»

Tudi na kemijski olimpijadi trije broni za Slovenijo

vir: ZOTKS
ZOTKS - V ponedeljek se je zaključila tudi 54. mednarodna kemijska olimpijada, ki bi bila morala letos potekati v Tjandžinu na Kitajskem, a so jo zaradi pandemija izvedli na daljavo. Slovenijo so med skoraj 330 tekmovalci iz 84 držav zastopali Dane Jemc, Matej Nastran in Patrik Potočnik (Gimnazija vsi Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje, ter Nina Cankar (Gimnazija Kranj), ki je osvojila pohvalo.

Letošnje tekmovanje je potekalo na daljavo, zato so se slovenski tekmovalci pomerili na ljubljanski kemijski fakulteti. Pod budnim očesom organizatorja na daljavo, kamer in nadzornikov v predavalnici so reševali zapletene teoretične naloge z vseh področij kemije, za kar so imeli pet ur časa. Da je bilo vzdušje bolj olimpijsko, sta v Sloveniji tekmovali tudi ukrajinska in madžarska ekipa. Kadar tekmovanje poteka v živo, so en tekmovalni dan na sporedu tudi eksperimentalne naloge v laboratoriju, kar bo - upajmo - tudi prihodnje leto.

Prihodnje leto bo olimpijada v švicarskem Zürichu....

2 komentarja

Kemiki štirikrat bronasti

Slo-Tech - V Parizu se je danes zaključila 51. mednarodna kemijska olimpijada, na kateri je sodelovala tudi štiričlanska slovenska ekipa. Ta se je ponovno dobro izkazala, saj so vsi tekmovalci domov prinesli bronasta odličja. Mitja Koderman (Gimnazija Ptuj), Tijan Prijon, Dren Gruden (oba Gimnazija Bežigrad) in Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) so v konkurenci več kot 300 tekmovalcev iz 80 držav pokazali zelo dobro znanje vseh disciplin kemije: organske, anorganske, analizne, fizikalne in biokemije.

Prvo mesto v absolutni konkurenci je osvojil Kitajec Liu He, drugi je bil prav tako Kitajec Zijie Deng, tretji pa Korejec Hyeokgyu Choi. Ti so se najbolje izkazali v seštevku teoretičnega in eksperimentalnega dne. Prvi tekmovalni dan tekmovalci v laboratoriju rešujejo kemijske...

3 komentarji

Slovenski kemiki na olimpijadi ponovili lanski uspeh

Slo-Tech - Iz Češke in Slovaške, ki sta letos organizirali 50. mednarodno kemijsko olimpijado, prihajajo razveseljive novice. Slovenska delegacija je ponovila lanski uspeh, saj se domov vrača z dvema srebrnima in eno bronasto medaljo. Od 19. do 29. julija so se, letos prvikrat v dveh državah, potili Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka), ki sta osvojila srebrni medalji, Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), ki je dosegel bron, in Nastja Medle (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci je letos nastopalo točno tristo tekmovalcev iz 76 držav.

Letošnja olimpijada je potekala v Pragi in Bratislavi, s čimer se je na 50. obletnico prve olimpijade simbolično vrnila tja, kjer se je vse skupaj začelo. Prva olimpijada je leta 1968 potekala na Češkoslovaškem. Tedaj so...

4 komentarji

Izvrsten uspeh Slovencev na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Letošnja sezona olimpijad v znanju je v polnem zamahu, slovenski dijaki pa na njih žanjejo uspehe. Na 49. mednarodni kemijski olimpijadi (IChO), ki je od 6. do 15. julija potekala v Nakhon Pathomu na Tajskem, so Slovenci osvojili dve srebrni medalji, eno bronasto medaljo in eno pohvalo, kar je eden najboljših dosežkov v zgodovini. Srebrna sta bila Vid Kermelj in Martin Rihtaršič (oba Gimnazija Škofja Loka), bronast je bil Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), tik za dobitnike medalj pa se je uvrstil Anže Hubman (Gimnazija Ravne na Koroškem).

Na vrhu ponovno ni bilo nič novega, saj so si zlata odličja razdelili v glavnem Kitajci (3), Iranci (3), Tajvanci (4), Vietnamci (3) in Američani (4)....

