» »

Tudi kalifornijski policisti dobijo vse podatke, ki si jih želijo

Tudi kalifornijski policisti dobijo vse podatke, ki si jih želijo

Izpisel lokacijskih podatkov za Sprintovega naročnika.

vir: Wired News
Wired News - Kot že rečeno, je glavna skrb Ministrstva za notranje zadeve ta hip to, da nekateri slovenski ponudniki telekomunikacij v določenih primerih niso pripravljeni dati podatkov o imetnikov priključka, brez da bi policist dostavil sodno odredbo. Njihova tokratna nedržavotvornost pa povzroča, da lahko tuji (in naši - z nakupom telefona pri tujemu operaterju, npr. na domačem Balkanu) kriminalci izognejo učinkovitemu in sodno nenadzorovanemu nadzoru s strani naše policije. To pa seveda ne gre.

Seveda bi lahko bilo še hujše. Dostop do prometnih podatkov, se pravi izpiskov klicev, sms-ov, ter seveda lokacij mobilnega telefona, po naših informacij trenutno v veliki večini še poteka na podlagi sodne odredbe (sicer v vsaj 5 zahtevkih na dan, vsakim s po več telefonskimi številkami, a vseeno). Naša policija o odredbi vsaj razmišlja. V Čezlužju pa že samo dejanje nošenja mobilnega telefona s sabo na nek način predpostavlja, da se je imetnik odrekel pravici do svoje lokacijske zasebnosti, in to po celi črti. Policija, zlasti pa zvezni FBI, ki preganja bolj resno lopovijo, je namreč ta zunajsodni nadzor zagrabila z obema rokama, obema nogama, celim telesom in še cepinom povrhu. Letno požrejo kar 1.3 milijona izpiskov lokacijskih informacij, skoraj v celoti brez sodne odredbe. Številka je pravzaprav nizka, ker ne vključuje podatkov od operaterja Sprint - ki sprocesira največ zahtevkov in si je zato pri hišnih programerjih dal sprogramirati kar poseben spletni servis, tako da ima policija direkten dostop, seveda proti plačilu stroškov (primer njihovega izpiska je na sliki).

Dostop do lokacijskih podatkov iz mobitelov je še posebej pomemben od januarja letos, ko je njihovo Vrhovno sodišče prepovedalo uporabo "stare prakse"; tj. prikritega nameščanja GPS sledilcev na avtomobile. Sodniki so rekli, da odredba mora biti, FBI pa zajokal in začel ne preveč glamurozno akcijo odstranjevanja obstoječih sledilcev z avtomobilov. Seveda so hitro našli novo tehnologijo, to tako, ki ne rabi nobenega valjanja pod podvozjem. In bili srečni, da so vrhovci zapravili elegantno priložnost, da jim v enem šusu prepovejo še to.

Ob takih številkah, ter seveda ob dejstvu, da se lahko v retencijski bazi hitro znajdejo tudi neresnični (beri: ponarejeni) podatki, se seveda številni sprašujejo, ali je to prav. Po nekih 50 let starih teorijah o razumno pričakovani zasebnost naj bi se le-ta namreč raztezala še kam zunaj voglov domače spalnice. Zvezna država Kalifornija je šla celo tako daleč, da je o tem sprejela zakon, v katerem izrecno piše, da odredba je potrebna, razen v nujnih primerih, ko gre za varovanje življenja, zdravja ali premoženja večje vrednosti in je pač smiselno papirovje odložiti za nekaj ur. Zakon je spomladi šel skozi gornji dom, avgusta pa še skozi spodnji dom parlamenta. Ta mesec naj bi stopil v veljavo, vendar je kalifornijski guverner Jerry Brown podal veto. Državna legislatura ga sicer lahko preglasuje, a le z 2/3 absolutno večino, kar bo težko.

Brown je ob tem zapisal, da sicer "vsakakor čuti potrebo, da pravo sledi razvoju tehnologije (in s tem povečani možnosti zlorabe te tehnologije, op.p.), vendar pa je mnenje, da zakon "ne zagotavlja pravega ravnovesja med operativnimi potrebami policije ter posameznikovim pričakovanjem zasebnosti". Glede na to, da predlog vsebuje izjemo za nujne potrebe, je najbrž mislil bodisi to, da policija nikakor ne more delovati ob prisotnosti nadzora, ali pa, pač, da povprečni posameznik zares ne pričakuje zasebnosti. Oboje je možno. Na prvo nas vsako jesen spomnijo naši policisti, na drugo pa raznorazne nevladne organizacije, skozi opozarjanje, da je neregulirani splet, poln osornežev, trollov, pedofilov in prevarantov, nekaj res najslabšega za človeka in državljana.

