» »

Samopolnilni mobilni telefoni

Samopolnilni mobilni telefoni

bit-tech.net - Žal ne gre za samodejno polnjenje mesečnega računa, temveč za polnjenje baterij v mobilnih telefonih, a se marsikateri uporabnik ne bi branil tudi prve opcije. Samodejno polnjenje baterij razvijajo v Nokiinem raziskovalnem centru, ki se nahaja v britanskem Cambridge-u. Idejo so dobili pri pasivnih RFID karticah, ki energijo za svoje delovanje dobijo iz elektromagnetnih valovanj, katerih je zrak dandanes itak poln. Slednji so seveda vir oz. prenašalci energije, zadoščajo pa za minimalne energijske potrebe RFID čipa pri oddajanju informacij.

Podobno želi Nokia uporabiti ista valovanja tudi za polnjenje mobilnih telefonov. Učinek polnjenja bi bil sicer minimalen, če sploh opazen, a stalen. Danes najvarčnejši in najosnovnejši aparati v stanju pripravljenosti porabijo okrog 20 mW, medtem ko raziskovalci načrtujejo, da bi prek elektromagnetnih valovanj lahko nabrali okrog 50 mW moči, od katerih bi jih 30 mW polnilo baterijo. A trenutno so še daleč od tega cilja, saj so v laboratoriju v električno energijo sposobni pretvoriti le 5 mW elektromagnetnih valov in obenem pravijo, da prej kot v treh, bolj realistično pa v petih letih tehnologije na prostem trgu ne bomo uvideli.

Mogoče pa nekoč res ne bo treba priključiti mobilnika na polnilec.

51 komentarjev

«
1
2

r0ker ::

že 5mW je četrtina porabe. to je ~1 dan če aparat porabi 20mW v standby

Jumping Jack ::

Za hitrejše polnjenje telefona bomo pač dokupili dodaten wireless router ali dva.
Ekspres polnjenje pa bo mogoče v mikrovalovki.
:D

Matevžk ::

Tudi meni se že to zdi nek dosežek. Konec koncev, ko bodo enkrat prišli preko meje standby porabe, bo kar naenkrat potrebno imeti baterijo, ki ne bo občutljiva na število ciklov. Dokler pa samo pomagajo napajati telefon, pa ni nobenih težav! Razen mogoče prevelike in pretežke aparaturne opreme za ta podvig?
lp, Matevžk

bosmla ::

Zakaj pa ne uporabijo zibanja oz. tresenja - kot recimo za nekatere rocne svetilke ali navijanje rocnih ur?

Opkow ::

Ta mesec niso iznajdli nobene 'super baterije', zato so objavili nekaj sorodnega v vezi z daljso avtonomijo prenosnih naprav... ;)

Bellzmet ::

Ja jaz se isto sprašujem kot bosmla.

dzinks63 ::

Naj se bolj posvetijo telefonom na sončne celice in doteravanj le teh, kateri so že praktično dozoreli.

WarpedGone ::

Konec koncev, ko bodo enkrat prišli preko meje standby porabe, bo kar naenkrat potrebno imeti baterijo, ki ne bo občutljiva na število ciklov.


Zakaj pa to? Verjetno misliš, da je za življensko dobo baterije isto če jo polniš iz 5% na 100% ali pa iz 71% na 72%.

Narobe.

Baterija recimo zdrži 300 ciklov polnjenja iz 5% -> 100%, to pomeni da zdrži kakih 500 ciklov 20% -> 95%, kakih 1000 ciklov 40% -> 90%, kakih 2000 ciklov 60% -> 80%, kakih 5000 ciklov 70% -> 75%. S tem da ta "zdrži" pomeni zmanjšanje kapacitete na 80% začetne in ne kakšen crk v smislu žarnice. Baterija še vedno dela.
Zbogom in hvala za vse ribe

T0RN4D0 ::

Ampak sončne celice so na telefonu popolnoma neuporabne, tole pa ne bi bilo. Če bi jim uspelo spravit na raven standby porabe, bi mogl skombinirat sam še da se zadeva polni ko pritiskaš na tipke, in bi rabu baterijo le še za pogovore, ko bi bla prazna bi pa mal igrce igral in bi blo hehe =)

No ja, mislim da bomo še kr neki časa sanjali in filal telefone po starem. :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Jumping Jack ::

bosmla, Bellzmet: S tresenjem bi dobil premalo energije, ker telefon porabi precej več kot ročna ura, poleg tega pa večino časa nekje leži in z njim ne opletaš kar naprej naokrog.

