» »

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi nadgradnja. Raste tudi število aplikacij v Windows Store, ki se je povečalo za šestkrat, prenos pa so našteli že 250 milijonov. Oblačne storitve so nabrale mnogo uporabnikov, in sicer SkyDrive 250 milijonov, Outlook.com 400 milijonov in Microsoft Accounts 700 milijonov. Po drugi strani pa beremo o rekordnem padcu prodaje računalnikov, za kar krivijo tudi neprivlačen Windows 8.

Windows 8 torej ni mrtev, a vprašanje je, koliko se vozi na starem ugledu Windows. Tržni delež Windows 7 je namreč še vedno več kot 40-odstoten, sledi pa mu Windows XP z dobrimi 38 odstotki. Celo Vista ima slabih pet odstotkov in s tem odstotno točko več od Windows 8. Po tej statistiki je Windows 8 še večja polomija od Viste, ki že tako ne velja za ravno srečno umetnino.

Zato so pričakovanja od Windows 8.1 oziroma Windows Blue velika. Operacijski sistem, o katerem se sploh še ne ve veliko, bo namreč odločilnega pomena za Microsoft. Če bo z njim zadel, kar uporabniki želijo, bo spodrsljaj z Windows 8 pozabljen, sicer pa se napoveduje bolj črn scenarij. Zato nam redmondski marketing previdno in konstantno odmerja nove informacije o Windows Blue. In tako bo tudi ostalo vse do izida, ki se ima zgoditi še letos. V naslednjih tednih naj bi izvedeli precej več, obljublja Microsoft, in sicer podrobnosti o verzijah, funkcionalnostih in ceni. Navsezadnje moramo izvedeti še ime, saj je Blue le kodno ime, Windows 8.1 pa tudi ne bo zadnje ime. Microsoft se sploh še ni odločil, ali ga bo tržil kot nov operacijski sistem ali nemara kot nadgradnjo starega (kot je bil recimo Windows 98 SE ali pred tem Windows 95 OSR2). Blue bo na voljo za arhitekturi x86 in ARM, tako za namizne računalnike kot tablice.

Glavno vprašanje ostaja, ali bo Windows Blue res vrnil namizje in startni meni. Microsoft je o tem precej skrivnosten, pravijo pa, da ne bodo trmasti, ampak načelni in s posluhom za želje uporabnike. Bojda se obetajo spremembe "ključnih vidikov". V prevodu bi to lahko pomenilo, da bo imel Blue tako stari Aero kot tudi novi "Metro".

99 komentarjev

«
1
2

RejZoR ::

Poleg bedastega vmensika mi gre že dalj časa na živce tud samovolja OS-a. Večkrat se sploh noče zbudit iz sleepa, čeprav sistem deluje (monitor je blank in to je to), spet drugič gre kar veselo spat čeprav na sistemu delujejo programi itd itd. Spet drugič pa nikakor noče it v sleep čeprav idla več ur... Takih neumnosti pri Win7 nisem imel.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

slovenec_89 ::

Rejzor, čisto enake probleme, kot jih opisuješ ti, imam jaz na Windows 7. ;)

sirotka ::

To je pri meni počel hp na win7 in win8 po inštalaciji enega driverja...ni imelo veze z winsi.

Dober dan ::

Načeloma nimam nič proti WINDWOS 8. Sem kar zadovoljen. Je pa ena težava, ki mi najeda živce. Včasih kliknem na xfire v retroju/metroju in potem zadeva sploh ne skoči na namizje. Program na namizju odpre, prikazan je pa še vedno start meni. In potem nevedoč ko zmešan klikam na ikonco namizje, ki pa se ne odziva. V bistvu se nobena ikonca ne odziva. Pomaga le alt+tab. Zadeva je zlo moreča, ker se mi to dogaja tudi po večkrat dnevno. Tudi, ko imam xfire minimiran in grem v start meni, se pojavi ista težava. Klikam lahko na ikonce ko nor, le da se zdaj ne izvede nič. Sprva sem mislil da sem sam kaj delal narobe, zdaj pa vidim da se pri večih programih to pojavlja. Ima še kdo takšno težavo? Močno upam, da s posodobitvami to odpravijo.

filip007 ::

Probaj odpreti kot združljivost z Visto, direkt z namizja, to bo sigurno pomagalo. "Šala ampak za res"

Uporabljam samo desktop, tisto Metro je na "zero gravity", se pravi samo desktop okvir je gor.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

imagodei ::

Če bo z njim zadel, kar uporabniki želijo, bo spodrsljaj z Windows 8 pozabljen, sicer pa se napoveduje bolj črn scenarij.

