» »

Epilog letošnje prevare o pripravi matičnih celic

Epilog letošnje prevare o pripravi matičnih celic

Obokata umika članka.

vir: Nature
Science Blog - Prva avtorica letošnjih člankov o revolucionarni metodi za pripravo matičnih celic (STAP), na katera je kmalu padla težka senca dvoma, je po pritisku znanstvene skupnosti in svojega delodajalca japonskega inštituta RIKEN, ki je v svoji neodvisni preiskavi pri avtorici ugotovil kršitve znanstvene etike, popustila in dovolila umik člankov.

Spomnimo, da je Haruko Obokata s sodelavci letos objavila dva članka v Nature, kako lahko z neverjetno enostavnim postopkom somatske celice pretvorimo v matične celice. Po njenih navedbah naj bi zadostovala zgolj izpostavitev celic neugodnim pogojem, najlaže kar kislemu mediju. Kmalu je na članka padla senca dvoma, ki se je okrepila, ko rezultatov laboratoriji po svetu niso uspeli reproducirati. Kasneje se je ugotovilo, da so bile slike v člankih popravljene ter že uporabljene v več drugih publikacijah za prikaz različnih metod.

Te dni je zgodba dobila epilog
, čeprav bo verjetno sledilo še kakšno nadaljevanje. Satoru Kagaya, vodja inštituta RIKEN, kjer dela Obokata, je povedal, da se Obokata strinja z umikom člankov, potem ko ju je zelo dolgo časa zagovarjala. Usoda člankov še niso stoodstotno jasna, ker je v navadi, da se morajo z umikom člankov strinjati vsi avtorji, privoljenja ameriških soavtorjev pa še ni. A v navadi je tudi, da se rezultatov ne potvarja ...

RIKEN je takoj po prvih sumih nepravilnosti ustanovil odbor za preiskavo, ki je marca izdal delovno poročilo, v katerem so označili več težav s člankoma. Končno poročilo, ki so ga objavili aprila, je bilo še bolj neprizanesljivo, saj so v njem metode v članku označili kot znanstveno sporne (scientific misconduct), zaradi česar so vodile do potvarjanja (falsification), a umika člankov tedaj še niso zahtevali. Kot smo že poročali, je Obokata sliko 1i v članku zlepila iz dveh fotografij, fotografiji 2d in 2e pa sta bili v resnici iz njene doktorske disertacije in nista imeli zveze s člankom. Tudi opis metod je bil delno skopiran iz drugih del in se ni skladal s preostalo vsebino članka. Tedaj je Obokata vse navedbe še zavračala z bolj in manj prepričljivimi izgovori.

Nepravilnosti v članku so se še vedno kopičile, saj naj v članku prikaze fotografije celic sploh ne bi bile iz roda mišk, ki so jih uporabljali v članku. Tudi zato je Obokata sprva napovedala umik enega, kasneje pa še drugega članka.

Odziv Nature je medel. Sporočili so, da ne komentirajo umikov in popravkov člankov, ki so v fazi sprejemanja odločitev, dokler ta ni sprejeta. Poudarili so, da postopek traja, ker je treba pridobiti mnenja in soglasja vseh avtorjev. S svojim neukrepanjem si je Nature nabral precej kritik, saj niso zmogli prevzeti niti delne odgovornosti za objavo in zelo zapoznel umik člankov. Standardi pri najuglednejši reviji s svojega področja so pač nekoliko drugačni kot drugod.

Kakorkoli že, zgodba bo verjetno dobila nadaljevanje, saj RIKEN počne dvoje. Obokata svetuje drugi ekipi, katere tehnike je uporabila, da bi uspeli reproducirati njene rezultate. (To kaže, da je bila popolnoma prepričana v svojo metodo in njeno delovanje, zato je rezultate nekoliko "olepšala", da si je čim prej zagotovila objavo. To seveda ni sprejemljivo.) Po drugi strani pa administracija RIKEN premleva, kakšna kazen bo doletela Obokato in morebiti sodelavce, če so za nepravilnosti vedeli.

7 komentarjev

...:TOMI:... ::

Ne vem, kaj so mečkali toliko časa.
Tomi

71GA ::

Revije Nature ne kupim več. Očitno niso prebrali kaj objavljajo...

Ghenghiz ::

nature.com je do sedaj razplet zelo pozorno spremljal, amapk tega pa niso objavili :)

@...:TOMI:...
Bila je cela kolobocija preiskav in potem pritozb. Se ko so koncno sestavili komisijo, da bodo preiskali, ce je metoda vseeno veljavna (in samo clanek nepravilno sestavljen) je vodja komisije cez par tednov odstopil, ker so bile njegove objave citirane v spornem clanku.

AceD ::

7IGA:
Zaradi dveh spornih člankov boš prenehal kupovati Nature?

BlackMaX ::

AceD je izjavil:

7IGA:
Zaradi dveh spornih člankov boš prenehal kupovati Nature?



Zakaj pa ne, kredibilnost članka in njihovega preverjanja je padla. Sej ne, da to preverjanje in pisanje in vse ostalo dela en človek ampak ekipa...ki so plačani za to.

MrStein ::

A niso reviewer-ji neplačani?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

antonija ::

So pa editorji placani. Vsaj nekaj naj naredijo, ne pa da pobirajo dnar od univerz da se praskajo po jajcih.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nobelova nagrajenka umaknila znanstveni članek

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
204929 (2793) MrStein
»

Indijska afera Superprevodnost

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
87131 (5035) c3p0
»

Hud vihar v RIKEN-u zaradi lažnih objav o matičnih celicah

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135783 (3282) Jst
»

"Kdor uporablja faktor vpliva, je statistično nepismen"

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2713095 (10426) z00s
»

Delež umaknjenih znanstvenih člankov zaradi prevar narašča

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2710542 (8908) Okapi

Več podobnih tem