» »

Valve išče inženirje za prenos njihovih iger na Linux

1
2
3

borchi ::

> Kmalu ne bo več izgovorov zakaj ostati na Windows-u.

a je mogoče obratno? če valve izda nekaj svojih špilov za linux, bo več razlogov za ostat na winblows? kje je tu kaka provokacija? najbrž bi moral avtor novice posebej pazit, da ne bi kakšnim nestabilnim zaslepljencem povzročil duševnih bolečin? najbolje bi bilo, če takih novic sploh ne bi bilo, ane?
l'jga

MrStein ::

Ja, "obratno" je.
Igre so namreč le en razlog.

Aja čakaj, razlagat "prepričanim" ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mspiller ::

edit - brisani prispevki, ki so samo vzpodbujali flamewar na temo QT platforme in niso imeli argumentov pro et contra. Pustil pa sem poste uporabnikov, ki so sposobni argumentirane debate. Zgolj v vednost, zakaj se Qt kar naenkrat pojavi v debati.

Evo primer bolj tehtnega razloga:
Tiste teme, o katerih si govoril, sem jih potem tudi sprobal. Pri meni so drugacni fonti, zamaknjen text pri gumbih za 1-2 pixla dol, glede na XP temo. Ko sem zamenjal v xp silver temo, je Qt bil se vedno isto moder. Vidis to je ta priblizek o katerem sem ti ze takrat govoril.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

'FireSTORM' ::

Moral bi tak sprogramirat da bi v tem primeru tudi menjal style :P
Qt sicer zelo malo uporabljam za windows, tako da mi je konec koncev vseeno kako tam nekaj izgleda ;)
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: gzibret ()

imagodei ::

@Person:

Hja, tkole čez palec bi rekel, da se največ denarja v softwareu obrača pri igrah... Zato ni ravno čudno, če se bo procent uporabe linuxa povečal v prvi vrsti prav zaradi iger oz. tistih, ki jih igrajo. Če boš pa že doma osnovnošolca in srednješolca navadil na linux, pa čez 10 let v službi ne bo imel nobenega pomisleka, da bi ga uporabljal.
- Hoc est qui sumus -

mspiller ::

Qt sicer zelo malo uporabljam za windows, tako da mi je konec koncev vseeno kako tam nekaj izgleda ;)
In tocno v tem je problem, zakaj Qtja na Windowsih prakticno ni (koffice, kopete, ...). Zastonj portabilnost pa taksna (BW je rekel v tisti temi, da pri Qtju dobis to prakticno avtomatsko, samo ne razumem, zakaj je potem noben ne uporablja).

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: gzibret ()

imagodei ::

Matthai@ Dejansko pa ni vzrok za to v Visti, ampak v razvoju Linuxa. Mislim, da ima največje zasluge za tole Canonical, ki se bo vpisal v zgodovino.

Mnja, no... Mogoče res ni vzrok, je pa Vista gotovo kaplja čez rob za marsikoga... Zame že, čeprav imam redkokdaj čas igrati igre. Od izida Viste sem precej več na Linuxu - preveč glomazna, deloma nekompatibilna, uvaja novosti v uporabi Admin accounta, zaostrena anti-piracy politika, visoka cena, cel kup verzij (pod pretvezo prilagodljivosti, heh), ljudje se celo bojijo backdoorov in nadzora s strani vladnih agencij... Mislim, da je še precej ljudi po svetu, ki jih te stvari pri Visti motijo in razmišljajo v smeri prehoda na Linux.

Res pa je, da je Linux tokrat prvič tako blizu navadnemu uporabniku, da imajo ljudje sploh alternativo. Ko torej združiš odpor do Viste in zrelost Linuxa, je jasno, da je splošna klima precej naklonjena Linuxu. IMHO so to začutili tudi HW in SW vendorji in snežena kepa se že začenja valiti po bregu navzdol. Začaran krog izgovorov proti prehodu na Linux (Linux nima uporabnikov, zato ne bomo razvijali --> Linux nima kvalitetnega profesionalnega SW, zato ga ne bomo uporabljali --> Linux nima uporabnikov itd.) se bo počasi prekinil.

