»

Britanski cariniki čekirajo mobilne telefone, policija bi tudi

Telegraph News - V Veliki Britaniji je danes izšlo tekoče letno poročilo o izvajanju Zakona o terorizmu v letu 2012, s fokusom na zadnje čase precej pogosto prakso pregledovanja vsebine mobilnih telefonov na mejni kontroli, posebej na letališčih. Cariniki za začasni zaseg naprav ne rabijo ne utemeljenega suma ne sodne odredbe, ničesar pravzaprav, razen lastne odločitve, da bi to lahko koristilo pri odkrivanju potencialnih teroristov. Zanimajo jih predvsem kontakti, klici in fotke, zbrane podatke pa hranijo (kot se za dobrega državnega uradnika spodobi) trajno. Žal na koncu nimajo kaj dosti pokazat - od skoraj 70 tisoč podaljšanih intervjujev ( 15 min) ter nekaj tisoč pregledanih telefonov v letih 2011 in 2012 jih je le 24 (0.03%) dejansko vodilo v...

126 komentarjev

Mobiteli bodo prehiteli PCje

Mobilni telefon z verjetno najnaprednejšim spletnim brskalnikom - Nokia N900

vir: engadget
engadget - Po mnenju analitične družbe Gartner bodo že v treh letih, do leta 2013, mobilni telefoni postali najpogostejše naprave za dostopanje do spleta. To nalogo trenutno v svojih vajetih trdno držijo osebni računalniki, bolj ali manj prenosni. Ko se bo tehtnica prevesila na stran mobilnih telefonov, opremljenih s spletnim brskalnikom, bo slednjih 1,83 milijarde, medtem ko bodo računalniki bitko izgubili z 1,78 milijarde primerki v uporabi. Pri Gartnerju vseeno napovedujejo, da mobilni telefoni tudi takrat ne bodo primarne naprave, s katerimi bodo ljudje brskali po spletu. Do leta 2015 bodo očitno slednje uporabljali bolj v zabavne oz. nujne namene (pregled elektronske pošte, novic, socialnih omrežij, itd.), medtem ko bo...

41 komentarjev

Tudi v ZDA je za preiskavo mobilnega telefona potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Ustavno sodišče RS je leta 2008 odločalo o pritožbi posameznika, ki je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. Pritožniku je policija v kazenskem postopku zasegla mobilni telefon s SIM kartico ter ga nato, vključno s SIM kartico tudi pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij. Oktobra 2008 je Ustavno sodišče v razsodbi Up-106/05 presodilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Te dni pa podobna odločitev prihaja tudi iz ZDA, kjer je Vrhovno sodišče zvezne države Ohio v primeru State of Ohio v. Antwuan Smith (State v. Smith, Slip Opinion No. 2009-Ohio-6426) presodilo, da policija potrebuje sodno odredbo, če želi zakonito preiskati mobilni telefon osumljenca.

...

0 komentarjev

Nokia N900 zamuja

Nokia N900

vir: engadget
engadget - Nokia N900 bi po prvotnih (uradnih) napovedih morala iziti že ta mesec, a se je datum izida nekoliko skrivnostno zavlekel v november. Na uradni spletni strani operacijskega sistema Maemo, ki ga uporablja N900, se je (na forumu) seveda začela razprava, kaj se dogaja z mobilnim telefonom. Zaskrbljene prednaročnike je pomiril kar Peter Schneider, vodja trženja pri Nokiinem oddelku za Maemo, in povedal, da bo telefon na prodajne police prišel tekom novembra. Nokia je 300 predproizvodnih naprav razdelila določenim uporabnikom, ki so telefon dodobra pretestirali. S potezo so seveda želeli razkriti potencialne težave in jih odpraviti pred masovno proizvodnjo. Glede na zamudo lahko sklepamo le, da je bilo napak več, kot so pričakovali. Potemtakem...

