» »

Robotska roka nadzorovana z mislimi

Robotska roka nadzorovana z mislimi

Prvi prototip, po enem letu

vir: Wired Blog
Wired Blog - Dean Kamen, izumutelj Segway-ja je danes na konferenci All Things Digital predstavil rezultat dela inženirjev pri njegovem podjetju DEKA - robotsko roko, ki jo lahko invalidi nadzorujejo s pomočjo misli. Projekt, ki se je začel ko je ameriško obrambno ministrstvo bilo soočeno z nizkim številom mrtvih vojakov in visokim številom ranjencev z manjkajočimi udi, je morala ekipa pri DEKI rešiti v dveh letih, a jim je prvi uporaben prototip uspelo razviti že v enem letu.



Dosežek, ki bo vsekakor močno olajšal življenje ljudem, ki so ostali brez rok, spada med največje dosežke na področju razvoja prostetičnih udov. Če na primer konvencionalne proteze marsikateri invalid naj ne bi uporabljal zaradi njene teže in nepraktičnosti, so tokrat razvijalci uspeli narediti roko, katere teža je 4 kilograme (kar je enako teži roke 80 kilogramske osebe), omogoča dvig do 20 kilogramov težkih bremen in veliko stopnjo gibljivosti v sklepih. Ker je slika oziroma video vreden več kot tisoč besed, bomo tokrat prepustili podrobnejšo razlago kar sami ekipi DEKE.



Trenutno poskuša podjetje roko pripraviti za serijsko produkcijo in opraviti potrebna medicinska testiranja - takšnih rok torej še ne bomo videvali na ulici jutri, vsekakor pa lahko upamo da bodo olajšala življenje invalidom čim prej.

38 komentarjev

Frgazor ::

Noro. Umetni vid so tudi že naredili. Upam, da bodo vsi ti izumi čimprej široko na voljo.

Loksorr ::

Ha morebiti se mi bo pa izpolnila želja, da bi imel štiri roke :D Če se jih bi dalo kontrolirat bi bilo to lahko super :D
Živi in pusti umreti

Dax ::

Zakaj piše, da je zadeva nadzorovana z mislimi, če pa jasno povedo, da jo kontrolirajo stikala v podplatih?

HunterMan ::

Zanimivo bo še vidit kaj vse bo DEKA še razvila. Ta roka in segway sta mi zelo všeč, sam upam da ne bo vse tak drag kot segway:)

Jaka83 ::

Dax ima prav, zavajate oziroma ne preučite novice, preden jo objavite. Roko upravljajo s stikali na podplatih in senzor na prstih pošilja signal vibratorju na pasu, da ve kako močno stiska zadevo.
Že če pogledate filmček, so te zadeve jasno vidne in slišne tudi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

simnov ::

Umetni vid to se mi zdi pa , da je staro že več kot pet let ( to je ono ko 25 žic speljejo v možgane)

poweroff ::

Je pa bila zadnjič na Dnevniku novica, da so razvili roko, ki so jo opice krmilile z možgani. Vseeno - tole je super zadeva. Super.
sudo poweroff

destroyer2k ::

x800xt

Staro je ampak komaj letos so začeli bol razvijato v tej smeri, če se ne motim sedaj bodo naredili umetno oko katero bo črno-belo sliko vido prejemnik in natančnost bo na nivoji razpoznavanje človeške face.

Nagi Bator ::

Projekt, ki se je začel ko je ameriško obrambno ministrstvo bilo soočeno z nizkim številom mrtvih vojakov in visokim številom ranjencev z manjkajočimi udi

Zdaj pa hop nazaj na fronto z montiranim mitraljezom :\

Redorange ::

Zdaj pa hop nazaj na fronto z montiranim mitraljezom :\

Terminatorji:))

root987 ::

Zakaj piše, da je zadeva nadzorovana z mislimi, če pa jasno povedo, da jo kontrolirajo stikala v podplatih?

