» »

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

FireSnake ::

Po moje se se vsaj ene 2 leti ne bo ornk prijelo.

DVDji se zaenkrat zadostujejo. Ko se bodo pa "gospodje" odlocili spustit ceno, se bomo pa naprej menli.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

roCkY ::

BD je enostavno predrag za domačo rabo. Je bolje dodaten HDD nabavit za hranjenje home made HD videa in podobno, za kar bi BD bil idealen.
Filmi pa so absolutno predragi za nakup s stališča povprečnega zemljana. Rentanje pa je še zelo zelo omejeno.

Če bodo takole držali cene se lahko zgodi, da se zadeva sploh ne bo prijela...

Matako ::

Kakšna je trenutno razlika v ceni med istim naslovom na DVD in BD? Jih izdajajo hkrati?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

USS Liberty ::

blockbuster film Dark knight je v ZDA na DVDju 20$, na blu rayju pa 24$
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

infiniteLoop ::

Tukaj (UK) rentanje cisto dobro laufa - ni nobene razlike med DVDji in Blu-Rayi tudi v ceni ne. Pa delat neke posplositve na podlagi izkusenj iz Slovenije je cisto mimo. Ljudje imajo HD zaslone in zelijo gledati HD stvari. In v nekaterih drzavah ljudje dejansko ne ukradejo vsega videa, ki si ga zelijo ogledati. Tako da za Blu-Ray se nic bat fantje.
None of us is as dumb as all of us.

dzinks63 ::

Cene za enote so vedno bolj sprejemljive, za same medije prav tako.
Zanima me, kolikšen je čas snemanja z npr.: Plextor PX-B920SA/T3B BR/DWDRW enoto za en poln 25GB velik plošček?

PaX_MaN ::

Pa delat neke posplositve na podlagi izkusenj iz Slovenije je cisto mimo.

Ja jebemti, a smo v skupaj v EU al' ne? Prosta trgovina pa to?

nocutius ::

uf 250€ za pekač pa nekako še ni ravno sprejemljivo. Vsaj na 150€ mora past da se bo bolj masovno prodajalo. Sploh pa so sami bluray mediji vsaj še 1x predragi. Trenutno se pač bolj splača nabavit velik disk za isto ceno.

infiniteLoop ::

Ja jebemti, a smo v skupaj v EU al' ne? Prosta trgovina pa to?

Ja samo ce je nekaj drago za povprecnega Slovenca ne pomeni, da je drago za povprecnega Evropejca in da zadava zato nima prihodnosti.In sicer smo skupaj v EU samo smo bolj neko "slepo crevo nove Evrope" :P
None of us is as dumb as all of us.

PaX_MaN ::

Ne drago, dražje kot v državah "povprečnega Evropejca".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Andrej_ID ::

Danes si vecji kriminalec ce "spizdis" BD film, kot pa trgovec ko te na veliko odere s svojo zasoljeno ceno!

35€ za BD film v BBju je sramota!

infiniteLoop ::

To je pac nedelujoc trg, ki je prmajhen, da bi se na njem razvila kaka pametna konkurenca. Isto velja za cene hrane in ostalega.
None of us is as dumb as all of us.

BigFoot ::

^ Itak. Sam Blu-ray filme nabavljam iz Anglije (nekaj pa tudi iz ZDA) in dam ponavadi tam nekje 15-20 evrov za film (za nekatere pa še manj).
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

FireSnake ::

infiniteLoop: stevilke pa vseeno govorijo zase. BR se se ne prijema, kot bi si "gospodje" zeleli. Pa je zadeva na trziscu ze lep cas.

Cetudi imajo HD TVje je DVD se cisto OK.

Da ne omenjam, da so na obzorju mnogoslojni DVDji, ki bi, z nizko ceno, na podrocju racunalnistva, lahko hitro izpodrinili BR.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

infiniteLoop ::

Ne vem kako je z drugim folkom, ampak meni se zdi skrajno neumno placevati za velik HD TV, da bi gledal SD vsebine. What's the flipping point?
None of us is as dumb as all of us.

Icematxyz ::

Prijemajo se ne nevem kak hitro. So pa vrjetno prihodnost?

