» »

Za bitcoinom buren teden

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.), hkrati pa tudi nekaj slabosti. Če nas je bilo po zaprtju strani Silk Road strah, da se bitcoin ne bo nikoli otresel negativnih prizvokov, se to ni zgodilo. Bitcoin lahko uporabljamo tudi za nelegalne posle, a v bistvu lahko to počnemo tudi s svežnji petstoevrskih bankovcev, pa jih zato še niso prepovedali. Ko je tudi FED-ov predsednik dodal, da ameriška centralna banka nima nobenega namena regulirati ali omejevati bitcoina, je bila veselica na trgih popolna.

Naslednji dan se je zgodilo pričakovano. Bitcoin je izgubil četrtino vrednosti in številni, ki s(m)o pred tem vpili balonček, smo se nasmehnili. Izkazalo se je, da gre le za korekcijo in ne obrat trenda, in rast se je kmalu nadaljevala. Bitcoin je do konca tedna presegel 1000 dolarjev - na borzah, kjer je njegova vrednost zaradi težav pri izplačilih ali nakazilih dolarjev večja, na v Evropi priljubljenem Bitstampu pa se je smukal okrog 850 dolarjev. Vmes so bili občasni zdrsi, sicer pa je splošni trend navzgor.

Temu pomagajo še nekatere druge novice o bitcoinih. Virgin Galatic je na primer začela sprejemati bitcoine kot plačilo za lete v vesolje, so zapisali na svojem blogu. To še ne pomeni, da lahko danes nakažete nekaj tisoč bitcoinov in jutri poletite na Mars, ampak dolgoročna ideja je taka. Ciprska univerza prav tako omogoča plačilo šolnine v bitcoinih, kar je šele prvi korak v njihovi zamisli, da bi otok preuredili v glavno središče za transakcije z bitcoini. Ciper je tu precej specifičen primer, saj jim je EU aprila uničila velik del gospodarstva, ki je temeljilo na modelu davčne oaze. Ciprčanom moramo priznati iznajdljivost, saj hitro iščejo nove priložnosti. Borze za bitcoine že obstajajo in ni jih malo, a prav vse imajo občasno težave z navalom uporabnikov in nedosegljivostjo. Če bi postavili resnično zmogljivo borzo, to niti ni tako neizvedljiva ideja. Vsega se z bitcoini vendarle ne bo dalo početi, saj so v ZDA strankam prepovedali sprejemati donacije v bitcoinih. Preveč anonimnosti očitno škodi.

Spet smo pri vprašanju, kaj čaka bitcoin v prihodnosti. Odgovor je precej preprost - nihče nima pojma. Lahko postane nadomestek klasičnih valut, lahko vztraja trenutni status quo, lahko izginejo, kakor hitro so vzniknile. In nehvaležno vprašanje, ali gre za balon? Navsezadnje, kdor redno napoveduje balon ali pa finančno krizo, ima enkrat prav, pa to ne pomeni, da je jasnoviden. Vseeno bitcoin kaže tipično obnašanje prenapihnjenega balončka. Le poglejte po spletnih forumih, kjer je glavno vprašanje, kako dovolj hitro nakazati denar na Bitstamp, BTC-e ali Mt.Gox, da bomo še ujeli rast. Potem so tu še zelo vprašanja ljudi, ki zelo očitno nimajo pojma, v kaj sploh investirajo in kako deluje bitcoinski ekosistem, ampak so le nekje slišali, da gre za dobro priložnost. O bitcoinu se čedalje več govori tudi na neračunalniških in nefinančnih forumih, pa na televiziji in pri frizerju. Skupaj s parabolično rastjo in divjimi nihanji v zadnjem mesecu so to znaki, da gre za špekulativni balon.

Baloni imajo lepo navado, da se napihnejo iz nepojasnjenih razlogov, da sami pospešujejo lastno rast in da je nemogoče napovedati, kako dolgo bo to še trajalo. Če je neka dobrina objektivno desetkrat precenjena, to ne pomeni, da ne more postati še desetkrat bolj precenjena. To tudi ne pomeni, da se bo balon razpočil jutri ali čez en mesec. Lahko se presenetljivo vztrajni in zrastejo do nepredstavljivih razsežnosti. In v času te rasti ljudje dejansko lahko zaslužijo ogromno denarja, če se le pravi čas umaknejo iz naložbe. Toda po definiciji balonček poči, ko to poizkusi storiti preveč ljudi. Zato tega ne pripisujte znanju, občutku ali jasnovidnosti - kdor igra v tej igri, se pač zanaša na srečo. Številnim uspe, še večjemu delu pa ne.