Ja, to so imeli na začetku v prototipni fazi, če pa pogledaš D6 video na izvornem viru kjer je video posnetek Deana, pa pri 3:30 začne govorit o gospodu, ki so mu povezali roko z živčnimi končiči.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

Saladin ::

Dax ima prav, zavajate oziroma ne preučite novice, preden jo objavite.

Res ima prav - bolj natančno berite novice.

Quote:
The electronics support a variety of inputs. Depending on the user the arm can by nerves, muscles or even foot pedals.

Iz videa je razvidna uporaba mišic in stopal - nadzor z mislimi (živci) pa ni bil demonstriran.

Naslov novice malo zavaja. Iz mehanskega vidika pa je vsekakor zavidljiv rezultat.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

smash ::

future

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

BigWhale ::

I for one welcome our metal overlords!

poweroff ::

Zdaj pa hop nazaj na fronto z montiranim mitraljezom :\

Kako greš pa s to roko na letalo? 8-)
sudo poweroff

pablic ::

Nadzor z mislimi ni enako kot nadzor z živci.
Drugače pa bo zadeva olajšala življenje marsikomu.

BigWhale ::

Mene pa zanima, kako hitro clovek pozabi uporabljati zivce. Recimo, tisti zivci, ki so vodili do sedaj odrezane roke. Jih po nekaj letih sploh se lahko uporabljas?

Filo ::

sej se mi zdi da folk še nekaj časa po tem ko izgubi ud, čuti fantomski ud. Ne vem kje sem to bral. Čeprav mojmu fotru se popravic povedan prov ne da nosit proteze, je raj brez ^^

Tear_DR0P ::

Mene pa zanima, kako hitro clovek pozabi uporabljati zivce. Recimo, tisti zivci, ki so vodili do sedaj odrezane roke. Jih po nekaj letih sploh se lahko uporabljas?

lahko - nisem sicer medicinski ekspert, ampak ljudje ki ohromijo, včasih celo dobijo nazaj sposobnost gibanja. jaz to razumem kot da se kontrole in živci začnejo celiti ali se na mestu prekinitve razvijejo nove poti. ravno ta teden je v sobi v domu upokojencev, kjer imam sorodnika, začel migati z nogo človek, ki je že ~1 leto hrom od pasu navzdol (žrtev pijanega vozika).
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

MeGreat ::

mene pa zanima, zakaj uporabljajo še vedno te motorčke in zakaj ne naredijo roke na modelu mišičnih vlaken..

MrStein ::

Ker so motorčki cenejši, zanesljivejši, močnejši, lažji ... ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Wirko ::

Tear_dr0p: Poškodovana periferna živčna vlakna se lahko obnovijo. Hitrost rasti je nekako 30 cm na leto. Če iščeš "axon regeneration", najdeš precej o tem.
[:4{#]

BigWhale ::

hm ja.. ampak tam zivca vec ni je odrezan. A mozgani vedo kam sodi tisti fake impulz ki pride od umetne roke? Se tega naucijo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Macketina ::

BigWhale, mozgani se naucijo. Sem bral dolgo nazaj ze. Na splosno je do neke mere organizacija oz. specializacija mozganov podobna google streznikom in parih novic spodaj. Ce en del crkne/poskodovan, potem prevzame drug - ne takoj, ne morda tako dobro, ampak prevzame pa.
Tudi ce bi ti obrnili vse zivcne kable na recimo eni nogi (kot da bi elektricno vezje drugace povezal) bi se mozgani v kratkem naucili da tist rdec kabl je zdej za iztek, ne za upogib:D

So pa delal ogromno teh tesov na misih, pri ljudeh so pa opazali to bolj ali manj samo pri bolnikih, se posebi tistih ki so zgubili pol glave.

TESKAn ::

Seveda se naučijo. Poglej otroka, najprej ves zbegan, potem pa vse bolje obvlada svoje roke. Se možgani učijo, impulz tja povzroči to, če pride impulz od tam, pomeni to.

