» »

Ponovno izumljanje mobilnosti

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v svet aplikacij za mobilnike, bi lahko mobilno telefonijo označili za dolgočasno.

Iskanje širine
Kako torej ostati aktiven v razvoju novih rešitev in storitev? Glave strokovnjakov so na konferenci Mobile World Congress (v nadaljevanju MWC) prišle do naslednjih zaključkov. Potrebna je širitev na druga področja. Med najbolj privlačnimi so seveda bančništvo, trgovina in zdravstvo, predvsem zato ker bolj ali manj zadevajo vsako potrošniško dušo. Mobilno plačevanje v zadnjih letih kaže lep napredek, a za njegovo razširjenost samo pametni mobilniki s tehnologijo NFC niso dovolj. Vključiti se morajo tudi mobilni operaterji ter banke in trgovcem ponuditi enostavne in dostopne rešitve. Analitska hiša Juniper Research je že objavila svojo napoved, ki predvideva da bodo mobilna plačila v letu 2013 dosegla skupno vrednost 600 milijard ameriških dolarjev. Čeprav gre v primeru mobilnih plačil navadno za t. i. mikroplačila oziroma plačila manjših vrednosti, pa je več kot očitno, da se zanje uporabniki lažje odločajo, pogosto tudi povsem impulzivno. Ideja mobilne denarnice se zdi več kot le zrela za implementacijo v sodobnih družbah.

Zelo zanimivo področje, ki bi s pridom lahko izkoristilo mobilne tehnologije, je tudi medicina. Mobilni rentgen ter telemedicina za paciente sta morebiti še malce daleč od praktične implementacije, a kopica z zdravjem posameznika povezanih aplikacij je že na voljo, najbolj priljubljene med uporabniki so menda tiste, za spremljanje telesne teže, telesne aktivnosti ter prehranjevanja.

Deljenje znanja
Že res, da je skrivanje informacij pred konkurenti postalo del vsakdana podjetij, ki delujejo na trgu mobilne telefonije in tehnologij, a dejstvo je, da največje uspehe v praksi prinašajo predvsem ekosistemi. Uporabniki imajo namreč raje rešitve in storitve, ki delujejo po načinu vse-v-enem. Mobilni ekosistem pa sestavljajo tako mobilni operaterji, proizvajalci opreme in predvsem trgovci ter ponudniki storitev. Prav pri slednjih pa bo potrebnega več sodelovanja, saj so prav oni navadno tisti, ki skrbijo za interakcijo z uporabniki in tako največji del uporabniške izkušnje odpade prav na njihova pleča.

Lokalno delovanje
V pehanju za globalnimi uspehi podjetja pogosto pozabijo na lokalne specifike. Majhnost Slovenije je v tem primeru še toliko bolj očitna, poglejmo samo kako dolgo je potreboval velikan Apple, da nas je uvrstil na svoj zemljevid. Prav tako lahko večino novih storitev in aplikacij, ki jih predstavljajo drugi velikani iz sveta mobilne telefonije, ni moč uporabljati v majhni podalpski deželi, ali pa zanje veljajo določene omejitve. Vsa najsodobnejša tehnologija pač ni prav učinkovita, če ni ustrezno lokalizirana. Za to bi si morali prizadevati prav vsi -- uvozniki opreme, mobilni operaterji ter ponudniki storitev. Zadeve, ki so uporabniku pisane na kožo, gredo namreč precej bolje v promet od napol uporabnih približkov.

Načrtovanje sprememb
Darvinizem deluje tudi na področju mobilnosti. Skandinavska velikana Ericsson in Nokia sta to še kako dobro občutila. A še bolj kot vztrajanje na starih lovorikah in počasno prilagajanje trendom v industriji je nevarno otepanje strateškemu povezovanju. Z omejenim znanjem in informacijami je namreč moč postoriti le omejeno delo ...

