» »

Rover Curiosity pristaja na Marsu

1 2 3
4
»

digitalcek ::

3663114 naj bi izjavil:


pocnes lahko na tisoce stvari, ki jih takrat nisi mogu..

Super! Živiš 70 let (če?) in počneš 1000 stvari. Ti si napisal celo NA tisoče...
Torej se lotiš (matematika!) nekje vsak tretji dan nečesa novega.
In se logično, vsaki stvari posvetiš le z 0,10% pozornsoti. Več kot super...

In si, tik preden umreš, "strokovnjak" in absolutna "avtoriteta" za 1000 stvari. Genijalno...
No masks today, gremo mi naprej,
masko dol si dej, in živi kakor prej!

BigWhale ::

k4vz0024 je izjavil:

Denar za odprave na Mars, bo takoj dovolj, ko odkrijejo zaloge žlahtnih kovin, nafte in vode.


Nafta na Marsu. Hehe.

BigWhale ::

digitalcek je izjavil:

Guglaj, možic, guglaj.
Koliko mladih, ki je končalo fakulteto, je TAKOJ dobilo delo leta 1970? Koliko mladih pa ga TAKOJ dobi danes? Mnogi ga NE DOBIJO celo z dvema končanima faksoma, ali pa delajo za 600 evrov dve stopnji manj zahtevno delo. Skoraj bi lahko rekel: nekvalificirano delo...


Cisto hipoteticno, a se ti zdi mozno, da je zaradi tega, ker je diplomantov danes vec kot jih je bilo leta 1970, verjetno tudi tezje dobiti sluzbo? Na statisticnem uradu ti lepo povedo stevilke diplomantov (vir):

Leto     1980 	1990 	2000 	2010
Stevilo  6208	6538	11497	19694


Leta 1970 jih je bilo verjetno se manj. Danes jih je skoraj trikrat vec kot jih je bilo takrat. A se ti ne zdi, da to vsaj malo vpliva na to, koliko jih bo dobilo sluzbo?


digitalcek je izjavil:


O.K. Po tvojem jih je čedalje manj? Si bil kdaj na onkološkem? Poznaš koga, ki tam dela? Ali iščeš po guglu tisto, česar na guglu ni?

Zaključujem ping-pong s teboj. Ti pa kar živi v globoki veri, da je raka čedalje manj, med mladimi pa ga sploh ni.


Spet, ena cisto takole, hipoteticna. Mar ni mogoce, da zaradi toliksnega napredka v zdravstvu odkrijemo precej vec rakavih obolenj kot smo jih prej in da je nekaj porasta tudi zaradi tega? Pac, takole, na glas razmisljam.

Aja, se to.

digitalcek je izjavil:

2. Toliko tehnologije vsekakor NE potrebujemo. Življenje je danes MANJ kvalitetno, kot recimo 1975 (naključno nametano: hrana, ozonska luknja, nenormalne temperature, spletna patologoja, virtualna druženja (ki zamenjujejo realna), pomanjkanje vode, tudi (ali predvsem) pomanjkanje perspektive za mlade ljudi.


Prav nihce, prav nihce ti ne prepoveduje ziveti tako kot se je zivelo leta 1975. Zamenjaj avto za ficota, ali se bolje, kar prodaj avto in hodi pes. Jaz ti zrihtam crno belo televizijo, na kateri bos lahko gledal samo tri programe. Odpovej se telefonu, internetu. V sluzbo gres pa lahko v kak rudnik ali pa h kaksnim gozdarjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

jype ::

digitalcek> O.K. Po tvojem jih je čedalje manj? Si bil kdaj na onkološkem? Poznaš koga, ki tam dela? Ali iščeš po guglu tisto, česar na guglu ni?

