»

Z možganskimi skenerji uspeli predvideti gibanje osebe

Hipokampus

vir: Wikipedia
Wired Blog - Možganski center za spomin in orientacijo pri ljudeh je dolgo veljal za preveč neorganiziran, da bi lahko iz njega pridobili kakršnokoli uporabno informacijo. Raziskave na podganah so celo kazale, da so morda prostorski spomini hranjeni naključno, vendar je znanstvenikom iz londonskega University College-a vseeno uspelo ugotoviti lokacijo osebe v virtualni sobi na podlagi možganske aktivnosti.

Znanstveniki so se osredotočili predvsem na hipokampsu, del možganov, ki je odgovoren za obdelavo prostorskih relacij in kratkoročnih spominov - pomaga torej pri ugotavljanju kje smo.

Seveda so...

8 komentarjev

Cyberdyne prihaja....

TG Daily - Švarci se še ni dodobra naveličal Terminatorja, že je Cyberdyne naredil svoj prvi brainwave controlled exoskeleton.

Kot je videti, so večkratni skoki v preteklost tako človeških kot kovinskih operativcev spremenili situacijo na terenu sedanjosti do neprepoznavnosti. Tako bodo ljudje dobili možnost početi Terminator™ vragolije še pred Sodnim Dnevom, za njim bodo pa stroji imeli resne probleme s folkom.

Dokaz več, da vsak genijalec pa le ne zakuha konec sveta. Profesorju Yoshiyuki Sankaiju bi se sicer znalo zgoditi, da bi z obrazom prebil betonsko steno ali kaj podobnega, a je vprašljivo, če bi to bistveno spremenilo prihodnost, saj imajo ostali tudi podobne, ne veliko slabše zadeve na mizi.

Preden dočakate naslednjo epizodo Sare...

65 komentarjev

Robotska roka nadzorovana z mislimi

Prvi prototip, po enem letu

vir: Wired Blog
Wired Blog - Dean Kamen, izumutelj Segway-ja je danes na konferenci All Things Digital predstavil rezultat dela inženirjev pri njegovem podjetju DEKA - robotsko roko, ki jo lahko invalidi nadzorujejo s pomočjo misli. Projekt, ki se je začel ko je ameriško obrambno ministrstvo bilo soočeno z nizkim številom mrtvih vojakov in visokim številom ranjencev z manjkajočimi udi, je morala ekipa pri DEKI rešiti v dveh letih, a jim je prvi uporaben prototip uspelo razviti že v enem letu.



Dosežek, ki bo vsekakor močno olajšal življenje ljudem, ki so ostali brez rok, spada med največje dosežke na področju razvoja prostetičnih udov. Če na primer konvencionalne proteze marsikateri invalid naj ne bi uporabljal zaradi njene teže in nepraktičnosti,...

38 komentarjev

Bluetooth bo po novem skrbel tudi za protetične noge

Slashdot - Potem ko si je Bluetooth zagotovil prevlado na trgu brezžične povezljivosti med potrošnikimi napravami, se bo sedaj podal še v nekoliko bolj nepričakovana področja. Najnovejši takšen poskus sta nožni protezi, ki sta med seboj povezani z Bluetooth povezavo za boljši medsebojni nadzor. Kljub temu da so bile takšne protetične noge prvotno zasnovane za bolnike, ki imajo še vsaj eno nogo in bi tako nožna proteza posnemala gibanje zdrave noge, so se pokazali tudi nadvse obetavni rezultati pri bolnikih, ki so ostali brez obeh nog.



Trenutni modeli že sedaj kažejo velik napredek v primerjavi z modeli, ki še nimajo takšne sinhronizacije, saj lahko invalidi hodijo dlje in z manj truda,...

10 komentarjev

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Odprtokodni programi predstavljajo grožnjo varnosti?

Slashdot - Da - takega mnenja so pri podjetju Green Hills Software. Njihov direktor je namreč mnenja, da bi tuje vlade lahko v Linux vstavile razne hrošče s katerimi bi lahko prišli do ameriških tajnih podatkov.

Po njegovem mnenju je Linux klasičen trojanski konj - 'darilo' brezplačne programske opreme, ki ga lahko tuji sovražni elementi vtihotapijo v ameriške obrambne računalnike.

Morda je iz ameriške perspektive res sporno, da programsko opremo, ki jo bo uporabljala njihova vojska razvija nekdo iz Rusije ali Kitajske. Vendar bi po isti logiki lahko vsaka neameriška vlada povsem legitimno prepovedala uporabo operacijskega sistema Windows v svojih računalnikih. Poleg tega da gre za zaprt sistem, ga je razvilo podjetje v ameriški lasti, podjetje, ki je v preteklosti v svoje izdelke že na skrivaj vgradilo tehnologije nadzora, kot na primer GUID v Office 97.

Ali torej lahko neameriške vlade še zaupajo takemu podjetju?

26 komentarjev

E-mail

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

Pred tridesetimi leti je Ray Tomlison poslal prvo elektronsko sporočilo in se s tem zapisal v anale zgodovine kot oče elektronske pošte. Tomlison je inženir pri podjetju BBN Technologies, v teh dneh pa je zopet postal slaven zaradi tretje obletnice elektronske pošte. Ray pravi, da se ne more točno spomniti vsebine sporočila, ve pa, da je bilo zapisano z velikimi črkami kar bi danes veljalo za pristno nesramnost v komunikaciji. Tomlison je inspiracijo dobil ob nekem programu za prenos datotek med računalniki. Razvil je svoj programček in ga začel uporabljati za pošiljanje elektronskih sporočil preko tedanjega predhodnika interneta; omrežja, ki ga je vzdrževalo ameriško obrambno ministrstvo in se je imenovalo ARPA Net.

1 komentar