» »

Afera Petraeus je prešla v Afero Kelley

Afera Petraeus je prešla v Afero Kelley

Clusterf*ck: Diagram povezav med akterji afere. Vir slike: boingboing.net

vir: Boing Boing
Boing Boing - V ZDA zadnje dni odmeva odstop vodje ameriške obveščevalne službe CIA, Davida Petraeusa. Direktor obveščevalne službe je odstopil zaradi romance z avtorico njegove biografije, Paulo Broadwell. Afera sama po sebi ni tako sporna, bolj zabaven je način kako se je vse to odvilo in kako je državni aparat nadzora začel opletati tudi po eliti.

Petraeus in Broadwellova sta za komunikacijo, da bi ju bilo čim teže povezati z realnimi imeni, uporabljala psevdonimne račune pri GMailu, preko katerih sta si izmenjevala strastne besede. In če ne bi bilo ljubosumja, bi verjetno celotna zadeva še dolgo ostala prikrita. Gospa Broadwell pa je tako gospo Jill Kelley, prostovoljsko organizatorko dogodkov v vojaški letalski bazi MacDill, nadlegovala s pošiljanjem sporočil z več različnih psevdonimnih e-poštnih računov. Zaradi nadaljne zgodbe velja omeniti, da sporočila niso vsebovala groženj, zgolj nadlegovanje.

Za Jill Kelley pa se izkaže, da ima zelo vpliven krog poznanstev. Nadlegovanje je prijavila FBI, ki je po presoji zadeve ugotovil, da zadeva ni uradno pregonljiva. Kelleyjeva pa ima tudi pri FBI znanca. Ta je želel primer preiskovati sam, a so nadrejeni zaradi goreče pripravljenosti sumili osebno vpletenost, zato do tega ni prišlo in so ga s primera odstranili. Ker se zadeva ni premikala, kot je ta agent želel, sklenil za pomoč povprašati kar Davida Reicherta, izvoljenega v predstavniški dom v Kongresu. Ta je posredoval informacije uradu FBI, ki je nato na njegovo posredovanje ukrepal in začela s preiskavo zoper to nadlegovanje.

FBI je nato odkril identiteto pošiljateljice, gospo Broadwell, in sklenil nadzorovati še vse njene osebne poštne račune in, glede na odkritje afere z Davidom Petraeusom, tudi komunikacijo z drugimi. Petraeus je po medijskem razkritju afere dejanje priznal in sestopil z mesta direktorja obveščevalne agencije.

Razlogi za sestop so dokaj jasni: direktor je za komunikacijo uporabljal spletne storitve in ni upošteval varnostnih predpisov, z afero pa se je tudi izpostavil potencialnemu izsiljevanju, česar si CIA močno ne želi. Ali je Broadwellova na podlagi njunega odnosa prišla tudi do kakega tajnega podatka se zaenkrat še preiskuje.

Tu pa se zgodba šele dobro prične. Jill Kelley je namreč zelo aktivna na vseh področjih. Znanec pri FBI, ki je posredoval za njeno zadevo, je Kelleyjevi pošiljal svoje slike, zgoraj brez. Kelleyeva je tudi vodila neprofitno organizacijo, namenjeno raziskavam raka in uresničevanju zadnjih želja za rakom obolelim, v resnici pa je sredstva porabila za zabave, razvedrilo, potovanja in -- pravnike.

Verjetno najbolj boleče pa je dejstvo, da je preiskava FBI razkrila, da sta si Kelleyjeva in general John Allen, naslednik Petraeusa v Afganistanu, po grobih ocenah izmenjala nekaj sto za otroke neprimernih sporočil, ki natisnjeni znesejo približno 20 do 30 tisoč strani.

Navedena afera je pomembna, ker kaže, kako lahko nekdo, ki ni neposredno na vplivni funkciji -- v tem primeru Jill Kelley -- zaradi manjšega nadlegovanja, ki se po uradni dolžnosti sploh ne preiskuje, zlorabi FBIjev aparat nadzora, da vdre v zasebnost nekaj zelo vplivnih ljudi, posledično razkritja prizadanejo tudi njega samega in mimogrede pretrese tudi ureditev države.

Za spoznavanje delovanja aparata nadzora in spreobrnenje tistih, ki ga vneto zagovarjajo, pa ni boljšega, kot da ga sami izkusijo, seveda z druge strani.

Za vse, ki jih zanima več: na Mother Jones vodijo daljši in detajlni povzetek celotnega dogajanja.

20 komentarjev

gendale ::

v čem je sploh problem (razn za njegovo družino), če poriva še kako drugo polega žene?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

jype ::

V tem da v postkoitalnem dremežu momlja zaupne (EYES ONLY) podatke (in da se pred imenovanjem na tak položaj naredi background check žene, ne pa tudi ljubic, za katere se ne ve).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

dr.Akula ::

po grobih ocenah izmenjala nekaj sto za otroke neprimernih sporočil, ki natisnjeni znesejo približno 20 do 30 tisoč strani.

What?? :O A sta si pisala doktorske disertacije?
ni podatka

celada ::

jype je izjavil:

V tem da v postkoitalnem dremežu momlja zaupne (EYES ONLY) podatke (in da se pred imenovanjem na tak položaj naredi background check žene, ne pa tudi ljubic, za katere se ne ve).



