»

Prispeli Windows 10 za ARM in ustrezna prenosnika

Slo-Tech - Skoraj natanko leto dni po napovedi, da je Windows 10 za ARM resna zamisel, ki je že zelo blizu uresničitve, smo ga dočakali. Microsoft je danes predstavil Windows 10 ARM, Asus pripadajoč prenosni računalnik, HP pa tablico. Microsoft obljublja, da bo Windows 10 ARM zapolnil vrzel med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, torej da bo združil najboljše iz obeh svetov. To naj bi bilo po eni strani tipkovnica, sledilna ploščica in splošni operacijski sistem za poganjanje vseh programov, po drugi strani pa neopazno preklapljanje med Wi-Fi in LTE, takojšnji zagon (v resnici so always-on), dolga avtonomija in prenosne dimenzije.

Asusov prenosnik NovaGo 2-in-1 ima baterijo, ki zdrži 22 ur normalne uporabe...

29 komentarjev

Microsoft prevetril Windows Store

The Windows Blog - Applova spetna trgovina App Store ime pred konkurenco eno veliko prednost, vsaj z vidika končnega uporabnika, in to je zanesljivost (čeprav imun ni nihče). Ker morajo aplikacijo skozi strog test, je zlonamernih, zavajajočih in neuporabnih aplikacij zelo malo. Microsoftov Windows Store pa ima po ocenah precej lažnih aplikacij in ostale umazanije. Zato je Microsoft korenito spremenil način certificiranja aplikacij ter jih več kot 1500 pobrisal iz Windows Stora.

Kot so v Redmondu zapisali na svojem blogu, mora vsaka tržnica z aplikacijami najti svoje ravnotežje med pestrostjo ponudbe in kakovostjo aplikacij. Da bi to ravnotežje popravili in izboljšali uporabniško izkušnjo, hkrati pa ne bi vnesli preveč razdora med razvijalce, so se...

6 komentarjev

Windows RT uspešno jailbreakan

Putty na Windows RT

vir: Tweak Town
Tweak Town - Po nekaj mesecih od izida prvih tablic z operacijskim sistemom Microsoft Windows RT, ki teče na ARM platformi, je nikaragovskemu hekerju vendarle uspelo zaobiti zaščito, ki na tej različici sistema onemogoča poganjanje nepodpisanih namiznih aplikacij. Z uporabo razhroščevalnika, ki omogoča oddaljeno razhroščevanje aplikacij in ima dostop do celotnega pomnilnika naprave, je spremenil zastavico, ki določa način preverjanja digitalnega podpisa aplikacije in s tem omogočil poganjanje poljubnih aplikacij.

S tem, ko mu je nato brez večjih težav uspelo pognati nekaj namiznih aplikacij, je prišel do (za nekatere) presenetljivega zaključka, da je Windows RT polno prenesena (in ne okrnjena) različica sistema Windows 8 in da je ta blokada postavljena bolj iz marketinških...

7 komentarjev

Razvoj Windows za 64-bitni ARM v teku

Techworld - Ko je Microsoft napovedal, da bo Windows 8 izšel tudi za platformo ARM (Windows RT), in ko je ARM naznanil izid 64-bitne verzije svojih procesorjev, je bilo današnjo novico pravzaprav pričakovati. Slej ali prej bo izšel tudi Windows za 64-bitni ARM. Kot pravijo v ARM, se bo to zgodilo raje prej kakor slej.

Ian Forsyth iz ARM je povedal, da konkretnih datumov ne more komentirati, a da je razvoj Windows 8 za 64-bitne ARM-jeve procesorje v teku. Microsoft je namreč pretekli teden v sklopu uradne splavitve Windows 8 izdal tudi verzijo za 32-bitni ARM in verzijo za 64-bitni x86. ARM pa je ta teden konkretno naznanil prva procesorja v 64 bitih.

Gre za Cortex-A53 in Cortex-A57, ki bosta osnovana na arhitekturi Armv8. Oba bosta naprodaj od leta 2014 dalje,...

11 komentarjev

Microsoft predstavil Windows Phone 8

CNet - Po napornem petku, ko so v Redmondu predstavili nov operacijski sistem Windows 8 in tablični računalnik Surface, je sledil danes še en naporen dan, saj so obelodanili še Windows Phone 8. Predstavitev se je odvijala na zahodni obali v San Franciscu, tako da je k sreči ni doleta enaka klavrna usoda kot Googlove, ki je moral Nexuse predstaviti skoraj v garaži, saj New York biča hurikan Sandy.

Predstavitev je vodil vodja programa Windows Phone Joe Belfiore. Poudaril je, kaj drugega tako ali tako nismo pričakovali, da je osma verzija Windows Phona revolucionarna in polna novosti, ki bo iz pametnih telefonov napravila najbolj osebne telefone. Microsoft je pri razvoju še posebej sodeloval s pisci aplikacij, ki so na dan izida...

59 komentarjev

Windows 8 je tu

Novi meni Start, s katerim se bo potrebno sprijazniti

vir: Ars Technica
Ars Technica - Microsoft je včeraj predstavil svoj najnovejši operacijski sistem za domače in poslovne uporabnike, težko pričakovani Windows 8. Predstavitev - verjetno najpomembnejšo do sedaj - je odprl Steve Synofsky, vodja Microsoftovega oddelka za izdelke Windows in Windows Live, v uvodu pa je povedal, da je minilo že skoraj točno 3 leta od izida Windows 7 (ja, tako hitro leti čas) ter razkril še, da so do sedaj prodali že 670 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7 - po njihovih podatkih je to najhitrejša prodaja operacijskega sistema v zgodovini. Kako se bo odrezal Windows 8 bomo seveda videli v prihajajočih mesecih in letih, a zagotovo je eno, prihaja že danes (nakup in prenos je mogoč že od polnoči naprej, tudi v Sloveniji) in je na voljo v treh glavnih...