USS Liberty ::

>>>>>stevilke pa vseeno govorijo zase. BR se se ne prijema, kot bi si "gospodje" zeleli. Pa je zadeva na trziscu ze lep cas.

Številke govorijo, da se BR prijema vsaj tako hitro, če ne celo hitreje, kot se je nekoč prijemal DVD. Tudi DVD se ni prijel čez noč in je trajalo par let, da se je masovno začel uporabljati.

>>>>>Cetudi imajo HD TVje je DVD se cisto OK.

Za nekatere je tud VHS še čisto OK
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Gregor P ::

velik HD TV, da bi gledal SD vsebine. What's the flipping point?

... meni je pa všeč, da si lahko kaj ogledam na velikem zaslonu, četudi ni najboljše kvalitete; jasno, da če imel na izbiro rajši v HD ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

carot ::

Blue ray je predrag, ce bo slo tako naprej ga ne bo nihce kupil, saj brez piratstva se se nobena tehnologija ni dovolj razvila.

PaX_MaN ::

Huh, ni dovolj razvit? Blu-ray je že razvit, če ne bi bil, ne bi mogli prodajati ploščkov in enot. Ker ne bi bili razviti...
Pa tu sploh ne gre za piratstvo; gre za simpl model zaslužka - licenčnine.

Mr.B ::

Ne vem kako je z drugim folkom, ampak meni se zdi skrajno neumno placevati za velik HD TV, da bi gledal SD vsebine. What's the flipping point? "

Zato ker spodobne diagonale SD televizoraj ne dobiš, razen če ti je 55cm dovolj. PA HD TV pride cca 400 €... Pa da ne omenjamo da so šele konec novembra začeli z MPEG4, prej so bile to zgolj eksotika za 2k+ evrov....Da ne omenjamo da je -siol -tv poden, da so šele v decembru dobili HD pop tv, da si moral doplačati kar nekaj denarja, da si lahko gledal satelitski, tu ne mislim masovno T2, program v HD tehniki, itd....:)
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

svecka ::

Blu-ray bi se prijemal, če ne bi imeli tako navite cene filmov, dokler ne znižajo se jih sploh ne pipam.

3furious ::

Blu-ray bi se prijemal, če ne bi imeli tako navite cene filmov, dokler ne znižajo se jih sploh ne pipam.


Cene so navite le pri nas, v Angliji se gibljejo med 15 in 20€. Toliko pri nas stanejo filmi na DVDju.
In the age of information, ignorance is a choice.

FireSnake ::

Cen , cena in se enkrat cena.

Tudi teh HD TVjev ni toliko, kot bi si morda nekdo mislil. Ko bo to cenovno dosegljivo tako, kot DVD bo pa masovni preboj.

Koliko se spomnim DVDju ni trajalo tako dolgo, da se je prijel.

S tem, da so stevila prodanih enot napihnjene s prodajo PS-jev. Me zanima, koliko enot za racunala je bilo prodanih.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mugensport ::

Sej kere cene pa pri nas niso navite?

Matako ::


Koliko se spomnim DVDju ni trajalo tako dolgo, da se je prijel.


Kaj pa vem... prvi DVD predvajalniki so bili v večjem številu v štacunah konec devetdesetih (saj pri nas) mislim, da ene 3, 4 leta ni bilo neke hude akcije.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

FireSnake ::

Kdaj se je pa BR zacel? Bo pocasi ze kaksna 3 leta, ane (ce ne vec)?

Edit: tole sem pokradel iz wikipedie:


Origins

Philips and Sony started two projects applying the new diodes: UDO (Ultra Density Optical) and DVR Blue (together with Pioneer), a format of rewritable discs which would eventually become Blu-ray Disc (more specifically, BD-RE).[8] The core technologies of the formats are essentially similar.

The first DVR Blue prototypes were unveiled at the CEATEC exhibition in October 2000.[9] Because the Blu-ray Disc standard places the data recording layer close to the surface of the disc, early discs were susceptible to contamination and scratches and had to be enclosed in plastic cartridges for protection. In February 2002, the project was officially announced as Blu-ray,[10] and the Blu-ray Disc Association was founded by the nine initial members.

