» »

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Ubuntova nakupovalna leča pošilja vaše iskalne poizvedbe, ter vašo lokacijo, na Amazonove strežnike.

vir: OMG! UBUNTU!

Jono Bacon, med nastopom v hot-dog kostimu.

vir: Phoronix
FSF - Pisali smo že o Canonicalovi nesrečni leči v zaganjalniku programov, ki vaše iskalne nize pošilja naprej Amazonu za poizvedbe v njihovi spletni trgovini. Mnogi so se takrat vpičili v to, da Ubuntu o leči uporabnika vnaprej ne vpraša niti ne obvesti (odstranitev je sicer možna z apt-get remove unity-lens-shopping), nedavno pa se je na njih spravil še Richard Stallman (RMS). V blog postu je Ubuntu označil za spyware -- za črno ovco med sicer odlično bero prostega programja, ki da ni pripravljena spoštovati uporabniške svobode, in jo namesto tega zajeda s poceni marketinškimi triki. RMS zato uporabnike GNU/Linuxa prosi, naj Ubunta več ne svetujejo novim/potencialnim uporabnikom, oz. naj jim ga za božjo voljo ne pomagajo namestiti.

59-letni Stallman je dobro znan po tovrstnih izjavah, in čeprav jih večina odprtokodne skupnosti jemlje s kančkom poldrugo samokolnico rezerve, se vsi strinjajo, da odprta koda kot gibanje brez vprašanj potrebuje prav takšno osebnost. Njegova brezkompromisnost glede licenc ter spoštovanja uporabnikove pravice, da ve in kontrolira vse, kar se poganja na njegovem računalu, nam je namreč vsem prinesla nemalo koristi.

V tej luči je precej zanimiv tudi Canonicalov odgovor, ki ga je spisal njihov community manager Jono Bacon. Udaril je na vižo, da zasebnost različnim posameznikom pomeni različne stvari, ter iz tega izvedel, da njihova poteza z lečo pravzaprav ne bi smela motiti večine (facebook-happy) uporabnikov. Stallmanovo oznako "spywara" je zato označil za "FUD" (fear, uncertanty, doubt), se pravi za brezosnovno propagando najslabše sorte in namena. Ter dodal, da je bil Stallman s te kar malo "otročji".

Odziv je hitro nabral veliko komentarjev, predvsem negativnih, v stilu:
Jono, Richard ima tokrat prav. Drži, besede, ki jih je uporabil, so zelo ostre, a v samem bistvu ima zelo zelo prav. Okoli Ubunta je zbrana široko skupnost s ciljem, da bi ga naredili čim močnejšega in boljšega, ne zgolj kot OS, ampak tudi kot širšo idejo, ki bi združila ljudi. Brez skupnosti Ubunta pač ne bi bilo. Z nameščanjem funkcij kot je Amazonov search v privzeto namestitev Ubunta ste zato odtujili številne med najbolj predane člane te skupnosti. V kolikor (še) niste spoznali, da je bila ta poteza napačna na [vseh možnih nivojih], se bojim, da imate kvečjemu zelo omejeno razumevanje delovanja odprtokodne skupnosti.


Jono je potem svoje stališče nekoliko omilil, tako da je svoj zapis označil za "osebno mnenje, ki ne odraža nujno tudi stališča Canonicala kot njegovega delodojalca". Uradnega stališča Canonical še ni podal, je pa njihov šef Mark Shuttleworth v svojem nedavnem blog postu / načrtu za 2013 med vrsticami dodal, da se zavedajo, da imajo z drugimi igralci v odprtokodni skupnosti včasih "različne poglede".

Obe strani imata po svoje prav. Canonical ga zadnje časa precej serje, in sliši se, da se podjetje namesto po jasni strategiji ravna predvsem po vsakokratnih (in vsakič drugačnih) idejah njihovega ustanovitelja. Čisto sveža usmeritev je trenutno Ubuntu za Nexus 7, pri čemer bodo spet popolnoma predrugačili Unity, ker se njegove zadnje prilagotive - globalni meniji ter tipkovnična dash navigacija - sploh ne prilegajo vmesniku z zaslonom na dotik. Ta nestanovitost naj bi motila nemalo razvijalcev, ker jim krči ze tako kratke razvojne roke. Pred kratkim so zato nehali izdajati vmesne stabilne različice prihajajočih Ubuntov, tako da so jih zamenjali s preprostimi nočnimi buildi. Neuradno se sliši celo, da so nekateri ugledni člani njihovega pravnega oddelka dvignili roke in zapustili podjetje. Po drugi strani - FSF, predvsem pa Stallmanov del (GNU), se soočata z zelo podobnimi očitki. Nedavno sta izpod GNU dežnika pobegnila kar dva ugledna člana - vodja projekta GNUTLS, ter vodja projektov sed in grep. Bojda je organizacija izrazito toga in ozkogleda glede tehničnih smernic, slabo skrbi za financiranje, ter nasploh sovraži drugačno razmišljajoče. Obe ribi torej že pošteno zaudarjata prav pri glavi. Če se fanta tam ne bosta zamislila, zna biti, da se bo sodrga razširila še drugam.

