» »

Japonci bodo pridobivali energijo iz topota množice

Japonci bodo pridobivali energijo iz topota množice

Slashdot - Piezoelektričnost je zanimiva lastnost nekaterih kristalov brez centra inverzije, ki pa lahko imajo druge simetrijske elemente (npr. troštevne osi), da zaradi električne napetosti nekoliko spremenijo obliko. Uporabnejši pa je inverz tega pojava, saj ti isti kristali ob mehanski obremenitvi na ploskvah ustvarijo napetostno razliko, ki jo lahko bodisi samo merimo in izdelamo elegantne merilnike pritiska in striga bodisi uporabimo za koristno delo. Velja omeniti, da ne gre za same eksotične spojine, saj povsem običajna kremen in Rochellova sol (kalij-natrijeva sol vinske kisline) izkazujeta take efekte.

Podjetje East Japan Railway Company, ki upravlja s tokijsko železniško postajo, se je odločilo, da bo to tehnologijo vgradilo v tla postaje v Tokiju. Na tak način nameravajo iz kinetične energije hodeče množice pridobivati 1400 kWs električne energije na dan (16 W), kar bo dovolj za prikazovanje električne moči. Eksperimenti so se z mizernimi izkoristki začeli leta 2006, ko so iz potnika izvlekli 0,1 W, delavni Japonci pa so jih do danes marljivo povečevali. Do februarja 2009, ko se eksperiment izteče, bodo ta sistem vgradili na sedmih kontrolnih točkah vozovnic, v prihodnosti pa nameravajo tako pridobiti vso potrebno energijo za delovanje terminalov.

38 komentarjev

edge540 ::

Mogoče je res da je Si02 uporaben za to, ampak ga je treba spravit v pravo kristalno strukturo, da je kak pameten efekt od njega...kar pa je dokaj drago in komplicirano. Če imajo dovolj denarja.. zakaj pa ne.

Thomas ::

Zelo zanimivo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gandalfar ::

Menim da bo bilo edino fer, da mi ta moj dodatek odbijejo od cene voznice ;)

jype ::

To se ne bo obneslo. Vsi vemo, da bodo zlobne energetske multinacionalke uničile tehnologijo, še preden jo bo lahko kdo uporabil!

strictom ::

Pač štinge bodo malo squishy :)

So pa taisti kristali, v nekaterih inkjet tiskalnikih, tako da če ima kdo veselje se lahko loti :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Tr0n ::

Cool.

energetik ::

Problem je samo, ker bo pešcem malo težje hoditi, ko bodo zgubljali na vsakem koraku del energije... :D

urban99 ::

Tale novica je pa res stara kaki dve leti :) Se jo prav spomnim, z isto sliko, sem pomislil na Skopušnika iz Mikijevega zabavnika, ki je imel to idejo.

imallears ::

Tole je hudo!

Drugač pa še ena zadeva, sicer mal nepraktično za pločnike & co; en klub v Rotterdamu (WATT club)ma plesišče narejeno iz kock po katerih plesalci pač plešejo, skačejo, oziroma doing their thing, te kocke pa pol "skačejo gor pa dol" (ampak še zmer stabiln podn) in tko proizvajajo energijo. bol k pleše folk bol seva osvetlitev diskača :). Majo tut zbiralnike deževnice, za splakovanje wcjev & podobno. Drugač pa si lahk preberete tule če vas zanima kej več:

Club Watt energy
minimal waste
the pee experience :)
obiskovalcu nevidne rešitve

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: imallears ()

Thomas ::

Če to deluje, če to RES deluje ... potem lahko zakopljemo mrežo iz tega materiala dovolj globoko pod Zemljo in imamo dovolj električne energije od plimovanja v skorji in potresov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kitzbrado ::

Pisci novice so se zmotili pri moci, ki jo bo sistem proizvajal, saj 1400 kW ne more biti moc, ki jo proizvaja taka naprava - take moci tipicno dobimo s hidroelektrarnami.

Sel sem gledat v linkano novico, pa je tam stevilka enaka, samo da so podane nemogoce enote, ki ne podajajo niti dela niti moci, tako da je tezko ugotoviti, katera je prava stevilka.

kitzbrado ::

Na radeqsterjevem zadnjem linku je recimo pridobljena moc za 65x65 cm^2 ploscico (ki se premika gor-dol za 1 cm) 2-20 W. Za 25 kvadratnih metrov povrsine na tisti zelezniski postaji to pomeni pridobljeno moc 120-1200 W, kar je bistveno manj od moci, ki je v novici.

Zgodovina sprememb…

McHusch ::

Mnja, kW/sec na dan, kakor piše na japonski strani, je nemogoča enota. Po drugi strani bi pa 1400 W torej bilo povsem možno.

Thomas ::

Ja. Vsega skupaj za nekaj žarnic, ob največji gneči. To je pa realno.