1 komentar

Vsi kemiki z medaljami: trikrat bron in enkrat srebrno

Slo-Tech - Zaključka pregleda letošnjih velikih olimpijad iz znanja ne zaključujemo v pakistanskem Karačiju, kot smo pričakovali, temveč v Tbilisiju. Pakistan, ki bi bil moral gostiti letošnjo mednarodno kemijsko olimpijado, je namreč januarja od organizacije odstopil, potem pa je v zadnjem hipu vskočila Gruzija. Slovenske ekipe to ni zmedlo, saj se s tekmovanja vrača z izjemnim izkupičkom. Uroš Prešern se vrača s srebrno medaljo, Tristan Kovačič (oba Gimnazija Novo mesto), Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka) pa z bronastimi medaljami, s čimer so dosegli naš največji kemijski uspeh doslej.

Za letošnje tekmovanje je bil pred leti izbran Pakistan, ki pa je bil zaradi...

3 komentarji

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Z leve: Martin Rihtaršič, Vid Kermelj, Gregor Igličar

Slo-Tech - Serijo mednarodnih tekmovanj iz znanja naših najboljših dijakov kot je v navadi vsako leto odpira Evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), ki je letos od 7. 5. do 14. 5. potekala v Tartuju in Talinu v Estoniji. Slovenija je letos dosegla zgodovinski uspeh, saj je ena ekipa osvojila zlato medaljo, druga pa srebrno medaljo. To je prva slovenska zlata medalja v desetletni zgodovini tega tekmovanja.

Zlato ekipo so sestavljali Urban Duh, Luka Govedič (oba II. gimnazija Maribor) in Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad, Ljubljana), ki je dosegla 81 odstotkov točk in dosegla odlično 4. mesto med 46 ekipami. Srebro je osvojila ekipa, v kateri so tekmovali Vid Kermelj, Martin Rihtaršič (oba Gimnazija Škofja Loka) in Gregor Igličar (Gimnazija Kranj). Prvo mesto je...

10 komentarjev

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Slo-Tech - Včeraj zvečer se je v tajskem Čjang Maju končala 56. mednarodna matematična olimpijada, s čimer se to tekmovanje uvršča med najstarejše olimpijade iz znanja. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Luka Lodrant in Domen Vreš (oba ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto) in Lenart Treven (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), se domov vrača z eno bronasto medaljo in eno pohvalo. Bron je osvojil David Popović, ki je osvojil 56 odstotkov točk in 257. mesto med skoraj šesto tekmovalci iz 104 držav. Jakob Jurij Snoj je osvojil pohvalo.

Na matematično olimpijado lahko vsaka sodelujoča država pelje šest...

13 komentarjev

Na fizikalni olimpijadi do brona vsi Slovenci

Slo-Tech - V Bombaju se je končala 46. mednarodna fizikalna olimpijada, ki sodi med najstarejša tekmovanja iz znanja na svetu. V konkurenci 382 dijakov iz več kot 80 držav so se slovenski dijaki odlično odrezali, saj je vseh pet osvojilo bronasto medaljo. Tekmovali so Tomaž Cvetko, Aleksej Jurca in Blaž Karner (vsi Gimnazija Bežigrad), Žan Kokalj (II. gimnazija Maribor) in Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola). Najbolje uvrščen Slovenec je bil Aleksej Jurca na 129. mestu, ki je šele drugi letnik, torej ima možnost za uvrstitev na olimpijado še v letih 2016 in 2017!

Prvo mesto je osvojil Taehyoung Kim iz Južne Koreje, drugo- in tretjeuvrščena pa sta Kitajca. Prvih deset mest je šlo na Daljni vzhod in...

10 komentarjev

Na mednarodni fizikalni olimpijadi en bron za Slovenijo

Slo-Tech - V Bangkoku na Tajskem so se od 10. do 18. julija na 42. mednarodni fizikalni olimpijadi merili srednješolci iz celega sveta, med njimi tudi pet Slovencev. V konkurenci več kot 400 tekmovalcev iz 84 držav so za Slovenijo tekmovali Domen Ipavec (Gimnazija Bežigrad, mentor Florjana Žigon), Pavel Kos (Gimnazija Bežigrad, mentor Peter Gabrovec), Kristijan Kuhar (Šolski center Velenje, Gimnazija, mentor Peter Jevšenak), Marko Ljubotina in Mitja Zidar (oba Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, mentorica Maruša Potokar). Pavel Kos je osvojil bronasto medaljo.

Gre za mednarodno tekmovanje iz fizike, ki vsako leto poteka od leta 1967 (le nekaj enoletnih prekinitev je bilo na začetku). Vsaka država pošlje pet tekmovalcev, ki dva tekmovalna dneva vsakokrat po pet ur rešujejo teoretične in praktične naloge iz fizike. Slovenija tekmovalce že...

21 komentarjev