Že bo enkrat nastopil ta dan, ko ne bom (čisto nikjer) več sam.
Mi Luna naj posveti na mesto izgubljeno.


Več kmalu.

15 komentarjev

medenko ::

cyborgs: resistance is futile ali kako že gre :D

antonija ::

We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

amigo_no1 ::

Naši operaterji tudi zbirajo lokacijske podatke tako natančno (na sekundo) kot v ZDA, da lahko policija skozi odredbo sodišča dobi te podatke ?

Looooooka ::

niet

Matheeew ::

Zanimivo.
Glede na to, da Evropa navadno capa za Ameriko, Slovenija pa za Evropo, se bojim, da lahko enako prakso pričakujemo tudi pri nas. Mogoče ne jutri. Čez nekaj let pa že. Še kakšen teroristični ali "teroristični" napad bo vmes, pa bo še toliko hitreje.

Markoff ::

Kakšna je razlika pri spoštovanju temeljnih človekovih pravic med državami Bližnjega Vzhoda in ZDA?

Nekaj let v korist prvih. A se jim ZDA približujejo!
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

amigo_no1 ::

Nisem dobro vprašal, se lokacijski podatki sploh zbirajo pri nas ?

Matheeew ::

Operaterji jih zbirajo. Pozabil sem koliko časa jih morajo hraniti.
Bistveno pa je ali lahko policija (in drugi) do njih dostopa brez sodne odredbe.

SanAndreas ::

Big Brother vas 'ma rad...
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)

gslo ::

če se ne motim se podatki o uporabniku shranjujejo minimalno 2 leti.

PaX_MaN ::

Telefon 14 mesecev, internets 8 mesecev, DNK neomejeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Truga ::

http://www.techdirt.com/articles/201210...

Se en fun fact na to temo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Truga ()

kuglvinkl ::

PaX_MaN je izjavil:

Telefon 14 mesecev, internets 8 mesecev, DNK neomejeno.


@DNK :)

PaX_MaN ::

Ja no, če že lih bashamo, dejmo na polno:
10. Vrhovno sodišče ocenjuje, da določbi prve alineje prvega odstavka 63. člena in 64. člen ZPol, ki ju je uporabilo ob presoji ali se sodba opira na dokaz, ki je bil pridobljen s kršitvijo z ustavo določenih človekovih pravic in temeljnih svoboščin, prekomerno posegata v pravico do varstva osebnih podatkov iz 38. člena Ustave (v zvezi z 2. členom Ustave) in pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja iz 8. člena EKČP, ker:

vsem policistom in drugim delavcem državne uprave v zvezi z opravljanjem vseh njihovih nalog dopušča uporabo podatkov iz evidence DNK preiskav po pravnomočno ustavljenem ali končanem kazenskem (prekrškovnem) postopku, vse do zastaranja pregona (prva alineja prvega odstavka 63. člena Zpol);

so pogoji za dostop do arhivirane evidenc DNK preiskav določeni preohlapno in preširoko (64. člen ZPol);

določa, da se podatki iz evidence DNK preiskav oseb, ki so bile osumljene, ne pa tudi obsojene storitve kaznivega dejanja, trajno hranijo (64. člen Zpol);


v primeru preiskovanja suma kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dovoljuje časovno neomejen dostop do podatkov iz evidence DNK preiskav oseb, ki so bile osumljene, ne pa tudi obsojene storitve kaznivega dejanja (64. člen ZPol).

link_up ::

just change your EAN :)
In and Out


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče ZDA: policija brez utemeljenega suma in odredbe sodišča ne sme pridob

Oddelek: Novice / Zasebnost
73987 (2869) hator
»

Kako se kupuje IMSI lovilce

Oddelek: Novice / Zasebnost
4417538 (13691) Iatromantis
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125821 (21498) PaX_MaN
»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (2)

Oddelek: Novice / NWO
2316138 (13991) retsom
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830051 (26393) FrizzleFry

Več podobnih tem