Edino kar v zvezi s tem uporabniki želijo, je možnost izbire uporabniškega vmesnika. Nekaj, kar je na Linuxu praktično od vsega začetka povsem običajno, na Windowsih pa leta 2013 še vedno znanstvena fantastika.

Če bo Microsoftu uspelo izpolniti to "nerazumljivo" in "absurdno" kaprico uporabnikov, se nima česa bati.
- Hoc est qui sumus -

trnvpeti ::

samo sedaj bodo dali v 8.1 nov "feature"
avtomatsko posodabljanje
ce hoces ali noces
spet posiljujejo

Goran's Blog ::

Ma win8 je zakon, sploh hyper-v je zelo uporabna zadeva.Ko se navadiš umesnik dostopaš do nastavitev, programov bolj hitro, skratka zame je super in najboljši windows do sedaj ( če izvzamemo xp kateri je bil za tisti čas bomba)!

fosil ::

A bo nadgradnja zastonj?
Tako je!

artplant ::

Huh... tole je pa precej negativistična interpretacija članka in podatkov iz ZDneta. Tam bolj ugotavljajo, da smo na W7 množično migrirali zaradi slabih izkušenj z Visto in zastarelih XP, na W8 se pa nobenemu posebej ne mudi ker je (razen sprememb dela GUI) zadeva funkcionalno podobna. Sicer pa Desktopu ni treba nazaj ker je že v W8, MJF piše o morebitnem direktnem bootu v Desktop. W8 so zunaj pol leta in migracija je količinsko/časovno podobna W7. O spremembi imena kolikor berem ZDnet nihče ne razmišlja. Meni W8 delajo odlično in bentenje okorelih računalničarjev razumem kot nostalgično nasprotovanje novemu, drugačnemu. Hecno je brati njihove podobne izpade ob izidu XP ... ali W7 ...

Atos ::

+1 @artplant

Kaj češ, to je pač ST...

trnvpeti ::

in zanimivo kako dober je, ampak prodajajo samo z novimi sistemi (pac ker imajo tako nastavljeno ze nekaj casa)
in ce se ne bi bilo akcije za par dolarjev, se to ne bi prodali

Zmajc ::

Statiastika je stvar ki jo je možno zmanipulirat da pokaže točno to kar želiš. Tem številkam niti malo ne verjamem.

Na Win 7 so množično migrirali praktično vsi ki jih poznam. W8 še vedno ne uprablja noben izmed teh ljudi, da o podjetjih sploh ne govorim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

Bor H ::

Seveda, kot je bilo že napisano, ko je sedmica prišla ven so bili zadnji-dobri-winsi-po-mnenju-večine stari cirka 10 let, migracija je bila pričakovana. Razloga, da bi ljudje migrirali na osmico ni, pa ne ker bi bila osmica slaba ampak ker je sedmica zelo dobra.

jacal ::

Počezno pripisovanje nasprotovanja nostalgiji in 'nasprotovanju novemu' je poniglavo in oholo.

Bor H ::

Ker smo ljudje v zgodovini masovno dokazovali da z odprtimi rokami sprejmemo novosti in znamo objektivno ocenit kdaj nas žulji navajenost na staro in kdaj je staro res boljše.

Glugy ::

Ma tle ne gre za staro in novo ampak enostavno za stvar okusa. Tako kot je en prej reku. Na Linuxu si lahk sam izbereš uporabniški vmesnik ,tle te pa silijo v enega. Zakaj neki? Jz mislm da človk v tem sodobnem svetu ma pa že lahk tok izbire da si sam dovolj prilagodi vmesnik svojga operacijskega sistema. Naj se pr inštalaciji pač izbere ker bo tvoj privzeti vmesnik, kasnej pa tud da to spremenit če se slučajn spomnš da bi si se starga vmesnika naveliču.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

bdoxx ::

noben te ne sili v nič, migriraj med tisti procent Linux userjev, pa si nastavi mavrični 4D vmestnik

artplant ::

@jacal Počezno udrihanje čez W8 in nesposobnost klika na desktop ikono, ob tem pa dajanje v nič kopico izboljšav (hiter boot, hyper-v, izboljšanje dela na večih monitorjih, super upravitelj ipd.itd.) pa je?

vesolc ::

Glugy je izjavil:

