»

Intelovi novi procesorji Coffee Lake terjajo nove plošče

AusPCWorld - Na internet je precej nespametno ušla informacija, da prihajajoča generacija procesorjev Coffee Lake (Core i-8xxx) ne bo združljiva s trenutnimi matičnimi ploščami serije 200, na kateri tiktakajo procesorji Kaby Lake, čeprav bo podnožje LGA1151 fizično enako. Potrebovali bomo nove plošče serije 300. Takšne informacije Intel običajno razkrije šele ob uradni predstavitvi procesorjev, to pot pa je vest ušla podjetju ASRock, ki proizvaja matične plošče. V odgovoru na vprašanje na Twitterju so uporabniku odgovorili, da prihajajoči procesorji ne bodo podpirali obstoječih plošč. Očitno je ASRock kmalu spoznal, da so s tem prelomili kakšno zavezo, saj so odgovor kmalu pobrisali, a duh je ušel iz steklenice.

Seveda je mogoče, da ima ASRock napačne informacije, ker...

57 komentarjev

CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

PC World - Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko...

91 komentarjev

Bulldozer zamuja

ASRockova matična plošča z veznim čipovjem 990FX

vir: AnandTech
AnandTech - Xbit-Labs in Anand Lai Shimpi prek Twitterja poročata, da je prišlo do še ene zamude pri izidu AMD-jeve revolucionarne arhitekture Bulldozer v obliki procesorjev Zambezi. Ti bodo namenjeni zahtevnejšim uporabnikom v namiznih računalnikih in bodo del serij FX-8000, FX-6000 in FX-4000, kjer je serija seveda odvisna od števila jeder procesorja. Bulldozer naj bi po zadnjih podatkih izšel zgodaj v juliju s prvimi predstavitvami veznih čipovij iz serije 900 na Computexu, ki počasi že odpira svoja vrata, ter kasneje na igričarskem sejmu E3 v Los Angelesu med 7. in 9. junijem. Takrat naj bi...

28 komentarjev

Bo predstavitev Bulldozerja navsezadnje na Computexu?

Ključna je informacija na dnu diapozitiva

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Saga o predstavitvi in začetku prodaje AMD-jevih procesorjev FX, osnovanih na arhitekturi Bulldozer, bo očitno vsaj deloma končana 7. junija. Takrat naj bi na tajvanskem Computexu AMD namreč uradno dvignil tančico skrivnosti v povezavi z novimi procesorji, vsaj če gre verjeti predstavitvi Gigabyta. Komercialna dobavljivost naj bi sledila nekoliko kasneje, saj naj bi se razpošiljanje glede na dokumente, ki so jih videli pri X-bit Labs, začelo 20. junija. Tukaj bo verjetno šlo za razpošiljanje velikim proizvajalcem sistemov ter v trgovine, torej bi se znalo zgoditi, da bi AMD tik pred zdajci izpolnil obljubo o predstavitvi in začetku prodaje v drugem letošnjem četrtletju.

Prav tako naj bi...

1 komentar

ASUS bo podpiral Bulldozerje na obstoječih matičnih ploščah

Podnožje AM3 - naslednik AM2+, ki je naslednik AM2, predstavljen daljnega leta 2009.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so že ob predstavitvi arhitekture Bulldozer povedali, da bi prihajajoče čipe lahko pripravili do delovanja v obstoječih matičnih ploščah oz. v podnožju AM3. To bi sicer onemogočilo uporabo nekaterih novosti, ki jih pri AMD-ju pripravljajo v novih procesorjih, zaradi česar so se tudi odločili predstaviti nekoliko spremenjeno podnožje AM3+, s katerim naj bi bil Bulldozer izkoriščen do konca. A to ni ustavilo ASUSovih inženirjev, ki so se odločili spariti obstoječe matične plošče s prihajajočimi procesorji.

Le nadgradnja BIOS-a naj bi bila dovolj, da bodo štiri, šest oz. osemjedrni procesorji iz serije FX delovali v vseh matičnih ploščah z...