Mimogrede, Jono sploh ni tako resna oseba - lani si je na Ubuntovem razvijalskem kongresu privoščil prav brezvezno in otročjo šalo: oblekel se je v hot dog, norčujoč se iz takrat prihajajoče izdaje Fedora 17.0 ("beefy miracle"). Ime slednje je resda nekoli "hecno", a takšnih odnosov med distribucijama pa res ni treba, sploh s strani uradnega pr-ovca. Mimogrede, da je tudi sam poimenovan po vrsti mesa ("bacon"), ga pa ni zmotilo :).

45 komentarjev

Dr_M ::

No, vsaj za zanimive in smesne trace skrbijo odprtokodniki,ce ze drugega ne znajo :>

jype ::

Kaj je, se ne morš potolažit, ker si mi dejansko lahko privoščimo vsebinske diskurze?

Sprijazni se, od prostega programja si bolj odvisen kot od kateregakoli drugega.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Dr_M ()

MrStein ::

Uf, počasi bo debata tu enaka kot v politiki: jaz sem lev, ti pa si desen! (in obratno, z vsemi "začimbami" itd, itn...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

jype ::

Jah, če nimaš drugih argumentov, potem pač poskušaš zreducirat na takšno trivialnost.

Še vedno vama ostane grenak priokus, ker se oba izjemno dobro zavedata, da sta v tej igri popolnoma nepomembna.

Tear_DR0P ::

jype je izjavil:

Sprijazni se, od prostega programja si bolj odvisen kot od kateregakoli drugega.

pa ravno zagovorniki prostega programja tako pridigajo o neodvisnosti :(
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

greebosan ::

"Bojda je organizacija izrazito toga in ozkogleda glede tehničnih smernic, slabo skrbi za financiranje, ter nasploh sovraži drugačno razmišljajoče."

Ne mi reči, da ste označili GNU kot gnilo ribo samo zato, ker ne marajo c++.:|

napsy ::

Komercializacja na splosno gledano ni tolk slaba ideja. Canonical pa se je ustrelil v nogo, ker njihovo jedro skupnosti tvorijo geeki, predani opensource filozofiji. IMHO, imata tako Stallman kot Jono prav in se hkrati motita.

Sicer ze nekaj let uporabljam ArchLinux (prej bil privrzenec Ubuntu), je pa zalostno slisat taksne konflikte, ki pa so, razumljivo, v tako veliki skupnosti, pricakovani.
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Looooooka ::

Ah freeloaderji.Tam na forumu naj dovolijo cvekati samo tistim, ki kupijo distribucijo na dvdju ali pa celo dodajo kaksen patch za kodo. Bi se zelo hitro utisalo ovce oz lazje poslusalo nerganje. Tezko je poslusati kritike nekoga, ki miski, da je z downloadom in uporabo naredil ne vem kaj "za skupnost". Pa tist hot dog mogoce ni bil tko negativno misljen kot je bilo prikazano v novici. Btw ce hocete predstavnike v suknjicih ste na napacnem os-ju oz si napacno razlagate besedo odprto in skupnost :)

BigWhale ::

To kar je naredil Canonical je sicer narobe, ker ni opt-in, da pa poimenujes shopping-lens spyware mors bit pa ze posteno butnjen. :) Anonimizirani iskalni pojmi se zacasno shranijo (ce prav vem, v RAM-u) na canonicalovih streznikih in se posljejo naprej na Amazon preko amazonovega APIja za iskanje. Rezultate Amazon poslje Canonicalu in slednji ga potem posreduje uporabniku.

Vse skupaj je dalec od spyware-a. Nihce ni nicesar namestil skrivoma in nihce ne zbira podatkov o uporabnikih.

Stallman pa je otrocji in to precej, vsak, ki je z njim prezivel vsaj nekaj ur, to ve. :)

dux ::

Takole bi naredli pa ne bi bilo nobenega problema - http://www.theopensourcerer.com/2012/12...
Upanje je v nasih odlocitvah

Manu ::

Problem je v otročji komunikaciji. Na primer, ko je Bacon izjavil: "da njihova poteza z lečo pravzaprav ne bi smela motiti večine (facebook-happy) uporabnikov" je neprimerna in samo razburila uporabnike.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

driver_x ::

So vsaj jasno povedali, da z Ubuntujem ciljajo predvsem na Facebook uporabnike.

