»

Izšel dodatek za varno brskanje v Firefoxu HTTPS Everywhere

CNet - Včeraj je izšla prva stabilna verzija dodatka za Firefox, ki se imenuje HTTPS Everywhere in o katerem smo že pisali. Dodatek omogoča enostavno uporabo šifrirane povezave (HTTPS) pri brskanju po množici spletnih strani, ki to podpirajo, a je nastavitev včasih težavna, skrita ali kako drugače netrivialna. Podprtih je več kot 1000 najpopularnejših strani, med njimi Google, Twitter, Facebook, PayPal itn.

HTTPS Everywhere tako ne prisili brskalnika v slepo zahtevanje in prikazovanje strani prek...

24 komentarjev

Hotmail ukinil dostop prek HTTPS v nekaterih državah

Slo-Tech - Microsoft je ukinil možnost dostopa do elektronskega predala na Hotmailu prek šifrirane internetne povezave (HTTPS) za uporabnike v nekaterih nedemokratičnih državah. Za zdaj je potrjeno, da v Bahrajnu, Maroku, Alžiriji, Siriji, Sudanu, Iranu, Libanonu, Jordaniji, Kongu, Mjanmaru, Nigeriji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu in Kirgizistanu ni mogoče več nastaviti dostopa prek HTTPS. Če uporabniki to vseeno poizkusijo, jih pričaka obvestilo, da v njihovem tipu računa to ni možno.

Možnost celotnega dostopa prek HTTPS je relativno nova, saj jo je Microsoft uvedel šele decembra lani. Na ta način lahko uporabniki preprečijo, da bi nepooblaščene stranke prisluškovale prometu, kar je še zlasti pomembno v nedemokratičnih režimih.

Na prvi...

5 komentarjev

RIM ne more ugoditi indijskim zahtevam

vir: BBC
BBC - Indija je lani zahtevala dostop do vseh telekomunikacij v državi. Podjetja, ki nudijo različne storitve za komunikacijo, so obvestili, da morajo poskrbeti, da bo vlada imela dostop do prenesenih podatkov, sicer ne bodo smeli več poslovati v državi. V težavah se je znašel kanadski RIM, saj njegovi blackberryji omogočajo šifrirano komunikacijo, kar je trn v peti številnim državam, zlasti na Bližnjem vzhodu. RIM si je izposloval nekaj odlogov, zadnji rok pa...

13 komentarjev

Nova Zelandija uvaja filtriranje

Ars Technica - Naslednja država na seznamu grobarjev internetne svobode je Nova Zelandija. V tej otoški državi na drugem koncu sveta so vzpostavili sistem filtriranja na internetu, ki ga že uporabljata dva izmed njihovih ponudnikov interneta (ISP). Sestavili so tako imenovano črno listo, kjer je več tisoč naslovov spletnih strani z otroško pornografijo, zoofilijo in drugimi ilegalnimi vsebinami. Te so v papirnati in mesni izdaji na Novi Zelandiji prepovedane že več let, sedaj pa so prepoved razširili še na splet.

Za filter skrbi vlada, sodelovanje ISP-jev pa...

50 komentarjev

Osem tisočakov za 67 terabajtov

Slo-Tech - Backblaze je komercialna spletna stran, ki uporabnikom za pet dolarjev mesečno ponuja neomejeno količino prostora na svojih strežnikih, ki ga lahko uporabijo za shranjevanje varnostnih kopij. Ker to pomeni na tone podatkov, so morali iznajti način, kako vse silne petabajte podatkov poceni uskladiščiti. Predpripravljene rešitve so se izkazale za pregrešno drage, zato so fantje sedli skupaj in sestavili svoje - Linuxove strežnike velikosti 4U rack, ki za 7.867 dolarjev nudijo 67 terabajtov prostora.

In iz česa sestojijo? Gre za običajne komponente, ki jih najdemo tudi v domačih računalnikih. Na eno Intelovo matično ploščo priključijo štiri kartice SATA. Skupno je tako na tak sistem povezanih 45 diskov, kar porabi precej električne...

51 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov interneta

The Register - Tudi internet se danes pridno razvija. To dokazuje tudi vedno večje število uporabnikov, ki ne narašča samo v azijskih, ampak tudi v evropskih državah in v drugih razvitejših predelih sveta. Tako so pred kratkim ugotovili, da je na svetu približno pol milijarde uporabnikov interneta. Od tega jih 19 milijonov dostopa preko tehnologije xDSL, 14 milijonov pa preko kabla. Več tukaj.

3 komentarji