» »

Podatki iz Megauploada se prašijo, stroški pa rastejo

Podatki iz Megauploada se prašijo, stroški pa rastejo

Ars Technica - Ko so v začetku tega leta aretirali upravljavca strani Megaupload in zaprli omenjeno stran, je FBI zasegel vse strežnike in izdelal forenzične kopije podatkov na njih. Strežnike so zatem vrnili podjetju Carpathia Hosting, kjer je imel Megaupload najeto kolokacijo, ta pa sedaj z njimi ne more storiti nič koristnega. Megaupload ima namreč zamrznjena vsa sredstva, zato ne more več plačevati gostovanja. V normalnih pogojih bi ponudnik gostovanja kmalu izbrisal podatke in strežnike uporabil za svoje druge stranke, a v primeru Megaupload je situacija precej bolj zapletena.

Že nekaj dni po raciji je Carpathia objavila, da bodo podatke kmalu izbrisali. Februarja so nato širokogrudno najavili, da jih bodo na lastne stroške obdržali še dva tedna, a se bo morala v tem času najti trajna rešitev. Dva meseca pozneje strežniki zaprašeni ležijo v skladišču in povzročajo stroške.

FBI in tožilstvo jih ne potrebujeta več, saj sta izdelala kopije. Toda Carpathia jih ne upa izbrisati, saj je možnosti cela kopica. Gre pa za 1103 strežnike s 25 petabajti podatkov, kar ni niti malo poceni. Čeprav so strežnike izklopili in odvlekli v skladišče, Carpathia ocenjuje, da jo dnevno stanejo 9000 dolarjev - gre za oportunitetno izgubo, ker jih ne morejo naprej oddati novim najemnikov. Poleg tega je sama vrednost strežnikov okoli 1,25 milijona dolarjev.

EFF, ki varuje pravice strank Megauploada, trdi, da si uporabniki, ki na Megauploadu niso shranjevali nezakonitih datotek, zaslužijo dostop do svojih podatkov. Čeprav so v manjšini (ocenjuje se, da je 90 odstotkov vsebin nezakonitih), je EFF zagrozil s tožbo, če ti podatkov ne bodo dobili nazaj. MPAA prav tako želi, da se podatki ohranijo. Predstavljajo namreč izvrstno dokazno gradivo, ki bi ga lahko uporabili v civilnih tožbah zoper posameznike, ki so Megaupload uporabljali za nezakonito razpečevanje vsebin. Carpathia predlaga, da stroške hranjenja poravnajo EFF, MPAA ali država oziroma da strežnike odkupijo, a vse to zavračajo. Alternativa, ki jo vidi Carpathia, je postavitev strežnikov nazaj na internet za nek čas, da uporabniki z njih prenesejo zakonite vsebine. MPAA je seveda proti, saj bi s tem spet omogočili nezakonito distribucijo vsebin.

Tožilstvo je prav tako proti tej možnosti, saj ocenjujejo, da je na strežnikih tudi otroška pornografija. Megaupload je v petek sodišče zaprosil, da izda odredbo, po kateri se morajo podatki nujno zavarovati. Megaupload je s Carpathio že domenjen, da strežnike odkupi za poldrugi milijon dolarjev, a ima zamrznjena sredstva - sodišče zato prosijo, da jim odmrzne toliko sredstev, da lahko plačajo odkup. Poleg tega Megaupload trdi, da so brez teh podatkov v nepravičnem položaju pred sodnim postopkom, saj zakonodaja predpisuje, da mora imeti obramba dostop do vseh dokazov, ki bi ji lahko pomagali pri delu. Megaupload šteje podatke na strežnikih kot dokaze, ki bi jim lahko pomagali. Tožilstvo namreč ni razkrilo, katere podatke so pridobili.

Zgodba o Megauploadu se torej vleče kot jara kača in za zdaj ne kaže, da se bo kmalu končala. Trenutno so največji poraženci uporabniki, ki so imeli na Megauploadu svoje zakonite datoteke, sledi pa jim Carpathia, ki trpi izgubo vsak dan, ko so strežniki v vicah.

12 komentarjev

Rias Gremory ::

25 petabajtov...:O
Torej če je 90% od tega nezakonitih je to že velik problem.
Samo kako pa MPAA misli, da bodo obdržali podatke?! Noče plačati stroškov (eff pravtako) vendar pa MPAA noče, da se strežnike ponovno prigže.
Vendar je potem problem, ker si lahko nakopljejo tožbo.
To bo še vrag, sam mislim, da podatkov ne bo nazaj.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

MrStein ::

Odvetniki imajo veselico...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

pegasus ::

Če bi bil jaz Carpathia, bi jih že zdavnaj presnel na kasete, serverje pa oddajal naprej drugim strankam. 25PB je danes ena škatla kaset ...

Migelo ::

5000 kaset rabiš. Največje naj bi zdržale 5TB.

Isotropic ::

lepo ustimajo tako, da lahko vsak uporabnik dlja samo svoje podatke pa je

Senitel ::

90% nezakonitih datotek je MPAA ocena oziroma želja?

Migelo ::

Ne, ne. To oni vejo da je tako. :D

mikic007 ::

Iz Megauploada nisem nikoli potegnil nic nezakonitega. Teh 90% se mi zdi za lase privlecenih. Sicer pa so to zdaj ze stari podatki in MPPAA se obnasa, kot da bi res lahko utrpela ob vseh torrentih in ostalih oblikah kaksno dodatno skodo. To precej kaze na njihovo selektivno dojemanje sveta.

Bistri007 ::

8.000 diskov po 3 TB - pa dobiš 24.000 TB ;)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

levaky ::

No, lahko bi iz serverjev pobrali samo diske in serverje naprej tržli. Sicer bi blo potrebno kupiti nove diske, a vsaj serverji bi laufal

VaeVictis ::

Tole mene vedno spominja na predavanje - Rob Reida: The $8 billion iPod

CaqKa ::

naj ne trosijo dodatnih diskov pa imajo kopije od fbi, pa serverje za drugo dalje uporabijo...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi tožbi zoper Megaupload

Oddelek: Novice / Tožbe
157344 (5031) MuadDib
»

Podatki iz Megauploada se prašijo, stroški pa rastejo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
124920 (2185) CaqKa
»

Megaupload ne plačuje več gostovanja, podatki izbrisani še ta teden?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
64215 (3229) techfreak :)
»

Podatki na Megauploadu na varnem še vsaj 14 dni

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
113757 (2748) T-h-o-r
»

Primer Megaupload: pristojnost ZDA in varovanje intelektualne lastnine (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5023569 (21416) Gavran

Več podobnih tem