Ma tle ne gre za staro in novo ampak enostavno za stvar okusa. Tako kot je en prej reku. Na Linuxu si lahk sam izbereš uporabniški vmesnik ,tle te pa silijo v enega. Zakaj neki? Jz mislm da človk v tem sodobnem svetu ma pa že lahk tok izbire da si sam dovolj prilagodi vmesnik svojga operacijskega sistema. Naj se pr inštalaciji pač izbere ker bo tvoj privzeti vmesnik, kasnej pa tud da to spremenit če se slučajn spomnš da bi si se starga vmesnika naveliču.


nič ne silijo z novim vmesnikom...zadeva je popolnoma dinamična in spremenljiva...če bi zadevo zapekli do te mere, da je nebi mogo spreminjat, potem se pojavi problem...tako pa ima folk sam s sabo težave in pluva po vmesniku, ker nima pojma kako to sistemsko rešit in drugače nastavit, torej je problem samo v uporabnikih, ki se imajo za sistemce, ker znajo regedit zagnat, vse ostalo kar ponuja sistem, pa ponavadi še vejo ne da obstaja...in pol padejo take izjave:na linuxu si lahko nastaviš use(bulšit za une k nimajo pojma o linuxu in obratno je za večinoma računalničarjev, k delajo z winsi)...js osebno v windowsih še nisem našel problema, da se kaj nebi dalo, še posebej če se gre za vizualen izgled :)

LP
D

artplant je izjavil:

@jacal Počezno udrihanje čez W8 in nesposobnost klika na desktop ikono, ob tem pa dajanje v nič kopico izboljšav (hiter boot, hyper-v, izboljšanje dela na večih monitorjih, super upravitelj ipd.itd.) pa je?


ma se podpišem pod to...pač ljudje so radi v svoji varni lupini, k jo poznajo od leta 95 ali xp...in bog ne daj, da bi se kdo premakno iz kamnene dobe...je treba pribl. 100 let, da si pridemo gor, da se mi vrtimo okol sonca, ne sonce okol nas...in v večini primerov je to dobra lastnost za uporabnika :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: vesolc ()

zavajon ::

vesolc je izjavil:

ma se podpišem pod to...pač ljudje so radi v svoji varni lupini, k jo poznajo od leta 95 ali xp...in bog ne daj, da bi se kdo premakno iz kamnene dobe...je treba pribl. 100 let, da si pridemo gor, da se mi vrtimo okol sonca, ne sonce okol nas :)


Avti imajo tudi že 100 let volan...

vesolc ::

...pa nebi bilo potrebe po tem že dlje časa, čeb dajali večino keša v razvoj funkcionalnosti in udobja, kot pa v razvoj zunanjosti in oblike :)
tk se pa cup holderji in servo še vedno omenijo na oznaki avtomobila, kot pa da bi mel vsak avto samoumevno tako opremo not ;)

Glugy ::

vesolc je izjavil:

Glugy je izjavil:

Ma tle ne gre za staro in novo ampak enostavno za stvar okusa. Tako kot je en prej reku. Na Linuxu si lahk sam izbereš uporabniški vmesnik ,tle te pa silijo v enega. Zakaj neki? Jz mislm da človk v tem sodobnem svetu ma pa že lahk tok izbire da si sam dovolj prilagodi vmesnik svojga operacijskega sistema. Naj se pr inštalaciji pač izbere ker bo tvoj privzeti vmesnik, kasnej pa tud da to spremenit če se slučajn spomnš da bi si se starga vmesnika naveliču.


nič ne silijo z novim vmesnikom...zadeva je popolnoma dinamična in spremenljiva...če bi zadevo zapekli do te mere, da je nebi mogo spreminjat, potem se pojavi problem...tako pa ima folk sam s sabo težave in pluva po vmesniku, ker nima pojma kako to sistemsko rešit in drugače nastavit, torej je problem samo v uporabnikih, ki se imajo za sistemce, ker znajo regedit zagnat, vse ostalo kar ponuja sistem, pa ponavadi še vejo ne da obstaja...in pol padejo take izjave:na linuxu si lahko nastaviš use(bulšit za une k nimajo pojma o linuxu in obratno je za večinoma računalničarjev, k delajo z winsi)...js osebno v windowsih še nisem našel problema, da se kaj nebi dalo, še posebej če se gre za vizualen izgled :)

LP
D

artplant je izjavil:

@jacal Počezno udrihanje čez W8 in nesposobnost klika na desktop ikono, ob tem pa dajanje v nič kopico izboljšav (hiter boot, hyper-v, izboljšanje dela na večih monitorjih, super upravitelj ipd.itd.) pa je?


ma se podpišem pod to...pač ljudje so radi v svoji varni lupini, k jo poznajo od leta 95 ali xp...in bog ne daj, da bi se kdo premakno iz kamnene dobe...je treba pribl. 100 let, da si pridemo gor, da se mi vrtimo okol sonca, ne sonce okol nas...in v večini primerov je to dobra lastnost za uporabnika :)


Ja sej men ni problem na Linux it. Sam silijo namreč te v to da ne kupiš operacijskega sistema zarad takih traparij k jih delajo. To je njihova krivda da jim ne gre prodaja k se pa tkole grejo. Glej vem kok folka ma problem z nastavitvijo Windowsov pa z mankajočim "startom" tako da ne ti men govort da je priročno tok k bi mogl bit to menjanje vmesnika. A veš sej nism pristaš Appla ampak Apple se vsaj neki zaveda. Ni tok pomembn kaj vse je možn kot to kako enostavno in logično tud za najbl neumne uporabnike je neki nastavt pa spremeni. In zdej Microsoft plačuje ceno za svojo nezavedanje da svet hoče vse bolj priročne, z otroško logiko logične nastavitve. Ker folk ma vse več reči, vse več stvari za vedt, vse več podrobnosti, in če se ti usmerš v enostavnost, priročnost, hitrost, pridobiš ker to folk rab. Ne more več v tokih kompliciranjih se poglabljat. Kdo bi dons uporabljal konzolo za skopiranje parih datotek če lahko v Windowsu sam povlečeš datoteke iz ene mape v drugo pa rabš eno sekundo časa za to da se prične ukaz vršiti ker ga ne rabš pisat? Ok razumem eni ful hitr pišejo in so nageekani ampak za večino uporabnikov pa to nikol ne bo. Ker enostavno ni dost simpl. Ker se je treba preveč poglabljat.
Zarad mene naj kr neumnosti delajo. Bom še srečen ko bo Linux s tem pridobil. Sam se mi zdi pa da so dost nespametni da se še niso naučil kaj sodobn človk rab. Vse na kar oni delajo je njihovo dobro ime iz preteklosti. To je vse. Zdej če bodo to znal presežt ..ne vem.. ampak če hočejo obstat in to v solidnem smislu potem bodo to mogl to nardit. Drugač bojo pa k Myspace....k je bil tok popularn pa je vseen šel v propad. Sicer še mal miga ampak nič v primerjavi s tem kar je bil prej.

Dromar ::

Jes mam Windows 8 približno 4 mesece in do sedaj nisem imel nobenih problemov. Prve tri dni je edino neprestano kazalo, da imam disk 100% zaseden, ampak je po prvem update-u to nehalo delat.
Ne vem, jaz sem zadovoljen. Pač isto kot 7ka z drugačnim startom - meni je recimo boljši, ker stvari še lažje najdem.

Looooooka ::

Glej vem kok folka ma problem z nastavitvijo Windowsov pa z mankajočim "startom" tako da ne ti men govort da je priročno tok k bi mogl bit to menjanje vmesnika

Skoraj vsi, ki winsev se sprobali niso...in tistih 5%, ki sirijo ta "problem" okoli, ker niso poskusali ziveti brez start menija 1 teden.
Zanimivo kako majo starejsi s tem vmesnikom manj problemov kot vsi "hardcore" geeki.

trnvpeti ::

najbolj hecno je, kolk je w8 boljsi kot w7 :)

vesolc ::

@Glugy
ne vem čemu se sekiraš da gre MSju slabo, ni prvič pa tud zadnjič ne xD
ampak opazim pa da se je ljduem res težko poglabljat v nekaj, kot si sam omenil...in ljudje ne razumejo načela, da če se greš uporabnika, potem si vsaj preberi kaj počneš...žal so windowsi obsežna zadeva, kot vsak OS in je treba več truda dat v obladovanje...ker žal to ni avto, k je simpl k šmorn, pa že za tako simpl stvar zahtevamo izpit in dobro mero obladljivosti, da lahko greš na cesto...