"Na guglu" seveda so zelo podrobni podatki o rakavih obolenjih, pri nas in v svetu. Celo pri razvoju enega od informacijskih sistemov nacionalnih programov preventive zoper rakava obolenja sem sodeloval in dobro vem, da je rakavih obolenj vedno manj in so vedno manj nevarna, hkrati pa je vedno več diagnosticiranih, hkrati pa tudi vedno več diagnosticiranih dovolj zgodaj, da ljudje lahko še vedno uživajo življenje tudi po tem, ko so bili ozdravljeni.

digitalcek> Super! Živiš 70 let (če?) in počneš 1000 stvari. Ti si napisal celo NA tisoče...
digitalcek> Torej se lotiš (matematika!) nekje vsak tretji dan nečesa novega.
digitalcek> In se logično, vsaki stvari posvetiš le z 0,10% pozornsoti. Več kot super...

Tako je očitno v tvojem svetu. 3663114 trdi, da imaš danes večjo izbiro reči, s katerimi se lahko ukvarjaš, kar drži.

Elemen_T ::

@BigWhale

/topic

7982884e ::

T-h-o-r je izjavil:

7982884e je izjavil:

danes se še veliko dela najde kot kelnarjenje ali pa kaj podobnega.

ja, kar postane nepotrebno z uvedbo avtonomnih robotov, ki delajo vse
kaj ma pa to veze? ko bodo roboti dovolj avtonomni, da bodo delali vse, bo imela država dovolj proizvodnih kapacitet, da vsem, ki so zaradi robotov izgubili šiht, omogoči zelo konkretno socialo. robotizacija ni razlog za ludizem oz. je ludizem zelo glup odgovor na robotizacijo. če gledaš širšo sliko, je celovkupno situacija z robotom, ki nekomu vzame šiht, boljša kot če robota ni. potrebna je le pravilna razporeditev dobrin, po domače: sociala za tistega, ki je zgubu šiht zarad robota. ker robot zaradi nizkih stroškov in visoke storilnosti to več kot omogoča.

v vsakem trenutku lahko v proizvodnih obratih, pisarnah itd. ukinemo napredne mašine, računalniške programe itd., pa bo več kot zadosti delovnih mest za vse, ki trenutno dela nimajo. ampak tudi če se nam ekonomija ob tem ne bi sesula, to nikakor ni korak v pravo smer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

k4vz0024 ::

Če bi bila nafta na Marsu, bi že imeli medplanetarno avtocesto...8-)

nuclear ::

Curiosity je oddaljen 55mio km trenutno ane. Zanima me, kako oddaja signal? Gre signal od Curiositya(antena? kje?) do "plovila" v orbiti in potem se prenese do Zemlje? Mogoče kdo ve diameter antene na plovilu(če sploh je tko kot si predstavljam)?

BigWhale ::

Eno anteno ima s katero lahko komunicira direktno z zemljo, potem so pa se antene s katerimi lahko komunicira z orbiterji. Ti pa potem podatke posiljajo na zemljo.

T-h-o-r ::

zakaj ne komunicirajo prek kvantnega mostu? :8)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

imagodei ::

Zbrisano osebno prepucavanje. Radi se imejte.
- Hoc est qui sumus -

bluefish ::

Po pristanku dobiva programsko nadgradnjo: http://www.theverge.com/2012/8/12/32376...

Jst ::

bluefish je izjavil:

Po pristanku dobiva programsko nadgradnjo: http://www.theverge.com/2012/8/12/32376...Sem jaz napisal v eni temi o upgrade programske opreme in kakšni procesor, ram in storage ima.---

Sedaj bodo pa izvedli najbolj zanimivo nadgradnjo software-a v zgodovini. Kot vemo, ima hardware, ki ga najdemo v dumbphone-ih, ampak to je zato, ker mora delati v extremnih razmerah. Kaj ni bilo znano, vsaj meni, je to, da ima enak backup sistem.

Gor so imeli samo "OS za pristajanje," ker so bili omejeni z količino rama in storage za delovanje. Sedaj bodo pa naredili (medplanetarni) upgrade Skyneta... ups... upgrade na sistem za raziskovanje. Ko bodo to storili bodo preklopili na backup sistem in prvo stestirali, kako dela nov software. Zanimivo...


