» »

Facebook presenetil z velikim dobičkom, še vedno nesramno drag

Facebook presenetil z velikim dobičkom, še vedno nesramno drag

Yahoo News - Facebook je s svojimi rezultati v zadnjem četrtletju presenetil analitike in poskrbel za največjo rast tečaja svojih delnic. V tretjem letošnjem kvartalu so se v primerjavi z enakim obdobje lani prihodki povečali za 60 odstotkov na 2,02 milijarde dolarjev. Dobiček iz poslovanja se je podvojil in je znašal 736 milijonov dolarjev, medtem ko je čisti dobiček znašal 425 milijonov dolarjev (lani so imeli celo 59 milijonov dolarjev čiste izgube). Bruto marža je prav tako zrasla, in sicer s 30 na 37 odstotkov.

Facebook še vedno daleč največ prihodkov ustvari iz oglaševanja. V absolutni vrednosti so zrasli za dve tretjini in dosegli 1,8 milijarde dolarjev. Mobilni trg postaja čedalje pomembnejši in danes predstavlja že 49 odstotkov vseh prihodkov iz oglaševanja, kar je zavidljiv dosežek, saj je prikazovanje oglasov na mobilnih napravah, ki imajo manjše zaslone, težje.

Povečali so se tudi obratovalni stroški, in sicer so znašali 1,28 milijarde dolarjev oziroma 45 odstotkov več kot lani, kar odpade zlasti na večje število zaposlenih in infrastrukturna vlaganja.

Facebook s temi rezultati zapira usta vsem, ki so trdili, da je njihov poslovni model nemogoče monetizirati, čeprav se vsi analitiki s tem ne bodo strinjali. Facebook namreč še vedno ustvarja premalo prihodkov in dobička, da bi upravičil trenutne tečaje. Javna ponudba delnic se je izvedla po 38 dolarjih za delnico, kar so kritiki tedaj napadali kot previsoko. Cena je potem res padla, v zadnjem četrtletju pa se je pobrala in dosegla rekordne vrednosti tik po 50 dolarji. To pomeni, da je Facebook vreden 120 milijard dolarjev, letni P/E (ttm) pa znaša prek 220. Vse je pravzaprav odvisno od tega, kako naklonjena bodo podjetja oglaševanju prek Facebooka. Trenutne statistike kažejo, da imajo prednost nekateri drugi kanali.

2 komentarja

teodor ::

Koliko zaslužijo od NSA in ostalih varnostnih služb po svetu v zameno za posredovanje osebnih podatkov Facebook uporabnikov?
http://www.publishwall.si/teal/post/876...

LedStorm+++ ::

Google pa za vsak pomotni klik reklamc služi. ;((
Pingvin :-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple odlično

Oddelek: Novice / Rezultati
2812038 (9829) solatko
»

Facebook z rekodnim dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
4019321 (14916) alexz
»

Facebook kar potrojil dobiček

Oddelek: Novice / Rezultati
55090 (4141) MIHAc27
»

Facebook presenetil z velikim dobičkom, delnica v nebo

Oddelek: Novice / Rezultati
2810220 (7775) Lion29
»

Facebook pridelal 157 milijonov dolarjev izgube

Oddelek: Novice / Rezultati
2211282 (7377) alexz

Več podobnih tem