Tokrat je drugače, so besede, ki so v svetu povzročile toliko gorja in izgub, kot le malokatere. Ob vsakokratni rasti česarkoli se pojavljajo argumenti, da gre za drugačno paradigmo, zato so dolgoročno visoki nivoji vzdržni. Pri bitcoinu so najpogotejši argumenti, da gre za valuto z omejeno emisijo (21 milijonov bitcoinov), ki je varna pred sledljivostjo, zasegi ter je izjemno likvidna, česar doslej še ni bilo. Vse to je res. Če je neka stvar balonček, to ne pomeni, da bo propadla in da je ničvredna. Ob poku balončka dot-com je bil Yahoo vreden več kot 100 dolarjev po delnici, dve leti pozneje se je sesul pod pet dolarjev. Pa zato Yahoo ni propadel niti to ni pomenilo, da je njegov poslovni model ničvreden. Yahoo je imel svojo vrednost, kar dokazuje danes, ko še vedno posluje, prideluje dobiček in je ocenjen na 35 dolarjev. Vse to pa bolj malo pomaga vsem tistim, ki so ga kupili decembra 1999.

Ampak bitcoina je omejeno število! Ne moremo ga tiskati po mili volji, zato bo njegova vrednost le še rasla, vsaj merjeno v valutah, ki so podvrženi monetarni ekspanziji. Nekaj podobnega je zlato. Njegova količina se malo povečuje, ker ga sproti izkopavajo, ampak globalno gledano pa je njegova količina omejena, samo izkopati ga še moramo. V 70. letih je tako zraslo in potem še bolj brutalno padlo, da je v realnih dolarjih isto raven doseglo šele lani. Uganite, kaj se je zgodilo potem. Lani se je začel trend navzdol in letos je zlato izgubilo četrtino vrednosti, pa čeprav ga primerjamo z dolarjem, ki jih FED vsak mesec iz zraka natisne 85 milijard dolarjev. Toliko o koristnosti omejenosti neke dobrine.

Če strnemo. Prvič, bitcoin je ta teden dobil veliko potrditev. Drugič, nihče ne ve, kaj bo z bitcoinom kot valuto čez pet let. Tretjič, trenutno bitcoin ni primeren za ta namen, ker njegova vrednost preveč niha. Četrtič, bitcoin je špekulativni balon. Petič, to ne pomeni, da ne more njegova vrednost kratkoročno še bistveno bolj zrasti niti da bo vrednost po nujnem popravku nižja od trenutne.

Lahko pa se seveda zgodi finančni ekvivalent padca meteorita, in tedaj se boste vsi skupaj smejali piscu teh vrstic.

Razkritje: avtor nima v lasti nobenega bitcoina.

98 komentarjev

«
1
2

smash ::

nisem vedel da ima usa senat možnost prepovedi bitcoina

kdo pri zdravi pameti bi rabil valuto ki tako niha, razen seveda tistih, ki bi z riskiranjem radi hitro zaslužili..ali pa hitro pogoreli

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: smash ()

boolsheat ::

Niha trenutno, vprašanje kaj bo v prihodnosti..

psickolog ::

smash je izjavil:

nisem vedel da ima usa senat možnost prepovedi bitcoina

kdo pri zdravi pameti bi rabil valuto ki tako niha, razen seveda tistih, ki bi z riskiranjem radi hitro zaslužili..ali pa hitro pogoreli



Tudi vrednost delnic lahko zelo niha. Kdo pri zdravi pameti bi sploh vlagal v delnice? :D


Rabil bi jo pa npr. tisti, ki hoče anonimno prenesti denar iz ene točke na drugo točko, brez omejitev in špeganja države. Mogoče bi ga kupil tudi kdo, ki živi v državi z visoko inflacijo.

Uporabljal bi ga tudi kdo, ki ne želi plačevati provizij bankam, paypalu, Visi in ostalim, zato, da omogoči plačevanje nekaterih online dobrin.

Nekdo, ki hoče poslovati, brez da je od tega odvisen od nekoga drugega. Nekdo, ki ne želi imeti blokiranega bančnega računa. Možnosti uporabe je veliko, kdo pa bo našel najbolj zmagovalno pot uporabe bitcoina, bomo pa videli v prihodnosti.