Daedalus ::

To kar je naredil Canonical je sicer narobe, ker ni opt-in, da pa poimenujes shopping-lens spyware mors bit pa ze posteno butnjen. :)


Pošiljanje uporabniških podatkov na 3rd party serverje brez eksplicitne privolitve uporabnika je definicija spywara. Tako da ni (Stallman) nič butnjen, ima kr konkretno prav.

So vsaj jasno povedali, da z Ubuntujem ciljajo predvsem na Facebook uporabnike.


Očitno bo treba menjat distribucijo... back to Debian.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ales ::

Sam sem občasno uporabljal Debian in bi mi bil druga izbira, če bi na lap/desktopu hotel zamenjati Fedoro. Vedno mi je nekako bila uganka, zakaj bi nekdo izbral Ubuntu in ne Debian, če ima raje npr. deb kot rpm, itd. Mi lahko kdo pove na svojem primeru (čisto resno vprašanje), zakaj Ubuntu in ne Debian?

Glede novice pa - Stallman je namerno provokativen, je fanatik, v ne tako negativnem smislu besede. Ampak čas že kaže, koliko so nekatere njegove prejšnje izjave skrajne oz. čez mero. Precej njih se je po mojem mnenju izkazalo za realen pogled na stvarnost, na žalost. Konkretno ta izjava je vzburila veliko prahu zaradi izbire besed, vendar je po mojem mnenju tudi ta čisto točna in tudi izbira besed je žal ustrezna...

Daedalus ::

Sam sem občasno uporabljal Debian in bi mi bil druga izbira, če bi na lap/desktopu hotel zamenjati Fedoro. Vedno mi je nekako bila uganka, zakaj bi nekdo izbral Ubuntu in ne Debian, če ima raje npr. deb kot rpm, itd. Mi lahko kdo pove na svojem primeru (čisto resno vprašanje), zakaj Ubuntu in ne Debian?


Za desktop/laptop je Ubuntu precej bolj izpiljen izdelek (ne glede na tisoč in en bug). Zbootaš inštalacijski USB, počakaš par minut in imaš delujoč desktop OS. Za server pa LTS, pet let supporta. Precej dlje od Debian stable, IIRC.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

zos ::

Ubuntu bolj izpiljen kot Debian? Ma ne se hecat.

MrStein ::

Ubuntu ima nekaj... sprememb, da je "boljši" za "tipičnega desktop uporabnika".
Nekako kot jugo z odrezano streho. Imaš kabrio, čeprav po drugih lastnostih slabši kot navaden jugo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Daedalus je izjavil:

To kar je naredil Canonical je sicer narobe, ker ni opt-in, da pa poimenujes shopping-lens spyware mors bit pa ze posteno butnjen. :)


Pošiljanje uporabniških podatkov na 3rd party serverje brez eksplicitne privolitve uporabnika je definicija spywara. Tako da ni (Stallman) nič butnjen, ima kr konkretno prav.


Spyware is a type of malicious program installed on computers that collects information about users without their knowledge. The presence of spyware is typically hidden from the user and can be difficult to detect. Some spyware, such as keyloggers, may be installed by the owner of a shared, corporate, or public computer intentionally in order to monitor users.


Tkole pravi Wikipedia. To kar pocne Ubuntu ni malicious in ni hidden. Je pa brez explicitne privolitve, vendar to Ubuntu se ne naredi spyware.

Ne bodi zdaj bolj papeski od papeza, ker vsi dobro vemo kaj je spyware in kaksen software se klasificira kot spyware. To, da je vse skupaj opt-in je narobe. S tem se strinjam, da bi pa temu rekel spyware je pa precej pretirano.

In vse skupaj lahko brez tezav izklopis, z nekaj kliki, se preden se karkoli poslje komurkoli. Si pa o tem kako se Dash iskanje obnasa obvescen z opozorilno ikono v samem Dashu. Je pa stvar, za moje pojem, premalo vidna.

Poleg tega, pa ne gre za 'uporabniske podatke', ki se posiljajo. Posilja se niz znakov, ki se vpisejo v Dash iskanje drugih uporabniskih podatkov pa ni (tole je cue-in, zate, da zdaj potrollas, da so to tudi uporabniski podatki in da so sila pomembni, potem ti pa jaz recem, da si si sam kriv, kaj pa imas na disku file "How to secretly take over the world.pdf" in "My completely secret plan on how to get rich and famous.doc").

