»

Kitajci natisnili petnadstropno poslopje

Slo-Tech - Potem ko so lani pokazali, da je mogoče natisniti enodružinsko hišo, so Kitajci tehnologijo 3D-tiska prignali še nekoliko dlje in natisnili pravcati petnadstropni blok. Poleg tega so natisnili tudi luksuzno vilo s 1100 kvadratnimi metri površine.

Spet gre za isto podjetje WinSun, ki je že lani polnilo časopisne vrstice s hitrostjo tiskanja 10 hiš v 24 urah, pri čemer je treba poudariti, da so se tiskali le večji deli (stene, tramovi itd.), medtem ko jih je bilo še vedno ročno povezati. S 3D-tiskalnikom, ki je visok 6,6 metra, širok 10 metrov in dolg 40 metrov so napravili še korak dlje. Natisnili so rdeč blok in sivo vilo.

Kot pravijo, glavna prednost 3D-tiska ni le hitrost, temveč zmanjšanje odpada in nižja cena. V...

55 komentarjev

HP napovedal revolucionaren 3D-tiskalnik za leto 2016

Slo-Tech - Hewlett-Packard je predstavil nov 3D-tiskalnik, ki bo po njihovih besedah spremenil podobo tega področja v prihodnosti. Ali se bo to uresničilo, bomo videli v najboljšem primeru leta 2016, ko pride nov tiskalnik na trg. Danes pa si lahko pogledamo, kakšno tehnologijo vsebuje.

HP jo imenuje Multi Jet Fusion in naj bi pohitrila ter pocenila tisk, hkrati pa še povečala njegovo natančnost. Sliši se torej odlično. V HP-ju trdijo, da lahko nov tiskalnik tiska približno 10-krat hitreje ter dvakrat ceneje od trenutno dostopnih modelov. Pri tisku lahko razprši 350 milijonov kapljic v sekundi, ki svoje mesto zasedejo z natančnostjo 21 mikrometrov, kar je približno pol velikostnega razreda bolje od konkurence.

Nova tehnologija...

30 komentarjev

3D-tisk sadja

Slo-Tech - Britansko podjetje Dovetailed je predstavilo 3D-tiskalnik, s katerim je mogoče natisniti povsem užitno sadje in ki so ga razvili v sodelovanju s podružnico Microsofta v Cambridgeu. Tehnologija 3D-tiska je seveda svoj krst z natisnjenim orožjem, potem pa smo videli že tisk čokolade, sladkornih umetnin in pic. Zakaj torej ne bi natisnili sadja?

3D Fruit Printer, kot se nič kaj izvirno ne...

27 komentarjev

Natisnjena hiša

Slo-Tech - Kitajsko podjetje WinSun je prikazalo tehniko za 3D-tisk, s katero so v enem dnevu natisnili deset enodružinskih hiš. Tehnologija 3D-tiskanja postaja čedalje pomembnejša in dostopnejša, tovrstni tiskalniki pa segajo od preprostih modelov za domačo uporabo do dragih industrijskih modelov.

WinSun je za 4800 dolarjev na kos natisnil deset hiš s površino 100 kvadratnih metrov. V ta namen uporabljajo velik tiskalnik, ki meri 32 x 10 x 6,6 metra. Razvijali so ga 12 let, stal pa je 3,2 milijona dolarjev. Hiše bodo za zdaj uporabljene kot pisarne v neki poslovni coni v Šanghaju na Kitajskem, kmalu pa lahko pričakujemo tudi bivališča. Za tisk so uporabili material, ki je bil mešanica cementa in gradbenih odpadkov (steklena vlakna), kar poleg odsotnosti delavcev...

54 komentarjev

Makerbot Digitizer: 3D-skener

BBC - Če obstajajo 3D-tiskalniki, je logično, da dobimo tudi 3D-skenerje. Ti že obstajajo, a so prav nesramno dragi. Oktobra pa se bo začela prodaja Makerbot Digitizerja, ki se s ceno 1400 dolarjev uvršča med domačemu uporabniku dostopne modele.