In za razliko od "normalnih" valut je pri bitcoinu velika iniciativa ljudi, ki ga imajo, da bi bitcoin postal še bolj uspešen. Ustvaril se je nek community in ta community deluje v skupnem interesu.

Zgodovina sprememb…

boolsheat ::

Za ta namen bo ripple, btc pa valuta rippla.

Invictus ::

Bitcoin ima en problem. Ne da se ga zaslužit. Zaenkrat vsaj ne legalno. Ko bodo plačevali za delo v bitcoinih, bo mogoče drugače.

Drugače pa so ga napihnili kot vsak drug finančni inštrument.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Hayabusa ::

Bitcoin ima en problem. Ne da se ga zaslužit. Zaenkrat vsaj ne legalno. Ko bodo plačevali za delo v bitcoinih, bo mogoče drugače.

Saj kanadskih dolarjev v Slo tudi ne moreš zaslužiti, jih moraš kupiti v menjalnici.

psickolog ::

boolsheat je izjavil:

Za ta namen bo ripple, btc pa valuta rippla.


Za kater namen?

Tudi, če bo en instrument narejen v določen namen, ne pomeni, da nek drug instrument prav tako ne more biti narejen v ta namen :D


Bitcoine se da zaslužit. Lahko jih zaslužiš, da nekomu nekaj sprogramiraš ali narišeš, pa ti zato plača. Druga možnost je pa, da sprogramiraš spletno stran, ki omogoča neko storitev, ki je plačljiva z bitcoini.

Mislim, možnosti za zaslužit bitcoin je približno toliko, kot je možnosti, da zaslužiš eure ali dolarje na črno. S tem, da pri bitcoinih nihče ne bo vedel, da pripadajo tebi in jih ne bo noben obdavčil, dokler si jih ne izplačaš (oz. v Sloveniji ti jih sploh ne bo), medtem ko si za storitev, plačano v denarju, lahko obdolžen, da delaš na črno.

V bistvu je bitcoin trenutno neka siva cona, kjer se ne ve točno kako in kaj, in zaradi tega odpadejo marsikatere nevšečnosti, katerim se pri poslovanju s klasičnim denarjem težko izognemo.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Hayabusa je izjavil:


Saj kanadskih dolarjev v Slo tudi ne moreš zaslužiti, jih moraš kupiti v menjalnici.

Ampak kanadske dolarje lahko zaslužim v Kanadi. Kje pa bitcoine? Žal nisem poklicni morilec da bi služil s tem ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Phantomeye ::

Invictus je izjavil:

Hayabusa je izjavil:


Saj kanadskih dolarjev v Slo tudi ne moreš zaslužiti, jih moraš kupiti v menjalnici.

Ampak kanadske dolarje lahko zaslužim v Kanadi. Kje pa bitcoine? Žal nisem poklicni morilec da bi služil s tem ...


Donacije. Alternativa paypalu.

psickolog ::

Invictus je izjavil:

Hayabusa je izjavil:


Saj kanadskih dolarjev v Slo tudi ne moreš zaslužiti, jih moraš kupiti v menjalnici.

Ampak kanadske dolarje lahko zaslužim v Kanadi. Kje pa bitcoine? Žal nisem poklicni morilec da bi služil s tem ...



Neumna primerjava, nevredna odgovora.

Sploh zato, ker sem ti 2 vrstice višje razložil, da lahko bitcoine zaslužiš z legitimnim delom, samo nekoga rabiš, da ti za to legitimno delo plača v bitcoinih namesto v dolarjih. In med računalniškimi navdušenci je kar nekaj takih, ki bi ti bili pripravljeni plačati v bitcoinih.

Ko pa se bo zadeva še bolj razširila, bo pa še več ljudi plačevalo storitve v bitcoinih.

Z bitcoini lahko kupiš VSE, kar lahko kupiš z dolarji, in še več. Namreč, če nekaj potrebuješ, zamenjaš bitcoine za dolarje. Ne moreš pa z dolarji kupovati na vseh black marketih, z bitcoini pa lahko. Sicer lahko rečeš, da je ista pesem, pač z dolarji kupiš bitcoine, in zopet lahko kupiš "vse", vendar moraš za kaj takega že biti vešč upravljanja z bitcoini. Sodeč po reakcijah ljudi je kar projekt nekoga pripraviti do tega, da končno naredi svojo prvo transakcijo. Ko jo enkrat naredi in vidi preprostost pošiljanja denarja, gre hitro na bolje.