V isti temi sem napisal pa še o hardware-u, ki ga rover ima: https://slo-tech.com/novice/t529944/p36...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

CaqKa ::

nekikr je izjavil:

Nikdar ne bo vse zastonj, ker so dobrine omejene. Ekonomija 101.

ah.. nehi no..
tale zadeva ima en flaw... privzema da je potrošnja in potreba človeka neskončna, je pa končna.

nekikr je izjavil:

Kako niso? Mi lahko 20 milijard ton platine dobiš? Če bi bila zastonj? Ker predvidevam, da ne bomo šli raziskovat galaksije za moje egoistične želje :)

če bo to delal robot, zakaj pa ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

CaqKa ::

digitalcek je izjavil:


Koliko mladih, ki je končalo fakulteto, je TAKOJ dobilo delo leta 1970? Koliko mladih pa ga TAKOJ dobi danes? Mnogi ga NE DOBIJO celo z dvema končanima faksoma, ali pa delajo za 600 evrov dve stopnji manj zahtevno delo. Skoraj bi lahko rekel: nekvalificirano delo...

Vprašanje je ali ga ne dobijo ali pa ga ne iščejo? odvisno ali gre za ta prvo ali za ta drugo, je tvoja statistika iz 1970 takoj na trhlih tleh.

digitalcek ::

Tukaj pa sem dejansko sfalil. Primerjal sem NEPRIMERLJIVE podatke.

V sedemdesetih in osemdesetih letih je bila namreč prioriteta mladih iti čim prej v službo, danes pa je prioriteta vleči študij do nezavesti, bivati v hotelu mama (dokler mama ne umre), žurati vsak dan in se imeti čim bolj fajn.
Študij pa "služi" veliki večini zgolj zato, da mine čas....

Ampak tale seveda zmaga, ker je še kako resnična (Dnevnik, sobota 18.8., avtor n.n., rubrika Učenjaki),
citiram:
Tesarju in vodovodarju, ki bosta šla na malico, bo hamburger postregel politolog, ki je bil na pogovoru za službo na okenčku neke multinacionalke s hitro hrano bolj prepričljiv od fizika, ekonomista, magistra teologije in doktorja filozofije.
No masks today, gremo mi naprej,
masko dol si dej, in živi kakor prej!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: BigWhale ()

nekikr ::

CaqKa je izjavil:

nekikr je izjavil:

Nikdar ne bo vse zastonj, ker so dobrine omejene. Ekonomija 101.

ah.. nehi no..
tale zadeva ima en flaw... privzema da je potrošnja in potreba človeka neskončna, je pa končna.

nekikr je izjavil:

Kako niso? Mi lahko 20 milijard ton platine dobiš? Če bi bila zastonj? Ker predvidevam, da ne bomo šli raziskovat galaksije za moje egoistične želje :)

če bo to delal robot, zakaj pa ne?


Se pravi, da če hočem in imaš robota, boš investiral ogromno truda drugih ljudi, ker vsega ne bo mogel opraviti robot, da bodo meni priskrbeli platino iz celotnega našega osončja in širše? Na zemlji je namreč nimamo dovolj. Kaj pa, če si tega zaželi še kdo drug? Eno od osnovnih pravil ekonomije je, da so dobrine omejene. Razen seveda, če predpostaviva, da so vse knjige o ekonomiji napačne, ti pa imaš prav? V tem primeru ti resno svetujem, da preizkusiš svojo teorijo in jo dokažeš. Nobelova nagrada ti sigurno ne uide.

jype ::

digitalcek> Ampak tale seveda zmaga, ker je še kako resnična (Dnevnik, sobota 18.8., avtor n.n., rubrika Učenjaki),

Ne poznam fizikov, ki bi bili brez dela.

nekikr ::

Jaz poznam pa nekaj slabih vodovodarjev, ki so brez dela. Dobrih ne. Ampak tudi dobrih ekonomistov ne poznam, ki bi bili brez dela. Hudiča, prav nikogar, ki je dober v svojem poslu ne poznam, da bi bil brez dela. Nasprotno - vsi so precej dobro plačani (tudi ena politologinja).

