» »

Odkrili snov z negativno maso

Odkrili snov z negativno maso

Slo-Tech - Snov z negativno maso že dolgo časa buri domišljijo avtorjev znanstvene fantastike, a je doslej ostalo le pri tem. Raziskovalci z Washington State University (WSU) so pokazali, da se rubidijevi atomi tik nad absolutno ničlo vedejo, kakor da bi imeli negativno maso. O odkritju poročajo v prestižni reviji Physical Review Letters.

Medtem ko je električni naboj bodisi pozitiven bodisi negativen, torej ista sila različne naboje potiska v različne smeri, je masa načeloma vedno pozitivna. To pomeni, da predmeti padajo navzdol in da če jih potisnemo, se pomaknejo proč. Če pa bi imeli predmet z negativno maso, bi pospeševal v nasprotno smer od sile, ki deluje nanj. Potisnite ga proč, da se vam približa.

Na WSU so z laserjem nekaj rubidijevih atomov ohladili skoraj do absolutne ničle, tako da so dobili Bose-Einsteinov kondenzat. Tako imenujemo stanje, v katerem se nahajajo bozoni, ko so zelo blizu absolutne ničle. Tedaj večina delcev zasede najnižje dovoljeno energetsko stanje, zato se taka snov obnaša za naše predstave nenavadno. Kvantni pojavi postanejo vidni na makroskopski ravni.

Tako ohlajeni rubidijevi atomi so se obnašali, kot da bi imeli negativno maso. Na začetku so jih z laserjem ohladili in ujeli v posodi s premerom slabih 100 mikrometrov. Tedaj je rubidij v supertekočem stanju, a ima še vedno pozitivno maso. Potem so jih izpustili iz posodo in nanje vplivali z drugim laserjem. Ugotovili so, da se pri dovolj visoki hitrosti delci vedejo, kakor da bi imeli negativno maso. Če jih potisnete proč, se premaknejo k vam.

To ne pomeni, da obstajajo osnovni delci z negativno mirovno maso. Takih še niso odkrili. Ugotovili pa so, kako lahko običajne delce v neobičajnih pogojih prepričajo, da se na določeno zunanjo silo vedejo tako, kakor da bi imeli negativno maso. In odpira številne možnosti bazičnih raziskav. Še vedno pa imajo ti rubidijevi atomi pozitivno mirovno maso, zato na Zemlji padajo navzdol. Delci z negativno mirovno maso po trenutnem razumevanju fizike ne obstajajo, ker bi njihov obstoj povzročil številne neobičajne pojave.

14 komentarjev

SimplyMiha ::

To pomeni, da predmeti padajo navzdol in da če jih potisnemo, se pomaknejo proč. Če pa bi imeli predmet z negativno maso, bi pospeševal v nasprotno smer od sile, ki deluje nanj. Potisnite ga proč, da se vam približa.

?

Mislim, da to ni najbolje razloženo. Rubidijevi atomi so še vedno fizični material, ne morejo zavzemati istega mesta kot drug material, tako da se bo odmaknil če ga potisnemo stran. Po drugi strani pa ima gravitacija zaradi negativne mase nasproten učinek; če napolnimo balon z njim in ga potisnemo navzdol, bo odlebdel navzgor.

Sicer pa bi prej rekel, da je šlo za napako pri merjenju. Bo treba eksperimente ponoviti. Kajti če je to res, bi lahko z dovolj velikim kontejnerjem do nule hlajenega in vznemirjenega rubidija imeli že antigravitacijski pogon.

kow ::

"To ne pomeni, da obstajajo osnovni delci z negativno mirovno maso. Takih še niso odkrili. Ugotovili pa so, kako lahko običajne delce v neobičajnih pogojih prepričajo, da se na določeno zunanjo silo vedejo tako, kakor da bi imeli negativno maso."