Zgodovina sprememb…

cero ::

Ja s kom pa bo služil potem vidgin galactic ,če bo sprejemal plačila v bitcoinih, pa tista ciperska ustanova?

smash ::

ok darkdoc vidim da imaš nekaj izkušenj s tem (jaz jim imam 0) kje torej najlažje dobiti bitcoine...komu torej zaupati da naredi te transakcije

kako zgleda ko dobiš te bitcoine in jih posnameš na disk..je to nek fajl? kje se vidi vrednost?

lahko tko na kratko kaj poveš po tem...je zadeva pri plačevanju kaj podobna paypalu?

Mipe ::

Kaže, da se trenutno najbolj splača vlagati v LiteCoin, in sicer ga rudariti in nato pretočiti v BC-je. Ker se za BC-je rudarjenje že zdavnaj ne splača več.

Jinto ::

> kako zgleda ko dobiš te bitcoine in jih posnameš na disk..je to nek fajl? kje se vidi vrednost?

Na računalniku imaš inštaliran klient, ki ima shranjene pare privatni/javni ključ (public key cryptography). Na javni ključ prejemaš denar, z privatnim pa podpisuješ odhodne transakcije. Lahko je to shranjeno na disku, obstajajo pa tudi web klienti.
Vrednost se vidi po podatkih iz blockchaina (javna zgodovina vseh preteklih transakcij).

>lahko tko na kratko kaj poveš po tem...je zadeva pri plačevanju kaj podobna paypalu?

Plačilo in prejemanje denarja je dokaj podobno, delovanje samega protokola pa zelo drugačno.
Poglej si mal na wikipediji.

psickolog ::

Za vstop v bitcoin priporočam slovensko firmo s sedežem v Londonu - Bitstamp. So najbolj zanesljivi, kar se tiče nakazovanja in withdrawanja. To poteka preko banke. Na Bitstamp naložiš preko položnice, dobiš direktno na bančni račun. Vendar, preden to prvič narediš, se moraš na bitstampu verificirati.

Druga možnost za nakup bitcoina je, da ti ga proda prijatelj. To je za začetnika verjetno najhitrejša in najbolj zanesljiva možnost, če nikomur ne želimo dajati svojih osebnih podatkov.

Nikakor ne prodajati bitcoinov preko Paypala, ker Paypal ne dovoli trgovanja, in se vsi disputi rešijo negativno za pošiljatelja bitcoina. (sicer je tu vprašanje glede nakupa, vendar opozorilo glede Paypala ne more biti nikomur odveč!!!).



Bitcoini se sicer nahajajo v bazi podatkov. V tej bazi podatkov so shranjene vse transakcije, ki so se kadarkoli zgodile v bitcoin networku (ne pa transakcije, ki se dogajajo na exchangih). Ta baza podatkov se zdownloada, če naložimo Windows bitcoin klient, je pa že zelo obsežna, mora biti okoli 8GB ali večja. Vendar za uporabo bitcoinov pravzaprav ne potrebujemo Windows clienta. Vse, kar potrebujemo, je neka "denarnica" oz wallet. Meni najljubši način upravljanja z bitcoini je, da imam svoje coine na zaupanja vrednih exchangih. To so: Bitstamp, Btc-e, Mcxnow, MtGox in Cryptsy. S temi exchangi nisem imel večjih težav in mi niso nikoli nič vzele, z drugimi pa je že včasih prišlo do kakšne težave ali majhne izgube. Ko imamo enkrat račun na eni izmed takih borz, si lahko na denarnico, ki je edinstvena za vsak račun, nakažemo bitcoine. Iz exchanga lahko tudi pošiljamo bitcoine drugam.

Lahko imamo seveda tudi Windows program za denarnico ali na mobilnem telefonu - vendar je jaz ne koristim.


Vse transakcije je možno spremljati preko spletne strani blockchain.info. Na tem naslovu lahko poizvedujemo, koliko denarja je v kateri denarnici (vpišemo naslov), lahko sledimo transakcijam in tako naprej.

Vrednost bitcoina ni določena. Bitcoin je vreden toliko, za kolikor si ga v določenem momentu sposoben prodati. Vrednost je tudi odvisna od exchanga, na katerem izmenjuješ bitcoine za dolarje. Na btc-e je vrednost ponavadi nižja, kot drugod. Včasih so razlike prav nesramno velike, tudi 100$ ali več. To se dogaja iz malo kompleksnejših razlogov, vendar to že malo presega vprašanje.

