih zasledovalcev. Skupina je namreč ciljala zgolj podjetja in ustanove, ki so imele veliko pod palcem, da je lahko zahtevala rekordne odkupnine za ugrabljene podatke, kar naj bi jim letno prineslo več kot 100 milijonov dolarjev izplena. Na svojem blogu Happy Blog so se obenem delali...

13 komentarjev

Velik hekerski napad paraliziral gruzijski internet

Forbes - V zadnjih dneh so bili v Gruziji priče velikemu kibernetskemu napadu, ki je onesposobil več kot 2000 domen. Prizadete so bile državne, zasebne in medijske spletne strani. Za krajši čas sta oddajanje morali prekiniti tudi zasebni televiziji Imedi TV in Maestro, medtem ko druga kritična infrastruktura (elektrarne, promet, letališča itd.) ni bila prizadeta. Televizijska postaja Pirveli, ki je bila tudi tarča napada, je uspela obdržati oddajanje. Na veliko prizadetih spletnih straneh se je pojavila fotografija nekdanjega predsednika Mihaila Sakašvilija s pripisom Vrnil se bom. Sakašvili je medtem v Ukrajini, kjer se skriva zaradi več obtožnic, ko so proti njemu vložene v Gruziji. Medtem ko so v približno enem dnevu večino strani ponovno usposobili, še vedno ni jasno, kdo je zakrivil torkov napad.

Se pa pojavljajo številne špekulacije. Zadnji veliki kibernetski napad v Gruziji se je zgodil leta 2008, ko so domnevno ruski napadalci onesposobili državne, bančne in medijske spletne...

0 komentarjev

Razbili hekersko skupino GozNym

Slo-Tech - V policijski akciji v ZDA, Nemčiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini in Bolgariji so razbili hudodelsko združbo GozNym, ki je v zadnjih letih s hekerskimi napadi in zlonamerno programsko opremo skušala pridobiti za več kot 100 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Opeharili so vsaj 40.000 žrtev. V ZDA so zaradi kraj in pranja denarja podali obtožnice zoper deset posameznikov, a jih je pet še na prostosti. V Nemčiji sta obtožena dva, prav tako v Gruziji, kjer je med obtoženima tudi kolovodja, še en član skupine pa je obtožen v Moldaviji. Enega člana je Bolgarija izročila ZDA.

GozNym je malware, ki je nastal kot fuzija programov Nymaim in Gozi. Prvi je namenjen vdoru v sistem in namestitvi drugega kosa malwara na računalnike. Nymaim se je do leta...

8 komentarjev

Epilog Playpena: 30 let zapora za kolovodjo, 900 aretiranih

Slo-Tech - Ta teden se je končala velika dvoletna operacija Playpen FBI in organov pregona v več drugih državah, s katero so razbili največjo pedofilsko skupino na internetu. Aretirali so več kot 900 ljudi, ustanovitelja strani pa so že obsodili na 30 let zapora.

Spletna stran Playpen za izmenjavo otroške pornografije je začela delovati leta 2014, na kar so ovaduhi FBI hitro opozorili. Ker je stran obratovala na omrežju Tor, je bilo praktično nemogoče odkriti njeno lokacijo. Toda vsaka tovrstna stran ima tudi denarni tok, ki mu je precej laže slediti. Ko ustanovitelj strani naredi še kakšno napako, kar se praviloma zgodi, pa ga lahko identificirajo. Tako je ustanovitelj Playpena decembra 2014 pomotoma razkril pravi IP-naslov spletne strani, kar je bilo dovolj,...

23 komentarjev

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Europol - V usklajeni akciji so policisti iz več držav zaprli hekerski forum Darkode, kjer so si člani izmenjevali in prodajali varnostne ranljivosti, orodja za vdiranje ter ukradene informacije, obenem pa so pridržali 28 ljudi, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. S tem so odsekali lovke največjemu tovrstnemu nezakonitemu forumu, kjer je občevanje potekalo v angleščini. Na internetu sicer po ocenah preiskovalcev obstaja okrog 800 podobnih forumov, a je bil Darkode med največjimi, najbolj obiskanimi in najbolje založenimi.

Europol je potrdil, da so v operaciji, ki jo je vodil FBI in pri kateri je sodelovala evropska enota EC3 (European Cybercrime Centre), sodelovali organi pregona...

20 komentarjev

Aretiran še en član LulzSeca

vir: Sophos
Slo-Tech - Medtem ko je v medijih potihnilo vse povezano s hekersko skupino LulzSec, se delo organov pregona nadaljuje. Skupina je bila uradno razpuščena že pred letom dni, a to ni ustavilo preiskave. Letos marca so aretirali pet vodilnih članov skupine, pri čemer jim je pomagal tudi skesanec Sabu, ki je bil vodja skupine in je precej časa sodeloval s policijo. V Veliki Britaniji so bili aretirali 20-letnika, ki je bil letos junija obtožen sodelovanja pri napadih. Te dni pa so aretirali še enega člana skupine LulzSec, ki ga sumijo sodelovanja pri lanskem vdoru v Sony.

Že pred tem so bili aretirali...

9 komentarjev

V ZDA zasežene domene največjih pokeraških strani

vir: CNet
CNet - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je konec tedna zasegel domene petih najpriljubljenejši pokeraških strani na internetu. PokerStars, Full Tilt Poker, UB.com in Absolute Poker so sicer dosegljive, a na njih najdemo le obvestilo, da je bila domena zasežena. FBI lastnike obtožuje finančnih prevar, pranja denarja in nelegalnega igralništva. Očitajo jim, da so vzpostavili nedovoljene skrivne bančne račune med njimi prenašali nedovoljena sredstva.

Gre za obsežno policijsko akcijo, pri kateri je največ pomagal skesanec Daniel Tzvetkoff, ki naj bi bil kolovodja operacije, sedaj pa v zameno za nižjo kazen sodeluje z organi pregona. Tzvetkoff je bil že aretiran, ko si je prilastil več deset...

42 komentarjev

Sedem najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008 po izboru Wireda

Wired Blog - Na Wiredu so objavili seznam sedmih najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008.

Prvo mesto zaseda bančni rop, kjer je ropar oblečen v modro majico, površnik, z zaščitno masko in očali s poprovim razpršilcem onesposobil voznika blindiranega vozila ter ukradel 400.000 USD. Ko je na mesto ropa prispela policija, je bilo na mestu zločina večje število enako oblečenih oseb. Kasnejša preiskava je pokazala, da je ropar (kasneje so ga ujeli) na spletu objavil oglas, da ponuja službo na gradbišču, prosilci za delo pa naj ob določeni uri pridejo na določeno mesto oblečeni v enaka oblačila, kot jih je nosil ropar.

Drugo mesto zaseda precej iznajdljiva goljufija nekoga, ki je ugotovil, da ob odprtju bančnega računa banka na denar nakaže manjši znesek s katerim preveri ali je bančni račun uspešno odprt. Prevarant je napisal skripto, ki je odprla 60.000 bančnih računov ter s pomočjo teh "testnih" nakazil zbral 58.000 USD. Na njegovo smolo so ga dobili.

Tretje mesto zaseda...

20 komentarjev