Razvijalci in založniki iger imajo pri tem po moje posebno težo. Igralci iger tvorijo veliko bazo uporabnikov, tudi veliko bazo bodočih uporabnikov.
- Hoc est qui sumus -

'FireSTORM' ::

mspiller: IMO je problem do sedaj in še vedno je v tem ker so sedanji kopete, koffice spisani z Qt3 knjižnico, katera pa ne obstaja OpenSource Edition za Windows. Morda ko bo celoten KDE portan na Qt4 knjižnico in z tem tudi njegovi programi, bo morda slika kaj drugačna. Sicer pa KDE ni pure Qt, KDE je iz Qt "razvil" svojo različico knjižnic, zato so vse aplikacije K in ne Q :)
Drugače pa en lep primer uporabe Qt je Google Earth.

Drugače pa glede portabilnosti je pa BW tam kar zadel. Jaz svojo aplikacijo brez problema portam. Edino kar moram postorit v kodi je da označim kateri del se naj prevede samo pod winsi in kateri pod *X, in to je samo tam kjer moram spremeniti file path(/ in \). Pa morda kaka mala razlikica kasneje ko bom implementiral uporabo kake druge baze kot SQLite.

Pri večjih aplikacijah je pa port malo težje izvest, ker moraš še po vseh verjetnosti portat malo marijo preden bo delovalo.
Those penguins.... They sure aint normal....

LjubimPeezde ::

edit - brisan del posta, ki se nanaša na brisan post.

Qt sicer zelo malo uporabljam za windows, tako da mi je konec koncev vseeno kako tam nekaj izgleda ;)

:\ Ololololol a potem pa praviš da je portabilnost neka ostra zadeva?? Tako ti je pa vseeno. Tako kot enemu dol visi ki uporablja .NET in razvija po naročilu za neko podjetje ali bo delalo v Linuxu ali ne, ker ni treba da dela:) Prosim, vzdrži se od sedaj naprej neko metanje portabilnosti naprej. Če ti je vseeno je potem tak sekundaren feature. Podobno debilno kot metanje naprej uporabe nekega C++ v današnjih časih za razvoj poslovnih aplikacij kjer imamo opravka predvsem s vpisovanjem/branjem iz baze in ti vse prednosti Cja ne pomagajo prav dosti:) No lahko uporabljaš, vendar te bo vsak malce natreniran VBjaš nosil v hitrosti, kar pa ob upoštevanju da je produktivnost edino merilo in pa seveda kvaliteta gladko nosil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Monster ::

.net pa vb sta za manjse aplikacije in pa kot si sam omenil nek database menagment.. Samo vsaka večja, bol resna stvar pa se še vedno piše v C/C++ in ostalih .. recimo nizje nivojskih jezikih ... Avtomatski memory menagment(omenil vlady) pa niti ni preveč zaželjen ker zavzame resource in tudi delno kontrolo nad tvojim programom...

Portabilnost pa je spet :D ... pomembna stvar, ker ... če ti delaš neko kompletno aplikacijo in ne nek projekt za privatnika ko si mu prej prodal C2D pa visto. zadeva mora delat kje si stranka zmisli, moras biti konkurecen(se recimo podjetje odloci da gre sparat, hopa vsi na linux,unix .. kolko kosta prenos kode), pa recimo dve razlicni stranki ena ima windowse ena linux ... isto časa razvoja dvojni zaslužek .. ipd ipd.

@Vlady ... če ti neka zadeva .net naloži še ne pomen da ga uporablja ama povsod ... mogoč tist .net uporablja samo "please register" forma ;)
Ka zaboga...