Bitcoin na nek način je podoben paypalu. S to razliko, da bitcoin zaenkrat sprejema zelo majhen delež ljudi v primerjavi s tem, koliko ljudi sprejema paypal. Će želimo nekomu storitev plačati z bitcoini, enostavno vpišemo njegov naslov ter število coinov, in coini so že na poti ;)

Sicer je bitcoin najlažje razumeti, če odpremo račun na nekem exchangu in se malo igramo s tem računom. Pošiljanje in prejemanje coinov je sila preprosto, ko enkrat opravimo prvo transakcijo. Preveč teoretiziranja škodi ;)

Zgodovina sprememb…

psickolog ::

Pa verjetno je dobro opozoriti tudi na:

1. Imejte računalnik brez virusov, zaščiten in tako naprej.
2. Ko coine enkrat pošljemo, jih ne moremo dobiti nazaj. Na banki in na paypalu se napačne transakcije da "reversati", bitcoin transakcij pa ne. Iz tega razloga so bitcoini tudi atraktivna tarča hekerjev.
3. Omogočite 2FA oz 2-factor-authentication na vseh exchangih, ki jih uporabljate. Na mobilni telefon se naloži aplikacija Google authenticator. Ko se želimo vpisati v svoj sistem, moramo poleg svojega up. imena in gesla vpisati še 6 mestno številko, ki nam jo Google authenticator prikaže. Ta številka je random in se spremeni vsako minuto. S tem dosežemo, da mora potencialni hacker poleg up. im in gesla imeti tudi dostop do telefona.

Mipe je izjavil:

Kaže, da se trenutno najbolj splača vlagati v LiteCoin, in sicer ga rudariti in nato pretočiti v BC-je. Ker se za BC-je rudarjenje že zdavnaj ne splača več.


Litecoine, Worldcoine, z dobrim CPUjem pa še Primecoine (kratica XPM).

Zgodovina sprememb…

smash ::

a obstaja nek centralni server, ki vodi zgodovino vseh teh transakcij? če da, kdo si ga lasti in kako lahko ga "ugasne"? in kje oz kako se določa trenutna vrednost? se komu kaj sanja o tem?

Jinto ::

Ne obstaja, zgodovino vseh transakcij si lahko kdorkoli sname.

Vrednost določa trg (povpraševanje in ponudba).

smash ::

Jinto je izjavil:

Ne obstaja, zgodovino vseh transakcij si lahko kdorkoli sname.

Vrednost določa trg (povpraševanje in ponudba).



ok torej..

iz kje se snamejo te transakcije?

na kaksen nacin se določi vrednost v nekem trenutku? iz kje se potegnejo te podatki? kdo to izračuna v nekem trenutku?

psickolog ::

Vse transakcije lahko vidiš na naslovu:

https://blockchain.info/


Cena bitcoina je toliko, kolikor je zanj pripravljen plačati najvišji ponudnik oz. toliko, za kolikor si ga sposoben prodati. To velja za exchange in to je eden izmed pomembnejših razlog za nihanja v ceni.

Zgodovina sprememb…

Jinto ::

Blockchain lahko presnameš s kakim klientom, recimo Bitcoin-Qt. Omrežje je peer to peer, kako se peeri najdejo je opisano tu:

https://en.bitcoin.it/wiki/Satoshi_Clie...

Cena Bitcoina je cena zadnje menjave.

tattoo ::

"21 milijonov bitcoinov" - A ni to nekam malo bitcoinov? Bi rekel, da je že vseh 21 mio v obtoku, glede na to, kako popularni so. Kako jih potem še lahko rudarijo oz. pridobivajo?

Jinto ::

>Bi rekel, da je že vseh 21 mio v obtoku, glede na to, kako popularni so.

Se motiš.

https://blockchain.info/charts/total-bi...

smash ::

ok...kaj lahko pričakujemo, da se bo zgodilo, ko dosežemo to številko 21 miljonov? bo vrednost nenadoma zrasla? ali se bo vse razletelo in padlo? ali nič?

Jinto ::



Glede vrednosti pa noben ne ve.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

psickolog ::

Če bo bitcoin postal neke vrste standard z dovolj visokim procentom tržnega deleža plačilnih sistemov, potem gre cena lahko samo gor. Trenutno je v obtoku 12,032,925 BTCjev, od tega jih je kar nekaj za vedno izgubljenih.


12,032,925 BTCjev za 7 milijard ljudi je precej malo.


Obstaja pa možnost, da bo konkurenčna decentralizirana digitalna valuta boljša od bitcoina, in ga vrgla s prestola, s tem pa bi mu padla tudi cena.