270 komentarjev

Microsoft objavil cene Surface tabletov, ne bodo cenejši od iPadov

Microsoft želi s Surfaci prodati "celotno izkušnjo", po zgledu Appla. Zgodovinsko jim to ni šlo ravno najbolje.

vir: Slashdot
Slashdot - Julija predstavljeni Surface tableti so končno dobili še podatek o ceni: 32 gigabajtna verzija bo naprodaj za 499 dolarjev (+100 za tipkovnico/dok), 64 gigabajtna pa za 699 dolarjev (tokrat vključujoč dok). Prednaročila se začenjajo danes, prvi izvodi pa bodo na voljo 26. oktobra, seveda najprej v ZDA.

Zdaj je tudi jasno, da Microsoft ne bo šel po poti Kidle oz. Nexus tablic, se pravi konkuriral predvsem z nizko ceno v rangu 200-300 dolarjev. Cene so namreč identične iPadovi wi-fi verziji (3g je še malo dražja), z pred dnevi začeto oglaševalsko akcijo pa jih prikazujejo kot premijske izdelke.

Zelo zanimivo bo videti, ali bo ta strategija Microsoftu uspela. Sistem namreč mislijo precej...

68 komentarjev

ARM-tablice z Windows RT iz Lenova, Della in Samsunga

MSDN Blogs - Microsoft je najavil, da bodo tablične in prenosne računalnike na platformi ARM, ki jih bo poganjal Windows 8 RT, pripravili tudi Lenovo, Dell in Samsung. Prvi, ki se je opogumil, je bil Asus s svojim Tablet 600, peti pa je seveda hišni kandidat Microsoft Surface. Kaj natančno bodo novi člani družine Windows/ARM ponudili, še ni razkrito. Zanimivo med njimi ni Hewlett-Packarda, ki dela na tablici x86 in, razumljivo, Acerja. Toshiba o njih že razmišlja, zato je njen izostanek nenadejan.

Novi tablični računalniki bodo imeli zaslone v velikosti od 10,1 do 11,6 palca, tehtali bodo med 520 in 1200 gramov in merili v debelino 8,35 do 15,6 milimetra. Pomemben podatek bo tudi avtonomija, in sicer naj bi ob predvajanju visokoločljivostnega filma zdržali od osem...

14 komentarjev

Naslednik Hotmaila je Outlook.com

Microsoft - Microsoft je predstavil naslednika popularne storitve Hotmail.com, ki je bil eden izmed prvih brezplačnih elektronskih predalov in še danes skupaj z Googlom in Yahoojem ostaja v skupini velikih treh. Imenuje se Outlook.com.

Čeprav združuje funkcionalnosti Hotmaila in Exchangea, bo namenjen domačim uporabnikom, medtem ko bo za poslovne ostal čistokrvni Outlook. Prva novost, ki jo pri registraciji v Outlook.com opazimo, je spremenjen videz. Ta je že prilagojen Windows 8, in sicer se sklada z uporabniškim vmesnikom Metro. Rokovanje s sporočili je lažje, saj enostavno gledamo predoglede pripetih slik in videoposnetkov, odznačujemo spam in dostopamo do spletnih aplikacij Office, saj je poskrbljeno za integracijo s spletnimi Wordom, Excelom,...

51 komentarjev

Microsoft Surface in Windows 8 izideta 26. oktobra

The Verge - Microsoft je razkril datum, ko bo izšel težko pričakovani Surface. To se bo zgodilo v petek, 26. oktobra. Kakšnih drugih novih informacij o Surfaceu v Redmondu niso razkrili, saj se je tudi datum izida razvedel le zato, ker so ga zapisali v poročilu za SEC (ameriški ATVP). Že od prej vemo, da bosta na voljo dve verziji tablice Surface.

Cenejša bo temeljila na arhitekturi ARM, torej jo bo poganjal Windows 8 RT. Zaslon bo meril 10,6 palca (ločljivost 1366 x 768), debela pa bo 9,3 milimetra. Njena kapaciteta bo 32 ali 64 GB. Dražja verzija bo tekla na PC-jevski arhitekturi, torej z Windows 8 Pro. Zaslon bo enako velik, a bo podpiral resolucijo HD. Kapaciteta bo dvakrat višja. Verzija ARM bo...

32 komentarjev

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice

ComputerWorld - Izid Windows 8 se približuje, zato nam Microsoftov marketinški oddelek počasi dozira informacije o novem operacijskem sistemu. Sedaj so postale znane podrobnosti o nadgradnji na Windows 8, ki bo pravno oziroma licenčno mogoča z Windows XP in novejših, tehnično pa le z Windows 7. Podatkov o datumu izida pa še vedno ni.

Nadgradnja z Windows 7 na Windows 8 je tehnično mogoča brez težav, tako da uporabnikom ostanejo vsi nameščeni programi, sistemske nastavitve in dokumenti. Spomnimo, da bo Windows 8 na voljo v štirih verzijah: navadna, Pro, Enterprise za podjetja in RT za platformo ARM. Nadgradnja na navadno bo mogoča z Windows 7 Starter, Home Basic in Home Premium, medtem ko bo Windows 8 Pro moč povezniti na katerokoli...

136 komentarjev