» »

Bo matematični čarovnik iz Rusije sprejel milijon dolarjev nagrade?

Bo matematični čarovnik iz Rusije sprejel milijon dolarjev nagrade?

Grigorij Pereljman

The New York Times - Clay Mathematics Institute of Cambridge iz Massachusettsa je na prelomu tisočletja razpisal nagrado milijon dolarjev za rešitev vsakega izmed sedmih največjih nerešenih (poimenovanih milenijski) problemov v matematiki. Ti so Swinnerton-Dyerjeva domneva, Hodgeova domneva, Navier-Stokesove enačbe, problem P = NP, Riemannova hipoteza, Yang-Millsova teorija in Poincaréjeva domneva. Slednjo je leta 1904 postavil francoski matematik Henri Poincaré in predstavlja topološki problem. V topologiji velja, da je 2-sfera enostavno povezano območje, kar pomeni, da je povezano s potmi in da lahko vsako sklenjeno pot deformiramo v točko. Poincaré je trdil, da je tudi 3-sfera (množica točk v 4D-prostoru, ki so enako oddaljene od središča) enostavno povezano območje; natančneje, da je vsaka zaprta enostavno povezana 3-mnogoterost homeomorfna 3-sferi. Izkazalo se je, da trditev velja za sfere dimenzij 5 ali več (to je leta 1960 dokazal Stephen Smale) in tudi za 4-sfero (to je leta 1983 dokazal Michael Freedman). Oba sta dobila Fieldsovi medalji.

Dokaz za 3-sfero pa se je izmikal skoraj sto let. Leta 2002 je skrivnostni ruski matematik Grigorij Jakovljevič Pereljman na internetu objavil generalno idejo, kako bi Poincaréjevo domnevo bilo moč dokazati. Pereljman je bil nadarjen matematik že od mladih nog, saj je že leta 1982 na matematični olimpijadi osvojil prvo mesto s popolnim izkupičkom. Kasneje je doktoriral in nekaj let raziskoval tudi v ZDA, kjer so ga kolegi opisali kot prijaznega, a sramežljivega in za posvetne reči nezainteresiranega sodelavca. S svojimi dolgimi lasmi in nohti je bil podoben kakšnemu Rasputinu. Že takrat je veljal za velemojstra diferencialne geometrije, svojo ekscentričnost pa je potrdil z zavrnitvijo nagrade za mladega matematika, ki mu jo je leta 1996 želela podeliti Evropska matematična skupnost.

Leta 2003 je matematični srenji predložil osnutek in ključne ideje za dokaz Poincaréjeve domneve. Na spletu je objavil nekaj kratkih člankov in izvedel nekaj predavanj v ZDA, nato pa jo je popihal nazaj v Sankt Peterburg. Tri leta pozneje je bil dokaz do potankosti preštudiran in matematiki so se strinjali, da je brez napak. Pereljman ni dokazal le Poincaréjeve domneve, marveč splošnejšo Thurstonovo domnevo, katere posebni primer je Poincaréjeva.

Istega leta bi mu bili v Madridu podelili Fieldsovo medaljo, ki jo vsaka štiri leta podelijo dvema do štirim mladim matematikom, starim največ 40 let. Ker za matematiko Nobelove nagrade ne podeljujejo, je Fieldsova medalja najvišje odlikovanje, ki ga matematik lahko prejme za delo na svojem strokovnem področju. Pereljman je nagrado odklonil in se v Madridu ni prikazal. Še več, zapustil je matematične kroge in se vrnil v Sankt Peterburg. V intervjuju je dejal, da sedaj ko je slaven, ne more več delati osredotočen na matematiko, prav tako pa je okrcal pomanjkanje integritete v matematičnih krogih in poudaril, da ne more več le kimati. Pravi znanstvenik po njegovem mnenju ne sprejema nagrad in ne podlega nobeni človeški slabosti.