In pri ivcih naj bi bilo največji problem brazgotinjenje živca, ki se zgodi okrog mesta prekinitve - živec se ne more zarast lepo nazaj, ker drugo tkivo prehitro prerasteprizadeto območje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Luka Percic ::

Ne naučijo se tako dobro. Če je možno naj jim raje živce poiščejo ter vežejo direktno.

Je že tako da se upravljanja z rokami učimo mnogo let. Vzpostavitev enakovredne povezave mimo tega... zna bit dolgotrajna, in pri strejših osebah nebo nikoli dosegla natančnosti prvotne.

No ja, do popolnosti jim manjka še dosti. Predvsem sto senzorjev za dotik, ter vezava na izvorne živce.

Tako na pamet bi rekel da bi bilo smiselno pri amputaciji vse te živce prevezat mimo kože, in dokler oseba še čuti "fantomsko roko" ugotovit kateri živec služi čemu, ter ga "uglasit", ter čimprej vezat gor prave senzorje.

Samo nevem če že majo obstojne "elektrode" ki jih telo nebi zavrnilo za tako delo.

dukenukem ::

če bi z mislimi kontroliral in da tip pomisle,da enga prtegne al pa zadav ,začne roka sama mahat okol :D

9h05t ::

Še mal pa bomo roboti. Ka si gremo pa sprijazn se s tistim kar imaš na pa da si devaš na sebe neki jeklenega pa neko umetno inteligenco.

lol
(!= 1337)

Neon Dei ::

V D6 je posnetek nadzora roke z "mislimi". Tako da novica ne zavaja, vendar pa večina posnetkov Luke-ove roke na internetu kaže upravljanje preko drugih mišic ali s stikali na podplatu.
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

nastyboy ::

Še mal pa bomo roboti. Ka si gremo pa sprijazn se s tistim kar imaš na pa da si devaš na sebe neki jeklenega pa neko umetno inteligenco.

lol
(!= 1337)



Potem pa ne uporabljaj avta, pa kolesa, motorja...pa se sprijazni, da imaš 2 nogi pa hodi naokrog. Če bi ti zdrobilo obe nogi bodi brez invalidskega vozička pa se sprijazni, da pač si takšen kot si.

Verjemi, da vsakemu zelo manjka "svoboda in neodvisnost, ki jo je imel pred poškodbo uda. In natančno takšna tehnologija bo v naslednjih letih (ali pa desetletjih) pomagala tem ljudem povrniti vsaj delček te svobode. Čimveč razvoja v takšne tehnologije. Pa upam, da jo bo potrebno uporabiti čimmanj ljudem.

LP

WarpedGone ::

Prostetika je takšna zelo podhranjena veja razvoja. Če sam mal pomislimo, kakšne elektromehanske "čudeže" smo sposobni spravit skupaj, če je dovolj interesa (= denarja), so plastične proteze dobesedna sramota.

"Komot je s polno ritjo srat" je najbolj primerni opis stanja, ko "zdravi" pametujejo, kako so proteze brezveze. Želim si, da bi prostetika čimprej prišla na nivo, ko bi bil pripravljen žrtvovat zdrav ud za umetnega. Ker bi bil enostavno tolk bolš v N pogledih.

Ni izključeno, da me ne bo nekoč prijelo in se sam spustim v tele vode, ker res ne vidim kaj hudiča je tak velik problem narest stvar, ki bo res uporabna. Nucam le enga dohtarja, ki mu je jasna anatomija, kje in kako so oživčene mišice in kje laufajo glavni živci, enga elektrotehnika, da bo sestavu ustrezne elektrode in motorčke, enga softweraša da spesni logiko pa par kandidatov za testiranje. Zna pa bit problem financiranje, ker noben noče tega plačat češ - "sej majo vozičke".