Ales je izjavil:

Sam sem občasno uporabljal Debian in bi mi bil druga izbira, če bi na lap/desktopu hotel zamenjati Fedoro. Vedno mi je nekako bila uganka, zakaj bi nekdo izbral Ubuntu in ne Debian, če ima raje npr. deb kot rpm, itd. Mi lahko kdo pove na svojem primeru (čisto resno vprašanje), zakaj Ubuntu in ne Debian?


Debian je ob izidu ze zastarel. To je prva tezava. Druga je pa ta, da je za mojo babico neprimeren, ker ne zna uporabljati apt-get-a in raje uporablja Ubuntu Software Center.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

noraguta ::

Debian je ob izidu ze zastarel. To je prva tezava. Druga je pa ta, da je za mojo babico neprimeren, ker ne zna uporabljati apt-get-a in raje uporablja Ubuntu Software Center.
debian je ob izidu stabilen. ubuntu je pa ob stabilni različici kup nestabilnbega sranja. kjer po dveh letih pov programja ni več vzdrževanega. kako jake več stvari ustvarjate z ubuntujem mi pa ni glih jasn.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Relanium ::

Ampak kakorkoli obrneš, najbolje je do zdaj še ratalo Ubuntu preboj na namizja navadnih uporabnikov.
Mogoč pa ravno zato, ker se obnašajo skoraj kot kaka bolj tržno naravnana firma (in ker smo uporabniki tega navajeni ?? )

MrStein ::

BigWhale je izjavil:


Debian je ob izidu ze zastarel. To je prva tezava. Druga je pa ta, da je za mojo babico neprimeren, ker ne zna uporabljati apt-get-a in raje uporablja Ubuntu Software Center.

A še vedno ni spodobnega GUI za apt-get ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

noraguta je izjavil:

Debian je ob izidu ze zastarel. To je prva tezava. Druga je pa ta, da je za mojo babico neprimeren, ker ne zna uporabljati apt-get-a in raje uporablja Ubuntu Software Center.
debian je ob izidu stabilen. ubuntu je pa ob stabilni različici kup nestabilnbega sranja. kjer po dveh letih pov programja ni več vzdrževanega. kako jake več stvari ustvarjate z ubuntujem mi pa ni glih jasn.

Windows XP so tud stabilni. A ne? :)

Drugace pa vse kar je v Ubuntu Main repositoriju bo v 12.04 vzdrzevano se pet let.

MrStein je izjavil:

A še vedno ni spodobnega GUI za apt-get ?


Ne. Je pa USC zdaj vsaj znosen. ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Grumf ::

Stallmanu lahko dam samo prav. Ubuntu je lepo nakazal kam gre razvoj linuxa in samo potrjuje mojo tezo, da
gre spet samo za denar in nič drugega, linux bi se rad ustoličil tja kjer je microsoft samo zato da bi sluzili
denar namesto njega in nič drugega. Droni ste pa pač nasedli in mu delate reklamo. Kako gre že tista nekajkrat
omenjena "če je storitev zastonj potem ste zelo verjetno storitev vi"...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

LightBit ::

BigWhale je izjavil:

Debian je ob izidu ze zastarel.

Saj imaš testing in unstable, še vedno bolj stabilen kot Ubuntu.


BigWhale je izjavil:

Windows XP so tud stabilni. A ne? :)

Windows 7 se mi zdi bolj stabilen.

BigWhale ::

Grumf je izjavil:

Stallmanu lahko dam samo prav. Ubuntu je lepo nakazal kam gre razvoj linuxa in samo potrjuje mojo tezo, da
gre spet samo za denar in nič drugega


Ja, ne mores verjeti, da gre nekemu podjetju za denar! Cist grozn.

BigWhale ::

LightBit je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Debian je ob izidu ze zastarel.

Saj imaš testing in unstable, še vedno bolj stabilen kot Ubuntu.

Govoris na pamet ali si izmeril to? Lahko pokazes kaksno obsezno studijo, ki pove, da je Debian bolj stabilen. Tega, da se paketi iz Debiana pred vsako novo verzijo kopirajo v Ubuntu ne ves?

LightBit ::

BigWhale je izjavil:

LightBit je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Debian je ob izidu ze zastarel.

Saj imaš testing in unstable, še vedno bolj stabilen kot Ubuntu.

Govoris na pamet ali si izmeril to? Lahko pokazes kaksno obsezno studijo, ki pove, da je Debian bolj stabilen. Tega, da se paketi iz Debiana pred vsako novo verzijo kopirajo v Ubuntu ne ves?