Vlady ::

Memory management ni uporaben? O pa še kako je. Še posebej danes, ko so računalniki dovolj hitri je to skoraj da nujno zlo. Programer se sploh ne rabi sekirat glede referenc in kazalcev, pač pa se osredotoča na pravilnost, hitrost in seveda program. Kar pomeni hitrejši razvoj veliko manjšo možnostjo napake in memory leak-ov. Ne rečem, da v takih jezikih ni memory leak-ov, samo ne tako veliko kot v C/C++,... Kmalu bo čas, ko bo v trgovinah moč kupiti računalnik, ki bo imel dodaten procesor, ki bo imel nalogo GC-ja. Ali pa pomnilnik, ki bo imel GC enoto v svojem čipu.

[edit - odstranjen del, ki napeljuje na flamewar] danes programiram v visti, da vidim kako bo zadeva pri strankah izgledala in delovala. In ne, nimajo igre samo register forme spisane v .NET-u, pač pa veliko več. Ponavadi je to sam logika, AI in podobni moduli, ki niso tako zelo time critical. Za grafiko in samo "okostje" igre pa se še vedno uporablja C in C++. Ampak takemu programiranju so šteta leta oz. meseci in dnevi. Danes se programerska hiša ne spravi progrmairat večje igre v C-ju, pač pa uporabijo bolj napredne jezike. DX je že tako razvit, da samega pogona v C-ju firme ne rabijo več, pač pa vse skupaj programirajo v višjih jezikih. DX 10 je to prinesel, prav tako XNA 1.0. XNA 2.0, ki izide konec leta pa bo začel novejšo revolucijo izdelave iger. Časi, kjer so auto memory management jeziki prepočasni so končani. Java dohiteva C++, prav tako C#. Samo še goli assembler in strojna koda sta vidno hitrejša. Razlike med DX in openGL-om? Velike, pri DX10. Kdor ga je videl v "živo" ve o čem je govora.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

mspiller ::

In portam tudi na Windows, ampak se ne ubadam z tem kako bo kaj tam pasalo v bling-bling teme.
Ves kaj mi je pri tem stavku najbolj zanimivo. Ko se potem na vse pretege KDEjevci pritozujejo, kako Gnome/Gtk aplikacije ne pasejo v njihov super KDE. Pa ceprav so teme prakticno identicne. Dvolicnost pa taka.
Samo vsaka večja, bol resna stvar pa se še vedno piše v C/C++ in ostalih .. recimo nizje nivojskih jezikih ... Avtomatski memory menagment(omenil vlady) pa niti ni preveč zaželjen ker zavzame resource in tudi delno kontrolo nad tvojim programom...
Dobrodosel nazaj v devetdeseta. Resno, vecina vecjih resnih poslovnih aplikacij se dela v .NET ali Javi. Seveda se uporablja tudi C/C++, ampak kot helper knjiznice, na katerih bazira potem visjenivojska koda.

Da ti demonstriram webservice v j2ee:

@WebService
@SOAPBinding(style = Style.RPC)
public interface Kalkulator extends Remote {

@WebMethod
int sestej(int a, int b);

@WebMethod
int odstej(int a, int b);

}

@Stateless
@WebService(endpointInterface = "Kalkulator")
public class KalkulatorBean {

public int sestej(int a, int b) {
return a + b;
}

public int odstej(int a, int b) {
return a - b;
}
}


No FireStorm in podobni, pa napisite tole v C++ s pomocjo superiornega Qtja. Jest sem za to rabil kaksno minuto. Glede performance, bi si pa upal trditi, da bo JBoss ali pa kaksen Oracle Application Server to bolje handlal kakor vasa super C++ Qt koda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mspiller ()

BigWhale ::

Z Oracle application server si povedal marsikaj, se prevec.

