» »

MIT in DARPA razvila lidar v čipu

MIT in DARPA razvila lidar v čipu

IEEE - Z razmahom avtonomnih vozil, letalnikov in podobnih strojev se je nenadoma povečala potreba po učinkovitih sistemih lidar, ki jih ta vozila uporabljajo kot oči. Lidar je svetlobna različica radarja, torej sistem za zaznavanje ovir in okolico na podlagi oddajanja in sprejema odbitih valov. Medtem ko radar deluje z radijskimi valovi, od koder ima tudi ime, uporablja lidar vidno svetlobo. Ta ima bistveno manjšo valovno dolžino, kar omogoča večjo natančnost oziroma boljšo zrnatost pogleda. Univerza MIT in ameriška agencija DARPA sta razvili lidar na čipih, s čimer se odpirajo povsem nova polja uporabe te tehnologije.

Radarji in lidarji imajo enak problem kot človeške oči - vidijo le v smer, v katero gledajo. V praksi to pomeni, da imajo moderni sistemi lidar obsežen mehanski sklop, ki skrbi za stalno vrtenje detektorskega sistema okrog svoje osi in še po navpičnici. Od frekvenca tega vrtenja je odvisna hitrost osveževanja slike, v vmesnem času pa je lidar za dogajanje v nekem območju slep. Sicer lahko na podlagi prejšnje slike in hitrosti posameznih predmetov sklepa, kaj se je zgodilo, a to je še vedno zgolj dobro informirano ugibanje. Poleg tega pa ima takšen sistem povsem praktične pomanjkljivosti, saj je velik, okoren, drag in tudi bolj pokvarljiv.

Če s prvimi računalniki na pnevmatske cevi ali kasnejše elektronske računalnike na elektronke primerjamo z modernimi računalniki na polprevodniški tehnologiji, si laže predstavljamo, kakšen preboj obljublja MIT. Na klasičnih 300-mm rezinah so izdelali čipe, ki imajo integriran lidar. Če bi jih proizvedli več milijonov letno, bi bila proizvodna cena okrog 10 dolarjev, kar je že dovolj malo, da začne delovati ekonomija obsega. Glavna prednost je seveda njihova majhnost, saj jih lahko na lidarski sistem namestimo veliko in razporejene v vse smeri, s čimer odpade potreba po vrtenju. To obljublja do tisočkrat hitrejše osveževalne čase oziroma dejansko gledanje v realnem času.

Ključna tehnologija za proizvodnjo lidarjev v čipu je silicijeva fotonika. Tako imenujemo uporabo silicija kot optičnega medija za prenos svetlobe. Izdelani čip z lidarjem meri 0,5 mm x 6 mm in ima vgrajene germanijeve fotodetektorje. Laser sicer še ni del tega čipa, obstaja pa tudi tehnologija za integracijo laserjev na čipe. Trenutno je mogoče s takim čipov gledati po kotu 51° na razdalji do dveh metrov (minimum pet centimetrov) z ločljivostjo 1 x 3 cm, razširitev na 10 metrov pa naj bi bila precej preprosta.

6 komentarjev

Highlag ::

Hm, lepo samo domet 10m za avto ni nič. In to je trenutno edina množična zadeva, ki "rabi" lidar.
V bistvu avto rabi nekaj kar deluje na večjih razdaljah, ter nekaj kar deluje na majhnih razdaljah kot ti prvi čipi. Je pa seveda zadeva dobrodošla, kar pomeni, da se bo zadeva še razvijala, sigurno pa bodo naredili tudi kaj takšnega kar rabijo avtomobili za avtonomno vožnjo.
Never trust a computer you can't throw out a window

borisk ::

je pa 10m odlično za robote, stroje in podobne aplikacije, kjer se ljudje načeloma ne smejo zadrževati, to pa odpira enostavnejše delo na področju kjer je potrebno delati robot + človek.

poweroff ::

Tole je odlično za robote, vrata in še marsikaj. Recimo za invalidske vozičke.

Sodobni invalidski vozički za tetraplegike (krmiljenje na touch in glasovno) v bistvu sploh nimajo lidarja. Imajo par senzorjev in sistem glasovnega upravljanja, stanejo pa - 50.000 EUR. Po komadu.

Kar je toliko kot stane dražji avto. Znajo pa praktično nič. Tisto elektroniko je mogoče implementirati z enim Arduinom in Raspberry Pi - vsega skupaj je manj kot 200 EUR. Lidar sedaj stane 300 EUR in je razmeroma okoren. Ko pride tole ven, bodo visoko avtonomni poceni vozički postali realnost.
sudo poweroff

blindb ::

Very nice!

Mogoce kaksna novica, kdaj jih mislijo zaceti proizvajati in kdaj bodo prisli na trg?
Mislim da bi morali uvesti davek na idiotizem.

AtaStrudl ::

Ce je laser off chip, itak ni problem dati malo mocnejsega za vecji domet.

LuiIII ::

Zanimivo! No če bi imel domet 500m bi lahko zamenjal našega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uberjev samovozeč program caplja za konkurenco (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13232038 (26796) krneki0001
»

Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9824721 (20593) xmetallic
»

MIT in DARPA razvila lidar v čipu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64506 (3017) LuiIII
»

Amazon predstavil novo verzijo letalnikov za dostavo paketov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
198216 (6785) Zvezdica27
»

Googlov Tango je telefon, ki se zaveda okolice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6822910 (20306) bluefish

Več podobnih tem