» »

Podpora SLI prihaja v AMD-jeva čipovja

Podpora SLI prihaja v AMD-jeva čipovja

VR - Zone - nVidia je bila pred nekaj leti še dobro znana kot izdelovalec veznih čipovij za AMD. Njihova serija nForce je bila svojčas legendarna, sploh kot prva izbira navijalcev. nForce 4 je na AMD-jevo platformo s podnožjem Socket 939 prinesel podporo PCIe, ki je v osebne računalnike vrnil še možnost uporabe več kot ene grafične kartice. To so pri nVidii pospremili s parjenjem prek povezave SLI, v prihodnosti pa vezno čipovje nForce izdali še za Intelovo platformo, ko je ta predstavil za AMD skorajda uničujoče procesorje Core 2. Večjih sprememb ni bilo do izida Intelove serije Core i7 na podnožju LGA-1366, ko Intel nVidii ni prodal licence za povezavo QPI, ki je uporabljena za komunikacijo med procesorjem in veznim čipovjem. Zgodba se je nato ponovila tudi s povezavo DMI, uporabljeno na podnožjih LGA-1156 in LGA-1155. Posledično so se pri nVidii odločili, da bodo ukinili razvoj veznih čipovij, ekipo pa premestili v rastoč oddelek, odgovoren za razvoj sistemov na čipu iz serije Tegra.

nVidia je sicer še vedno imela licenco za AMD-jeva vezna čipovja, a je bil pri uporabnikih AMD vse prej kot prva izbira za sisteme z več grafičnimi karticami, sploh z nVidiinimi karticami. Na matičnih ploščah zelo redek nForce 980a je bil tako zadnje čipovje, ki je uspelo spariti par nVidiinih grafičnih kartic z AMD-jevim procesorjem. Vse to se bo očitno spremenilo s prihodom AMD-jevih veznih čipovij iz družine 900, ki naj bi bili sparjeni predvsem s procesorji Bulldozer. nVidia se je odločila za enako pot kot z Intelovimi platformami, saj bo proizvajalcem matičnih plošč za okrog $5 na prodano ploščo ponudila SLI certifikacijo. Ta pride v obliki posebne kode v BIOS-u, ki jo preverja grafični gonilnik in tako vklopi delovanje SLI-ja. Certificiranje bo očitno možno le na ploščah brez vgrajenega grafičnega čipa, torej na veznih čipovjih 990FX in 990X. Prvo podpira 32 PCIe stez, kar omogoča vezavo dveh kartic s polno širino šestnajstih stez na reži PCIe x16 oz. vezavo do štirih kartic, kjer se z veznim čipovjem vsaka povezuje z osmimi stezami. Tukaj bo možno certificiranje tako za vezavo dveh kot tudi treh grafičnih kartic. 990X po drugi strani podpira le 16 stez, torej je že po strojni plati možna vezava le dveh kartic v x8/x8 načinu, kar bo odražala tudi certifikacija vezave le dveh kartic.

Za Intelove platforme nVidia omogoča še nakup čipovja NF200, s katerimi lahko proizvajalci dobijo možnost vezave štirih kartic, a to očitno ne bo možno za AMD-jeve plošče. Obenem bodo licence deležni le proizvajalci, ki z nVidio že sodelujejo tudi pri Intelovih rešitvah.

7 komentarjev

69charger ::

Zakon,to bo perfect combo za ubavit.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

jazbec ::

zdej me pa od amd-ja ne drži nič več:D

t4basc0 ::

Hahah AMD bo že kaj novega boljšega pogruntal.

PrimozR ::

t4basc0 je izjavil:

Hahah AMD bo že kaj novega boljšega pogruntal.

What do you mean? AMD tukaj v bistvu nima nič zrave, če od izida SLI-ja (oz. kmalu po tem) se ve, da je omejitev na nForce čipset zgolj programska kaprica nVidie - torej SLI je na drugih čipsetih mogoč že popolnoma ves čas - tehnično gledano seveda.

Dr_M ::

Graficne ne izbirajo, kjer bi delale v mnozini, zbircni so samo gonilniki.
Pa sem ze razmisljal, da bi bila naslednja moja platforma Intel z Ivy Bridge, pa zgleda, da ne bo potrebe po tem.
Kakor mi sedaj kaze, se bom za nekaj casa izogibal AMD graficnih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

Jah saj kdo pa pravi, da tvoja naslednja platforma ne bo Ivy Bridge? :)

Don't get me wrong, upam da bo moja nasledja platforma Bulldozer. Ampak če za to ne bo pametnega razloga...

Je pa zanimivo, da vsi trije x86 proizvajalci zdaj čipsete delajo samo še izključno zase :)

Jst ::

>Je pa zanimivo, da vsi trije x86 proizvajalci zdaj čipsete delajo samo še izključno zase :)

Mah, saj je po eni strani logicno in roko na srce, verjetno nisem sam, ki bolj zaupam proizvajalcu CPUja, da bo naredil tudi chipset, ki bo deloval stabilno (in dolgo).

CPU+Chipset sem jaz jemal kot paket (od preloma tisocletja) in dandanes, ko se funkcije chipseta selijo (so se odselili:) v CPU je njegova izbira se toliko bolj pomembna, pa ceprav so sedaj "bolj simple."
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nVidiini ekipi Tegra in nForce združeni

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
83095 (2554) FireSnake
»

AMD hoče trg veznih čipovij zase

Oddelek: Novice / Matične plošče
343738 (2703) Dr_M
»

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
194376 (3862) sirotka
»

Nvidia nForce 4 SLI X16

Oddelek: Novice / Matične plošče
205554 (4815) PrimozR

Več podobnih tem