Kar se mene tiče, sem long term bull glede bitcoina :D Pa še fino mi je, ker je privlačen za ralunalniške navdušence.

tattoo ::

Jinto je izjavil:

>Bi rekel, da je že vseh 21 mio v obtoku, glede na to, kako popularni so.

Se motiš.

https://blockchain.info/charts/total-bi...


Hvala. Samo sedaj nekako razumem senat zakaj se je tako odločil. Takšna valuta nikoli ne more predstavljati resne konkurence USD (ali npr. EUR), saj je ni oz. je nikoli ne bo dovolj v obtoku, da bi jo lahko uporabljala večina prebivalstva. Lahko pa se motim :)

Jinto ::

Se spet motiš, ker lahko 1 bitcoin razdeliš na 100 milijonov manjših enot (najmanjša enota je trenutno 0.00000001 BTC).

tattoo ::

Jinto je izjavil:

Se spet motiš, ker lahko 1 bitcoin razdeliš na 100 milijonov manjših enot (najmanjša enota je trenutno 0.00000001 BTC).


A tako, no to pa spremeni pravila igre :) Thx za info ;)

psickolog ::

Na odločitev senata je močno vplivalo tudi odprto pismo FED chairmana, ki je dejal, da:

- FED ne more regulirati bitcoina
- bitcoin je inovacija
- bi bilo neumno, če bi tako tehnološko inovacijo v zda blokirali, in bi konkurenčne države pobrale sadeže (profit/tehnološki napredek) te nove tehnologije

MrStein ::

Tretjič, trenutno bitcoin ni primeren za ta namen, ker njegova vrednost preveč niha.

Kaki "ta namen"?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

McHusch ::

Poglej stavek pred tem.

MrStein ::

smash je izjavil:

a obstaja nek centralni server, ki vodi zgodovino vseh teh transakcij? če da, kdo si ga lasti in kako lahko ga "ugasne"?

Ni centrale, vse sistem je porazdeljen na vse računalnike, ki poganjajo kaki bitcoin software.

McHusch je izjavil:

Poglej stavek pred tem.

Misliš "bitcoinom kot valuto"?

No ja, valuto katere vrednost preveč niha, smo že imeli... in preživel. :)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

LitralSM ::

smash je izjavil:

ok...kaj lahko pričakujemo, da se bo zgodilo, ko dosežemo to številko 21 miljonov? bo vrednost nenadoma zrasla? ali se bo vse razletelo in padlo? ali nič?

Odvisno od tega, kdo bo imel največ kovancev in kako bo z njimi trgoval, če sploh, ter od rudarjevih bazenov. Će imaš največ enot omejene valute, jo lahko v vsakem primeru pohabiš.

Ah, pa ta šminka. Bitcoin je decentraliziran - za zdaj. Kaj se zgodi, ko ima nekdo nadzor nad večino pa prepustim kar vaši domišljiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: LitralSM ()

Gregor P ::

Mene kvečjemu skrbi samo tehnična plat; le tu bi lahko mogoče kdaj v prihodnosti pretila kakšna nevarnost za obstoj bitcoina.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Matako ::

Itak, da so politiki navdušeni nad bitcoinom. Plačilna sredstva s privzeto vgrajeno zgodovino transakcij so vendar super!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

vesolc ::

bankam so šteti dnevi :)
ker denar ne obstaja...bitcoin pa že itak pove sam da je virtualen...

vprašite katerokoli banko v sloveniji ali na svetu, če lahko izplačajo z fizičnim denarjem vse svoje stranke, kar imajo v prihrankih na računih? ker jih ne morejo!..ali je to sploh še banka potem po zakonu, sa ne more zagotavljat svojega posla?
dokler bo svet tok neumen, da se bo pojal za nečim kar ni...bodo razmere vedno takšne...malo bogatih, največ revnih...in ljudje se raj ubadajo v krizi, kk bi pohlepno čimveč zaslužli, da bi posameznikom blo lepš...če lahko skupina ljudi s pomočjo drug drugemu, veliko prej doseže simbiozo in napredek...
denar je zato tu, da nas kontrolira, nas drži pohlepne in egotriprske, da si nočemo pomagat med sabo, ker je treba met 30 ferarijev, resberi pajev pa vse modele ajfovna, jebesh prjatle...
kot je ajnštajn reko: "če ti izračuni pokažejo enak rezultat, kot ti ga pokaže fizični poizkus, zakaj bi ponavljal to prakso v nedogled, če je rezultat vedno enak?"

pač...najbolše stvari v lajfu niso stvari!