Stabilnost se težko izmeri. Debian testing sem uporabljal kar nekaj časa brez problemov. Debian unstable sem pa tudi probal in takrat je vse delalo. Ubuntu sem uporabljal od verzije 7.04 do 8.10 in z vsako so bili problemi (npr.: 8.04 je zmrznil med ugašanjem).
Vem, da se večina paketov kopira iz Debiana ampak problem je, da jih Ubuntu zelo rad patch-a.
Da ne omenjam tega, da posodobitev verzije na Ubuntu praktično ne deluje.

Daedalus ::

Spyware is a type of malicious program installed on computers that collects information about users without their knowledge. The presence of spyware is typically hidden from the user and can be difficult to detect. Some spyware, such as keyloggers, may be installed by the owner of a shared, corporate, or public computer intentionally in order to monitor users.


Auch. Edina stvar, o kateri gre debatirat, je tako le al je zadeva v osnovi zlobna, al ne. Sam, glede na poboldane postavke, mi jo boš težko prodal kot benigno. Dopuščam pa ono znano mantro o tem, da ne gre pripisovati zlobi stvari, ki se jih da pojasniti z neumnostjo. In tole početje je precej neumno. Če bi M$ naredil kaj takega, bi ga pribijali na križ. Čisto pravilno je, da se Ubuntu v taki situaciji pribije na križ.

Pa tvoj kasnejši opis obnašanja zadeve lepo kaže na željo avtorjev, da jo čimbolj usepno skrijejo pred uporabnikom. Zakaj že?

Poleg tega, pa ne gre za 'uporabniske podatke', ki se posiljajo. Posilja se niz znakov, ki se vpisejo v Dash iskanje drugih uporabniskih podatkov pa ni (tole je cue-in, zate, da zdaj potrollas, da so to tudi uporabniski podatki in da so sila pomembni, potem ti pa jaz recem, da si si sam kriv, kaj pa imas na disku file "How to secretly take over the world.pdf" in "My completely secret plan on how to get rich and famous.doc").


Če ti rad objavljaš barvo svojega jutranjega iztrebka, to ne pomeni, da vsi to počnemo ali pa da to hočemo početi. U get it? Pošiljanje iskalnih nizov malo sem, malo tja, je pošiljanje uporabniških podatkov. Tako da ti predlagam, da se nehaš delati glupega. Lahko se pa seveda še naprej nekritično skrivaš za Wikipedio. Me pa zanima, kaj bi na tako ravnanje OS-a porekel recimo Informacijski pooblaščenec. Oziroma pooblaščenka.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

zdobersek ::

BigWhale je izjavil:

To kar je naredil Canonical je sicer narobe, ker ni opt-in, da pa poimenujes shopping-lens spyware mors bit pa ze posteno butnjen. :) Anonimizirani iskalni pojmi se zacasno shranijo (ce prav vem, v RAM-u) na canonicalovih streznikih in se posljejo naprej na Amazon preko amazonovega APIja za iskanje. Rezultate Amazon poslje Canonicalu in slednji ga potem posreduje uporabniku.


Technically, when you search for something in Dash, your computer makes a secure HTTPS connection to productsearch.ubuntu.com, sending along your search query and your IP address. If it returns Amazon products to display, your computer then insecurely loads the product images from Amazon's server over HTTP. This means that a passive eavesdropper, such as someone sharing a wireless network with you, will be able to get a good idea of what you're searching for on your own computer based on Amazon product images.

https://www.eff.org/deeplinks/2012/10/p...

BigWhale ::

LightBit je izjavil:

Stabilnost se težko izmeri.

Pa smo tam kjer ni muh. Vidis, v tem je glavni problem.

LightBit je izjavil:

Debian testing sem uporabljal kar nekaj časa brez problemov. Debian unstable sem pa tudi probal in takrat je vse delalo. Ubuntu sem uporabljal od verzije 7.04 do 8.10 in z vsako so bili problemi (npr.: 8.04 je zmrznil med ugašanjem).
Vem, da se večina paketov kopira iz Debiana ampak problem je, da jih Ubuntu zelo rad patch-a.
Da ne omenjam tega, da posodobitev verzije na Ubuntu praktično ne deluje.

Tudi jaz Ubuntu uporabljam ze od verzije 6.x in mi v veliki vecini zadeve delajo. Ce kaj crkne, je to zaradi proprietary driverjev za graficne kartice. Te stvari crkujejo na vseh distribucijah.

Kaj pa zdaj? Ti pravis, da ne dela, jaz pa pravim, da dela. To je najvecja tezava, ker ljudje takole kategoricno proglasajo zadeve za stabilne oziroma nestabilne, brez nekih ustreznih metrik in konkretnih podatkov.

