»

Kako poteka hitro skeniranje knjig

ScienceDaily - Google že nekaj časa pospešeno digitalizirana vso knjižno vsebino, ki jim pride pod roke. V želji napraviti vso zbrano znanje dostopno s klikom miške si včasih nakopljejo kakšno tožbo ali prisilen kompromisni dogovor, a nas tokrat zanima tehnologija. Googlu je bil novembra lani podeljen patent za metodo hitrega skeniranja knjig in je o njej še vedno sila skop, a so na Univerzi v Tokiu napisali članek o praktično identični tehnologiji.

Večina klasičnih skenerjev zahteva, da pravokotno nanje postavimo in pritisnemo strani, kar je za obdelavo knjig nepraktično. Knjigo namreč s pritiskom poškodujemo, obračanje je počasno, zaradi vezave pa je kvaliteta slike ob vezanem robu slaba. Rešitev je genialna. Dve hitri kameri slikata leve in desne...

10 komentarjev

Roboti plešejo na božične pesmi

engadget - Ta novica je namenjena bolj kot ne zabavi ob začetku bolj prazničnih dni. V spodnjem videu si lahko pogledate plesoče robote, ki plešejo na božične pesmi. Spodnji video je v resnici prikupen oglas podjetja RoboBuilder (povezavo na stran najdete spodaj).



Roboti v videu so robotski KIT kompleti podjetja RoboBuilder (točneje model 5720T 'HUNO'). Če želite plesoče robotke tudi doma pa vas bo vsak posamezni robot olajšal za okoli 700$.

Ko bi le bila cena malo bolj dostopna!

16 komentarjev

Skeniranje knjig v sekundah

Prototip na delu

vir: engadget
engadget - Popolna digitalna revolucija se, kljub vsem napovedim in napredkom v tehnologiji, še ni zgodila. Težavo predstavlja predvsem digitalizacija vseh literarnih knjig, ki so nastale še pred iznajdbo računalnika. Najlažji način je skeniranje, a trenutna tehnologija omogoča skeniranje le ene (oz. dveh) strani naenkrat, kar je pri nekaj tisočih knjigah, katerih strani se štejejo v stotinah, zelo zamudno opravilo.

A japonskim raziskovalcem iz Ishikawa Komuro Laboratorija s Tokijske Univerze bo ta postopek očitno uspelo pohitriti. Njihov prototipni...

1 komentar

Razkosanje Googlove poravnave za knjige

Slashdot - Lani smo poročali, da je Google dosegel poravnavo z založbami, ki so imele nemalo pripomb in pravnih pomislekov zoper Googlovo skeniranje in priobčitvijo knjig oz. njihovih delov na spletu. Tedaj je Google svoje početje retroaktivno legaliziral in si izposloval še nekatere druge ugodnosti glede dostopa do knjig, kar ga je veljalo 125 milijonov dolarjev. Ugodna cena, če upoštevamo, da je bilo v postopku sedem milijonov knjig.

Izkazalo se je, da bo šlo avtorjem knjig in njihovim založnikom le 45 milijonov dolarjev tega denarja, medtem ko bo preostanek pobasala cehovska organizacija Authors Guild in odvetniki. Ta v svojem sporočilu članom sporoča, da lahko avtor za posamezno knjigo dobi od 60 do 300 dolarjev, odvisno od števila knjig tega avtorja. Omenimo, da letna članarina v cehu stane od 90 dolarjev za avtorje, ki zaslužijo manj kot 25.000 dolarjev letno s knjigami, do 500 dolarjev za najplodovitejše.

6 komentarjev

Google dosegel poravnavo

Slashdot - Google se je sporazumel s cehom lastnikov avtorskih pravic knjig, ki jih je brez njihovega dovoljenja digitaliziral in postavil na ogled v svoji aplikaciji Google Book Search. Cena: 125 milijonov dolarjev, vanjo pa je vključena pravica do skeniranja knjig (svoje početje so torej legalizirali za nazaj) in še nekaj novosti. Te so: dostop do vseh knjig bo iz ameriških knjižnic brezplačen, možno bo kupiti institucionalno naročnino za dostop, omogočeno bo prebiranje knjig, ki so v tiskani izdaji pošle, in spletni nakup knjig. V zameno bo Google izplačal omenjene milijone in hkrati delil bodoče dobičke iz tega naslova z avtorji. Izjava za javnost, odgovori na pogosto zastavljena vprašanja in besedilo poravnave.

19 komentarjev

Pri B&N opustili e-knjige

Slashdot - Ena od največjih verig knjigarn, Barnes and Noble, je danes obvestila svoje spletne kupce, da opuščajo prodajo e-knjig. Njihove stranke imajo tako še en mesec časa, da prenesejo svoje kupljene knjige, nato pa bodo popolnoma prekinili s tem. V prispevku na fool.com se sprašujejo, čemu so se odločili za to dejanje, glede na to, da je dobiček neprimerno višji kakor pri različici iz mrtvih dreves. Prav tako se postavlja vprašanje, če je to konec e-knjig in ali bodo tudi na amazon.com kmalu ukinili le-te?

1 komentar