» »

V Veliki Britaniji na notranji let le s prstnim odtisom in fotografijo obraza

V Veliki Britaniji na notranji let le s prstnim odtisom in fotografijo obraza

Boj proti terorizmu ali izgovor za zbiranje osebnih podatkov?

vir: Telegraph News
Telegraph News - Konec meseca bodo na britanskem letališču Heathrow pričeli z zbiranjem biometričnih podatkov za domače lete. Prstne odtise bodo sprva pobirali vsem potnikom letalske družbe British Airways, ki bodo potovali čez Terminal 5. Poznavalci razmer v letalski industriji predvidevajo, da naj bi takšno preverjanje potnikov že v nekaj letih postalo stalnica britanskih letališč.

Letno se skozi Terminal 5 sprehodi kar štiri milijone potnikov, ki bodo morali zdaj pri 'čekiranju' pustiti prstne odtise ter se slikati. S temi podatki bodo ob vkrcanju preverili, če na letalo morda poskuša vstopiti druga oseba.

Odločitev utemeljujejo tudi s tem, da so potniki mednarodnih in notranjih poletov na večjih britanskih letališčih (Gatwick, Manchester, Heathrow) pomešani, medtem ko so drugod po svetu praviloma v ločenih predelih. Podjetje BAA, ki ima letališče Heathrow v lasti, je izrazilo skrb, da bi lahko mednarodni potnik zamenjal karto z domačim, ko bi se ta že 'čekiral'. S tem bi izničil trud mejne kontrole ter imel veliko večjo možnost, da uresniči teroristični načrt ali pa postane nezakoniti priseljenec.

Uprava letališča zatrjuje, da bodo biometrične podatke po 24 urah uničili in da jih ne bodo posredovali policiji.

Seveda so se na novico odzvali varuhi pravice do zasebnosti, ki se bojijo, da bodo tako pridobljene zbirke osebnih podatkov za obveščevalno varnostne službe prevelika skušnjava in pa, da bo zbiranje prstnih odtisov "ljudem dalo občutek, kot da so kriminalci".

3 komentarji

necromncr ::

Podatke v WOM (Write-Only-Memory), pa bo!

urban99 ::

tile angleži so naravnost patetični, če že ne retardirani... cctv all over, varnostni ukrepi na max, potem jim pa eni greenpeacovci uletijo na heatrow in bp zasedejo avion. da o highest crime rate v zadnjih desetih letih sploh ne govorim. upam, da se jim vsaj orwell reži, kislo pa vendarle.

hokuto ::

Odločitev utemeljujejo tudi s tem, da so potniki mednarodnih in notranjih poletov na večjih britanskih letališčih (Gatwick, Manchester, Heathrow) pomešani, medtem ko so drugod po svetu praviloma v ločenih predelih.

Torej že imajo rešitev, ki ne zahteva tega dodatnega posega v potnike in jo celo brez zagate sami povejo :\
doke!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CIA svetuje agentom, kako na letališču neizstopajoče prestopiti evropsko mejo

Oddelek: Novice / NWO
2911679 (8728) flbroker
»

Čitalec prstnih odtisov

Oddelek: Pomoč in nasveti
347624 (6985) SeMiNeSanja
»

V potnih listih kmalu tudi prstni odtisi

Oddelek: Problemi človeštva
314255 (3241) Icematxyz
»

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
436115 (6115) Thomas

Več podobnih tem