CaqKa ::

nekikr je izjavil:

Se pravi, da če hočem in imaš robota, boš investiral ogromno truda drugih ljudi, ker vsega ne bo mogel opraviti robot, da bodo meni priskrbeli platino iz celotnega našega osončja in širše? Na zemlji je namreč nimamo dovolj. Kaj pa, če si tega zaželi še kdo drug? Eno od osnovnih pravil ekonomije je, da so dobrine omejene. Razen seveda, če predpostaviva, da so vse knjige o ekonomiji napačne, ti pa imaš prav? V tem primeru ti resno svetujem, da preizkusiš svojo teorijo in jo dokažeš. Nobelova nagrada ti sigurno ne uide.

ko bo avtomatizacija tako daleč, bo tehnologija služila samo človeku. v takem primeru bo robot zrihtal nekaj tudi samo za enega človeka. če jih bo več toliko bolje.
ko bomo imeli nanosonde, ki bodo na prafaktorje raztrančirale vesolje, takrat bomo imeli way more resoursev na voljo kot danes. ta zaloga bo finite. od kje tebi da sem rekel da so dobrine neomejene mi ni jasno. rekel sem pa to da so potrebe človeka omejena, to pa kolkor vem v knjigah ekonomije piše, da so naše potrebe neomejene in da to fura trenutno finančno ekonomijo. tukaj je flaw, zato ker so potrebe človeka omejene.
v trenutni fiziki gre za enostavno dejstvo da čas za nas teče kot teče. število zemljanov je finite. vsak zemljan ima določene "needs" in "wants" po zgornjem članku. in vsak človek ima zaenkrat omejen čas življenja. pomeni da lahko porabi samo omejeno zalogo resoursev, ne pa neomejene.
nadalje bo avtomatizitana družba prišla v stanje v katerem bo bolj kot ne začela zapolnjevat potrebe, ki so višje na maslowi lestvici potreb. tiste ki so višje pa ne potrebujejo toliko materialnih resoursev, ampak več "duševnih".

Post scarcity @ Wikipedia

ampak to je way to offtopic za tole temo.

sicer pa priporočam tale dokumentarec: http://www.space.com/17018-mars-rover-c...
je blo prav zanimivo slišat kako je bil prvi polet delayan ko so imeli težave z motorji in njihovimi suhimi ležaji, pa pripetljaji s padalom.
ste vedli da nuklearka na njem daje "samo" cca 115W?

jype ::

nekikr> Jaz poznam pa nekaj slabih vodovodarjev, ki so brez dela. Dobrih ne. Ampak tudi dobrih ekonomistov ne poznam, ki bi bili brez dela. Hudiča, prav nikogar, ki je dober v svojem poslu ne poznam, da bi bil brez dela. Nasprotno - vsi so precej dobro plačani (tudi ena politologinja).

Biti slab fizik je zelo težko.

CaqKa> ste vedli da nuklearka na njem daje "samo" cca 115W?

To se ti zdi malo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

nekikr ::

Caqka: kaj bo čez 500 let trenutno ni tako pomembno. Vidim, kam taco moliš in vse skupaj še ima nekaj malega smisla. Ampak tukaj zdaj in v neki smiselni prihodnosti je pa tvoje razmišljanje le ena utopija.

Jype: Se strinjam. Reply je bil bolj mišljen Digitalčku. Včasih študij pač ni bil dosegljiv vsem pa še bistveno dražji in težji je bil (če upoštevamo vse). Posledično so tisti, ki so imeli privilegij obiskovati fakulteto naredili kar so lahko, postali majstri na svojem področju in se takoj zaposlili. Danes, ko gre pa študirat vsak (ker je to zastonj in ker je študij na večini fakultet nesramno enostaven) je pa kader tak kot je. 500 magistrov ekonomije se na leto pač ne rabi, tisti štirje, ki so pri tem dobri, bodo pa vseeno dobili službo. Takisto dobri politologi in filozofi.

first_line ::

Sem 100% prepričan da je na Marsu polno nafte! Gor ni in ni bilo 'živih' bitij, ki bi jo lahko porabile.

