» »

Delež spama najnižji v zadnjih desetih letih

Delež spama najnižji v zadnjih desetih letih

Symantec - Če že izgubljamo boj proti vohunski in prisluškovalni programski opremi, gre bolje vsaj na fronti proti spamu. Trend zmanjševanja deleža nezaželenih elektronskih sporočil se že vrsto let zmanjšuje in je v minulem mesecu prvikrat po več kot desetletju upadel pod 50 odstotkov. To pomeni, da je bilo poslanih več resničnih elektronskih sporočil kot spama.

To je bistvena ugotovitev Symantecovega poročila o internetni varnosti v juniju. V njem ugotavljajo, da je delež spama upadel na 49,7 odstotka, kar je najmanj po septembru 2003. Razlogov za ugodne trende je več, med pomembnejšimi pa sta gotovo napredovanje filtrov, zaradi česar je pošiljanje spama čedalje manj privlačno, ter velikanski napori organov pregona in računalniških podjetij, ki so se odrazili v zaprtju številnih botnetov, ki so včasih pošiljali spam.

Žal to ne pomeni, da so zlikovci manj aktivni, saj se le preusmerjajo na druga področja. Ribarjenje in pošiljanje malwara prek elektronskih sporočil sta sicer v upadu, a se po drugi strani hitro povečuje število odkritih zlonamernih programov. Aprila jih je bilo 29 milijonov, maja 44,5 milijona, junija pa že 58 milijonov. To kaže, da se napadi ne umirjajo, le način razširjanja kode ni več elektronska pošta. Precej pogostejši je visoko ciljan in personaliziran spam, kadar je potreben dostop do točno določenega sistema, sicer pa gre mnogokrat tudi kar pri obisku strani in izrabljanju ranljivosti v nameščeni programski opremi.

3 komentarji

war-dog ::

AdBlock in Gmail ftw!
Object reference not set to an instance of an object.

mihec87 ::

Spam filtri so čedalje boljši..In so zgleda pogruntali da se ne splača več...Liste z mail naslovi niso lih džabe in če ni efekta pol..

DSmidgy ::

Poleg drugih filtrov sem implementiral DKIM in pa še SPF in DMARC (ščitiš sebe in druge, da ne morejo uporabljati naslova s tvojo domeno).
V bistvu ne vem, če sem že dobil kakšno spam pošto na domene, kamor sem dodal te zapise.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenski SPAM

Oddelek: Loža
72952 (2190) Lonsarg
»

Spama vedno manj

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
186619 (5522) Pyr0Beast
»

Spam ne jenja

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
163494 (2764) war-dog
»

V ZDA pripravljajo Criminal Spam Act of 2003

Oddelek: Novice / Zasebnost
62780 (2780) swar

Več podobnih tem