»

Dvajset let po virusu ILoveYou

vir: BBC
BBC - Pred dvajsetimi leti se je po svetu množično razširil virus ILoveYou. Ni bil prvi virus na svetu, je bil pa prvi, ki je pustošil globalno. Vrhunec razmaha je dosegel 5. maja 2000, ko je okužil več kot 50 milijonov računalnikov, kar bi bilo še danes veliko, za tisti čas pa je bilo ogromno. Škoda je presegla 15 milijard dolarjev. Virus se je širil prek elektronske pošte v priponki LOVE-LETTER-FOR-YOU, ki je vsebovala virus. Datoteka vbs je bila skripta za Visual Basic, ki je ob zagonu (tehnično je šlo za črva) prepisala nekaj datotek na disku (glasbo, videoposnetke, dokumente, slike) in se potem poslala vsem v Outlookovem imeniku. Virus se je začel širiti v Manili in se je potem širil proti zahodu, ko so ljudje prihajali v službo in zaganjali svoje računalnike, na njih pa prebirali pošto. Ker je bil virus napisan v skriptnem jeziku, so ga lahko uporabniki spreminjali, zato je kmalu vzniknilo več deset variant, ki so bile često agresivnejše in so onesposobile zagon sistema.

Kdo je...

5 komentarjev

Svetlobni internet

Slo-Tech - Podjetje VLX je v kraju St. Cloud v Minnesoti v nekaj pisarnah slab mesec po predstavitvi tehnologije tudi v praksi vzpostavilo svetlobno povezavo do interneta, koder se podatki po prostoru prenašajo s pomočjo svetlobnih impulzov. Na stropu so nameščene LED, ki s pobliskavanjem posredujejo podatke v binarni obliki modemom, ki so priključeni na računalnike. Ti sprejemajo podatke, jih posredujejo računalniku in omogočajo tudi odgovor na enak svetlobni način, tako da je komunikacija dvosmerna. Propustnost sistema je okoli tri megabite na sekundo, kar je primerljivo z linijo DSL.

28 komentarjev

Deset let po Melissi

The Register - Pred natančno desetimi leti je ledino na področju virusov, ki se širijo preko priponk v elektronski pošti, zaorala Melissa. Šlo je za preprost makro virus, ki je za delovanje in širjenje izkoriščal Microsoft Word. Ko je uporabnik odprl okuženo datoteko .doc, se je virus naselil v sistem in se poslal prvim 50 osebam v adresarju Microsoft Outlooka. Kakšne pretirane izvirnosti virus pri razmnoževanju ni kazal, saj so se vsa pisma začela z "Here is that document you asked for... don’t show anyone else;-)", kar pa je delovalo izvrstno.

Virus se je širil s svetlobno hitrostjo in 26. marca 1999 preobremenil ogromno e-poštnih strežnikov. Kakšnih posebnih zleh namenov avtor v kodo ni zapisal, saj je virus občasno sicer pokvaril kakšen Wordov dokument, sicer pa ni počel drugega, kakor da se je širil - strežniki pa so klecali drug za drugim. Avtorja so kljub temu kmalu ulovili in obsodili na 20-mesečno zaporno kazen in plačilo 5.000 dolarjev kazni. MessageLabs, ki ga je medtem prevzel...

8 komentarjev

Danes mineva 20 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus

Slashdot - Ime mu je bilo Brain in širil se je preko disket. Sliši se precej romantično, ampak tale "virusek"" je bil v primerjavi z današnjimi zalegami precej nedolžen. Spremenil je v bistvu le ime disketne particije v Brain. Današnji virusi se sami razširjajo preko omrežij, predvsem interneta in škoda, ki jo povzročijo lahko podjetja stane veliko denarja. Ravno tu opazimo veliko spremembo v razlogih pisanja virusov, ki so se v zadnjih 20 letih sprelevili iz početja hobi programerjev, ki so z virusi testirali svoje sposobnosti, do današnjih virusov, ki so spisani večinoma zato, da povzročajo škodo in v nekaterih primerih omogočijo piscu da se celo materialno okoristi (pridobivanje številk kreditnih kartic in podobno).