če bi ta folk obvlado vsaj pol tok windowse kot so sposobni furat avto po 20 urah avto šole, mislim da nobeden nebi imel problema z 8ko, ker bi si znal sam nastavit klasični meni xD

ampak..avto ni računalnik, ne moreš se z njim postavljat pred sosedom in naslont nanga...zakaj se pol zanimat detajlno za nekaj, če se potem ne moreš pohvalit vizualno :)

LP
D

fosil ::

Win8 je kot Fiat Multipla.
Glede na ocene sicer zelo praktična zadeva, ampak tak videz da večina ljudi niti ne pomisli da bi jo kupila.
In tudi multipla se je prodajala zelo slabo.
Tako je!

Buggy ::

fosil je izjavil:

Win8 je kot Fiat Multipla.
Glede na ocene sicer zelo praktična zadeva, ampak tak videz da večina ljudi niti ne pomisli da bi jo kupila.
In tudi multipla se je prodajala zelo slabo.


hehe...s tem da imajo fiksno prizgane dnevne luci, zal pa tisti pacienti, ki tako multiplo slucajno kupijo, ko je dez/megla ali pa ko gredo cez tunel ne znajo/nocejo prizgati zasencenih luci (in s tem osvetliti lastno rit), ker jih to pac ne skrbi, saj po njihovo itaq luci gorijo :))

Vozniki so tudi verjetno tisti, ki jim je bil senkan izpit po veckratnem polomu, samo da so se jih v avtosoli odkrizali, sedaj pa samozavestno naskakujejo cesto, prepricani v svojo nadmoc in naokoli razlagajo kako je voznja simpl in enoplastna...trenutek zatem pa povozijo sosedovega otroka, ki jim skoci na cesto po zogo ;((

ahac ::

Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla.

Glede na Wikipedijo, so v blind testih ljudje dejansko New Coke označil kot najboljšo (celo tisti, ki so drugače rajš imel Pepsi)! Najbolj glasni proti novem okusu so bili ljubitelji Cocacole, ki itak ne bi sprejel nobene spremembe in potem so tudi ostali začel njih poslušat.
Ja, z Win8 je enako. ;)
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

vesolc ::

a je bilo kaj drugače s klaterokoli verzijo winsov?
še za vsako so se penisi sabljali med sabo, pa še to samo tisti z mehkim...na srečo imam delo, kjer si lahko privoščim konkretno testiranje sistemov in do zdaj je bil poraz zgolj XP do SP1, vista do SP2 win 7 je pa bil eden prvih zadev, kjer so zadeve delale v prvo (govorim o primerih, ko moraš posodobit 1000 kompov + delikaten softwer s katerim delajo pač zaposleni)

Meizu ::

No, še so bili testi z microsoftove strani, kjer so naključnim ljudem kazali novo preudarno verzijo Windowsev (takrat je bila aktualna Vista). In ljudje so to sprobali in bili totalno navdušeni, češ kako deluje hitreje, kako odzivnejši je...

Potem je pa samo alt tabnil in sklopil ta UI program in šok - znašli so se v vanilla Visti. :)

Čeprav Vista je res performančno bila polom, win8 je pa enak, če ne hitrejši v jedru od win7, edina prepreka je torej tale metro, kar pa tudi jaz ne vidim kot slabo, je pa le stvar privajanja.

Ko sem sprobal trial verzijo win8, se mi je zdel metro relativno uporaben kot dober vmesnik za hitro čekiranje priljubljenih strani (mejl, FB, itd). Za vse ostalo si potegneš dol win7 start menu mod in je zadeva rešena.

podtalje ::

Sam sem predvsem razočaran nad licenciranjem Win 8, ker tako močno vsiljujejo upgrade verzije.

Sam bi že dolgo nazaj kupil Win8, pa na žalost še danes ne vem, kje bi lahko pri nas kupil verzijo, ki je po licenci podobna Win7 FPP (za svežo instalacijo in prenosljiva).
Kar najdeš informacije na Internetu, se omenja System Builder Verzija in pa Personal User License, vendar pa pri nas najdemo samo verzije DSP.

Če ima kdo mogoče odgovor na to, kje bi lahko pri to kupil, bi bil res vesel.

RejZoR ::

ahac je izjavil:

Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla.

