»

Spori okoli HDMI kablovja

PC Magazine - Konzorcij HDMI Licensing, ki skrbi za licenciranje intelektualne lastnine okoli tehnologije HDMI, je sporočil, da vmesniki med Applovim Mini DisplayPortom in HDMI kršijo specifikacijo HDMI ter jih bo zato treba umakniti. Konkretno imajo v mislih izdelek podjetja Belkin, ki ga Apple prodaja na spletni strani in omogoča priklop njihovih računalnikov na televizorje in monitorje.

Predstavnik konzorcija je povedal, da HDMI specifikacija dovoljuje zgolj izdelavo kablov, ki imajo na obeh straneh moški HDMI konektor. Belkinov izdelek ima na eni strani moški MiniDP konektor, na drugi pa ženski HDMI, zato naj ni ustrezen in ga bo treba umakniti s "polic" Applove spletne trgovine. Belkin se po drugi strani brani, da njihov izdelek sploh ni HDMI kabel, ampak zgolj vmesnik (adapter), na katerega se priključi ločen HDMI kabel, zato naj ne...

44 komentarjev

Unreal Engine 3 podpira 3D

HotHardware - nVidia na vzpon 3D tehnologije prikaza slike stavi veliko, podobno kot na uporabo grafičnih jeder za izračun podatkov. S podporo prikaza 3D Vision v pogonu Unreal 3 so nedvomno dobili močnega zaveznika, saj pogon že uporablja nekaj novejših popularnejših iger (npr. seriji Gears of War in Mass Effect, Bioshock 2 ter Batman: Arkham Asylum) ter tudi starejše igre, kot je Unreal Tournament 3 iz leta 2007. V letu 2010 se bo nabor iger, zgrajenih okrog Unreal Engine 3, seveda še nekoliko razširil in potencialno pripeljal 3D Vision k še večji publiki. Prav vse igre na Unreal Engine 3, že izdane oz. še v delu, bodo namreč dobile podporo za tro-dimenzionalni prikaz slike....

26 komentarjev

Specifikacije 3D Blu-ray dorečene

ComputerWorld - Pred dobrim tednom smo pisali, da se standard 3D Blu-ray dokončuje in da bomo prve filme v novem formatu verjetno dobili že poleti. Standard je sedaj dogovorjen, specifikacije pa javno dostopne. Novi predvajalniki za 3D Blu-ray bodo prikazovali sliko s 1080 vodoravnimi vrsticami (1080p) za vsako oko posebej, tridimenzionalne učinke pa bomo videli s pomočjo posebnih očal. Za video bo poskrbljeno s kodekom Multiview Video Coding (MVC), ki je nadgradnja trenutno uporabljanega TU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC). Zagotovljena bo združljivost za nazaj, tako da bodo novi filmi igrali tudi na starih predvajalnikih.

Trg nove 3D-televizije naj bi bil prihodnje leto vreden 1,1 milijarde dolarjev, do leta 2015 pa naj bi se napihnil na skoraj 16 milijard dolarjev. Proizvajalci so prav tako že zavihali rokave, saj je LG pretekli teden najavil, da bodo prihodnje leto izdelali 400.000 kompletov, leto kasneje pa 3,4 milijona. Sony je prav tako napovedal nadgradnjo firmwara v PlayStationu 3,...

30 komentarjev

Filmi v 3D Blu-ray prihodnje leto

3D-očala

PC Pro - Nvidia napoveduje, da se bodo prihodnje leto poleti množičneje začeli pojavljati filmi v formatu 3D Blu-ray. Konzorcij Blu-ray Association, kjer je Nvidia pomemben igralec, se je namreč zedinil pri parametrih, ki karakterizirajo 3D Blu-ray. Nvidia bo standard podprla prek tehnologije 3D Vision. Novi filmi bodo tako s kodekom MVC-AVC zasedli kar 60 megabitov za vsako sekundo, kar naj bi HDMI 1.3, ki je bil sprejet daljnega leta 2006, še zmogel. Poleg tega bomo za popolno doživetje potrebovali zaslone s frekvenco osveževanja 120 Hz, dvakrat hitrejše pogone in posebne naočnike.

Ker nove specifikacije očitno terjajo močnejšo opremo, je Nvidiin predstavnik za stike z...

33 komentarjev

Letos pričakovanih 100 milijonov prodanih Blu-rayev

X-Bit Labs - Po lanskem zaključku vojne med formatoma HD DVD in Blu-ray, ki jo je dobil slednji, letos analitiki pričakujejo, da se bo prodalo 100 milijonov modrih zgoščenk (pa smo mimogrede poslovenili Blu-ray). Lani so jih v ZDA prodali 24 milijonov, kar je 320 odstotkov več kot leto prej, podoben trend pa načrtujejo tudi za letos. Če se bodo napovedi uresničile, bodo samo na severnoameriškem trgu prodali 80 milijonov enot, po celem setu pa več kot sto milijonov. Evropejci smo bili lani nekoliko bolj zadržani, saj smo nabavili le devet milijonov Blu-rayev, Japonci pa tri milijone. Skupno se je prodalo 36 milijonov tovrstnih ploščkov.

Sony, ki je v PlayStation 3 vgradil bralnik Blu-ray, je lani prodal 21,3 milijona naprav. Nanj odpade največji delež bralnikov na svetu, saj so preostali proizvajalci prodali le dobre štiri milijone naprav. Skupno naj bi bilo tako v svetu več kot 25 milijonov naprav, ki zmorejo prebrati Blu-ray. To pomeni, da bi moral vsak lastnik v povprečju kupiti štiri filme,...

13 komentarjev

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

mini-HDMI 1.3

techPowerUp! - Standard za novi HDMI 1.3 je bil potrjen. Novost je novi manjši konektor za mobilne naprave. Druge lasnosti: pasovna širina je od 165MHz do 340 MHz, da lahko podpira zahteve prihodnjih visoko ločljivih prikazovalnih naprav, HDMI 1.3 podpira 30, 36 in 48-bitne (RGB ali YCbCr) barvne globine. Prvi izdelki naj bi bili na voljo leta 2007.

6 komentarjev

Philips izdal prvo Blu-Ray enoto

X-Bit Labs - Iz Philipsa so včeraj sporočili, da so izdelali prvo Blu-Ray enoto. Omenjeni standard je bil razvit v skupini trinajstih podjetij. Med njimi najdemo večino vodilnih podjetij na področju zabavne elektronike. Na en enoslojni medij zapišemo za 27 GB podatkov, kar znese okoli 2 uri HDTV (high-definition television) videa. Seveda lahko v prihodnosti pričakujemo tudi medije, na katere bomo lahko zapisali do 54 GB podatkov.

Philipsova enota tako zna pisati na CD in DVD medije, brati pa zna tudi Blu-Ray medije. Prvič bo predstavljena na CES (Consumer Electronics Association) ta teden v Las Vegasu, medtem ko bomo morali počakati na nakup do druge polovice letošnjega leta. Večja razširjenost tega standarda pa je predvidena za prihodnje leto, ko bodo Blu-Ray začeli uporabljati tudi v filmskih studiih. Izvirna novica

15 komentarjev