Edina pozitivna stran virusov je mogoče le to, da so zaradi njih nastala protivirusna podjetja, ki zaposlujejo precej ljudi.

13 komentarjev

AOL bo ponudil brezplačno zaščito pred virusi

News.com - AOL bo v okviru svoje plačljive storitve brez doplačila ponudil tudi McAfee VirusScan Online, za katerega je bilo doslej potrebno plačilo. Primernost kombinacije programa in storitve je še toliko večja, ker program vedno ko smo na internetu v ozadju išče in odpravlja viruse.

S tem korakom AOL ni le opozoril na resnost težav, ki jih prinašajo virusi, pač pa je ubral pravo pot pri reševanju trenutne situacije. Uporabniki se namreč čedalje pogosteje srečujejo s čedalje bolj nenavadnim delovanjem svojega računalnika, ki je posledica virusov. In največkrat je razlog v manjkajočem, neposodobljenem ali neuporabljanem antivirusnem programu.

Zdaj potrebujemo samo še Windows z vgrajenim antivirusnim (in hkrati "antispajver") programom, ki se bo samodejno posodabljal in uporabljal.

5 komentarjev

Znani in neznani pisci virusov

The Register - Zaradi zadnjih napadov virusov Sobig in Blaster, le-ti zopet polnijo stolpce računalniških in laičnih časopisov. Zanimiv članek na to temo so spisali na The Registru, kjer so ugotavljali, koliko avtorjev zloglasnih virusov, ki so harali v preteklosti, je bilo razkrinkanih in koliko jih je ostalo neznanih.

Razkrinkani so bili avtorji naslednjih virusov, črvov, trojancev in podobne nesnage: Melissa, Chernobyl, Love Bug, Ana Kournikova in Blaster B. Avtorji neznanih: CodeRed, Nimda, SirCam, Slammer, Klez, Sobig in originalni Blaster. Celoten članek najdete tu.

4 komentarji

Lažni virusi

Silicon - Kot lahko vidite, tudi na Slo-Techu večkrat opozarjamo o internetnem spamu, ki ga je iz dneva v dan več in veselo polni e-poštne nabiralnike uporabnikov. Med tem spamom se včasih najdejo tudi opozorila o virusih, ki pa nimajo prav nobenega dobrega namena, saj so večinoma namenjena ustvarjanju zmede med uporabniki. Če želite izvedeti, kakšna lažna sporočila o virusih so krožila zadnje čase po internetu, vam predlagam, da obiščete to stran. Pa še enkrat: ne nasedajte lažnim sporočilom o virusih, ki jih dobivate po pošti. Če bo na sceni zopet kakšen hud virus, boste zagotovo pravočasno obveščeni s strani drugih virov.

0 komentarjev

Avtor virusa Melissa obsojen na zapor

The Register - In sicer za dvajset mescev zaradi milijonov dolarjev škode, ki jo je povzročil, ko je spustil virus 'na prosto'. Včeraj je David L. Smith prejel kazen - že omenjenih 20 mescev zapora in pa globo $5.000. Obe strani v primeru sta se strinjali, da je škoda, ki jo je virus Melissa, ki je bil eden prvih e-mail virusov, ki so izkoriščali napake v Outlooku, presegla 80 milijonov dolarjev. Večina te škode je nastala, ko so se zamašili e-poštni sistemi. Upajmo, da se bodo osebki, ki iz ljubega dolgočasja pišejo viruse, sedaj malo zamislili in ne bodo več smetili z virusi po internetu.

11 komentarjev

ICS -- Interneted Content Sharing?