Vseeno. Na tektonski skali - lahko od tega živimo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

christooss ::

Ok mizerni izkoristki. Sej važno je vsaj nekaj pridobitve glede na to, da tukaj ni izgube v toploti, kot pri večini strojev, ampak izguba energije ljudi, ki so stopili gor, kar pa ni relavanta izguba. Mogoče bo kdo še shujšal zaradi tega.

Drugače pa huda ideja. Kdaj bom lahko to imel doma?

EDIT: Olepšave teksta
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

LordPero ::

Pač štinge bodo malo squishy :)


Lol.
Je pa res, da tudi kak W (v rečmo 5s) se čuti, nič takega, ampak veš.

Sicer pa 1400 kW, very cool (če seveda drži -mogoče je to ocena končnega projekta, ne samo teh par metrov pri vhodih).

In ja, z leti bomo videli še par verzij uporabe tega. Nič ni novega, da bomo imeli veliko različnih virov energije (razen če kdo ugotovi kaj briljantno enostavnega v povezavi s kako fuzijo).
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()

Good Guy ::

no siver ne vem al ej to isto al ne sm gledu na discovery chanu zadnč, isti princip sam da zadeva velik bol enostavna in cenejša..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

TribesMan ::

Vse lepo in prav... zelene energije in to. Ampak taglavni car bo pa tisti ki bo pogruntal kako pridobivat energijo iz bullshita na internetu.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Azrael ::

Najbolj pomemben podatek je čuden!

1400kW moči na dan, je milo rečeno butasto, ampak v izvirni novici zapisano še bolj nemogoče, namreč
1,400kW/sec per day
Kaj je to za ena enota? Po SI sistemu enot se električno delo meri v Ws. Gre mogoče za kWs (kilo watt sekundo), ki je izpeljanja osnovne enote?

Če je temu tako, ali je tistih 1400kWs na dan veliko? Koliko je to kWh, ki so nam bolj domače?

Faktor pretvorbe je 3600 (1 ura ima 3600 sekund)

1KWh = 3600kWs

Torej 1400kWs je "celih" 0.389kWh (389Wh) v enem dnevu! Če to razdelimo na cel dan (24ur), bi ta "vir" proizvajal konstantnih 16W.

Ena defektna FCL cev brez potrebe skuri bistveno več..

Bi poskusili razčistiti, kje je napaka?
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Uff, ste bili pridni, jaz iskal, če je kje kaj več informacij, ampak ste že ugotovili, da ni vse zlato kar se sveti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Keyser Soze ::

Problem je samo, ker bo pešcem malo težje hoditi, ko bodo zgubljali na vsakem koraku del energije... :D

Sem glih hotel vprašat. Kdo bo pa meni povrnil stroške, ker bom več pojedel in dlje ležal, zaradi večje utrujenosti po obisku podzemne?

Lahko pa naredijo še bolj "squishy" tla. Tako, cca. 20-30cm amplitude. Pol bi pa proizvedli kar precej več energije. Samo kdo bi uporabljal tako podzemno. =P
OM, F, G!

edge540 ::

S tem je podobna zgodba kot z termočleni... čisto komot se da z njimi z jedrskimi elektrarnami proizvajat elektriko. Pametno pa glih ni, so turbine z generatorji učinkovitejše in cenejše :)

mihec87 ::

omg kaj jamrate o porabljeni energiji utrujenost itd.., saj se čez sprehodiš popolnoma isto kot pa prej.

LordPero ::

Isto kot prej, če je bla tam po tleh cm debela guma.

Sicer pa ja, 16W in tiste mašine za vstopnice, tako bo verjetno ja & je vse skupi marketing/demo za nove in večje podobne projekte.

@Keyser Soze: hja, potem bi ti lahko tudi na vhodu v podzemno dali sobno kolo & dokler ne nadelaš tolk W kokr je vozovnica, pač ne greš nikamor.
Se pa strinjam z idejo, da bi lahko po celi podzemni nardili mozaikasto elektrarno po tleh (in cca 5mm hoda na ploščico).
LordPero

mihec87 ::

Še dober da ljudje ne umirajo na pragovih kakšnega hotela ko je tepih.

Menim da pač nekje je potrebno začeti iskati alternativne vire energije, ker ko nam bo zmanjkalo tega x vira ki ga pač sedaj uporabljamo pa ne bo česa da bi to nadomestilo bomo v temi..

Piranha ::

Kolikor jaz vidim je ta mašina na sliki proizvedla 3600 Ws. To je 1 Wh s to energijo bi lahko računalnik na katerem pišem ta odgovor deloval celih 30 sekund.
Piranha

Azrael ::

Taka alternativa ni vredna drugega kot pompoznih člankov v žuti štampi. Originalna novica je lep primer tega, hvalnice, nekaj hudih številk, kup očitnih napak in pravzaprav nič povedanega.