Saj ves, za vsako opravilo svoje orodje. Sedaj pa pokazi igro, ki potrebuje oracle application server. Na client strani. :)

Igre se bodo pisale v pythonu, pa bo. Tako kot se nekatere ze. V .Net se nisem nobene videl, je pa res, da nisem nek hard core gamer. :)

BigWhale ::

edit - brisan del posta, ki se nanaša na brisan post

Aja, primerjava OpenGL in DX pa ni na mestu, ker je DX precej vec kot je OpenGL. Lahko bi recimo primerjal SDL in DX. Pri cemer je slednji boljsi kot prvi. Prvi je pa precej bolj prenosljiv in s precej lepso licenco. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Vlady ::

Trenutna verzija openGL-a je primerljiva z DX9. Mogoče ga v kaki stvari že poseka, ampak proti 10 nima šans in jih še ne bo imel kar lep čas. :D

Ne vem kaj eni sanjate, da je C++ toliko hitrejši od Jave in bla bla bla... Za tiste res real time critical zadeve je mogoče, pa še tam se uporablja c++ zarad tega, ker lahko dostopaš direktno do low levela strojne opreme, v Javi gre to edino težje. Drugače pa Java ni več tako počasna. Verzija 1.6.2 je že za samo 1-10% počasnejša. Fora je samo v tem, ne moreš direktno recimo manipulirati z grafično kartico in je še vedno lažje imeti neko knjižnjico spisano v C-ju in jo potem samo uporabljaš. Danes pa se programi pišejo v višjih jezikih, in višji kot je jezik, več le ta zmore oz. da napišeš ekvivalent v C/C++ rabiš 10x več časa, ali pa je že mission almost impossible.

Sicer pa, dokler ne bodo kake velike igračkarske hiše izdajale svojih iger na linux-u in da bodo enako zgledale kot v winsih in konzoloah se nimate kaj preveč veselit... :)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

LjubimPeezde ::

Verzija 1.6.2 je že za samo 1-10% počasnejša

Si misliv namesto procentov napisati faktor 10 (do 10x počasnejša)?:)

Sicer je pa tko. Če ne bi bilo DirectXa bi OpenGL še vedno hiral nekje na verziji 0.xxxx

edit - brisan offtopic del.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

> Hja, tkole čez palec bi rekel, da se največ denarja v softwareu obrača pri igrah... Zato ni ravno čudno, če se bo procent uporabe linuxa povečal v prvi vrsti prav zaradi iger oz. tistih, ki jih igrajo. Če boš pa že doma osnovnošolca in srednješolca navadil na linux, pa čez 10 let v službi ne bo imel nobenega pomisleka, da bi ga uporabljal.

Res je. Se spomnim, ko sem bil še v srednji šoli, je ata prinesel domov windows 3.0 zgolj zato, da je lahko igral pasjanso. In če smo nesramni, lahko rečemo, da so okna prosperirala prav zaradi nje >:D Prav tako bo z linuxom. Prosperiral bo takrat, ko bo zanj izdan res en ornk dober, zasvojljiv, brezplačen in igralen špil, ki ga ne bo moč poganjati na Windowsih (ne bo izdan za windows platformo). In marsikdo si bo takrat inštaliral eno verzijo linuxa zgolj zato, da bo lahko igral. Takrat bo to, nič prej...
Vse je za neki dobr!

borchi ::

> Takrat bo to, nič prej...

zelo slabo razmišljaš. ker MI imamo še bolj zvit načrt za world domination. vse bo cross platform. firefox, thunderbird, open office, doom 13 (pravzaprav se bo to zgodilo okrog dooma 5, ampak 13 potencira občutek groze in stiske, ki naj jo občuti bralec), photoshop itd.

in kar naenkrat ne bo več važno ali imaš pod temi programi/igrami linux ali winblows ali osx. potem pa kakor komu paše, doniraš 500 EUR otroku za teden pariza ali pa microsoftu za ultra kul holografsko nalepko. če nimate radi svojih otrok, meni sicer ni vseeno, sam pomagat jim (vam) pa kaj dosti ne morem... :D
l'jga

antonija ::

Vsi spili (preprosti in zasvoljivi) bojo 100% izadi tud za win. Ce ne drugega bo en win fanboy pohopsal kodo in jo portal na win (sklepam da pod ustrezno licenco).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Brane2 ::

Zanimivo je to,d a vse več ljudi ugotavlja, da GNU/Linux okolje le ni tako slabo.

Kolega, ki dela DTP tu, je praktično vezan na winse in se jih drži ko pijanec plota.

