» »

ASUS bo podpiral Bulldozerje na obstoječih matičnih ploščah

ASUS bo podpiral Bulldozerje na obstoječih matičnih ploščah

Podnožje AM3 - naslednik AM2+, ki je naslednik AM2, predstavljen daljnega leta 2009.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so že ob predstavitvi arhitekture Bulldozer povedali, da bi prihajajoče čipe lahko pripravili do delovanja v obstoječih matičnih ploščah oz. v podnožju AM3. To bi sicer onemogočilo uporabo nekaterih novosti, ki jih pri AMD-ju pripravljajo v novih procesorjih, zaradi česar so se tudi odločili predstaviti nekoliko spremenjeno podnožje AM3+, s katerim naj bi bil Bulldozer izkoriščen do konca. A to ni ustavilo ASUSovih inženirjev, ki so se odločili spariti obstoječe matične plošče s prihajajočimi procesorji.

Le nadgradnja BIOS-a naj bi bila dovolj, da bodo štiri, šest oz. osemjedrni procesorji iz serije FX delovali v vseh matičnih ploščah z veznimi čipovji 890 FX oz. 890 GX, ki bodo imele naložen vsaj BIOS različice 3012. Temu bo sledila še predstavitev serije plošč M5A, ki bodo polnokrvno podnožje AM3+ sparile z veznimi čipi serije 800. Takšne matične plošče so že predstavili pri ASUSovi sestrski družbi AsRock. Po predvidevanjih piscev pri X-Bit Labs bodo ASUSovi potezi verjetno sledili tudi drugi proizvajalci matičnih plošč, nedvomno pa bo ASUS predstavil plošče s podnožjem AM3+ in veznimi čipovji iz serije 900, ko bodo seldnji na voljo.

Zanimivo je, da ASUS potrjuje združljivost sicer nezdružljivih čipov in podnožij - AM3 procesorji naj bi namreč popolnoma brez težav delovali v AM3+ ploščah, medtem ko to ne velja za obratno kombinacijo, torej AM3+ procesorje in AM3 plošče. Mnogi posledično pričakujejo, da bo ta možnost onemogočena s fizično spremenjenim podnožjem procesorjev AM3+, kakor se je že zgodilo pri prehodu z AM2 na AM3 (AM3 procesorji sedejo v AM2 podnožje, AM2 procesorji pa ne v AM3 podnožje). Na XtremeSystems.org sicer špekulirajo, da bi lahko le najnovejša revizija ASUSovih plošč imela podporo za procesorje Zambezi, kar naj bi pri ASUSu dosegli z uporabo drugačnega podnožja. Ta odločitev bi bila lahko posledica težav z veznimi čipovji serije 900, zaradi česar naj bi AMD dovolil uporabo obstoječih čipovij, da ne bi prišlo do zamude pri predstavitvi novih procesorjev.

V vsakem primeru bomo več izvedeli najkasneje v nekaj mesecih.

6 komentarjev

Mitja358 ::

Ta odločitev bi bila lahko posledica težav z veznimi čipovji serije 900, zaradi česar naj bi AMD dovolil uporabo obstoječih čipovij, da ne bi prišlo do zamude pri predstavitvi novih procesorjev.


Čisto možno ja.

Brane2 ::

Jaka muda. Tisti pin je verjetno samo za identifikacijo, vse ostalo je verjetno enako.

VSe kar rabijo je:

- mogoče druga tabela za inicializacijo napetosti
- mogoče malo posodobljene rutine za inicializacijo drobovja v CPUju


Po moje so se malo ušteli. Mislili so, da bodo lahko pripravili folk v nakup novih plat, ki jih sedaj ni, ker čipov še ni.

IN sedaj so v pat poziciji. Novih plat ni, starih pa folk sedaj ne bi hotel kupit. Boardmakerji pa hočejo prodajat tudi sedaj.

Rešitev: kar naenkrat BD dela tudi v AM3 platah.
Balkanska posla na "zapadni" način...
On the journey of life, I chose the psycho path.

_koki_ ::

Ista zgodba je tudi pri intelu, prvotno je bilo rečeno da ivy bridge ne bojo podprti, po težavah s čipseti pa čudežno bojo...

5pellfire ::

Kako pa bojo spravili nove procesorje v stare AM3 plate ...AM3 ima 4x2 prazne pine,
AM3+ pa 3x2 + 1x1, torej imajo AM3+ procesorji 1 pin več kot AM3 ...a klešče pa 1 pin
vstran cvikneš pa dela?

dzinks63 ::

V novici piše:
Na XtremeSystems.org sicer špekulirajo, da bi lahko le najnovejša revizija ASUSovih plošč imela podporo za procesorje Zambezi, kar naj bi pri ASUSu dosegli z uporabo drugačnega podnožja.

Torej v starih am3 ploščah prodanih do sedaj to ne bo mogoče, mogoče bo le, če boš kupil novo zadnjo revizijo am3 plošče, kar pa nima ravno nekega smisla, razen če bodo le te občutno cenejše od novih am3+.

5pellfire ::

Tudi GigaByte ze ima najnovejše revizije 890FX in 890GX plošč z novim socketom na
web strani.

Kar pomeni da proizvajalci zavajajo ...če hočeš imeti AM3+ CPU moraš kupiti plato
z AM3+ socketom ...ne glede na chipset. Kakor se berejo te novice pa se sliši kot
da lahko AM3+ CPU uporabiš na obični AM3 plati ...marketing at its best;((


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bulldozer zamuja, prihaja Llano in Fusion Z, opažen Trinity - AMD na Computexu

Oddelek: Novice / Procesorji
164699 (4054) PrimozR
»

Bulldozer zamuja

Oddelek: Novice / Procesorji
286691 (5452) Dr_M
»

ECS prirpavlja trojico matičnih plošč za Llano

Oddelek: Novice / Matične plošče
113468 (3013) PrimozR
»

ASUS bo podpiral Bulldozerje na obstoječih matičnih ploščah

Oddelek: Novice / Procesorji
62963 (2594) 5pellfire
»

Za namizne buldožerje novo podnožje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6816551 (14781) PrimozR

Več podobnih tem