The first consumer devices were in stores on April 10, 2003. This device was the Sony BDZ-S77; a BD-RE recorder that was made available only in Japan. The recommended price was US$3800;[11] however, there was no standard for pre-recorded video and no movies were released for this player. The Blu-ray Disc standard was still years away as a newer, more secure DRM system was needed before Hollywood studios would accept it, not wanting to repeat the failure of the Content Scramble System used on DVDs.

[edit] Blu-ray Disc format finalized

The Blu-ray Disc physical specifications were finished in 2004.[12] In January 2005, TDK announced that they had developed a hard coating polymer for Blu-ray Discs.[13] The cartridges, no longer necessary, were scrapped. The BD-ROM specifications were finalized in early 2006.[14] AACS LA, a consortium founded in 2004,[15] had been developing the DRM platform that could be used to securely distribute movies to consumers. However, the final AACS standard was delayed,[16] and then delayed again when an important member of the Blu-ray Disc group voiced concerns.[17] At the request of the initial hardware manufacturers, including Toshiba, Pioneer and Samsung, an interim standard was published which did not include some features, like managed copy.[18]

[edit] Launch and sales developments

The first BD-ROM players were shipped in the middle of June 2006, though HD DVD players beat them in the race to the market by a few months.[19][20]

The first Blu-ray Disc titles were released on June 20, 2006. The earliest releases used MPEG-2 video compression, the same method used on DVDs. The first releases using the newer VC-1 and AVC codecs were introduced in September 2006.[21] The first movies using dual layer discs (50 GB) were introduced in October 2006.[22] The first audio-only release was made in March 2008.[23]

The first mass-market Blu-ray Disc rewritable drive for the PC was the BWU-100A, released by Sony on July 18, 2006. It recorded both single and dual layer BD-R as well as BD-RE discs and had a suggested retail price of US $699.


Torej je imel DVD vec "srece" :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

opeter ::

Saj DVD je tudi rabil desetletje, da se je prijel. Kajti temelje za DVD so naredili že leta 1996... masovno prodajati pa se je začel nekje 2004/5... oz. solidno ceno je dosegel komaj 11-12 let kasneje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Smeagol ::

DVD ni imel resne konkurence, BR pa bojo (so ga ze) povozili razni flashi. In cas.

Za trajno shranjevanje niso, ker so nezanesljivi. Za prenasanje niso, ker so prepocasni in preveliki. V pcjih pac ne bojo pustili kaksne sledi. Nikoli ne bojo doziveli uspeha CDjev in DVDjev. Se se spomnim kako sem za oboje tezko cakal, da so cene enot padle pod 150e (za read only enoto, ki sem jo kasneje upgradeal z RW enoto, cim je ta prisla do podobne cene). Ce pa bi mi kdo zdaj rekel, da je BR enota v akciji za 75e, se sploh ne bi pozanimal kje ta akcija je.

Ce bi 2006/2007 dobil RW enoto za manj kot 150e in medije nekaj evrov po kosu, bi me mogoce se zanimala. Tako pa je to nekaj podobnega kot ZIP enote pred leti. Premalo in prepozno.

svecka ::

@opeter

pri tvojih "letih" so napake, ker je nemogoča tvoja izjava, saj še nismo 2010:))

squngy ::

Zavedat se je treba enega zelo pomembnega podatka.

DVD je uporabljal isto resulucijo (iste televizorje) kot prej VHS.
Kdorkoli je hotel nadgraditi je moral kupiti samo DVD enoto. Zdej pa če hočeš met Blu-Ray in met kej, od njega moraš kupiti še HD TV. Ta dodatna cena se kar pozna in verjtno precej ovira vstopu BRjev v vsak dom.