Matako ::

Ej samo res... teh revolucij pri shranjevanju električne energije je bilo zadnjih pregovornih 5 let že toliko, da bi se lahko kaj pojavilo počasi na policah ...
/\/\.K.

karagoth ::

Kje je problem, dodat telefonu nahrbtnik poln navitja in viola 5mW x100 :P

Ampak dejmo tole idejo prihranit do naslednje runde "revolucij" :))

Bellzmet ::

@jumping jack: ja sedaj ko malo bolj pomislim (pač sedim za mizo že 2,5 ure) je telefon skozi pri miru, roka se pa seveda skozi premika (tipkam in prelagam papirje, da ne bo kdo kaj drugega mislil:D ) tako da verjetno res polnjenje na "premike" za telefone odpade. Vsaj zaenkrat.

lp

ProGTX ::

Meni se zdi to čudovita pogruntavščina - tudi če ni dosti moči, pa je napajanje neprestano.

Zakaj pa da ne bi premiki delovali? Mobitel bi se lahko polnil med hojo. Dobro, če bolj leži, potem res ne, ampak če ga ves čas nosiš s sabo, pa gre.

Tarzan ::

Sončne celice so bullshit, se mi pa zdi da pri OLED zaslonih lahko zaslon svetlobo sonca pretvarja v električno energijo. To bi v kombinaciji s temle izumom mogoče telefon dejansko bilo sposobno polniti.

Bellzmet ::

Ja lahko bi ga polnil med hojo. Samo če pomisliš, se roka veliko bolj premika, kot npr. žep v katerem imaš telefon. Je pa res, da je kot neka vrsta dodatnega polnjenja zadeva še vseeno zanimiva. Vprašanje koliko je mehanizem težak (seveda bi moral biti večji, kot tisti v uri).

lp

squngy ::

in bi rabu baterijo le še za pogovore, ko bi bla prazna bi pa mal igrce igral in bi blo hehe =)


Zanimivo interpretacijo standby-a imaš...

Matevžk ::

@Warped: A. Nisem vedel, hvala. Čeprav ne vem, če ti toliko zaupam, da bi zdaj začel svoj laptop polniti vedno, ko bom priključen. :)
lp, Matevžk

PrimozR ::

Ta mesec niso iznajdli nobene 'super baterije', zato so objavili nekaj sorodnega v vezi z daljso avtonomijo prenosnih naprav... ;)

Napaka, ta mesec j bil litijev sulfat :D

Naj se bolj posvetijo telefonom na sončne celice in doteravanj le teh, kateri so že praktično dozoreli.

Ja, vsi imamo v žepi mini sonce...

@Warped: A. Nisem vedel, hvala. Čeprav ne vem, če ti toliko zaupam, da bi zdaj začel svoj laptop polniti vedno, ko bom priključen. :)

če imap Li-Ion baterijo seveda lahko. niti ni treba da je prvo polnjenje 16 urno. To so dinozavri iz Ni-Mh časov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

dzinks63 ::

Ja, vsi imamo v žepi mini sonce...

In kako sedaj polniš svoj mobilni telefon, a imaš polnilec vedno seboj v žepu priklopljenega brezžično na električno vtičnico?

PrimozR ::

Ne, ampak telefon polnim recimo ponoči, ko mi sedi na mizi. Kaj pa s soncem? kadar bi bil lahko na soncu je v žepu oz. v ruzaku. Da bi ga pa namenoma postavljal na sonce je pa IMO berzveze, ker sončne celice samo zasedejo plac in dvignejo ceno, obenem pa zahtevajo 'posvečanje' polnjenju, zadeva ni streamlined. IMO tako ni enkega bistvenega napredka oz. spremembe.

jlpktnst ::

Zato ker vse izume kupijo pravi ljudje, potem jih pa lepo po malih korakih prodajajo naprej :D Čimbolj raztegnit, manj izboljšav kot ima vsaka generacija in bolj gosto skupaj so boljše za njih.