Glede na Wikipedijo, so v blind testih ljudje dejansko New Coke označil kot najboljšo (celo tisti, ki so drugače rajš imel Pepsi)! Najbolj glasni proti novem okusu so bili ljubitelji Cocacole, ki itak ne bi sprejel nobene spremembe in potem so tudi ostali začel njih poslušat.
Ja, z Win8 je enako. ;)


Ne ni tko. Pri blind testih lahko mirno zgrešiš nianso okusa pri Coca Coli, medtem ko bedastega in neumno zanovanega Tiled Start menuja (Metro) ne moreš zgrešit pod nobenim pogojem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

imagodei ::

Še enkrat: pripombe ne letijo na hitrost, fičrje, odzivnost... Pripombe so samo na privzeti izgled, t.j. na uporabniški vmesnik.

Tle ste eni precej glasni, kako samooklicani strokovnjaki pljuvamo čez izgled in smo se nesposobni naučit/navadit drugačnega vmesnika. V resnici je ravno kontra: strokovnjaki se bodo prilagodili. Če se ne bodo, obstaja dosti orodij, s katerimi lahko izgled bolj ali manj nastaviš po želji na Win 7 ali starejši "Classic" look. Da se to sploh da storiti, ter poiskati in naložiti - to vedo in znajo narediti ljudje, ki so vsaj malo domači v računalništvu.

Običajni uporabniki, ki so najbolj množična skupina, pa tega ne znajo - ravno dobro so se navadili npr. Viste ali Win 7, ko se morajo spet navaditi na drugačno delo. Računovodkinja in tajnica v podjetju, ki je navajena na svoj stari XP, ne zna nastaviti "Classic" izgleda na osmici. Vaši starši, stari starši, tete, strici, sosedje - tudi ne. Če ste ravno v žlahti z njimi, jih boste pač brezplačno poučevali, kako se po novem stvarem streže v TheOsmici; ali pa jim boste naložili kak ClassicShell.

Če pa nimajo te sreče, da imajo v ožji žlahti oz. med poznanimi kakšnega "strokovnjaka", bodo pa mogoče raje ostali na WinXP, Visti ali Sedmici. Sedmica bo gladko še 5 let čisto spodoben sistem.

Long story made short: Osmica je super, potrebovala bi le še knof, s katerim bi na preprost način izbral oz. zamenjal GUI.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

vesolc ::

@podtalje
čekiraj akcije za študente...sodelavc je tako nabavo win 7 k je ven prišla za ne vem, okoli 35€...sam mam upgrejd pa 7ko, k je prenosljiva...

druga varianta je, da dobiš kje staro licenco od XP ali Viste, k velika podjetja mečejo v smeti cele škatle in puščajo OEM nalepke z win kodo gor...in velika podjetja ne uporablajo teh licenc, ker majo Enterprise verzije...in nato na podlagi te kode kupiš upgrejd, če bo kdaj akcija...

in mislim, da če imaš celo XP verzijo, da potem lahko narediš čisto inštalacijo, nisem pa 100% ker nisem mel priložnosti upgrejdat XP sistema amapk samo visto in win 7...

LP

D

shadeX ::

Čaki čaki. Zakaj pa Microsoft dela vse na svojo roko? Evo povem vam primer kako bi lahko Windows 8 požel bolšo prodajo in sicer zadeva je čisto preprosta.

Ljudje se pritožujejo nad "start" menijem ker ga ni. Torej zakaj te novosti ne uvajajo počasi? Naprimer, po defaultu bi bili windowsi še vedno brez start gumba AMPAK možnost bi bila da bi si ga v nadzorni plošči vklopil. Pač vse od okusa in želje uporabnika! Zakaj dela MS vse na svojo voljo? Vsak drugi windows ki ga naredijo je FAIL.

filip007 ::

Start menu ne bo nazaj, ker potem ne bi bilo logično, start menu je v bistvu tista vrstica na desni strani, na namizju ga pač ni zato. Verjetno bodo namizje ukinili z 9 in izgubili še malo več trga, kar je logično.

Sploh pa meni ne valjajo...

Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

novaa ::

Jaz imam win8 od samega začetka, punca ima win7. Razen metroja ni nobene razlike.
Prva dva dneva sem se malo lovil, da sem si metro nastavil kot mi paše in lahko rečem: Windows 8 je zakon. Ga ne menjam.