Zdi se, da je največje presenečenje za mobilne operaterje ter ponudnike opreme v zadnjih letih pripravil mobilni internet. Kot da niso pričakovali, da bodo uporabniki možnost povezovanja v splet prek mobilnikov vzeli za svojo in jo s pridom izkoristili. Danes mobilni podatkovni promet duši omrežja, katerih kapacitete in pretočne hitrosti se ne razvijajo dovolj hitro, da bi zadostile potrebam na širokopasovne prenose navajenih množic. Tehnologije 4G in LTE ter druge rešitve naslednje generacije so namreč še vedno precej oddaljene in tudi glavce na MWC priznavajo, da enostavne rešitve širitve kapacitet in prepustnosti ni, še posebej zato, ker je področje mobilne telefonije precej natančno regulirano, s čimer so tudi večji skoki praktično onemogočeni. Na račun tega trpi tudi razvoj širokopasovnih storitev, denimo mobilne televizije. Uporabniki bi jo namreč uporabljali in tudi plačevali, a ima večina operaterjev še vedno v uporabi poslovne modele, ki zaradi visokih cen mobilnega prenosa podatkov ubijajo željo po bogatih vsebinah na mobilnikih.

Podjetja so na račun mobilnosti v zadnjih letih močno spremenila način dela, zaposleni s seboj nosijo ogromno informacij ali pa imajo vsaj dostop do njih. Posledično je treba ustrezno skrbeti za varnost mobilnih naprav, saj so pametni mobilniki, prenosniki in tablice na vrhu želja tatov. Manj spretni med njimi jih kradejo zaradi strojne opreme same, pametnejši digitalni zlikovci pa na njih iščejo informacije, s katerimi se je moč dokopati do denarja.

Se nam torej na mobilnem področju obeta revolucija? Ne. Bi bilo pa zelo prav, da uporabniki vsem udeležencem mobilnega ekosistema pokažemo pravo pot. Kako? Z jasno izraženo izbiro vsebin, ki nas zanimajo ter pritiski na ponudnike mobilnih storitev. Brez skrbi, tudi ti se vse bolj trudijo analizirati vedenjske vzorce uporabnikov. Enkrat se jim bo že posvetilo.

19 komentarjev

vesolc ::

bedno je da tok reklamirajo ta mobilni internet, cene se pa kvečjemu višajo oz prenosi konkretno omejujejo...tko k mobitel, k je takrat skenslo za itak đabest iz giga na 100 mb...k da jih stane kaj, čeb pustli rulji tstih 900 več...

Zheegec ::

Windows 8 public beta čez ~3 ure nekje... :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

vesolc je izjavil:

bedno je da tok reklamirajo ta mobilni internet, cene se pa kvečjemu višajo oz prenosi konkretno omejujejo...tko k mobitel, k je takrat skenslo za itak đabest iz giga na 100 mb...k da jih stane kaj, čeb pustli rulji tstih 900 več...



Za to se lahko zahvalis Simobilu in Tusmobilu.

vesolc ::

to mi je itak jasno, da simobil pa tušmobil sam drek mešata, da so take cene sploh...še posebej kar se odzadja financ tiče je vse skup sploh sumljivo...
da je krančevič, k je zdaj direktor telekoma podpisal miljonsko tožbo propt telekomu, ko je še biu na tušmobilu...zdaj se pa on ukvarja s tem...v prejšnji "vladavini" je pa enako sceno naredo dremelj...biu pr simobilu...takrat simobil tožo mobitel...pol je pa model postau direktor mobitela...pa se s tem ukvarjo...

ahac ::

Dr_M je izjavil:

vesolc je izjavil:

bedno je da tok reklamirajo ta mobilni internet, cene se pa kvečjemu višajo oz prenosi konkretno omejujejo...tko k mobitel, k je takrat skenslo za itak đabest iz giga na 100 mb...k da jih stane kaj, čeb pustli rulji tstih 900 več...



Za to se lahko zahvalis Simobilu in Tusmobilu.


Ne, za to se lahko zahvališ Mobitelu, ker že cel svoj obstoj ovirat konkurenco. Če je ne bi in Mobitel ne bi imel 60% trga, potem ne bi bilo nobenih problemov s tistimi 900mb.
Ne si želet, da se ostale operaterje izrine iz trga (kot se je Vego), ker potem cene sigurno ne bodo šle dol.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Dr_M ::

Ne, za to se lahko zahvališ Mobitelu, ker že cel svoj obstoj ovirat konkurenco.