Azrael ::

Dolgčas.

Stara spimpana ideja iz Afrotech Mods.

Drugače pa idealno za hitro uničenje akumulatorja, ko se ga malo polni kar naprej.
Nekoč je bil Slo-tech.

techfreak :) ::

Stara spimpana ideja iz Afrotech Mods.

Ja, RFID pa uporablja čisto nekaj drugega, ne?

Azrael ::

Zakaj pravim, da je to dolgčas?

Nekaj enostavnih računov, ki jih lahko vsak preveri.

5mW profita pomeni na dan (24 ur) 120mWh = 0.12Wh = 7.2Ws

Akumulator 1Ah, 3.6V (LI-xx) ima 3.6Wh (P = U x I)

Zadeva bo polnila popolnoma prazen akumulator 30 dni. (30 x 0.12 = 3.6)

Ali povedano drugače, kapaciteta akumultorja se poveča dnevno za 33mAh

Verjetno se kdo že veseli, vzamem telefon s seboj nekam bogu za hrbtom, nič ne kličem, ne rabim polnilca, pa bo kljub temu akumulator telefona vedno poln, tudi če odšpilam kakšno igrico ali opailm fotko ali dve.

Žal temu ni tako.

Račun ustreza samo v primeru, če bo telefon stalno na stand-by, kar pa ni, razen v laboratoriju, ko želijo izvleči cifre za čase pripravljenosti in čase pogovorov v idealnih in v realnosti nedosegljivih pogojih .

Vsak operater vsaj 2x dnevno preveri povezavo do aparata, v tistih nekaj sekundah GSM dela s polno močjo. Poraba iz akumulatorja doseže (in pogosto tudi preseže) 1W, kar v 10 sekundah dnevno pomeni 10Ws in profita ni več, le deficit je nekoliko manjši, vendar akumulator se vseeno prazni.

Če se potuje naokrog, se zamenja več GSM celic in se preverjanje zgodi skoraj ob vsaki menjavi celice.

Poleg tega, je na območjih s slabo pokritostjo signala, tudi EM motenj, ki bi polnile tak telefon, malo ali nič in posledično nič od takega načina polnjenja akumulatorja.

Polnilec bo še vedno potreben.

Poleg tega GSM, ki ni vodo in prahotesen, se nažre umazanije, ki je prevodna in skozi to umazanijo se akumulator lepo prazni, poraba telefona je bistveno večja od deklarirane. Saj telefon običajno še vedno dela, samo akumulator poide precej prej, kot bi bilo prav.

In tako bi mnogo več dosegli, kar se trajanja akumulatorja tiče, z izdelavo telefonov, kje je elektronika hermetično zatesnjena . Žal pa to čisto konkretno stane, telefon ne crkne tako hitro in sploh ni fancy kot marketing o samopolnilnem telefonu.
Nekoč je bil Slo-tech.

Okapi ::

Dejstvo je, da obstaja cel kup možnosti za sprotno napajanje malih napravic, ampak seveda za zdaj niso ekonomične, ker je ceneje in preprosteje zvečer telefon ali predvajalnik mp3 priklopiti na električno omrežje ali zamenjati baterijo.

Kar pa ne pomeni, da morda nekoč ne bodo. Razvoj gre tako v smer boljšega izkoriščanja različnih alternativnih virov energije, kot v čedalje manjšo porabo naprav. Pri urah je to mogoče že dolgo (še iz časov mehanskih), žepni kalkulatorji se tudi mnogi napajajo s sončnimi celicami, druge naprave pa bodo pač počasi sledile.

En tak za zdaj v praksi še neizkoriščen vir energije je recimo naša lastna telesna toplota, oziroma razlika med 37 stopinjami telesa in nižjo temperaturo okolice. Sončne celice je mogoče vgraditi tudi v oblačila in tako napajati telefon v žepu, ali recimo kinetični generator vgraditi v čevlje.

In potem je tu še poraba, povezana s funkcijami telefona. Brez težav bi bilo mogoče narediti prenosni telefon s čisto majhnim zaslonom, brez osvetljenih tipk in vsega drugega luksuza, ki bi porabil 10x manj kot povprečen sodoben model.