Ta četrtek pa je izpolnitev obljube napovedal tudi James Carlson, predsednik Clay Mathematics Institute of Cambridge. Ker je dokaz neizpodbitno veljaven, Pereljmanu kot rešitelju prvega milenijskega problema pripada milijon dolarjev nagrade. Nihče ne ve, kako se bo ekscentrični znanstvenik odločil. Carlson je potrdil, da je bil z njim v stiku prek elektronske pošte in da mu bo Rus v doglednem času sporočil svojo odločitev. Več ni izdal. Konferenca v počastitev dokaza Poincaréjeve domneve bo 8. in 9. junija v Parizu.

Več o tem.

57 komentarjev

«
1
2

youugly ::

dobr je :)
http://www.erepublik.com/en/referrer/Milamber+-+Pug

Isotropic ::

>posvetne reče

napaka? pa kaj naj bi izraz sploh pomenil?

Thomas ::

Dobil bo, zaslužil je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

llama ::

Double_J ::

3-sfera, to je sfera plus dimenzija časa?
Dve šivanki...

Double_J ::

Vidim, da ne... bolj matematična definicija.

No katera bo naslednja rešena, katera ima največ obetov po vaše?:D
Dve šivanki...

terryww ::

predaval na Princetonu, MITu, ponujali so mu mesto profa, pa je šel nazaj v ru, kjer ga niso ponovno izvolili za člana inštituta, če se prav spomnim. skratka, v tujini majster, doma sluga.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Double_J ::

Sej če nebi bil tak frik pa itak nebi rešil stvari. Lahko pa probate najti, kako so mu Kitajci hoteli ukrasti zadevo, ter pripisati zasulge sebi, je bilo enkrat o tem.
Dve šivanki...

boha ::

dol mu visi za razne titule in denar. kolk folka se je sposobna temu odrečt? respekt!

gruntfürmich ::

najboljš da denar prejme, titula pa je itq brezveze.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nUUb ::

jaaaa .... nič jasno...
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

filip007 ::

Ma kaj komplicira en pir v rit pa k firezrju in manikerju pa na blond poštrihat pa je superzvezda v 5s.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

BaToCarx ::

Legenda.

sherman ::

Mnja, Poincarejeva domneva je nekaj drugega kot to, da je S^3 enostavno povezan prostor.

Double_J ::

Kot razumem, pravi da vsaka stvar brez luknje je topološko sfera.
Dve šivanki...

drejc ::

Velikan današnjega časa, pa vendarle tako neracionalen...mar bi nagrado vzel in ustanovil homeless shelter v Mockbi za otroke...God knows they need it.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

sprasujem ::

Mogoče pa hoče pokazat, da je denar zelo iracionalna stvar. Znanstvenik v sami srži je in ga denar ne zanima. Tesla se mi zdi po svoje tudi tak.

Afo ::

Smešno je pravzaprav to da si je sam nakopal največjo medijsko pozornost ravno zaradi tega ker je hotel da ga pustijo pri miru...
Po drugi strani pa se mi zdi tudi smešno da mi tu diskutiramo o njegovi racionalnosti. Sicer pa če ne sprejme nagrade ni naredil nič narobe in isto velja če jo. Torej kje je problem?
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

borisk ::

a je kdo mislu da bo tk majster normaln kar se tiče obnašanja, stikov z javnostjo itd ...???

Eupatrides ::

Ko si enkrat svoboden itak ničesar več ne moreš doseči... tak da nagrada, ki ti jo podarijo ljudje, ki so slabši matematiki, ne pomeni veliko.

Denarja pa itak ne potrebuješ več kot ga zaslužiš z delom, ostalo predstavlja motnjo k matematiki, če je ta med vsemi užitki najboljša izbira.

LuiIII ::

Eupatrides je izjavil:

Ko si enkrat svoboden itak ničesar več ne moreš doseči... tak da nagrada, ki ti jo podarijo ljudje, ki so slabši matematiki, ne pomeni veliko.

Denarja pa itak ne potrebuješ več kot ga zaslužiš z delom, ostalo predstavlja motnjo k matematiki, če je ta med vsemi užitki najboljša izbira.


Bi se kar strinjal. To je svoboda.

bibip ::

Eupatrides, točno to. Ta človek ni motiviran z nekimi nagradami. Veda sama mu je izziv. Se pa zaveda, da te slava, pozornost in denar poslabšata v samem delovanju.

gzibret ::

Očitno so še na svetu ljudje, ki jih denar ne zanima...