Naročila so začeli zbirati v četrtek in stran se je na začetku skorajda sesula od navala. Digitizer namreč obljublja skeniranje običajnih predmetov, ki naj bi sicer trajalo dobrih deset minut, ki jih bo mogoče s 3D-tiskalnikom natisniti oziroma sklonirati. Za 3D-tisk sedaj namreč potrebujemo bodisi načrt izdelka bodisi znanje modeliranja. S tovrstnimi 3D-skenerji pa bo lahko vsak uporabnik podvojil kakšen predmet, ne da bi posedoval posebna znanja.

Pri tem seveda veljajo realistične omejitve, saj hamburgerja, procesorja...

33 komentarjev

Prva natisnjena 3D-pištola

Forbes - V zadnjem času je najhitreje razvijajoča se tehnologija 3D-tisk. Tovrstni tiskalniki omogočajo uporabo najrazličnejših materialov, ki jih lahko natisnejo v razne oblike. Prednosti so ogromne, saj lahko namesto dejanskih predmetov po svetu nosimo le načrte, predmet pa natisnemo v pisarni. Druga velika prednost je možnost tiska predmetov, ki jih s klasičnim ulivanjem v enem kosu sploh ne moremo sestaviti. In natisnemo lahko tudi orožje.

Današnja zamisel ni prva, je pa doslej najbolj dodelana. Na Univerzi v Teksasu je 25-letni študent prava uspel natisniti pravo pravcato pištolo, ki jo pomenljivo imenuje Liberator. Podrobnosti so na voljo na spleti strani Defense Distributed. Pištolo je natisnil iz običajne ABS-plastike...

72 komentarjev

Mar prihaja DRM tudi za 3D tiskalnike?

Wiki Weapon project predstavlja najbrž najbolj perverzno obliko uresničevanja pravice državljana do nošenja orožja, tokrat povsem neodvisno od volje in nadzora države. Pravzaprav jim gre tako dobro, da jim je proizvajalec 3D tiskalnikov zaradi pritiska vlade prekinil najemno pogodbo.

vir: The Wall Street Journal
3D Printshow - 3D tiskalniki so od svojih skromnih začetkov prišli že zelo daleč, skupaj z njihovim razvojem in cenjenjem pa se začenjajo pojavljati skrbi, da bo pa zdaj širša javnost začela tiskati stvari, ki jih naj ne bi smela. Bodisi zavoljo državnih (npr. tiskanje orožja) bodisi zasebnih interesov. 3D tisk je pač ultimativna oblika kopiranja, ali "piratiziranja", kot mu danes pogosto pravimo. The Pirate Bay npr. že od januarja naprej ponuja torrente z načrti za...

22 komentarjev

Cinema 4D in Ardi

CGSociety - Oktobra 2009 je bila novica o odkritju 4,4 milijonov let starega delnega skeleta Ardipithecus ramidus z vzdevkom Ardi predstavljena na Discovery-u v 2 urnem dokumentarnem filmu. CGSociety tako poroča o programski in strojni opremi ter procesu, ki so ga uporabili, da so lahko pripeljali do življenja Ardijev skelet.

Animacije kreature so naredili z orodjem Maya in Mudbox. Mashru Mishu ter Massimo Righi sta poskrbela za prvotne slike bitja. Konfiguracija postave ni bila nič kaj lahko delo. Strokovnjaki so od leta 1994, ko so bili le-ti najdeni, analizirali svoje analize fosilov ter kako naj bi le-ti funkcionirali. Za izvedbo znanstvenega filma mora biti vsak 3D delček fosilov natančno postavljen ter poravnan. Vedeli so, da je neizvedljivo da bi postavili natančen 3D...

2 komentarja

3D printerji

Tech Extreme - Na Tech Extreme so napisali nekakšen krajši članek o 3D tiskalnikih. Le-ti gizmi naj bi nadomestili sedanje printerje in naj bi bili sposobni ustvariti 3D predmete, kar bi dosegli z nanašanjem več plasti eno na drugo. Iz takih tiskalnikov naj bi bilo mogoče dobiti vse - od delov za avtomobil do slike Mona Lise, izjemno uporabni bi pa bili v medicini. Plasti, ki bi jih printer nanašal, bodo lahko iz večih snovi, tudi keramike.

10 komentarjev