BigWhale ::

Daedalus je izjavil:

Auch. Edina stvar, o kateri gre debatirat, je tako le al je zadeva v osnovi zlobna, al ne. Sam, glede na poboldane postavke, mi jo boš težko prodal kot benigno. Dopuščam pa ono znano mantro o tem, da ne gre pripisovati zlobi stvari, ki se jih da pojasniti z neumnostjo. In tole početje je precej neumno. Če bi M$ naredil kaj takega, bi ga pribijali na križ. Čisto pravilno je, da se Ubuntu v taki situaciji pribije na križ.


To kar dela Dash ni hidden. Ne gre za nek program, ki ga moras iskati z enim kupom antivirusnih programov in potem porabis celo dopoldne, da ga odstranis. Gre za iskanje v Dashu, ki ga lahko izkljucis z nekaj kliki. Hkrati imas pa tam v Dashu en klicaj, na katerega kliknes, in ti odpre terms of service, kjer ti je razlozeno kaj pocne Dash.

Nikjer nisem rekel, da je popolnoma prav kar so naredili in kako so to naredili. Tudi z ljudmi, ki so direktno delali na stvari sem se pogovarjal in jim razlozil kaj in kako, pa nisem bil edini.

Daedalus je izjavil:


Pa tvoj kasnejši opis obnašanja zadeve lepo kaže na željo avtorjev, da jo čimbolj usepno skrijejo pred uporabnikom. Zakaj že?

Aha, torej, oci vidijo tisto kar zelijo videti, a ne? Tudi NASA ni nikoli pristala na Luni in 9/11 je bil inside job. Aja, pa rusi so Titota zamenjal z dvojnikom. Awesome. Res, povej kaj vsaj malo nakazuje na to, da so ljudje hoteli iskanje skriti pred uporabnikom?

Daedalus je izjavil:

Če ti rad objavljaš barvo svojega jutranjega iztrebka, to ne pomeni, da vsi to počnemo ali pa da to hočemo početi. U get it? Pošiljanje iskalnih nizov malo sem, malo tja, je pošiljanje uporabniških podatkov. Tako da ti predlagam, da se nehaš delati glupega. Lahko se pa seveda še naprej nekritično skrivaš za Wikipedio. Me pa zanima, kaj bi na tako ravnanje OS-a porekel recimo Informacijski pooblaščenec. Oziroma pooblaščenka.

Ad hominem napadi, selektivno branje med vrsticami in pretepanje slamnatih moz? Odlicno. :)

Pooblascenko lahko komot vprasas, kako je s temi zadevami. Pravna sluzba pri Canonicalu se je nekaj casa ukvarjala s tem. Zgoraj je nekdo celo povedal, da so Canonicalovi odvetniki dvignili roke od tega, sicer brez vira, ki bi to potrdil. Zabavno. :)

Glej, se enkrat, stvar ni trivialna in tukaj je Canonical precej zabluzil ampak, da temu reces spyware je pa precejsnje raztegovanje pojma. Nic ni narejeno na skrivaj ali pa tako, da bi bilo to tezko zaznati in vse se lahko izklopi. V za to vnaprej namenjenem uporabiskem vmesniku. Lahko pa se kak drug primer spyware-a pokazes, kjer pride zraven control panel, da ga izklopis.

MrStein ::

BigWhale je izjavil:


Kaj pa zdaj? Ti pravis, da ne dela, jaz pa pravim, da dela.

Tri sekunde prej si pravil, da dela le delno. Kaj zdaj?

PS: Kdo je W1 ? :)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

BigWhale ::

zdobersek je izjavil:

Technically, when you search for something in Dash, your computer makes a secure HTTPS connection to productsearch.ubuntu.com, sending along your search query and your IP address. If it returns Amazon products to display, your computer then insecurely loads the product images from Amazon's server over HTTP. This means that a passive eavesdropper, such as someone sharing a wireless network with you, will be able to get a good idea of what you're searching for on your own computer based on Amazon product images.

https://www.eff.org/deeplinks/2012/10/p...


Ja, zgodi se tocno isto, kot ce bi brskal po amazonu. Passive eavesdropper ne bo vedel a ti mogoce brskas po amazonu al ne. Lahko bo sklepal, da morda celo isces kaj po svojem racunalniku. In ne bo dobil 'a good idea' ampak bo dobil slike nekih random produktov, po katerih bo lahko ugibal kaj si ti iskal.

To je dalec od nekih enoznacnih zasebnih podatkov, ki ti jih nek spyware skrivoma krade, belezi in potem skrivoma posilja naprej.

MrStein je izjavil:

BigWhale je izjavil:


Kaj pa zdaj? Ti pravis, da ne dela, jaz pa pravim, da dela.

Tri sekunde prej si pravil, da dela le delno. Kaj zdaj?


