» »

Asus po poti AMDja

Asus po poti AMDja

TG Daily - Pri Asusu so se, podobno kot pri AMDju že pred časom, odločili podjetje razdeliti na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Proizvodni del bo tako postal popolnoma nova družba, Pegatron Investment Holdings Company, ki bo v 25-odstotni lasti Asusa, preostalih 75% pa bodo razdelili med obstoječe Asusove delničarje. S to potezo se pri Asus želijo osredotočiti na identiteto svoje znamke, kar je bilo z obilico različnih proizvodnih linij, ki so jih uporabljali tudi za zunanje naročnike, očitno težje izvedljivo.

Odcepitev proizvodnega dela je bila za AMD odlična odločitev, saj so v tretjem letošnjem četrtletju zabeležili zgolj 77 milijonov dolarjev operativne izgube, kar je mnogo manj od preteklih let. Kakšen vpliv bo razcepitev imela na finančno stanje Asusa bo seveda pokazala čas, a velja omeniti še dejstvo, da je podobno kot AMD in Asus že pred letu storil še en tajvanski velikan, Acer. Njihov nekdanji proizvodni del se zdaj imenuje Wistron. Zanimivo je tudi, da proizvodni oddelek Asusa očitno predstavlja kar 85% vrednosti skupnega podjetja, ni pa še znano, če bo Pegatron svoje usluge omogočal zgolj Asusu ali tudi širšemu krogu strank.

5 komentarjev

Tear_DR0P ::

zanimivo da je to taktiko ubiral tudi Edison - s tem da je on proizvodni oddelek kar prodal, pa samo razvojnega obdržal
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Icematxyz ::

Odcepitev proizvodnega dela je bila za AMD odlična odločitev, saj so v tretjem letošnjem četrtletju zabeležili zgolj 77 milijonov dolarjev operativne izgube, kar je mnogo manj od preteklih let.


No to je malo zavajajoče napisano. Kot prvo AMD je v to bil prisiljen. Ker če ne AMD-ja verjetno sploh več ne bi bilo. Ker so pač zajebali big time. Kot drugo pa neki resni rezultati napram največjem konkurentu Intel še za moje pojem niso vidni.

Razen če uspehe na področju grafike pripisuješ tej delitvi podjetja? Jaz jih ne.

Delitev za AMD je bila nujnost. In če se Asus primerja z podjetjem AMD in trdi da je na istem pol se mu slabo piše. Asus bi verjel da ima za vsem skupaj popolnoma drugo logiko in razlog za kaj se je tako odločil. Verjetno se odziva in pripravlja na novo aktualno stanje na tržišču. In sicer nova realnost na področju proizvodnje. In pač želijo biti pripravljeni na nove izzive. In ne čakati da jih prehiti stvarnost.

Je pa jim tudi blizu poslovni model podjetja Apple. Kar odkrito priznavajo. Grafe o tem kako Apple služi denar pa smo nedavno tudi pokomentirali. Namreč kaj je koliko vredno in kaj se splača?

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

ASUS je itaq že v osnovi razdeljen na dva dela, ASUStek in AsRock. Pa sej to itaq ni nič novega. Koliko firm se je razdelilo na ločene divizije, ki delujejo pod okriljem matične firme. Eni se ločijo po ciljnih trgih in tako vsaka divizija skrbi za svojega, lahko se ločijo po cenovnih segmentih (low budget/OEM in high end) al pa enostavno glede na robo, ki jo proizvajajo. Če ista firma dela računalnike in ladje se običajno ločijo na ne vem, Hyundai Electronics in pa Hyundai Heavy Industries (primer). Če delajo še avte imajo Hyundai Automotive divizijo. Tud to je že od nekdaj znano, da se ogromne firme težje prilagajajo trgu kot manjše. S temi razčlenitvami pa pač hočejo to zmanjšat kar se le da in da vodilni v matični diviziji sicer drezajo za rezultate, strateške odločitve pa prepuščajo vodjam divizij, ki so pač specializirani za svoje področje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

MrStein ::

Zanimivo, jaz pa poznam (lokalne) primere, ko sta se dve (že tesno sodelujoči) podjetji združili, da prihranijo stroške (davek, ko izdelek gre iz enega podjetja v drugo). Čeprav je tu baje drugače...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

LordPero ::

Hja, pa vse od lokalnih so bile tako velike kot polovica enega nadstropja pri kateri od prej omenjenih firmic.

Pa tudi, ti govoriš o spremembi lastniške strukture, tukaj pa gre bolj za učinkovitejšo (pre)razporeditev (če ne, naj me kdo popravi, sem samo preletel SloTech novico o tem).
LordPero


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asus po poti AMDja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
52969 (2634) LordPero
»

AMD profitabilen do konca leta?

Oddelek: Novice / Procesorji
93660 (3072) r0ker
»

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
83210 (2876) mtosev
»

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
518343 (6481) RejZoR

Več podobnih tem