LP

D

Blisk ::

No kot sem rekel, da predvidevam, da bo cena zrasla na 1000$. Nisem si pa niti v sanjah predstavljal, da bo to tako hitro, se pravi dolgoročno lahko zrase še precej višje.
Dejstvo je, da je dolar v riti totalno in vsi dajejo svoje investivije ven iz dolarja ali vezano na dolar. Digitalne valute so idealne za to.
Sploh pa bo rasla vrednost bitcoina ker je omejen na 21 miljonov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

Matako ::

Dejstvo je, da je pravih dejstev zelo malo.

Bitcoin je vsekakor odlična valuta. Je pa le ena od mnogih in še to ne zadnja - ne pozabimo na vse stalne prerokbe, kako bo _ena_ valuta prevzela monetarni trg. Ne, tudi USD to nikoli ni bil, čeprav se komu to zdi "dejstvo". Ok, malo spominja na jamr o enem svetovnem jeziku. Ja kao, na primer. Poleg tega kriptovalute, kot tehnično novost čaka še neizbežna fragmentacija zaradi oponašalcev. In potem spet prava konsolidacija. To je v naravi stvari.

Poleg tega ostaja neprijeten občutek, da so se razni prijatelji NSA (Senat ZDA) kar nekako navdušili nad kriptovalutami... .
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Blisk ::

Saj nima veze ali je to bitcoin ali ne, vse ostale digitalne valute prav tako rastejo, ker je jasno, da dolar, ki je čista ponzi shema bo padel in za sabo potegnil tudi euro. To pa so miljardne investicije in denar je potrebno nekam dat, seveda zlato in srebro, so dobre variante vendar prav tako nesigurne, ker se na trgu veliko špekulira s tem. Medtem, ko z digitalnimi valutami ne moreš toliko špekulirat, ker so izven dosega bank. To je samo moje mnenje, glede na članke, ki sem jih prebral, da se ne bo kdo spet obesil na kako besedo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

smash ::

ali je možno dvignit zgornjo mejo 21 miljonov in kdo lahko to stori?

johnnyyy ::

Kar me skrbi pri kriptografskih valutah je javnost transakcij. Tudi če je omrežje anonimno se lahko kar kmalu ta anonimnost konča, saj nakupe kripto valute opravljamo preko borz, pri katerih pustimo informacije iz kje oz. kam je bil denar nakazan. Tudi pri spletnem nakupu pustimo informacijo s katero se lahko razkrije naša anonimnost. Če smo pred kratkim brali novice, kako imajo lastniki Apple naprav na nekaterih spletnih prodajalnah višje cene, lahko pričakujemo, da bomo imeli po 1. nakupu s kriptografsko valuto višje cene, če imamo na računu več kovancev (iz javnosti transakcij vidimo vsebino računov).

Trenutno je problem BTCja deflacija. V realnosti je vedno dobro, da imamo majhno inflacijo, saj z njo spodbujamo trošenje in investicije (saj se šparat ne splača). Pri deflaciji (še posebi takšni kot pri BTCju) se ne splača nikamor vlagati, saj imaš večje donose če denar šparaš. Potem vsi varčujejo in trgovina obstane.

Sicer pa BTC je samo ena kripto valuta, lahko si zmislimo poljubno. Če BTC rudarimo z matematičnim problemom, si lahko izberemo valuto, ki ima trivialen matematični problem in vse rešitve takoj sproduciramo. Če to naredi centralna banka in počasi menja denar za svojo valuto imamo lahko kar kmalu nacionalno kripto valuto. V rezervi pa si bodo že pustili toliko kovančkov, da jih lahko naslednjih 1000 let počasi dajejo v obtok :).

Jinto ::

>ali je možno dvignit zgornjo mejo 21 miljonov in kdo lahko to stori?

To lahko stori vsak. Lahko forkaš blockchain (nov software), ampak boš moral prepričat ljudi, da bojo tvoj fork uporabljali.

johnnyyy, ta matematični problem, ki sploh ni problem...

Omrežje samo da (izračuna) ciljno obliko hash-a, ki ga minerji nato iščejo (blok skuščajo skozi SHA-256 hash algoritem, blok z vsako iteracijo nekoliko spremenijo, dokler ne nekdo dobi hash prave oblike). Te funkcionalnosti se ne da kar zamenjat z drugim "problemom," ker redki ustrezajo. Rešitev problema mora bit poceni za preverit(glede CPU časa) in draga za jo ustvarit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jinto ()

A. Smith ::

smash je izjavil:

ali je možno dvignit zgornjo mejo 21 miljonov in kdo lahko to stori?