6 komentarjev

Buldožer do 3,5 GHz in višje z novim Turbom

Shema modula Bulldozer

vir: Fudzilla
Fudzilla - Nekoliko več o AMD-jevi v drugem četrtletju prihodnjega leta prihajajoči arhitekturi Bulldozer bomo izvedeli konec februarja prihodnje leto, na konferenci ISSCC 2011, a so že zdaj v programu za konferenco razkrili nekaj podrobnosti. Posamezni moduli, ki vsebujejo dve jedri za računanje števil, a le eno enoto za računanje s plavajočo vejico, bodo ob izidu delovali z okrog 3,5 GHz ter bodo imeli 2 MB drugonivojskega predpomnilnika. S pomočjo nove generacije samodejnega navijanja, Turbo Core 2, se bodo prav vsa jedra hkrati lahko navila na 4 GHz, za razliko od trenutne oblike, ko je to mogoče le na polovici...

8 komentarjev

Za namizne buldožerje novo podnožje

AM2+ na levi, AM3 na desni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Veliko je govora o prihodnjih AMD-jevih arhitekturah, Bulldozerju in energetsko varčnemu Bobcatu (za katerega pri AMD-ju raziskujejo možnost uporabe v strežniških vodah), a vedno je bil eden glavnih argumentov zagovornikov AMD-ja, da bo Bulldozer v namiznih modelih deloval v obstoječih matičnih ploščah s podnožjem AM3. To so še posebej radi izpostavili ob dejstvu, da bo z arhitekturo Sandy Bridge Intel predstavil LGA-1155, že drugo podnožje po LGA-775, ki je bilo nazadnje uporabljeno za serijo Core 2.

Pri AMD-ju so povedali, da bi Bulldozer lahko deloval v podnožju AM3, a bi ga morali nekoliko spremeniti, kar bi sicer dvignilo stroške, a bi, pomembneje, obenem pomenilo izgubo nekaj zmogljivosti. Ker menijo, da bodo nove procesorje z vse do 8 jedri kupovali predvsem računalniški...

68 komentarjev

AMDjevi šestjedrniki za podnožje AM3

Na podnožju AM3 znan kot Thuban

vir: Expreview.com
Expreview.com - Že nekaj časa se po spletu neuradno govori, da AMD za naslednje leto načrtuje izdajo šestjedrnikov, ki bi bili primerni za uporabo na namiznih ploščah s podnožjem AM3. To so zdaj potrdili tudi pri AMDju ter povedali, da čip lahko pričakujemo naslednje leto. A vseeno se bomo še načakali, saj je po trenutnih informacijah izid napovedan šele za 3. četrtletje. Špekulirali smo tudi že, da bodo novinci, skoraj zagotovo predstavniki družine Phenom II X6, del prihajajoče platforme, Leo, namesto trenutno obstoječe platforme Dragon.

Kakorkoli že, potrjeno je, da bodo procesorji s...

23 komentarjev

Asus Crosshair III

vir: Exaflop!
Expreview.com - AMDjevo najnovejše podnožje, AM3, je od včeraj uradno bogatejše za novo matično ploščo višjega razreda. Asus je predstavil tretjo inačico matične plošče Crosshair (III), katere prva inkarnacija je sploh začetnica Asusove navijalsko-igračarske serije Republic of Gamers. Crosshair I in II sta bili osnovani na nVidiinem veznem čipovju (prva na nForce 590 SLI, druga pa na izboljšanem nForce 780a SLI, ki podpira tripleSLI, vgrajen pa ima tudi grafični čip), tokrat pa so se odločili uporabiti vezno čipovje iz AMDjevih vrst....

9 komentarjev

AMD: K8L in AM2+

DigiTimes - AMD je predstavitev novega podnožja AM3 prestavil iz tretjega četrtletja prihodnjega leta na sredino leta 2008. Tako bo za svoje prihajajoče štirijedrnike K8L v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil posodobljeno podnožje AM2 z oznako AM2+, ki bo omogočal HyperTransport 3.0. Procesorji za AM3 podnožje bodo kompatibilni tako z AM2 kot AM3 matičnimi ploščami, medtem ko bodo slednje podpirale le procesorje za AM3.

Več o tem na DigiTimes-u.

8 komentarjev