» »

Apple z zasebnostjo misli resno

Apple z zasebnostjo misli resno

Slo-Tech - Vsi se spomnimo dileme glede zasebnosti pred tremi leti, ko je strelec v ameriškem San Bernardinu pobil 14 ljudi in za sabo pustil zaklenjen iPhone. Vnela se je vroča debata ali naj ponudniki naprav v operacijskih sistemih pustijo skrit backdoor, ki bil v takih primerih na voljo preiskovalcem ali pa je zasebnost posameznika na lestvici vrednot vendarle postavljena višje.

Tim Cook se je tedaj postavil na stran zasebnosti, češ da je mogoče razumeti prizadevanja države, a da so njihove trenutne metode diametralno nasproti načelom demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic državljanov. "Očetje ameriške države bi bili zgroženi," je tedaj slikovito zaključil Applov izvršni direktor. FBI je zaplet nato rešil z rekrutiranjem hekerjev, ki so uspešno vdrli v strelčev telefon.

V zadnjih beta različicah iOSa je Apple vključil tudi funkcijo "USB restricted mode", ki po določenem časovnem intervalu izključi prenos podatkov prek vmesnika Lightning, še naprej pa omogoča polnjenje baterije. Skratka, če želimo pretok podatkov nadaljevati, je potrebno vsake toliko vpisati uporabniško geslo. Če bo funkcija vključena, bo to potrebno storiti vsako uro.

Kar je slaba novica za organe pregona, ki so si do podatkov z zaklenjenih telefonov pomagali s specialnimi orodji, ki jih lahko legalno nabavijo le državni organi. Tak je denimo Graykey, ki za dostop do podatkov izrablja neimenovane vrzeli v operacijskem sistemu. Vdiranje sicer ne bo postalo nemogoče, bo pa vsake toliko pospremljeno z nadležnim vnovičnim vpisovanjem gesla. A menda ni skrbi niti za kaj takega, saj so Grayshiftovi inženirji, kot kaže, že našli obvod.

3 komentarji

MrStein ::

Tak je denimo Graykay

Prav še piše GrayKey.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

aborko ::

Apple z zasebnostjo misli resno

Res skrajno resno ... iOS še iz bete ne pride, pa je ta nova "zaščita" že zaobidena... :)) Apple at its finest.

matijadmin ::

Pri izklopljenem telefonu to ne pomaga. Sam avtor izvornega članka pa navaja, da je povsem možno, da prodajalec namenske programske opreme za zakonite vdore GrejKey blefira in med drugim nekje celo omenja taktiko napada z vrobo silo (z grobo silo lahko domala napademo vsak šicrirni sistem, brez izrabe ranljivosti algoritma ali implementacije pa je praktičnost zelo vprašljiva).

Pod črto: že izvorni članek je precej zmeden, tale pa sploh. Karkšni koli zaključki, da je to ali ono slabo, zlomljeno (in obratno) so zgolj preuranjeni (jasnovidne špekulacije).
Vrnite nam techno!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je Apple pokleknil pred državo in potihem opustil celostno šifriranje iClouda?

Oddelek: Novice / NWO
215886 (3941) Mr.B
»

Zakaj Apple noče odkleniti iPhona? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5616815 (13330) proto

Več podobnih tem