7982884e ::

artplant je izjavil:

razumem kot nostalgično nasprotovanje novemu, drugačnemu. Hecno je brati njihove podobne izpade ob izidu XP ... ali W7 ...
če imaš 2 leti starega mercedesa in nočeš zamenjat za novo dacio, a si tudi "nostalgični nasprotnik novemu, drugačnemu"?

a ti, ko uporabljaš windows 8, večinoma uporabljaš prste kot kurzor? ali večino časa preživiš v metroju?
ker če ne, potem je pač to sranje en neumen balast, ki bi ga morali za desktop verzije odrezati kot mast pri liposukciji, ker nima tam ničesar za počet. da moraš jebeno metro aplikacijo drag&droppat, da jo sploh zapreš, je samo primer neverjetne glupsti tistih, ki so si vse to zamislili. in podjetju povzročili ogromno škodo; pa ne samo lastnemu podjetju, ampak tudi številnim proizvajalcem PCjev in računalniških komponent, katerih prodaja je padla tudi po zaslugi fiaskota ki sliši na ime windows8.

a lahko windows blue popravi to, kar je na win8 slabo? lahko, ker tistega balasta ni težko stran porezat in ker je sicer zadeva hitra, stabilna in ima nekaj novih funkcionalnosti. ne pa zdej označevat nasprotovanje temu balastu kot nasprotovanje napredku. jaz se ne spomnim, da bi se pred leti kaj govorilo čez windows 7. pa je bil napreden in nov.

Buggy ::

FireSnake ::

Jaz imam Polkna 8 na enem računalniku in sem povsem zadovoljen z njimi.

Na začetku me je manjek start menuja motil ... zdaj pa ne več.
Res pa je, da se ga ne bi branil, če ga dajo nazaj :)

Še najbolj moreče je zapiranje programov, ker moraš zadevo povleči navzdol. Prej smo to opravili z enim klikom.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

lenart0 ::

windows 8 je zares dober operacijski sistem, se je pa potrebno privaditi.

k4vz0024 ::

lenart0 je izjavil:

windows 8 je zares dober operacijski sistem, se je pa potrebno privaditi.


Drži, ko se bo M$ na to navadil>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

boogie_xlr ::

Jaz sem se w8 starta že tak navadu, da mi gre menu v w7 na živce. Aerota pa čisto nič ne pogrešam. Čist tko subjektivno.

s1m0n ::

Če imaš soliden pc s kakšnim SSDjem je Win 8 win/win kombinacija. Tudi Win7 nič ne manjka ampak OK novo je le novo.

Valentin ::

imagodei je izjavil:

Še enkrat: pripombe ne letijo na hitrost, fičrje, odzivnost... Pripombe so samo na privzeti izgled, t.j. na uporabniški vmesnik.

Tle ste eni precej glasni, kako samooklicani strokovnjaki pljuvamo čez izgled in smo se nesposobni naučit/navadit drugačnega vmesnika. V resnici je ravno kontra: strokovnjaki se bodo prilagodili. Če se ne bodo, obstaja dosti orodij, s katerimi lahko izgled bolj ali manj nastaviš po želji na Win 7 ali starejši "Classic" look. Da se to sploh da storiti, ter poiskati in naložiti - to vedo in znajo narediti ljudje, ki so vsaj malo domači v računalništvu.

Običajni uporabniki, ki so najbolj množična skupina, pa tega ne znajo - ravno dobro so se navadili npr. Viste ali Win 7, ko se morajo spet navaditi na drugačno delo. Računovodkinja in tajnica v podjetju, ki je navajena na svoj stari XP, ne zna nastaviti "Classic" izgleda na osmici. Vaši starši, stari starši, tete, strici, sosedje - tudi ne. Če ste ravno v žlahti z njimi, jih boste pač brezplačno poučevali, kako se po novem stvarem streže v TheOsmici; ali pa jim boste naložili kak ClassicShell.

Če pa nimajo te sreče, da imajo v ožji žlahti oz. med poznanimi kakšnega "strokovnjaka", bodo pa mogoče raje ostali na WinXP, Visti ali Sedmici. Sedmica bo gladko še 5 let čisto spodoben sistem.

Long story made short: Osmica je super, potrebovala bi le še knof, s katerim bi na preprost način izbral oz. zamenjal GUI.