A se norca delas al res ne razumes mojega prispevka? Ce ne razumes, ti lahko komot razlozim. Sam, se mi zdi, da razumes, pa se sam mal na semantiko obesas, ker ti je dolgcas.

Imas en kup ljudi katerim stvari delajo in en kup ljudi, ki pravijo, da jim nic ne dela. V tem je cel hec. Oboji pa vrtijo svojo lajno, brez da bi vsaj malo poslusali druge.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Zvezdica27 ::

lp,

no meni se je izredno izplačalo preiti iz ubunta na debian (wheezy) in sicer na crunch.

Ubuntu itak jemlje SID pakete in... mislim ne vem kako si lahko privoščijo buge, kot jih imajo (recimo v njihovh 3.1.5 kernelih nisi mogel wireless modulov moprobat, spomnimo se gtk buga na 11.04...)

In glede na distrowatch, ubuntu že dolgo ni več glavni...

debian je VELIKO bolj stabilen, pa glede na to da mi trenutno wheezy na 3.2 dela grafično hitreje kot 12-04 ali 12.10 z vsemi updati, tud ne vem...

zz

MrStein ::

BigWhale je izjavil:


MrStein je izjavil:

BigWhale je izjavil:


Kaj pa zdaj? Ti pravis, da ne dela, jaz pa pravim, da dela.

Tri sekunde prej si pravil, da dela le delno. Kaj zdaj?


A se norca delas al res ne razumes mojega prispevka? Ce ne razumes, ti lahko komot razlozim. Sam, se mi zdi, da razumes, pa se sam mal na semantiko obesas, ker ti je dolgcas.

Ad hominem napadi, selektivno branje med vrsticami in pretepanje slamnatih moz? Odlicno. :)
(tvoje besede)

Imas en kup ljudi katerim stvari delajo in en kup ljudi, ki pravijo, da jim nic ne dela. V tem je cel hec. Oboji pa vrtijo svojo lajno, brez da bi vsaj malo poslusali druge.


1.) sam si rekel, da dela večina stvari, ne pa vse.
2.) pravijo, da ne dela? Vsako nedelovanje je lepo dokumentirano in preverljivo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

MrStein je izjavil:

1.) sam si rekel, da dela večina stvari, ne pa vse.
2.) pravijo, da ne dela? Vsako nedelovanje je lepo dokumentirano in preverljivo.


Vsako nedelovanje, da je dokumentirano? Ne, ni. Preverljivo? Tudi to ne.

Ko tamle zgoraj ljudje trdijo, da je Ubuntu manj stabilen od Debiana, to ni preveljivo na tako enostaven nacin. Tudi marsikatera napaka, ki se pojavi ni kar tako enostavno preverljiva.

Jaz nisem nikjer trdil, da vse dela. Tista moja izjava o tem, da vse dela, je bila vzeta iz konteksta. Tako kot nekdo trdi, da njemu nic ne dela, lahko jaz (ali pa nekdo drug) trdim, da mi pa vse dela in v tem smislu je bila podana moja izjava. Ce sem bil nejasen se opravicujem.

driver_x ::

Sam nisem samo nedeljski uporabnik Linuxa, ampak na njem delam. Ker rad raziskujem, sem preizkušal različne distrubucije, tudi hardvera sem menjal precej. Po mojih izkušnjah je bil Ubuntu z naskokom najbolj nestabilen sistem, dokončen križ pa sem čez njega naredil zaradi nedodelanosti in neprilagodljivosti Unityja. Uporabljal sem ga več kot pol leta, pa mi workflow nikakor ni stekel.
Glede novice pa se najbolj stinjam z BigWhalom: kar so naredili sicer ni lepo, vendar ni tak problem, kot bi ga radi nekateri prikazali. Je pa še kako prav, da ljudje kot je RSM s pretiranim tonom opozarjajo ne te zadeve.

Zvezdica27 ::

lp,

Sammy ima prav: jaz na šihtu delam na 10.04 in ga ne diram...

Unity za delo... saj pravim, sem na Debianu, ker sem nujno moral dol z ubuntu (unity) ker sem vse kaj drugega kot delal (štimal buge in zadeve). Tako smo v službi 3 računala z Unity morali dati na win (debiana niso hoteli šefi, ubuntu pa je kljub mojim zagotovilom da bo vse delalo, pač, breaknil). Nimam časa (denarja) za buge, 10.04 pa res ne bi dajal gor. Unity je trenutno zelo "user friendly" in meni ZELO VŠEČ, a za ceno večih bugov, dobim podogno pod Debianom, samo pač da ni fancy unity dash ampak ona iskalna vrstica (pozabil komando). Bo prišel, tale Unity, kamor hoče, brez skrbi, samo za izkušnjo linux pa je bolj primeren kak xubuntu - ki pa bo imel iste probleme z bugi, ker gre v sonovi za modane SID pakete in kernele...