Ko me gleda kako žulim Gentooja, je njegov tipičen komentar,d a Linux še ne dela kot bi moral.

No, par dni nazaj je naneslo, da je rabil neko orodje na Linuxu in sem mu predlagal, naj si notesnik predela v dual boot in ob winsih nainštalira še Linux.

Tip je to naredil, vendar za Gentoo jasno ni hotel niti slišati in si je je snel Kubuntu CD in ga inštaliral.

Povsem je navdušen nad tako celotnim Kubuntujem kot tudi novim KDEjem.

Vsakih 15 minut uleti v stilu "Saj to ni res ! Poglej, ta stvar zna tudi to...".

Postavitev Wi-Fi mreže mu ni delala, ker tip ni dojel kako enostavna je. Samo postavi osnovni podatek "ESSID" in ključ in stvar bo vse ostalo naredila sama...

Ne rečem sedaj,d a ga tip misli uporabljati za vsakodnevno DTP delo ampak zaenkrat možakar nima bistvenih pripomb nad delovanjem sistema in spremnih programov in tega kar si lahko nainštalira v kubuntu.

Ravno včeraj je izjavil,d a Ubuntujev autoupdate dela navidez praktično tako dobro kot kak komercialni, na primer M$jev....
On the journey of life, I chose the psycho path.

antonija ::

Brane zdej se pa prosim zresni: Vsi veno da moras na linuxu zato da pozenes pasijanso skompajlat par MB kode, vpisat najmanj cel roman v kozolo in pol ce mas sreco z driverji zadeva mirno crkne in lahko resetiras brez da bi kabel za strom ven vlekel. Za kaj drugega kot serverje pa linux jasno da ni uporaben kot ti lahko jasno razlozi vecina win uporabnikov na temle forumu.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

'FireSTORM' ::

Ves kaj mi je pri tem stavku najbolj zanimivo. Ko se potem na vse pretege KDEjevci pritozujejo, kako Gnome/Gtk aplikacije ne pasejo v njihov super KDE. Pa ceprav so teme prakticno identicne. Dvolicnost pa taka.


Morda nekateri, ampak veš, upoabljam kar nekaj GTK aplikacij na svojem KDE in se ne pritožujem čez njihov izgled. Sploh eden najbolj uporabljenih pri meni:
gFTP ter, GSlapt.
Seveda pa tudi GParted na SLAX LiveCD.
Ok res da ne pašejo ravno GTK izgled skupaj z Plastique, ampak me to niti najmanj ne moti in se zdaj ne mislim spravljat vsega tega pisat ponovno z Qt samo da mi bo fajn pasalo v KDE po izgledu. Glavno da radi >:D

Prosperiral bo takrat, ko bo zanj izdan res en ornk dober, zasvojljiv, brezplačen in igralen špil, ki ga ne bo moč poganjati na Windowsih (ne bo izdan za windows platformo). In marsikdo si bo takrat inštaliral eno verzijo linuxa zgolj zato, da bo lahko igral. Takrat bo to, nič prej...


Da se malo odcepim od Qt vs everyone-else.
To sicer ni res, ker Linuxaši nismo taki, freedome of choice to all :D
Ti noben Linuxaš nebo prišel z pištolo na glavo in ti grozil da v trenutku preklopi na linux če ne boš videl svoje možgane na tipkovnici.
Bi pa ta scenarij 100% zelo dvignil uporabo Linuxa, to je res, čeprav močno dvomim da se bo tak scenarij uresničil(mislim tvojega, ne mojega z pištolo).

Vsi spili (preprosti in zasvoljivi) bojo 100% izadi tud za win. Ce ne drugega bo en win fanboy pohopsal kodo in jo portal na win (sklepam da pod ustrezno licenco).