63 komentarjev

Orange in T-Mobile UK se združujeta

Tržni deleži britanskih mobilnih operaterjev leta 2008

ZDNet - France Télécom je na britanskem trgu mobilne telefonije od leta 2000 prisoten s podružnico Orange, nemški Deutsche Telekom pa je leta 1999 prevzel britanski One 2 One in ga tri leta pozneje preimenoval v T-Mobile UK. Sedaj kanita združiti moči in se spojiti v boju za večji tržni delež. Orange in T-Mobile se bosta do novembra združila v še neimenovano podjetje, ki bo imelo 28,4 milijona naročnikov oz. 37-odstotni tržni delež. Izvršni direktor iz Orangea Tom Alexander bo imel isto funkcijo tudi v novoustanovljenem podjetju, medtem ko bo šef T-Mobila UK Richard Moat postal operativni direktor (Chief operating officer).

Združitev naj bi stala med 400 in 600 milijoni funtov, do leta...

2 komentarja

Nokia predstavila N900

Nokia N900

vir: Daily Tech
Daily Tech - Po pričakovanjih je Nokia danes uradno predstavila svoj najnovejši izdelek na področju pametnih telefonov. N900, kot se izdelek imenuje, je poseg Nokie v čedalje bolj priljubljen trg vrhunskih pametnih telefonov, kjer sicer vladata podjetji Apple (iPhone) in RIM (BlackBerry).

Nova naprava je podprta s procesorjem ARM Coretex-A8 (600MHz) in 1GB delovnega pomnilnika ter 32GB pomnilnika za shranjevanje, kapaciteto slednjega pa je moč povečati z uporabo microSD kartice. Kot se v poplavi modernih naprav spodobi, se tudi Nokia N900 ponaša z zaslonom občutljivim na dotik. Za prikaz slike skrbi grafična enota PowerVR SGX, v navezi s knjižnico OpenGL ES verzije 2.0.

Posebnost...

49 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Siemens dobavitelj 500.000 mobilnih WAP aparatov

Fujitsu Siemens - Še ena novica od Dominika. Siemens je podpisal dogovor z niozemskim mobilnim operaterjem Telfort o dobavi pol milijona mobilnih telefonov s standardom WAP. Telfort in Dutch Postbank bosta svojim uporabnikom zagotovila Siemensove mobilne telefone kot del kampanije, katere cilj je predstavitev mobilnega bančništva nizozemskemu tržišču.
Siemensovi aparati M35i bodo posebej prilagojeni, da bi uporabnikom računov v Postbanku omogočili uživanje v mobilnem bančništvu, dostopni pa bodo 500.000 imetnikom računov kot del njihove promocije.

Mobilno bančništvo se torej približuje in verjetno je samo še vprašanje časa, kdaj bo mobilno bančništvo preko WAP telefonov možno tudi v Sloveniji (Klik, ...)

6 komentarjev

Naslednik HeatPipe tehnologije?

ZDNet - HeatPipe je tehnologija, namenjena hlajenju naprav v stisnjenih prostorih. Medtem, ko se nikoli ni uveljavila v osebnih računalnikih, je zelo popularna na področju prenosnih naprav in računalnikov. No, podjetje Novel Concepts je najavilo njihovo IsoSkin tehnologijo, ki je v bistvu nekakšna evolucija HeatPipea. IsoSkin sestavlja dva kosa kovine, ki sta med seboj ločena in napolnjena z nekaj grami vode v vakumu. IsoSkin tako odvaja toploto z vročega mesta in jo enakomerno prevaja na okolico in tako hladi celotno napravo. Največja prednost IsoSkina je njegova majhnost in tako ga nameravajo vgrajevati v mobilne telefone (Vodno hlajeni mobiteli? Yeah!) in majhne prenosne diske za prenosnike. Prvi IsoSkin prototipi naj bi se pojavili v roku enega leta. Če vas zanima več o tej novi tehnologiji hlajenja, kar pojdite sem.

1 komentar