The Register - Uradno -- ne. Na Registru sem našel članek, iz katerega je razvidno, da naj bi okensko orodje za iskanje po računalu (ter tudi internetu) poskušalo vzpostaviti povezavo z MSjevim strežnikom ter na uporabnikov računalnik celo naložilo nekaj datotek. Po MSjevih besedah naj bi šlo zgolj za rutinsko posodabljanje sistema. Enako pa ne more veljati za dejstvo, da se pošiljajo tudi podatki o tem, kaj uporabnik išče po internetu: tovrstne raziskave znajo biti zelo vredno blago. Klik!

6 komentarjev

Še Adobe Acrobat virus

The Register - Dobro, priznam, da kar tri novice o virusih zvenijo malce pretirano pesimistično, ampak bolje malo pesimizma, kot pa rutinsko formatiranje trdega diska. Če lahko za letošnje poletje trdimo, za človeka precej pasje (zaradi vročine), potem je bilo za računalnike precej kužno, saj so bili zdolgočaseni hekerji kar pridni in so dostavili kar lepo pošiljko novih virusov. Ker je trenutno zelo popularen Adobe, ki je vključen v afero z ruskim programerjem ni vrag da njegovi izdelki nebi "pokasirali" kakšnega virusa. In ravno ti se je zgodilo; pojavil se je črv Peachy, ki okuži Acrobatove PDF datoteke. Peachy je, podobno kot Melissa, Visual Basic Script (VBS) črv. Če kliknemo na okuženo datoteko, bomo okužili računalnik, črv pa se bo poslal na vse naslove, ki jih imamo shranjene v Outlooku. Čeprav črv na prvi pogled predstavlja resno grožnjo, pa temu ni tako, saj za aktivacijo le-tega potrebujemo polno verzijo Adobe Acrobata. Če imamo samo Acrobat Readerja, se črv ne bo aktiviral. Uff,...

2 komentarja

Code Red do sedaj naredil 1.2 milijarde $ škode

The Register - Internetni računalniški virusi se odlikujejo tudi po tem, da naredijo ogromno finančne škode. Za primer lahko vzamemo razvpit virus Melissa, ki je pustošil pred nekaj kakim letom in je naredil za 1 milijardo $ škode. Temu rezultatu se je približal in ga celo presegel samo Code Red, ki je do sedaj naredil 1.2 milijarde dolarjev škode, celoten znesek pa se lahko konča na 8.7 milijardah $. Zares impresivno. Poleg same škode, pa imajo Code Red in podobni še eno "odliko" - zaradi množičnega razmnoževanja kar pošteno zožijo internetne zmogljivosti . Thanx, Tomi.

1 komentar

Microsoftovo zdravilo proti virusom

CNet - Kot odgovor na viruse v obliki e-poštnega črva, kot sta bila na primer Melissa in I Love You, je Microsoft zmanjšal število tipov datotek, ki jih boste lahko avtomatično zaganjali iz najnovejše verzije Microsoftovega e-poštnega programa, Outlook 2002.
Outlook 2002, nov e-poštni program, vključen v prihajajočo novo verzijo programskega paketa Office XP, bo samodejno blokiral več kot 30 tipov datotek, poslanih v e-poštni priponki. Datoteke vključujejo nekatere najbolj pogoste tipe, kot so .exe datoteke, .bat datoteke, Windows help datoteke ter Java in Visual Basic skriptne datoteke. Prav tako so blokirane photo CD slike, ohranjevalniki zaslona in HTML aplikacijske datoteke.
Outlook 2002 ne blokira e-poštnih sporočil s temi vrstami datotek, vendar pa ne bo zaganjal ali dol-povlekel teh vrst datotek.
Ta poteza pa ni nova za Microsoft. Po izbruhu I Love You virusa je podjetje izdalo varnostni dodatek za Outlook 97 in Outlook 2000, ki je blokiral dostop do nekaterih e-poštnih priponk....

5 komentarjev