7982884e je izjavil:

artplant je izjavil:

razumem kot nostalgično nasprotovanje novemu, drugačnemu. Hecno je brati njihove podobne izpade ob izidu XP ... ali W7 ...
če imaš 2 leti starega mercedesa in nočeš zamenjat za novo dacio, a si tudi "nostalgični nasprotnik novemu, drugačnemu"?

a ti, ko uporabljaš windows 8, večinoma uporabljaš prste kot kurzor? ali večino časa preživiš v metroju?
ker če ne, potem je pač to sranje en neumen balast, ki bi ga morali za desktop verzije odrezati kot mast pri liposukciji, ker nima tam ničesar za počet. da moraš jebeno metro aplikacijo drag&droppat, da jo sploh zapreš, je samo primer neverjetne glupsti tistih, ki so si vse to zamislili. in podjetju povzročili ogromno škodo; pa ne samo lastnemu podjetju, ampak tudi številnim proizvajalcem PCjev in računalniških komponent, katerih prodaja je padla tudi po zaslugi fiaskota ki sliši na ime windows8.

a lahko windows blue popravi to, kar je na win8 slabo? lahko, ker tistega balasta ni težko stran porezat in ker je sicer zadeva hitra, stabilna in ima nekaj novih funkcionalnosti. ne pa zdej označevat nasprotovanje temu balastu kot nasprotovanje napredku. jaz se ne spomnim, da bi se pred leti kaj govorilo čez windows 7. pa je bil napreden in nov.



Se podpišem.

Ni kaj za dodati...

Looooooka ::

Tle ste eni precej glasni, kako samooklicani strokovnjaki pljuvamo čez izgled in smo se nesposobni naučit/navadit drugačnega vmesnika. V resnici je ravno kontra: strokovnjaki se bodo prilagodili. Če se ne bodo, obstaja dosti orodij, s katerimi lahko izgled bolj ali manj nastaviš po želji na Win 7 ali starejši "Classic" look. Da se to sploh da storiti, ter poiskati in naložiti - to vedo in znajo narediti ljudje, ki so vsaj malo domači v računalništvu.

Bullshit.
Novi in stari uporabniki zelo hitro ugotovijo, da start menija ne rabijo ker je lazje iskati kot vedeti kam kaj spada.
Zato so pa morali "laikom" ze deset let vsi govoriti "klikni start...pa potem control panel...pa potem network settings". Ker je bila zadeva pac sfaljen koncept.
Poglej si ta forum. Najbolj glasni so tisti, ki v isti sapi povejo, da so sli takoj neke registry hacke pa ne vem kaksne classic shelle instalirat pa testirat. Ergo..."strokovnjaki".

a lahko windows blue popravi to, kar je na win8 slabo? lahko, ker tistega balasta ni težko stran porezat in ker je sicer zadeva hitra, stabilna in ima nekaj novih funkcionalnosti. ne pa zdej označevat nasprotovanje temu balastu kot nasprotovanje napredku. jaz se ne spomnim, da bi se pred leti kaj govorilo čez windows 7. pa je bil napreden in nov.

Mas slab spomin.
Windows 7 je bil za struckote spet "Vista s fasado". Pa jebes dejstvo, da ni mel tistega balasta s 500imi dll verzijami.
Tlele bojo pomojem samo opcijo za bootanje v desktop dal. Pa upam, da bo start meni(ce ga res vrnejo) po defaultu lepo izkljucen. Ce ne niso s to spremembo naredili nicesar.

Zgodovina sprememb…

smash ::

vesolc je izjavil:

@Glugy
ne vem čemu se sekiraš da gre MSju slabo, ni prvič pa tud zadnjič ne xD
ampak opazim pa da se je ljduem res težko poglabljat v nekaj, kot si sam omenil...in ljudje ne razumejo načela, da če se greš uporabnika, potem si vsaj preberi kaj počneš...žal so windowsi obsežna zadeva, kot vsak OS in je treba več truda dat v obladovanje...ker žal to ni avto, k je simpl k šmorn, pa že za tako simpl stvar zahtevamo izpit in dobro mero obladljivosti, da lahko greš na cesto...

če bi ta folk obvlado vsaj pol tok windowse kot so sposobni furat avto po 20 urah avto šole, mislim da nobeden nebi imel problema z 8ko, ker bi si znal sam nastavit klasični meni xD

ampak..avto ni računalnik, ne moreš se z njim postavljat pred sosedom in naslont nanga...zakaj se pol zanimat detajlno za nekaj, če se potem ne moreš pohvalit vizualno :)

LP
D


ne zavajat ljudi, da se da nastavit klasični meni v win 8
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 10 na 300 milijonih naprav (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
541137798 (126174) japol
»

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3312341 (9792) krneki0001
»

Cene Surface RT tablic padajo

Oddelek: Novice / Windows Mobile
4113185 (9651) techfreak :)
»

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9931032 (25083) krneki0001
»

Bo Windows Blue dobil nazaj startni meni in namizje? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19746023 (38996) Bistri007

Več podobnih tem