» »

Iskanje nevarnih predmetov z Wi-Fi

Iskanje nevarnih predmetov z Wi-Fi

Slo-Tech - Ker rentgenov in detektorjev kovin ne moremo namestiti v vse javne prostore, so na Rutgersu pokazali, kako bi lahko v principu uporabili Wi-Fi za zaznavanje kovinskih predmetov, nevarnih objektov in tekočin (članek). Brezžični usmerjevalniki namreč oddajajo elektromagnetno valovanje s frekvencami 2,4 in 5,0 GHz, kar bi lahko izrabili za preverjanje in iskanje nevarnih predmetov.

Pošteno moramo priznati, da trenutni dosežek predvsem sodi v kategorijo "izjemno zanimivo", ne pa v kategorijo "uporabno" ali "rešilo bo svet", s čimer seveda ni nič narobe. Na signal Wi-Fi vpliva okolica, zato imamo ponekod mrtve cone in slab sprejem. Uporabljali so ga tudi že za holograme. Zato ni presenetljivo, da je mogoče Wi-Fi uporabiti za analizo okolice. Tekočine v glavnem valovanje teh frekvenc absorbirajo, medtem ko se od kovin lepo odbija. Če uporabimo malenkostno različne frekvence, kar usmerjevalniki v resnici počno, ko oddajajo na več kanalih, dobimo iz različnih odbojev sliko okolice.

V praksi so uporabili anteno in sprejemnik za Wi-Fi, ki sta bila le nekaj metrov narazen in kjer so objekt za analizo postavili neposredno med njiju. S takim sistemom so lahko prepoznali nože, plastenke vode, aluminijaste škatle itd. Sistem je deloval z natančnostjo 99 odstotkov za nevarne predmete in 90 odstotkov, kadar so bili predmeti v torbah. Oboje je seveda popolnoma neuporabno za resnično življenje. Prav tako v praksi nimamo statičnega okolja in lepo definiranih primerov, temveč dinamično množico ljudi (ki nas sestavlja pretežno voda). To pomeni, da za zdaj Wi-Fi, ki so nameščeni na stenah in stropih javnih prostorov, ne bodo mimogrede iskali še orožja in eksploziva. A večina uporabnih iznajdb se je začela kot projekt, ki deluje v zelo omejenem okolju in je preprosto "kul". +

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nek Simobil oddajnik - ali je realno škodljiv človeku od blizu?

Oddelek: Mobilne tehnologije
294034 (2427) poweroff
»

Uporaba mobilnih telefonov morda povzroča raka - v podganjih samcih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
327592 (4874) link_up
»

Vpliv družbenih arhetipov na percepcijo tveganja v prometu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
16236625 (34814) BlueRunner
»

Wi-Fi nevaren?

Oddelek: Strojna oprema
337191 (5410) alexa-lol
»

SEVANJE (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
526193 (5307) para-site

Več podobnih tem