Mja vprašajo te če imaš ljubico (ravno zaradi možnosti izsiljevanja) in če poveš to ni problem v civilni sferi, ko v vojski pa je saj lahko gre pred vojaško sodišče zaradi varanja :)).

boolsheat ::

Tudi meni ni jasno, 20-30 tisoč strani? Wat?

PaX_MaN ::

Top sekret po možnosti tenoristična koda, bi reku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

antonija ::

v čem je sploh problem (razn za njegovo družino), če poriva še kako drugo polega žene?
Glavni problem je v tem, da je gospodicna preko vez in poznanstev izkoristila FBI v osebne namene. To je pri vecini ljudi frowned upon, za drzavo je pa to ponavadi kaznivo dejanje.
Obrobni problem je fukarjenje sefa CIE, ampak zgleda da ce omenis sex bo vecina pozabila na vse drugo. Ovce FTW!!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

Yeah, kaznivo dejanje.

Kot da državo boli k. za njihove državljane in kot da v CII delajo robotki, ki upoštevajo ter delujejo točno tako kakor pravijo zakoni.

Te zadeve so se že večkrat dogajale, sedaj je samo ratal tak zajeb, da je vse to prišlo na plan.

Malce se bodo premešali stolčki, to je pa tudi to.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

MajorM ::

Paula ne izgleda napacno. :-)
Kdor gleda The Daily Show ze ve.

globalna80 ::

Antonija ima prav.

Point je, da se take obveščevalne službe lahko koristijo za peščico ljudi, ki podatke koristijo za osebno korist in za kontrolo, moč in bogastvo.
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Monster ::

pa sej, nam, ko nimamo kaj skrivat se kaj takega ne more zgoditi ne 8-)
Ka zaboga...

PaX_MaN ::

Because of his "worldview," as the official put it, he suspected a politically motivated cover-up to protect President Obama. The agent alerted Eric Cantor, the House majority leader, who called the F.B.I. director, Robert S. Mueller III, on Oct. 31 to tell him of the agent's concerns.

Seems legit.
Mislim, ne vem, se mi zdi da bi unih "we are teh 99.999998%" temule agentu kr ploskalo, češ, "lejte ga, k je hotu zašit to totalitaristično elito!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

gruntfürmich ::

Za spoznavanje delovanja aparata nadzora in spreobrnenje tistih, ki ga vneto zagovarjajo, pa ni boljšega, kot da ga sami izkusijo, seveda z druge strani.

verjetno če ne bi imela kaj skrivati, se ji ne bi rabilo spreobrniti. in bi aparat nadzora še naprej zagovarjala. zdaj, ko pa je kakršen pač je, pa je uspešno razkril gnile ljudi, ki jih bodo te bedarije tudi stale položaja.
skrata win-win situacija:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

globalna80 ::

Monster je izjavil:

pa sej, nam, ko nimamo kaj skrivat se kaj takega ne more zgoditi ne 8-)


Ni point to ampak je point, da v določenem momentu lahko posamezniki elit postanejo nedotakljivi. Še posebno, če na tak način "jaz nimam česa skrivat" razmišlja večina ljudi. Potem tisti, ki imajo kaj proti vladajočim, nagrebejo.
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

SkipEU ::

Zgleda, da se tudi v Ameriki politiki vtikajo v delo policije ...

Brane22 ::

Meni se zdi zanmivo, do česa vse lahko pripelje kurčenje krav z vplivom.

Ginginova ::

Stvar je čisto nedolžna. :D
50 let nazaj je JFK, predsednik ZDA, porival agentke Vzhodne Nemčije in Bolgarije, da je takratni direktor FBI (slednja ima v ZDA čez protiobveščevalno dejavnost), norel do konca. Pa se nihče ni sekiral izven FBI, čeprav je bila hladna vojna. Aja, takrat ni bilo interneta, agenti FBI pa malce bolj diskretni. >:D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

hruske ::

@boolsheat, glede 20-30 tisoč strani -- če mail vsebuje 500KB priponko, npr. sliko, se ta pretvori in pripne v tekstovni obliki (base64), zato velikost naraste še za kakih 30%, ko pa FBI to sprinta na papir, pa tistih 500KB znese nekje 9000 vrstic.

Lahko sta tudi samo stiskala odgovori in je prejšnji mail ostal vključen.
Rad imam tole državico. <3

Blisk ::

Čist po Ameriško. Odvračanje pozornosti od pravih problemov.
Ali drug možni scenarij, da je v ozadju precej drugega in so dali to kot razlog, da ne bi javnost spraševala zakaj je letel....

BaToCarx ::

Lepa "black ops" bomo brali čez 30 let ke se dox odpre. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Pametne naprave, vohunjenje in zasebnost uporabnikov

Oddelek: Problemi človeštva
204275 (1477) zee
»

ICREACH: NSA-jev Google search po prometnih podatkih (tudi) za policijske organe

Oddelek: Novice / NWO
2810658 (8967) Manu
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125960 (21637) PaX_MaN
»

Afera Petraeus je prešla v Afero Kelley

Oddelek: Novice / Zasebnost
205685 (4100) BaToCarx
»

Ameriški cariniki zaslišali avtorja Crypotocata

Oddelek: Novice / Zasebnost
156086 (4756) jype

Več podobnih tem