Slo-Tech

» »

Hotmail ukinil dostop prek HTTPS v nekaterih državah

Hotmail ukinil dostop prek HTTPS v nekaterih državah

Slo-Tech - Microsoft je ukinil možnost dostopa do elektronskega predala na Hotmailu prek šifrirane internetne povezave (HTTPS) za uporabnike v nekaterih nedemokratičnih državah. Za zdaj je potrjeno, da v Bahrajnu, Maroku, Alžiriji, Siriji, Sudanu, Iranu, Libanonu, Jordaniji, Kongu, Mjanmaru, Nigeriji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu in Kirgizistanu ni mogoče več nastaviti dostopa prek HTTPS. Če uporabniki to vseeno poizkusijo, jih pričaka obvestilo, da v njihovem tipu računa to ni možno.

Možnost celotnega dostopa prek HTTPS je relativno nova, saj jo je Microsoft uvedel šele decembra lani. Na ta način lahko uporabniki preprečijo, da bi nepooblaščene stranke prisluškovale prometu, kar je še zlasti pomembno v nedemokratičnih režimih.

Na prvi pogled se zdi, da so tuje države pritisnile na Microsoft, ki je potem ubral neko srednjo pot. Nastavitev lahko namreč enostavno obidemo tako, da v profilu kot državo bivanja nastavimo eno izmed zahodnih držav. Ker za zdaj ni nobenega preverjanje geolokacije IP-naslova uporabnika ali česa podobnega, lahko uporabniki tako enostavno dobijo šifrirani dostop do nazaj. Volk je s tem sit in koza cela. Druga možnost je preprostejša, saj bi lahko šlo tudi za napako. Microsoft se namreč še ni odzval.

Uporabniki Firefox pa ima možnost uporabe vtičnika HTTPS Everywhere, ki neodvisno od nastavitev države vsili dostop prek HTTPS. Yahoo Mail ne omogoča dostopa prek HTTPS, medtem ko ga Gmail uporablja kot privzeto nastavitev za vse države.

Dodatek: Microsoft je dejal, da je šlo za programsko napako, in ponovno vzpostavil delujočo povezavo prek HTTPS iz vseh držav.

5 komentarjev

KoMar- ::

Na Kitajskem pa HTTPS sploh ne dela. Od nobene tuje strani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

Pyr0Beast ::

Guess why ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ales ::

Par let nazaj, ko sem bil nazadnje tam, je na Kitajskem HTTPS delal. Preverjeno tudi za strani iz npr. ZDA. Ne vem, mogoče gre za naraven tehnološki razvoj. >:D

Mimorede, Microsoft se je odzval preden je bila novica na Slo-tech objavljena. Uporabniki iz kopice držav niso mogli omogočiti opcijo always-use-HTTPS. Še vedno pa so lahko ročno ali preko vtičnika za Firefox uporabljali https za dostop. Šlo naj bi samo za napako, ki je že odpravljena. Hm, ok. Recimo da je to za verjet.

Kakorkoli že, spet "novica", ki ni novica.
https://modronebo.net
Domene, gostovanje, strežniki, design

uio ::

haha šlo je za napako...
Pa glih v teh državah.

Matthai ::

Možnost celotnega dostopa prek HTTPS je relativno nova


Težke novosti Microsofta. :))
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EFF pripravlja dodatek HTTPS Everywhere

Oddelek: Novice / Zasebnost
103708 (2410) hruske
»

Hotmail ukinil dostop prek HTTPS v nekaterih državah

Oddelek: Novice / Zasebnost
52356 (1701) Matthai
»

Osem tisočakov za 67 terabajtov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
517470 (3721) Pyr0Beast
»

Posiljanje osebnih podatkov (imena, priimki, naslov, rojstni podatki, mobitel št., ..

Oddelek: Informacijska varnost
274977 (3995) Matthai
»

[php] soap - web service

Oddelek: Programiranje
71121 (1030) jure1825

Več podobnih tem