» »

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Road to VR - Facebook je na GDCju predstavil VR naočnike Oculus Rift S, spomladansko posodobitev izvirnega Rifta, ki ga bodo s tem umaknili iz prodaje.

Kdor mrzlično pričakuje Oculusove naočnike Rift 2, se bo očitno še načakal, kajti Facebook je na letošnjem Game Developers Conferencu najavil zgolj pomladitev, imenovano Rift S. Njena osrednja novost je notranji sistem za orientacijo v prostoru, zasnovan okoli petih vgrajenih kameric. Rift S tako ne potrebuje zunanjih satelitov kot izvirnik in se bo po zmogljivostih sobne navidezne resničnosti bolje kosal z Vivom. Območje igranja je večje kot prej in ga bomo enostavno zarisali s kontrolerjem, kamere pa omogočajo predvajanje realne slike (passthrough). Zaradi sprege z omenjenimi kamericami so morali preoblikovati kontrolerje Touch, ki imajo po novem obroč s senzorji na zgornjem koncu.

Nadgradnja zaslona po drugi plati ni tako enoznačna. Vgradili so enotni ekran ločljivosti 2560×1440, ki je višja od Riftove, a manjša od tiste v Vivu Pro ali Oculusovem Questu (2880×1600). Prav tako ne gre za OLED matriko, temveč LCD, kar pomeni manj izrazite barve, a po drugi plati omili nekatere negativne učinke, kot je vidnost pikslov. Zanimiva je omejitev osveževanja na 80 hercev, se pravi manj kor pri izvirniku (90 Hz) in več kot pri Questu (72 Hz). V podjetju pravijo, da so to storili zaradi želje po nespremenjenih strojnih zahtevah za PCje. Zorni kot naj bi bil "malo večji" kot prej, a ne povedo, kolikšen natančno je.

Rift S ima prav tako povsem preoblikovan sistem za nošenje na glavi: okroglega kot PSVR, toda z dodatnim vrhnjim paščkom. V obroču se obenem nahajajo zvočniki, je pa poleg še izhod za slušalke, medtem ko v firmi o dodatku uradnih slušalk še razmišljajo. Nekaj priročnejši je tudi kabel do PCja, ki je ožji, pri čemer gre video skozi DisplayPort 1.2 in ne več HDMI.

Rift S dospe "spomladi" ob približno istem času kot Quest in za enako ceno, kot jo trenutno nosi izvirni Rift, kar bo pri nas naneslo blizu petsto evrov. Hkrati z njegovim prihodom bo prvi Rift iz proizvodnje umaknjen.

8 komentarjev

Matwic ::

No ja, stvari se počasi premikajo. Drugo vprašanje pa je, ker že dolgo nisem tega spremljal, a že obstajajo kakšne zaresne VR igre (AAA igre), ali je še vedno bolj kot ne, vse tehnološki demo?

Ganon ::

Matwic je izjavil:

No ja, stvari se počasi premikajo. Drugo vprašanje pa je, ker že dolgo nisem tega spremljal, a že obstajajo kakšne zaresne VR igre (AAA igre), ali je še vedno bolj kot ne, vse tehnološki demo?


Vsebin ni veliko, vsaj uporabnih ne. Vse skupaj spominja na 3D norijo, ki se je odvijala pred leti. Obljubljali so veliko stvar, na koncu je vse skupaj klavrno propadlo.

Jarno ::

Če prav premisliš, je tovrstna zabava še vedno draga, čeprav je wow efekt ko prvič poizkusiš precejšen.
Priporočam "plank of death" experience. :)
#65W!

6151 ::

Jaz sem VR kupil samo za igranje beat saber, priporočam ;)

gtx970op ::

6151 je izjavil:

Jaz sem VR kupil samo za igranje beat saber, priporočam ;)


Men se zdel špil meh na prvi pogled... Pa je res fajn.

Priporočam še vr poker :)

opeter ::

@Jarno: seveda je draga, saj se smatra kot luksuz. Čez čas bo cenejše, v kolikor bo ponudba velika ter bo tudi dovolj povpraševanja. Isto kot nekoč različna orodja (npr. fleksi, vrtalniki itn.), prenosni oz. pozneje mobilni telefoni, računalniki, tablice ...

V resnici pa bo VR (oz. kakorkoli se bo že imenoval) uporaben takrat, ko bo deloval brez očal ali drugih naglavnih oslarij. ;)

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

c3p0 ::

Ali, ko ne bo povzročal slabosti.

Invictus ::

Še vedno niso implementirali VirtualLink...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: bfranklin ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HDMI VR?

Oddelek: Igre
5750 (590) PARTyZAN
»

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
84193 (3104) roli
»

HTCjevi VR naočniki Vive Cosmos prispejo v začetku oktobra

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
124033 (3021) Cico
»

Komplet z VR naočniki Index stane tisočaka

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
4911029 (9466) 6151

Več podobnih tem