Ni vse kar se nahaja na Linuxu OpenSource in GPL. Tako da če bi to naredil eni firmi ki bi izdala igro for Linux only in pod ne-OpenSource licenco bi tistega junaka lahko čakala kar huda tožba.
Those penguins.... They sure aint normal....

kopernik ::

Je zelo uporaben tudi za developerje in mnoge navadne uporabnike. Ga uporabljam doma in v službi, brez težav.

borchi ::

antonija, pozabu si sarkazem vklopit.

par linux fanov te bo zdej napadlo zaradi tega, ker bodo mislili, da si resno mislil.
:D
l'jga

kopernik ::

Naprimer jaz, heh.

BluPhenix ::

Sistem je že cool, softver pa manjka in to je problem. Pa ne samo za DTP, tudi za vseliko večino vseh drugih profi početij.

Da bi linux postal bolj popularen zaradi portanih iger dvomim. Zakaj bi mularija šla na linux, če vse dela na windows, pa še navajeni so jih.

Jaz prej vidim potrencial linuxa v profi uporabi, predvsem zaradi njegove zanesljivosti in stabilnosti. Ampak dokler ne bo softverja in driverjev za to, kar profi ljudje rabijo, je bolj malo upanja na kakršen koli uspeh na tem področju.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

borchi ::

> Zakaj bi mularija šla na linux, če vse dela na windows, pa še navajeni so jih.

ker mularija težko da polovico mesečne plače za windowse oz. ker se bo piratstvo zdelo popolnoma samoumevno čedalje manjšemu številu ljudi. tebi se zdi še samoumevno, da ukradeš windowse, mogoče boš ti vedno kradel, večina pa verjetno ne...
l'jga

'FireSTORM' ::

Zanimivo bi bilo videti uporabnost Windowsev če piratiziranje nebi bilo več možno.
Those penguins.... They sure aint normal....

Kenpachi ::

borchi> ker mularija težko da polovico mesečne plače za windowse


Mja, no... Sej Windows tudi ni treba kupit vsak mesec. Je malo daljša naložba.
Zaraki Kenpachi.

Poldi112 ::

Ja, precej daljša (6 let in raste)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

borchi ::

> Mja, no... Sej Windows tudi ni treba kupit vsak mesec. Je malo daljša naložba.

in jaz sem rekel, da je potrebno kupit windows vsak mesec... kje? glista pride ca. pol povprečne mesečne plače, basta! ampak si itak popolnoma falil point, mularija dobi za njihovo mesečno plačo 0 izvodov viste. isto količino izvodov dobi za njihovo polletno letno plačo. letna plača jim kupi, gulp, še vedno 0 izvodov viste...
l'jga

BigWhale ::

RedArmy,

Predstavljaj si, da te pride pralni stroj 50 jurjev, kar je res poceni. Firmware za pranje pri 40, ga dobis zraven kr OEM te kosta 5 jurjev, Vsak nadaljni program v firmware te pa pride vsaj deset jurjev!

Na koncu imas pralni stroj za 160 jurjev. Fino, a?

Lahko pa dobis Open Firmware.

Predstavljaj si tudi, da teh programov enostavne NE mores skopirat.

Kenpachi ::

Nono, nisem mislil nikakor napadati ali karkoli. Samo pač sem hotel izpostaviti to, da je res, da košta Ultimate verzija pol mesečne plače (Business je bolj denarnici prijazna). Samo pač en mesec si bolj ubogi, ker daš pol plače, potem si pa dober glede tega za vrsto let.

Mulariji brez plače pa kupijo Windows starši, ki imajo plačo. In dajo pol plače en mesec in je ok za naslednjih x let. Ali pa se pač mularija sama česa nauči in že štarta z Linuxom (kar tudi ni narobe, nisem fanboy).

BW: Ravno to sem hotel povedat. Daš teh 40 jurjev in si dober za 7 let in več (kolikor časa trenutno živi XP in bo še kar nekaj časa bil). Kar se tiče programov, pač, tako je. Imaš na izbiro open rešitve za Windows in imaš tudi closed rešitve. Pač se prilagajaš glede na denarnico.
Zaraki Kenpachi.

BluPhenix ::

borchi svoje mnenje o ljudeh, ki si ga ustvariš na generično napisanem stavku lahko zadržiš tudi zase, ker si ustvariš pokvečeno sliko.