Dvignili bi jo lahko, če bi to vgradili v programsko kodo bitcoin pc clienta. Če bi tak client začela uporabljati večina rudarjev, bi nastal hard fork in sprememba bi bila uvedena.

Ker pa je bitcoin skupnost močno nastrojena proti višanju zgornje meje, rudarji pa še posebej, je verjetnost, da bi se kaj takega zgodilo, skrajno majhna.

Filter ali ovira za premik zgornje meje torej ni programska koda, kakršno bi znal spisati marsikateri programer, temveč rudarji, ki so resnični temelj omrežja, prava moč za prestolom. Dejansko je sistem demokratičen, če pa upoštevamo, da imajo različni rudarji pod seboj različno računsko moč, pa lahko rečemo, da je sistem plutokratski.

Ena izmed bojazni bitcoin skupnosti je, da bi lahko kakšna sovražna vlada z ogromnim proračunom nakupila veliko količino rudarske opreme, uporabila svoj, škodljivo modificiran client in uničila bitcoin omrežje. Tak scenarij bi se imenoval napad z 51% računske moči.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

thramos ::

Kakšna pa je trenutna računska moč omrežja? V primerjavi z botneti, superračunalniki?

Matako ::

Blisk je izjavil:

Medtem, ko z digitalnimi valutami ne moreš toliko špekulirat, ker so izven dosega bank.


Nikakor niso izven dosega bank. Nasprotno, ravno banke imajo največje možnosti, da se prigrebejo do pomembnega procenta vse valute v obtoku... nakar je samo še vprašanje domišlije kdaj in kako ga po želji taktično vračati nazaj. Zaenkrat samo ni dovolj interesa. Tukaj je omejen obtok v bistvu dvorezen meč - to samo še poveča vzvod lastnika, ki kot rečeno ni nujno prijazen možakar. Lahko je bančni mofo.

Sploh pa ... zakaj ne bi mogel špekulirati? Načinov je toliko... da ne govorimo o tem, da vse špekulacije niso nujno slabe. Končno je tudi običajno varčevanje (česarkoli) čista špekulacija.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Jinto ::

Ker pa je bitcoin skupnost močno nastrojena proti višanju zgornje meje, rudarji pa še posebej, je verjetnost, da bi se kaj takega zgodilo, skrajno majhna.


Jaz bi pa rekel, da bi ravno rudarji hoteli, da se izda več bitcoinov.
Ampak rudarji niso dovolj:
https://en.bitcoin.it/wiki/Economic_maj...

Kakšna pa je trenutna računska moč omrežja? V primerjavi z botneti, superračunalniki?

Visoka. zaradi namenskega hardwara z botneti in superračunalniki sploh ni več primerjave.

M.B. ::

@thramos trenutna moč je 61 308.77 PetaFLOP. Vir: http://www.bitcoinwatch.com/

Maja letos je bila moč "borih" 1 016.46 PetaFLOP kar je več kot top 10 500 najmočnejših superračunalnikov. http://thegenesisblock.com/bitcoin-netw...

Kako Zaslužiti bitcoine.

In pa 23 Novembra je bitcoin prehitel Paypal po povprečni velikosti transakcij http://coinowl.com/bitcoin-surpasses-pa....
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

A. Smith ::

Jinto je izjavil:

Ker pa je bitcoin skupnost močno nastrojena proti višanju zgornje meje, rudarji pa še posebej, je verjetnost, da bi se kaj takega zgodilo, skrajno majhna.


Jaz bi pa rekel, da bi ravno rudarji hoteli, da se izda več bitcoinov.
Ampak rudarji niso dovolj:
https://en.bitcoin.it/wiki/Economic_maj...


Imaš point glede "economic majority". Oni imajo glavno besedo, I stand corrected. So pa tudi razlog, da rudarji ne bodo spreminjali protokola - bojijo se, da bi jim "ekonomija" ne pobegnila h konkurenci.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bitcoin presegel 2000 dolarjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
13041805 (30698) shadeX
»

Milijonske kraje bitcoinov

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4521538 (18145) micka15
»

Bitcoin izgubil polovico vrednosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5621350 (16511) Iatromantis

Več podobnih tem