Potem pa je pač samo še vprašanje, ali je dovolj veliko povpraševanje po takšni čim bolj avtonomni napravi. Svetilke in radijske aparate na navijanje na primer že nekaj časa delajo.

O.

BluPhenix ::

Dolgo so potrebovali, da so začeli razmišljati o tem ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Wirko ::

V takem okolju, kjer bi že telefonček s svojimi 40 cm2 uspel zbrati za 50 mW EM smeti, se pa jaz raje ne bi dolgo zadrževal.
[:4{#]

bosmla ::

Verjetno kar zivimo v takem okolju ali pa se huje - koliko ur pred racunalnikom in v blizini drugih el. naprav dnevno?

ozbolt ::

Meni se zdi kar kul, da ga čez noč vržem na računalnik ter mi ni treba skrbeti da se bo izpraznil, ampak raje kake 10% napolnil. In potem namesto vsako drugo noč, polnil mobitel polnil dvakrat redkeje. Ampak bo iz tega verjetno veliko manj kot obljubljajo. Mi je pa všeč da bomo malenkostno izkoriščali tisto energijo ki jo brezveze sevamo v okolje.
In ne dajali blazine na parkirišča, da bo še slabši izkoristek tistega bencina v avtomobilu.
Ali pa recimo tista fora z telesno toploto. To bi pomenilo, da bi z enim bonbončkom napolnil mobitel. Sweet :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ozbolt ()

Wirko ::

Telefonček teoretično zbere največ 50 mW na svojih 40 cm2, če je na primer en meter proč od njega neusmerjena antena, ki oddaja z močjo 160 W.
[:4{#]

PrimozR ::

Tole se polni iz EM valovanj, ki jih računalniki (razen WLANa) bolj ali manj ne oddajajo. Kvečjemu monitor (oz LEDice) a to valovanje ni pravih frekvenc :) Zdej če sem močno zgrešil naj me pa nekdo popravi.

Revenant ::

super, bom mobi na skeretu nafilal. dejansko in preneseno.
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

guest #44 ::

a to da je v zraku toliko (umetnega) EM valovanja, da lahk napolnemo baterijo, nobenega ne gane? vpliv na organizem in podobne brezveznosti?

Pyr0Beast ::

a to da je v zraku toliko (umetnega) EM valovanja, da lahk napolnemo baterijo, nobenega ne gane? vpliv na organizem in podobne brezveznosti?
Seveda da gane vsakogar. Če najdeš tak kraj (vrjetno se kar na oddajnik nacopaš), kjer se ti bo baterija dejansko polnila s temi 50mW bi ti resno svetoval da čimprej pobereš svoja šila in kopita od tam.

Več prihranka je, če mobitel ugašaš preko noči.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

jverne> a to da je v zraku toliko (umetnega) EM valovanja, da lahk napolnemo baterijo, nobenega ne gane? vpliv na organizem in podobne brezveznosti?

Umetnega? Kdo pa pravi, da je umetno?

ALT ::

tocno tko, tut naravno sevanje lahko sodi zravn.

sicer pa nas ne seva en oddajnik, kot je wirko sel racunat, ampak z vseh strani kopica.. btw, ne vem kak se racuna ta maksimalna kolicina, ki si jo izracunal, ampak a ni mozno tut v vecih plasteh zlozit taksen sprejemnik? da bi recimo parkrat pobral energijo iz istega sevanja? cist tko, laicno razmisljanje.

meni se sicer dopade ideja. in mislim da ni bila nikoli misljena kot dejanski polnilec baterije, ampak kot nacin, kako zmanjsati porabo mobitelov. pac s konstantnim dovajanjem majhnega toka, kar pac zmanjsa obremenjenost baterije in tako podaljsa dobo do naslednjega polnjenja.

gzibret ::

Jaz sem tudi mislil, da se baterija polni na podlagi tresenja, kot je to narejeno pri dražjih ročnih urah.

Mislim, da je v tresenju dosti več energije, kot v teh Em valovanjih.
Vse je za neki dobr!