Varneje in pristneje je pure Debian, unstable je čisto OK, sploh zdaj ko je Wheezy freeze-an. Gor pa meni najbolj paše Openbox. To je to.

zz

Zgodovina sprememb…

Truga ::

Jst sicer se vedno ne razumem zakaj ljudje nucajo unityje. Ubuntu je super, ampak ne v Ubuntu razlicici. :P

Zvezdica27 ::

lp,

lej, Unity je za povprečnega uporabnika zakon. Recimo moja punca se je celo naučila, pritisneš super in iščeš... zmaga. Na xfce ali openbox imaš isto, super ter tisti vrstični iskalnik... samo ga ne uporablja...

Unity je in bo zmaga in zakon, verjemi, ker je precej domišljen: Sem ga črtil, da res ni bilo, sedaj ga pogrešam na Openbox.

In ravno obratno je postalo: unity je super, ubuntu (s svojimi popatchanimi Debian SID paketi in moficiranimi kerneli) ni kul. Mislim je, sam je buggy.

Ampak cel paket z bugi in nerazmno porabo sredstev pa nove ubuntu odmika od delovnega procesa.Delovnega. Za doma, za ne-freake, je ubuntu zakon, že zaradi tega, ker je veliko userjev po forumih, Recimo za openbox razen enega dveh freakov v SLo nimaš koga vprašati - treba na angleške forume... katera punca bi to znala?

zz

BigWhale ::

Zvezdica27 je izjavil:

katera punca bi to znala?


Zakaj bi pa kak fant to bolj znal?

cen1 ::

Kakorkoli obrneš je posredovanje iskanlnih nizov amazonu bedarija. Noben resen uporabnik ne bi tega sprejel.

poweroff ::

Po eni strani je res, da ljudje, ki uporabljajo FB in podobno navlako tega še opazili ne bodo. Kaj šele verniki iRobe, ki jih ima Apple trdno v pesti (in celo sledi svojim uporabnikom, če se prav spominjam).

Po drugi strani pa sem mnenja, da je takšno ravnanje Canonicala nedopustno. Res je, da so takšni triki razširjena praksa praktično vseh korporacij. Res je, da je Canonical tukaj vgradil nekaj pomembnih varovalk. Ampak mi smo boljši od ostalih. Zato takšno početje ni spodobno. Pika.

Kakorkoli že. Ubuntu se res konfuzno razvija, ampak počasi se bodo unesli. In delajo dobro delo. Če pomislim na težave, ki sem jih imel z X-i ali ethernet karticami pred 7, 8 leti... stanje je danes bistveno boljše. In samo še boljše bo. Hopefully bo Steam k temu lepo pripomogel.
sudo poweroff

MrStein ::

poweroff je izjavil:


počasi se bodo unesli.
... In samo še boljše bo.
... Hopefully bo

Pa ne ta viža že spet, no! ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

34054 ::

Mislim da je bilo vse povedano v tonu da se stvari otipljivo izboljšujejo in se bodo še naprej. A imamo lov na bo-je? :)

Kar pa se tiče Ubunta pa je že danes čisto v redu, sploh za nezahtevne uporabnike ni boljšega. Punca ki ni ravno nek geek, je čisto naravno sprejela oboje Unity in Gnome Shell; kasneje pa ji tudi XFCE ni predstavljal težav, potem ko sem naštimal en profil za njo. Čisto res - vse ji je steklo popolnoma naravno - edino enkrat me je pobarala kam je dobro da si shranjuje slike - Pictures, ah seveda saj bi bila tudi sama pogruntala, ko ne bi bil v bližini da bi me povprašala. :)

Pač, priznati si moramo da je, na primer GNOME precej bolj pregleden in intuitiven kot pa vsa solata ki smo je deležni ko poženemo Windows.

Kar pa se tiče novice same pa...

Stallman je nepopustljiv in pogosto ekstremističen, tak je, tak mora biti in takega ga imamo radi.

Ko bi to bil iOS takšne malenkosti ne bi nihče opazil oz. če že, bi se o njej govorilo da je feature in preklet in zaničevan bi bil vsak ki si drznil reči drugače. Ker pa je to GNU/Linux pa je stvar seveda drugačna in prav je tako.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4517167 (15050) 34054
»

Novosti v prihajajočem Ubuntu 12.04 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9321490 (17789) Icematxyz
»

Ubuntu 11.10 je dobil ime

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3212741 (10333) MrStein

Več podobnih tem