A dej spet s temi neumnostmi trollat.
Ja vem, imel so dumpinske cene, zato so jih iztozil in dosegl to, da so mogl razjebat dzabest. Za to se se vedno lahko zahvalimo, Simobilu in Tusmobilu.
Mobitel pa tudi ni neka dobrodelna ustanova, ja?

pegasus ::

Ma kakšno izumljane mobilnosti, če so pa današnji telefoni še vedno na ravni proof-of-concept izdelkov, pretežno neuporabni, neergonomski, nezanesljivi, full of bugs, pa še baterija drži v najboljših primerih kak teden.

Se kdo spomni kalkulatorjev? To je izdelek, po katerem bi se morali mobilci zgledovati. Ploščata oblika, primerna za uporabo na gladki površini (mizi), baterije v 15ih letih še nisem zamenjal, pa niso polnljive, dela natanko to, za kar je namenjen, ko pa ga ne rabiš, ti da mir in ti ne teži.

Primerjava s telefoni: ploščata oblika, popolnoma neprimerna za uporabo v roki ali na ušesu (vsaka banana je bolj ergonomska kot današnji telefoni), taka baterija, da je najbolje, če je zadeva ves čas priklopljena na vir napajanja, pa še teži in nekaj hoče od tebe ravno takrat, ko si to najmanj želiš. Kvaliteta zvoka v klicu je za 21. stoletje absurdna (ona z dvema piksnama in vrvico je boljša), klici se iz neznanih razlogov prekinjajo, ko kličeš te sogovornik ne sliši itd. Skratka neuporabno.

Skratka naj najprej naredijo tako napravo, da si jo bom želel uporabljat in ki bo dobro in zanesljivo opravljala primarno funkcijo, pol pa naj bluzijo naprej.

Gregor P ::

Finance Trendi: Japonke se tuširajo s telefoni8-)
Japonke so, kot kaže, že tako navezane na svoje mobilne telefone, da brez njih ne morejo niti pod tušem. Japonski proizvajalci elektronike so zato že izdelali vodoodporne telefone, s katerimi bodo lahko uporabnice pisale sporočila tudi med tuširanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

francek1 ::

vesolc je izjavil:

bedno je da tok reklamirajo ta mobilni internet, cene se pa kvečjemu višajo oz prenosi konkretno omejujejo...tko k mobitel, k je takrat skenslo za itak đabest iz giga na 100 mb...k da jih stane kaj, čeb pustli rulji tstih 900 več...

Imaš na BOB-u 1 GB za 6 €...nogiraj monopolista!

Gregor P je izjavil:

Finance Trendi: Japonke se tuširajo s telefoni8-)
Japonke so, kot kaže, že tako navezane na svoje mobilne telefone, da brez njih ne morejo niti pod tušem. Japonski proizvajalci elektronike so zato že izdelali vodoodporne telefone, s katerimi bodo lahko uporabnice pisale sporočila tudi med tuširanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodoodpornega Samsunga se pri nas že dolgo dobi....

pegasus je izjavil:

Ma kakšno izumljane mobilnosti, če so pa današnji telefoni še vedno na ravni proof-of-concept izdelkov, pretežno neuporabni, neergonomski, nezanesljivi, full of bugs, pa še baterija drži v najboljših primerih kak teden.

Se kdo spomni kalkulatorjev? To je izdelek, po katerem bi se morali mobilci zgledovati. Ploščata oblika, primerna za uporabo na gladki površini (mizi), baterije v 15ih letih še nisem zamenjal, pa niso polnljive, dela natanko to, za kar je namenjen, ko pa ga ne rabiš, ti da mir in ti ne teži.

Primerjava s telefoni: ploščata oblika, popolnoma neprimerna za uporabo v roki ali na ušesu (vsaka banana je bolj ergonomska kot današnji telefoni), taka baterija, da je najbolje, če je zadeva ves čas priklopljena na vir napajanja, pa še teži in nekaj hoče od tebe ravno takrat, ko si to najmanj želiš. Kvaliteta zvoka v klicu je za 21. stoletje absurdna (ona z dvema piksnama in vrvico je boljša), klici se iz neznanih razlogov prekinjajo, ko kličeš te sogovornik ne sliši itd. Skratka neuporabno.

Skratka naj najprej naredijo tako napravo, da si jo bom želel uporabljat in ki bo dobro in zanesljivo opravljala primarno funkcijo, pol pa naj bluzijo naprej.