Qcube ::

first_line je izjavil:

Sem 100% prepričan da je na Marsu polno nafte! Gor ni in ni bilo 'živih' bitij, ki bi jo lahko porabile.


doublefacepalm. When one facepalm is not enough.

Že sama beseda fosilno gorivo bi ti morala povedati vse.

first_line ::

Qcube je izjavil:

first_line je izjavil:

Sem 100% prepričan da je na Marsu polno nafte! Gor ni in ni bilo 'živih' bitij, ki bi jo lahko porabile.


doublefacepalm. When one facepalm is not enough.

Že sama beseda fosilno gorivo bi ti morala povedati vse.


Ja če nikoli ni bilo nič na marsu ne vem od kje ti fosili pol? Če ni fosilov pomeni da ni bilo življenja, torej niso izrabili zalog nafte, plina... .

Sem vedel da bo nekdo zagrabil

CaqKa ::

jype je izjavil:


CaqKa> ste vedli da nuklearka na njem daje "samo" cca 115W?

To se ti zdi malo?

Da, če primerjam z žarnico ali pa recimo s tem, kolko W dobim iz mopeda.
že inžinerji v zgoraj omenjenem dokumentarcu to povedo. in zraven povejo da je zaradi tega bilo potrebno razmisliti o koordinirani vožnji roverja, saj je to premalo energije za vse elektromotorje, ki so na njem.

verjetno je pa to daleč največ za roverje ki so na marsu :>

CaqKa ::

nekikr je izjavil:

Caqka: kaj bo čez 500 let trenutno ni tako pomembno. Vidim, kam taco moliš in vse skupaj še ima nekaj malega smisla. Ampak tukaj zdaj in v neki smiselni prihodnosti je pa tvoje razmišljanje le ena utopija.

eno ničlo preveč si dal. googlaj malo "exponential growth" za razne tehnološke dosežke.

AlienRR ::

first_line je izjavil:

Qcube je izjavil:

first_line je izjavil:

Sem 100% prepričan da je na Marsu polno nafte! Gor ni in ni bilo 'živih' bitij, ki bi jo lahko porabile.


doublefacepalm. When one facepalm is not enough.

Že sama beseda fosilno gorivo bi ti morala povedati vse.


Ja če nikoli ni bilo nič na marsu ne vem od kje ti fosili pol? Če ni fosilov pomeni da ni bilo življenja, torej niso izrabili zalog nafte, plina... .

Sem vedel da bo nekdo zagrabil

Haha! facepalm x4. lepo si me nasmejal.:P
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.

Mipe ::

Najraje bi z zvitim časopisom po glavi pošteno lopnil vsakogar, ki v vsaki sliki, poslani z Marsa, vidi marsovce in NLPje. Pa fosilizirane človeške prste.

jype ::

CaqKa> Da, če primerjam z žarnico ali pa recimo s tem, kolko W dobim iz mopeda.

Teža, moč in trajnost!

7982884e ::

naj nekdo, ki se spozna na te zadeve, pove, če bi se dalo za navadno domačo uporabo razviti kak podoben radioizotopski generator, samo da tukej teža in velikost nista tako omejeni? no, dalo bi se itak, sam a bi se dalo narest zadevo cenovno ugodno? recimo nekaj deset kilovatov moči za par let (pol se zamenja gorivo) za 100 000€, če bi se eno podjetje odločilo razvit take zadeve?

jype ::

Amm, problem je predvsem nuclear non-proliferation :)

CaqKa ::

7982884e je izjavil:

naj nekdo, ki se spozna na te zadeve, pove, če bi se dalo za navadno domačo uporabo razviti kak podoben radioizotopski generator, samo da tukej teža in velikost nista tako omejeni? no, dalo bi se itak, sam a bi se dalo narest zadevo cenovno ugodno? recimo nekaj deset kilovatov moči za par let (pol se zamenja gorivo) za 100 000€, če bi se eno podjetje odločilo razvit take zadeve?