Pyr0Beast ::

Saj je tresenje tudi neka oblika valovanja, samo ne EM :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Wirko ::

Ravno tako bi lahko govoril o 20 oddajnikih po 8 W. Dal sem pač en možen primer. Ampak kateri oddajnik oddaja 8 W? Seveda če ostanemo na domačem področju: wi-fi, BT, radijske motnje iz monitorja in računalnika, sevanje iz elektroinstalacij, neonske luči, trafo postaja čez cesto in podobno.
Da bi pa v plasteh zlagal sprejemnik... sevanje ima pač določeno gostoto moči, izraženo v vatih na kvadratni meter, in več kot toliko pač iz njega ne dobiš.
Za pridobivanje 20 milivatov bi jaz lepo uporabil par cm2 sončnih celic + generator na tresenje. Tako da bi se telefon polnil, ko ga odložiš na mizo, in tudi, ko hodiš okrog z njim. Ampak mislim, da bi generator prispeval kar nekaj k teži - tuljava in železno jedro pač.
[:4{#]

ALT ::

torej ce bi mel 2 taka telefona, en za drugim, drugi ne bi dobil nic sevanja? zakaj nebi 2 taka mehanizma mogu dat v en telefon? ne kapiram ravno kak to gre..

soncne celice so malo neuporabne za v telefon po moje, ker je vecino casa v zepu oz pac ni na svetlobi. brezveze ga nastavljat skos da se cisto malo polni. obsevan je pa kjerkoli se nahaja, pa magari dobi manj stroma kot s soncnimi celicami.

kolko pa sploh proizvede generator na tresenje? mam obcutek da je absurdno majhna stevilka..

darksamurai ::

Wirko je vse lepo razložil. Gostota sevanja W/m, kar pomeni, da bi lahko telefona postavil vzporedno (enega zraven drugega) glede na oddajnik. V priemru 160W oddajnika na razdalji 1 m bi vsak telefon dobil teh 50 mW.

Nekaj takšnih oddajnikov, pa bi se v stanovanju skuhali (nekakšna retardirana verzija mikrovalovke). ;(( Raje si poglej moč radijskih oddajnikov pa boš videl kako močen vir potrebuješ za polnenje telefona.

V prostoru s takšno močjo sevanja se že ne bi zadrževal več kot minuto. Upam, da ne bo kakšen pametnjakovič napisal izjavo z "Nikola Tesla forami".

Zgodovina sprememb…

ALT ::

in kaj se zgodi, ce das 2 telefona en za drugim?

sicer pa js bom z veseljem meu v telefonu tak sprejemnik, pa magari pridela 5mW v normalnih pogojih.. bo v stanju pripravljenosti 25% dlje zdrzal, se vam ne zdi to vredno 5$ vec pri ceni telefona?

PacificBlue ::

in kaj se zgodi, ce das 2 telefona en za drugim?




8-O:|

techfreak :) ::

PacificBlue: sem že videl to, zanimivo. Sem tudi sam probal, vendar mi je uspelo šele z 8 telefoni ...

Okapi ::

Eni pač verjamejo vsakemu bednemu fejku, ki pride na youtube.
vendar mi je uspelo šele z 8 telefoni .

:)) Greva stavit za vseh 8 telefonov, da lažeš?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

PacificBlue ::

PacificBlue: sem že videl to, zanimivo. Sem tudi sam probal, vendar mi je uspelo šele z 8 telefoni ...


Heh sem tudi videl posnetek, kjer je ratalo tudi z 3 telefoni, zanimivo..čeprav jaz še tega nisem poskusil kdaj:)

techfreak :) ::

Očitno uporabljajo dovolj močne telefone. Nevem no ... če bi vedel katere telefone so uporabili, bi tudi jaz probal, ampak z 8imi telefoni vsekakor gre. Testirano. Sem jih dal 12 in se je hitrost skoraj podvojila.

Okapi ::

Lepo prosim, ne nakladaj. Poguglaj malo za mobile popcorn fake, je vse lepo razloženo, zakaj to ni mogoče.

O.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
14023004 (16118) bozicje
»

Nek Simobil oddajnik - ali je realno škodljiv človeku od blizu?

Oddelek: Mobilne tehnologije
293997 (2390) poweroff
»

Microsoft razvil prototip za brezžično polnjenje mobilnikov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
188613 (6302) Nummy
»

Samopolnilni mobilni telefoni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
517087 (5497) Wirko
»

Vpliv elektronskih naprav na letalsko varnost

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4743640 (43640) nodrim

Več podobnih tem