Res bi rad videl tvoj telefon...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

Gregor P ::

Japonke so, kot kaže, že tako navezane na svoje mobilne telefone, da brez njih ne morejo niti pod tušem. Japonski proizvajalci elektronike so zato že izdelali vodoodporne telefone, s katerimi bodo lahko uporabnice pisale sporočila tudi med tuširanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodoodpornega Samsunga se pri nas že dolgo dobi....

Takšni robustni že, ampak ne pa te ta fini pametnjakoviči, ali?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

francek1 ::

Gregor P je izjavil:

Japonke so, kot kaže, že tako navezane na svoje mobilne telefone, da brez njih ne morejo niti pod tušem. Japonski proizvajalci elektronike so zato že izdelali vodoodporne telefone, s katerimi bodo lahko uporabnice pisale sporočila tudi med tuširanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodoodpornega Samsunga se pri nas že dolgo dobi....

Takšni robustni že, ampak ne pa te ta fini pametnjakoviči, ali?

Evo nekaj za tiste, ki brez telefona niti v banji ne zdržijo...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Gregor P ::

Ah to je brez veze:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

levaky ::

digitalcek ::

Gregor P je izjavil:

Finance Trendi: Japonke se tuširajo s telefoni8-)


Bedakinje odvisne!
Po neki raziskavi je med poslanimi sms med 70% in 80% laži tipa rada te imam. Japaje.press.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Phantomeye ()

Phantomeye ::

digitalcek je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Finance Trendi: Japonke se tuširajo s telefoni8-)


Bedakinje odvisne!
Po neki raziskavi je med poslanimi sms med 70% in 80% laži tipa rada te imam. Japaje.press.


Zakaj zavajaš?

Ne izmišljuj si statistik.

nUUb ::

Phantomeye je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Finance Trendi: Japonke se tuširajo s telefoni8-)


Bedakinje odvisne!
Po neki raziskavi je med poslanimi sms med 70% in 80% laži tipa rada te imam. Japaje.press.


Zakaj zavajaš?

Ne izmišljuj si statistik.

Morda jih je izračunal na podlagi svojih izkušenj :))
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

Phantomeye ::

nUUb je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Finance Trendi: Japonke se tuširajo s telefoni8-)


Bedakinje odvisne!
Po neki raziskavi je med poslanimi sms med 70% in 80% laži tipa rada te imam. Japaje.press.


Zakaj zavajaš?

Ne izmišljuj si statistik.

Morda jih je izračunal na podlagi svojih izkušenj :))


eh, on SMS-e sam ponesreč dobi od koga :D

digitalcek ::

nUUb je izjavil:


Zakaj zavajaš?
Ne izmišljuj si statistik.

Nič ne zavajam. Je pa bil tako visok odstotek, da nisem mogel verjeti očem.
Od zdaj naprej bom vedno shranil vir.

Ampak vseeno, velik odstotek komunikacije med mladimi ljudmi (najstniki) vsebuje laži. Že zato, ker so zadeve/izjave nepreverljive.
Ne tako redko pa se sms pošlje samo zato, ker pač to omogoča tehnologija.
Ali bolje, ker imaš pri svojem ponudniku v kvoti mesečno 1000 sms-ov, je po dojemanju večine škoda, da neke kvote ne porabiš...

Phantomeye ::

digitalcek je izjavil:

nUUb je izjavil:


Zakaj zavajaš?
Ne izmišljuj si statistik.

Ampak vseeno, velik odstotek komunikacije med mladimi ljudmi (najstniki) vsebuje laži. Že zato, ker so zadeve/izjave nepreverljive.



Hehe, samoironija. Da to reče človek, ki se sklicuje na raziskave, do katerih nima vira (ergo - ne obstajajo).

Takšne stvari so dostopne na spletu. Vzamejo 5 min časa, da jih poisces. Razen, ce si jih zmislis.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako se kupuje IMSI lovilce

Oddelek: Novice / Zasebnost
4417538 (13691) Iatromantis
»

Simobil vstopa na področje storitev v oblaku

Oddelek: Mobilne tehnologije
51464 (1285) Marat
»

Google Nexus One pod drobnogledom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Android
11112905 (9520) Bor H
»

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4710503 (5142) neres
»

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
143641 (3297) TRIROG

Več podobnih tem