Naslov: Odkrili snov z negativno maso

Val202 ::

Mislim, da to ni najbolje razloženo. Rubidijevi atomi so še vedno fizični material, ne morejo zavzemati istega mesta kot drug material


Vendar se točno to zgodi. Ko delce ohladiš na dovolj nizko temperaturo začnejo zavzemati isti prostor - temu pojavu pravimo Bose-Einsteinova kondenzacija. Takrat odpove vsa logika sveta, ki si ga vajen.

SimplyMiha ::

Kako potem zadržujejo atome v posodi?

Furbo ::

Če jih potisnete proč, se premaknejo k vam.

Zgleda, da se rubidijevi atomi nahajajo v ženskah. :)
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

fosil ::

Sedaj morajo to samo še predelat v sredstvo za hujšanje in so zmagal :D
Tako je!

buneech ::

Še vedno pa imajo ti rubidijevi atomi pozitivno mirovno maso, zato na Zemlji padajo navzdol. Delci z negativno mirovno maso po trenutnem razumevanju fizike ne obstajajo, ker bi njihov obstoj povzročil številne neobičajne pojave.

Mogoče so pa padli navzgor, in so vsi ti neobstoječi delci šli iz atmosfere. 8-)

nekikr ::

Da gor padeš. To pa je novica.

Matevz96 ::

kow je izjavil:

"To ne pomeni, da obstajajo osnovni delci z negativno mirovno maso. Takih še niso odkrili. Ugotovili pa so, kako lahko običajne delce v neobičajnih pogojih prepričajo, da se na določeno zunanjo silo vedejo tako, kakor da bi imeli negativno maso."

Naslov: Odkrili snov z negativno maso


24ur.com 2.0
#hooldthedoor

jype ::

Val202> Vendar se točno to zgodi. Ko delce ohladiš na dovolj nizko temperaturo začnejo zavzemati isti prostor - temu pojavu pravimo Bose-Einsteinova kondenzacija. Takrat odpove vsa logika sveta, ki si ga vajen.

Me veseli, da na tem forumu sploh kdo razume, da gre pri BEC za agregatno stanje, ki ga človeška intuicija ni vajena.

Novica bi sicer lahko bila napisana bolje, a ne z veliko podrobnega razlaganja konceptov z nenavadnimi analogijami. Kljub vsemu hvala avtorju, da se je potrudil.

Markoff ::

Furbo je izjavil:

Če jih potisnete proč, se premaknejo k vam.

Zgleda, da se rubidijevi atomi nahajajo v ženskah. :)

Pojem Ice Queens pa povsem novo dimenzijo. ;((
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Unilseptij ::

Bi rekel, da je naslov malo preveč ambiciozen... Take pojave že poznamo (Electron hole @ Wikipedia. Lahko, da gre za pomembno odkritje glede tega kje in na kakšen način se zadeva pojavi, ampak sam koncept ni nič novega.

jype ::

Unilseptij> ampak sam koncept ni nič novega.

V vseh živih publikacijah se piše o tem - predvsem zato, ker je en novinar napisal senzacionalističen članek in so ga potem vsi povzeli.

Originalen članek je sicer zanimiv, a kot rečeno nič zelo pretirano novega, z izjemo razprave o raziskovalni uporabnosti ustvarjanja pogojev, ki so v naravi načeloma dostopni le v sredicah zelo masivnih nebesnih teles oziroma med zelo nasilnimi procesi, kar v "navadnem laboratoriju".

Unilseptij ::

Popravek linka: Electron hole @ Wikipedia


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odkrili snov z negativno maso

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144854 (2931) Unilseptij
»

Odkrili magnetni 'monopol'

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2010055 (7760) Yggdrasil
»

antimaterija (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
929577 (7692) Saladin
»

Mase osnovnih delcev

Oddelek: Znanost in tehnologija
122136 (1829) Thomas
»

Prazen prostor?

Oddelek: Znanost in tehnologija
282172 (1441) Thomas

Več podobnih tem