Zato sem samo 99% prepričan, da moj izračun drži. Toda, če drži, pokaže, da vir tak kot je, proizvede mizernih 0.389kWh na dan, kar ni niti za eno bogo svetilko, ki v takih stavbah brli 24/7.

Ampak, to je samo del zgodbe. Poleg tega, se je treba upoštevati koliko kWh je pokurila izdelava,koliko jih bo treba za vgradnjo in vzdrževanje in po nekem času še reciklaža? Če je bilanca negativna, to ni vir, ampak nepotreben potrošnik.

Vire električne energije, ki so kaj vredni. imamo, samo premalo jih izkoriščamo. To so JE in TE.
Nekoč je bil Slo-tech.

McHusch ::

Ja, Azrael ima prav. Popravljeno.

Zanimivo je, da po VSEH straneh piše ista neumnost "1400KW/sec per day". No ja, važno da smo pogruntali. ;)

dzinks63 ::

Če že nekaj takega rata, pa naj še na avtocesti koristijo pritiske kamioskih koles, je ziher za ene par velikostnih razredov večje človeške hoje. Ali pa naj se še bolj na veliko lotijo izkoriščanja morskih valov in plimovanja (mislim da to že razvijajo in da so že neki uspehi) bo prav tako več profita.

jlpktnst ::

Samo da so ljudje tako grozno slabo ozaveščeni glede JE, da je kar kriza. Zadnjič v debati sem prebral vsega vraga. Od tega da se ljudje zeleno svetijo okrog JE, pa do groze neučinkovitosti in onesnaževanja JE.

edit: Pa glede pritiska, a ta reč proizvede več energije z večjim pritiskom ali z večjo frekvenco tresljajev?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

Pyr0Beast ::

edit: Pa glede pritiska, a ta reč proizvede več energije z večjim pritiskom ali z večjo frekvenco tresljajev?
Oboje najbrz :)

Stvar bi bila zanimiva za 'napajanje' kaksne (odrocne) avtobusne postaje, toliko, da se prikaze tabla z razporedom.

... hmm .. a tisti stari telefoni z rocko so tudi bili -ekoloski- ? :)

Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

WarpedGone ::

pa naj še na avtocesti koristijo pritiske kamioskih koles,

Bi blo precej več profita in manj onesnaževanja če bi tisto nafto futral direkt v generator.

Ali pa naj se še bolj na veliko lotijo izkoriščanja morskih valov in plimovanja

To se dogaja in se bo še dogajalo. Ampak moči primerljivih z JE pa še dolgo ne bo od njih.
Zbogom in hvala za vse ribe

Wirko ::

V bistvu so hoteli vlake nadomestiti s takšno zadevo, ampak ker so bila med sponzorji tudi visokotehnološka podjetja, so se na koncu dogovorili za ta kompromis.
[:4{#]

mihamedo ::

he he pri američanih bi na isto kvadraturo itak proizvedli 100x več energije.. povprečna teža američanov zna s časom postati celo uporabna :D:D :D

aja pa da razčistimo še nekaj. 1400kWs ni isto kot 1400kW/s.. naprava v enem dnevu prinese 1400 kilovatnih sekund energije. to je 388 vatnih ur .. se pravi da bi na to napravico 60W žarnica gorela 6.4 ure. medtem ko 1400kW/s je ogromno energije.. se pravi da bi proizvedla 1400 kilovatov vsako sekundo.... bi bilo lepo ja
-AMD phenom 955be @4.0ghz--
- 4x4gb ocz vengeance 8.8.3.7@2000--
-revodrive x2 220gb-2x spinpoint f3 500gb

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihamedo ()

Matevžk ::

medtem ko 1400kW/s je ogromno energije.. se pravi da bi proizvedla 1400 kilovatov vsako sekundo....

Koliko energije pa to je? :D
lp, Matevžk

Pyr0Beast ::

Koliko energije pa to je? :D
Natanko nič :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Matevžk ::

Mnja, imaš prav -- namesto mojega vprašanja bi bil bolj smiseln komentar: "Ta je pa močna!" :D
lp, Matevžk

Pyr0Beast ::

Hahaha :D


Uporabnost te naprave meji na nično. Vrjetneje se bo porabilo več energije za samo izdelavo, kot pa se jo bo pridobilo v celotnem življenju naprave.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaostajanje ur vezanih na el.omrežje (50Hz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6516948 (12414) MadMax
»

Pridobivanje energije iz vozečih avtomobilov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
747861 (5369) Pyr0Beast
»

Mehanska baterija (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
596426 (4727) snow
»

Čistost silicija v silicijevem čipu

Oddelek: Znanost in tehnologija
193052 (2602) Athlon 64
»

Nov članek: Osnove delovanja zvočnikov

Oddelek: Novice / Nova vsebina
162962 (2962) Tr0n

Več podobnih tem