Ne pa si mislit da "BR se se ne prijema, kot bi si "gospodje" zeleli", se prijema čisto dovolj hitro, še posebaj če šteješ, da so, Sony in večina ostalih sodelovalcev BR, tudi proizvajalci HD TVjev.

dzinks63 ::

Se pa lepo cenijo USB ključi. So tudi veliko bolj priročni, manjši od teh 12cm velikih frizbijev, nekateri celo v mini izvedbi. 16GB se dobi že za cca 20€. Se zna zgodit, da se bodo novi filmi in še kaj drugega v prihodje prodajali tudi na ključih ali pa bodo le ti celo popolnoma prevladali. Tako, da BR ne napovedujem nevem kakšne svetle prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

FireSnake ::

Smeagol bi se kar strinjal s tabo!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

jeronimus ::

tudi če bi se ključki pocenili za 10€ za 32GB ne bojo gor dajali filme v dvd kvaliteti ker bi pol stali s vsebino vred čez 40€ tko da bo blue-ray prišev v mase čez 2leti, če ne takrat ko bomo mi prišli na digitalni prenos signala po antenah

dzinks63 ::

Koliko je stal 1GB ključek par let nazaj in koliko stane danes, pocenil se za ene 10X, čez nekaj let bo tudi 32GB ključek v prosti prodaji kakšna 2€ in takrat bi bil pa še kako zanimiv. Filmski studio pa bi nabavil recimo milion ključev direkt pri proizvajalcu po še bistveno nižji ceni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

squngy ::

Ubistvu se takih ključkov nikoli ne bo prodajalo. Boš prej dobu 320GB za 20€.
Dokaz? koliko 32MB ključkov se danes prodaja po kakršni koli ceni v štacunah XD

dzinks63 ::

Zaenkrat je 32GB ključek še kar drag in se še ne prodaja masovno. Čez nekaj let bo pa to čisto nekaj drugega. Ko bo recimo cena 2€ po kosu, bo pa še kako zanimiv, sedaj so npr. 1GB ključi, že tu nekje s ceno.

Prospekt ::

Kdo bo pa kupil 1GB če ima za kakšen euro več že 2GB itd.

Matako ::

Dobro, ampak USB diski ne glede na priročnost nekako ne delujejo kot naraven zbirateljski material. Poglavitni razlog za nakup filma na DVD je ta, da ga boš enostavno... imel. Nekaj takega kot knjigo. To je pomemben marketinški dejavnik, ki resnično deluje. Drugi razlog je, da so plošče nasplošno relativno atraktivne za prodajo v trgovinah in izposojo...

... kar mi da zamisel, ki bi jo lahko zlahka patentiral, če bi se mi dalo in če bi bil prijatelj takih neumnosti:

Filmske založbe bi lahko uvedle namenske, praktične USB "ključe" s posebnimi kriptografskimi fintami, ki bi se jih najprej kupilo za hudo subvencionirano ceno ali kavcijo nato pa polnilo s HD vsebinami preko neta ali celo v posebnih prodajnih avtomatih (self-service videoteke). Te napravice bi bile sicer zaščitene proti kopiranju in večina bi jih pridno uporabljala po pravilih, določeni "entuziasti" pa bi jih seveda skrekali - volk sit in koza cela.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Smeagol ::

Taki kljucki verjetno ze obstajajo :). Drugace pa se da iz flash pomnilnika naresti veliko boljsi "zbirateljski material". Pakiras jih lahko v prakticno karkoli zelis, ker gre za cisto malo ploscico.

Lahko bi na takem npr dobil os:


Meni zgleda bolj simpaticno kot kaksen cd/dvd/...


Lahko pride v obliki akcijskega junaka, okrvavljenega noza, mini sesalca... Tudi figurce iz kinder jajckov so lep zbirateljski material.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Dami ::

Za original film ne dam več kot 10€. DVD še tega ni vreden, ker je na HD slabša slika da o zvoku ne govorim, kjer je v 99% primerih samo DD (DTS je na R1 več al manj). Dokler se to ne bo zgodilo bomo lepo delal HD arhive na diskih.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Mr.B ::

USB ključek zapakiraš v lično škatlo, notri daš knjigo, z vsemi podrobnostimi in trači....Evo zbirateljski material...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Letos pričakovanih 100 milijonov prodanih Blu-rayev

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
133353 (2550) Smeagol
»

Blu-Rayi cenejši, a nepriljubljeni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
539863 (7083) Gregor P
»

Kam so šli vsi Blu-Rayi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
549391 (7008) kuglvinkl
»

HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
324709 (3491) Stepni Volk
»

Maxell predstavil holografsko enoto

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
385316 (3088) tiborrr

Več podobnih tem