He was offered the honour in 2006 for the same solution, but turned it down, saying that public recognition of the correctness of his work was enough for him.


Grigory Perelman strongly refuses to communicate with the press and make any public statements.


Me pa tudi zanima, kaj američani (ponavadi) (še) hočejo za tisti milijon. Serijo javnih predavanj, intervjuje, nastope na TV šovih, izdajo knjige o (po večini izmišljenih) pikantnih podrobnostih iz zasebnega življenja...
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

r0ker ::

ma da vzame ta denar! kar bo naredil z njim je njegova stvar ampak si ga zasluži. sicer razmišljam kaj "dobrega" je s to ugotovitvijo dosegel.. mogoče bi moral preusmeriti svoje znanje v kaj bolj... uporabnega?

Thomas ::

Ne, ne. Tole je bilo zelo nujno pogruntat. Resno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

root987 ::

Thomas je izjavil:

Ne, ne. Tole je bilo zelo nujno pogruntat. Resno.

Kakšen aplikativen primer?

(S topologijo si nisem ravno na ti.)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Thomas ::

Če dokaza ne bi bilo, bi bil to signal, da smo še bolj neumni. No, sej večina smo, ampak vsaj tisti Rus ni. Pomenilo bi, da so stvari kar hitro prekomplicirane za nas. Tko pa zgleda da se lahko vendarle nekako prerinemo "gor".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

terryww ::

It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Jst ::

Točno takšnega sem si predstavljal:
 Grigory Perelman

Grigory Perelman


vir: iz zgormkega linka.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

terryww ::

It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Brane2 ::

Pa saj tip ima koneckoncev prav.

Če nima točne ideje kam z denarjem, bi ga ta samo motil, sploh ker ta redko prihaja sam, brez skritih pogojev in nevšečnosti.

Glede na njegove rezultate bi rekel, da je tip totalka fokusiran v to in da ga druge stvari niti ne zanimajo, ostale v svoji okolici pa vidi več ali manj kot človeško meso.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Gregor P ::

Sedaj glede na zgodovino raznovrstnih velikih umov, jih je bila kar večina s sociološko duševnimi motnjami, torej so bili avtistični oz. shizofreniki ipd. očitno je bila to "cena" za njihovo genialnost. Morda spada tudi on v takšno skupino ljudi, kar ga seveda ne naredi nič manj velikega, genialnega. Čisto tako mi je padlo na misel kar se pač njegovega "čudnega" obnašanja tiče.

Ali pa preprosto noče denarja:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Saladin ::

Car.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Thomas ::

Car.


Rus vsekakor ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Neobremenjen z denarjem in posvetnimi zadevami.

Car.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Backup22 ::

Itak! Vseeno bi pa lahko ta denar preusmeril, tako kot je že nekdo predlagal, v kakšno sirotiščnico, bolnišnico ali kaj podobnega.
//

Brane2 ::

Backup22 je izjavil:

Itak! Vseeno bi pa lahko ta denar preusmeril, tako kot je že nekdo predlagal, v kakšno sirotiščnico, bolnišnico ali kaj podobnega.


Kjer bi ga kak debil spi*dil in porabil na kur*ah.
Najbrž tipu ni vseeno ob možnosti, da bi ga nategnil nekdo, ki nima IQja njegovih vezalk za čevlje...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Backup22 ::

Bi pa dal štipendijo desetim študentom no ;)
//

Double_J ::

Sej, če zavrne, bodo pa inštitutu potalali, tako da ste lahko brez skrbi.
Dve šivanki...

Thomas ::

Al pa ga (denar) pusti Clay Institute. To zna biti - matematično gledano - še najboljša odločitev.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

A. Smith ::

Saladin je izjavil:

Neobremenjen z denarjem in posvetnimi zadevami.
Ja, posvetnimi zadevami kot je striženje nohtov >:D
Some of his colleagues were taken aback by his fingernails, which were several inches long. “If they grow, why wouldn’t I let them grow?” he would say when someone asked why he didn’t cut them.