Morda bi bla prava pot razvoj resnega eksoskeletona. Ta bi bil uporabn še za kaj druzga ne samo kot pomoč invalidom.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Warped - torej rabiš le enga dohtarja, enga elektrotehnika, enga softweraša pa enga financerja?

Kaj boš pa ti delal? :-)
sudo poweroff

nevone ::

PR

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale ::

:)))

Jst ::

Prej ste govorili o živčevju.

Jaz sem imel pred dvemi mesecemi "nesrečo." Na direktorskem stolu sem gledal hd film in zaspal, lev komolc pa pod naslonjalom za roke. Tako sem z vso težo zgornjega telesa pritiskal na ta živec in ga uničil. Ne morem premikati zapestja ter omejeno gibanje prstov.

Bil na več preiskavah, tudi na emgju, kjer so mi povediali, da živeč raste 1mm na dan. Če bom vsak dan delal vaje, bom nekje v pozni jeseni lahko začel normalno uporabljati levo roko oz zapestje s prsti. Napredek po dveh mesecih? Čutim kožo na zgornji strani dlani (kako se temu reče?).

No, EMG preiskava poteka tako, da ti razne igle do kosti piknejo nad komolcom na različnih mestih ter na prstih tiste zadevce, ki se prilimajo. Tako merijo odzivnost. Povedali so mi, da ga nisem tako uničil, da bi ostal s takšno roko, vendar je pa poškodba zelo huda.

To je tudi razlog, da skoraj nič ne postam na slo-techu, ter so moji odgovori kratki, ki ni v moji navadi.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

In tudi jaz, ob poškodbi tega živca, bi takoj amputiral roko, ter si jo zamenjal z nekaj boljšega....
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

nevone ::

In tudi jaz, ob poškodbi tega živca, bi takoj amputiral roko, ter si jo zamenjal z nekaj boljšega....

No ja, kljub temu je potrebno povedat, da tudi tisti, ki se ukvarjajo z "nadomestnimi deli" za ljudi, ne morejo kar z nule ponudit nadomestni del, ki bo kar boljši od originala. Konzumanti bi to sicer želeli, vendar se morajo zavedati, da več manjših korakov je bolje, kot vse ali nič varianta. Konzumanti, ki niso hkrati tudi sam ponudnik nečesa, pa dostikrat zahtevajo nemogoče. Naj pometejo najprej pred svojim pragom oziroma naj sploh najprej imajo svoj prag.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Jst ::

Itak nevone. Enkrat pozno jeseni (1mm/dan = 3cm/mesec) bom lahko spet normalno uporabljal zapestje ter prste; moram pa samo paziti, da se mi mišice ne raztopijo v energijo.

Ampak, ko bo pa na voljo umetna roka, tako agilna, ali več, kot original, bodo pa tudi takšne poškodbe najbrž pozdravili v nekaj dneh. Vsaj glede na novico, kjer pravi, da če imaš še nekaj aktivnih živcev, se lahko navadiš z njimi nadzorovati tole mehansko roko. Torej morajo zvezati obsoječe živce na hardware, kar sedaj očitno že znajo. Ob evoluciji produkta pa bomo sigurno videli kakšno verzijo regeneracije živčevja, za boljše nadzorovanje umetne roke. Byprodukt bodo pa tehnike zdravljenja moje poškodbe. Ker sedaj lahko samo čakam, da mi živči počasi rastejo na novo od malo višje od komolca do zapestja.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepad v javnem mnenju med znanstveniki in laiki, a oboji podpirajo vlaganja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2411178 (8453) CaqKa
»

Bo gospa petra majdič zavrnila državno odlikovanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10324837 (21622) Utk
»

Tipkanje brez uporabe prstov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
143452 (2555) BigWhale
»

Robotska roka nadzorovana z mislimi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
388518 (4068) Jst
»

Umetna roka, ki jo je mogoče krmiliti z možgani

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
485669 (4293) Road Runner

Več podobnih tem