še nekaj takih mars podobnih expidicij, pa bo zadeva tudi za normalnega človeka dostopna :>

Okapi ::

naj nekdo, ki se spozna na te zadeve, pove, če bi se dalo za navadno domačo uporabo razviti kak podoben radioizotopski generator

Samo dovolj baterij za pacemakerje moraš povezati, pa je;)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

jype ::

Okapi> Samo dovolj baterij za pacemakerje moraš povezati, pa je;)

Afaik si oblasti zapomnijo, komu so to našraufal not in ne zakopljejo s trugo vred na britofu :)

PrimozR ::

Jst ::

O 4S sem bral že leta nazaj, deploy-an ni pa še noben. Problem je pa v tem, da regulator zahteva enaka pravila kot za "prave" velike elektrarne.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Okapi ::

Problem je pa v tem, da regulator zahteva enaka pravila kot za "prave" velike elektrarne.
Pa tudi če ne bi, ti pri nas noben sosed ne bi dovolil tega postaviti v svoji bližini.>:D

O.

Jst ::

Kako se bojijo nuklearne energije. A ko jim poveš, da je to najčistejša oblika energije, pa mislijo, da si iz Polja pobegnil. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

SuperVeloce ::

CaqKa je izjavil:

jype je izjavil:


CaqKa> ste vedli da nuklearka na njem daje "samo" cca 115W?

To se ti zdi malo?

Da, če primerjam z žarnico ali pa recimo s tem, kolko W dobim iz mopeda.
že inžinerji v zgoraj omenjenem dokumentarcu to povedo. in zraven povejo da je zaradi tega bilo potrebno razmisliti o koordinirani vožnji roverja, saj je to premalo energije za vse elektromotorje, ki so na njem.

verjetno je pa to daleč največ za roverje ki so na marsu :>

Curiosity ima ta power na voljo 24/7, kolikor vem. To bo zelo vplivalo na misijo. Spirit in Opportunity ubistvu nista bila ravno šparovna, je bila včasih zahtevana moč (iz baterij) tudi 100W+ in to samo za motorje, brez grelcev in ostalih zadev. Vendar le za kratek čas, saj se je večino dneva le polnil na soncu in nekaj šparal tudi za noči (in zime).

edit: sončne celice tamalih roverjev so ob idealnih pogojih zmogle 140W, kar pomeni da je ob vožnji celo enmal filalo baterije. Ampak tukaj povdarek na idealno :)
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

NavadniNimda ::

Na voljo so vse neobdelane slike iz katerih dela NASA videote. Kdor vidi UFOte, mora to znati pokazati na slikah na spodnjem linku. Veselo na delo:
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia...

gzibret ::

Teoretiki zarot - naredite si svojo temo (se nanaša na izbrisane poste). Ni treba takšne dobre novice "posrati" s prvo možno fake-hoax zadevo, ki se znajde na youtubu. Go away!

Brisano, kršenje 2. člena pravil.
Vse je za neki dobr!

CaqKa ::

čez tri dni bo eno leto na marsu. kaj je v tem enem letu prinesel od spoznanj: http://mars.nasa.gov/msl/1stbday/?go=20...

k4vz0024 ::

Čestitke za prihajajočo obletnico.
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sonda InSight pristaja na Marsu! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
799972 (3138) jb_j
»

SpaceX hoče na Mars (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20740538 (31052) BigWhale
»

Na Marsu deset let pozneje - Spirit spi, Opportunity živahen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3512529 (8514) Spajky
»

Posnetki: pristanek Curiosityja uspel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5317548 (14894) Jst
»

Curiosity poletel proti Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4611259 (9097) SuperVeloce

Več podobnih tem