Read more: http://www.newyorker.com/archive/2006/0...


Če je kdo prebral zgornji članek, je med drugim ugotovil, da so Gregorja med drugim precej razjezili tudi Kitajci, ki so si želeli (neupravičeno) prisvojiti kos zaslug za dokaz poincarejeve domneve.

Po drugi strani pa mislim, da denarja ni zavrnil, ker bi ga skrbelo za to, kam bo z njim. Enostavno se razkošno življenje ne sklada niti z njegovim mindsetom, niti z njegovim imidžem. Kolegom se je rad hvalil, kako z dieto kruha in sira pride s 100$ skozi mesec... a zdaj bo pa do konca življenja meso pa polenta? Nope, on že ne.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Backup22 ::

Lahko pa bi kupil meso in polento za lačne ;)
//

A. Smith ::

Lahko, ampak kaj se boš šel ekonomista, če pa furaš imidž asketskega matematika? (oziroma je Brane pojasnil stvari še bolje od mene)
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Thomas ::

No, ljudje signalizirajo drugim različne reči. Gosti gospoda Bobovnika in sam Bobovnik so zdejle na TV zelo poštirkani, ko govorijo o odločbi Ustavnega sodišča. Hočejo izpasti čimresneje mogoče. Ustavni sodniki prej popoldne, so bili poštirkani še bolj - že rahlo komično v tistih kardinalskih haljah - da bi pokazali kako da so modri in učeni in slovesni.

Po drugi strani pa si kakšen mačo špoga pojaviti se v usnjenem odpetem brezrokavniku na kakšni slavi - in to brez vsake srajce, jasno. Signalizira da "lejte kaj si jaz lahko privoščim - komot ignoriram vaše običaje, tako sem fejst".

En takle math wizard pa to samo potencira. Non stop signalizira vsem drugim, da ima najvišji status, prav s takimi nekonvencionalnimi gestami. Eni se mu smejejo, eni ga občudujejo. Zadnje čase je smejalcev manj.

Lahko pa bi kupil meso in polento za lačne ;)


Njegov doprinos znanosti, bi moral, gledano dolgoročno, nafutrati milijarde za cela obdobja. Tko da ... si ne bo mazal rok še s tem, da bo futral brezdomce po Sankt Petersburgu. Bo poskusil tačas raje narest kaj podobnega kot je že (parkrat).

Po moje razmišlja tako, če ne zavestno, pa podzavestno. Človek pač nima problemov s samopodobo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Njegov doprinos znanosti, bi moral, gledano dolgoročno, nafutrati milijarde za cela obdobja.


Kakšne pa so konkretne aplikacije zadeve?
Dve šivanki...

Okapi ::

Njegov doprinos znanosti, bi moral, gledano dolgoročno, nafutrati milijarde za cela obdobja.
In kaj točno je odkril novega? Nič v bistvu, samo nekaj, kar je že bilo znano, je dokazal, da je res. Ko futraš milijarde, te malo briga, a je zadeva matematično dokazana, zanima te samo, ali deluje.

O.

sherman ::

In kaj točno je bilo že znanega?

Bor H ::

Tudi, če velja da je nekaj res a tistega ne moreš dokazat (torej empirično sklepaš da je res) potem ni najbolj higienično tisto uporabljat naprej za dokaze. Ne pzoabit da celo račnalništvo leži na takih in drugačnih algoritmih, torej več kot znamo matematike boljše programe lahko naredimo.

WarpedGone ::

In ravno v računalništvu je še veliko odprtih teoretičnih vprašanj.
ZELO pomembnih, npr. NP = P?
Zbogom in hvala za vse ribe
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nigerijski matematik ni rešil milijonskega matematičnega problema

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
219843 (7006) antonija
»

Problem P ≠ NP za zdaj ostaja nerešen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
258757 (5593) pecorin
»

Ruski matematični čarovnik zavrnil nagrado

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4814250 (10369) donfilipo
»

Bo matematični čarovnik iz Rusije sprejel milijon dolarjev nagrade? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5717833 (14214) Bor H

Več podobnih tem