Piratstvo ne bo tako samoumevno ... ja to bi pa bilo za videt. "Free" software je tako kot free food na prireditvah, med nastopajoče se vedno vrine določena količina ljudi, ki niso bili del prireditve in seveda, ker je vse zastonj, se nažrejo in napijejejo čez vse meje. Sej ni važno če nisem več lačen je zastonj, moram izkoristit.

Dokler bo obstajal softver bo obstajalo piratstvo, žal je tako. Pa tudi blodnja o četrtini mesečne plače je kr neki. Win kupiš z novim računalnikom, kar se ne dogaja vsak mesec ...

borchi ne s tako patetičnimi no:
PC pride vsaj eno povprečno mesečno plačo, basta! ampak si itak popolnoma falil point, mularija dobi za njihovo mesečno plačo 0 PCjev. isto količino PCjev dobi za njihovo polletno letno plačo. letna plača jim kupi, gulp, še vedno 0 PCjev...

Navadno mulariji PCje kupujejo starši, veliko jih kupi Windows polek novega računalnika.

BigWhale no ja ni ravno posrečena primerjava ;). Če bo firmware proizvajalca kriv, da ti bo pralni stroj odtrgal roko, ko bo pognal boben medtem, ko boš stavil ven perilo, lahko upaš na kakšno tožbo in odškodnino. Če se to zgodi pri openfirmwaru boš bolj težko koga obtožil, še posebno če je zadevo napisal nekdo v domači garaži in jo raspečuje preko interneta.

Kot sem že napisal Linux OS je fanj, njegov problem je, ker manka nek pameten softver zraven, pa naj so to igre ali pa prog. programi. Dokler se to ne bo uredilo, bojo Windows še marsikje nuja. Sam sem že večkrat hotel izvesti nekakšen prehod na linux, a vedno ko sem si tega želel, se ostal na suhem s softverjem.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

mspiller ::

Z Oracle application server si povedal marsikaj, se prevec.
To je bil le primer. JBoss je zastonj in opensource. V bistvu je moj odgovor Monsterju, ki je rekel, da visjenivojski jeziki z gcjem niso namenjeni za vecje projekte (ampak da je to se vedno C++). Zadnji Qt del je bil misljen bolj kot provokacija na temo prejsnih postov, ki so bili ze izbrisani (da se Qt polula na .NET in podobno), in se lahko ta del mirno zbrise.
Saj ves, za vsako opravilo svoje orodje. Sedaj pa pokazi igro, ki potrebuje oracle application server. Na client strani. :)
Tocno tako. Izbira orodja. Zato pa mi ne gre v glavo govorjenje o ne vem kaksni superiornosti Qtja preko .NETa. Ker je tisti del, na katerem konkurirata le par % celotnega .Neta in je ciljna skupina aplikacij na Qtju nekajkrat manjsa, se posebej na slovenskem trgu, kjer se npr. iger skoraj ne razvija.
Igre se bodo pisale v pythonu, pa bo. Tako kot se nekatere ze. V .Net se nisem nobene videl, je pa res, da nisem nek hard core gamer. :)
Python zaradi kronicne pocasnosti verjetno bolj ne. Sem pa videl ze par iger, ki uporabljajo Lua.

Anyway, zakljucujem svoj del debate.

borchi ::

> borchi svoje mnenje o ljudeh, ki si ga ustvariš na generično napisanem stavku lahko zadržiš tudi zase, ker si ustvariš pokvečeno sliko.

če je še prej bilo kaj dvoma, da se ti zdi piratstvo samoumevno, potem ga po tvojem zadnjem postu ni več.

> BigWhale no ja ni ravno posrečena primerjava . Če bo firmware proizvajalca kriv, da ti bo pralni stroj odtrgal roko, ko bo pognal boben medtem, ko boš stavil ven perilo, lahko upaš na kakšno tožbo in odškodnino.

EULA-e so še manj posrečene. morš kdaj prebrat.
l'jga

MrStein ::

BluPhenix:
Če bo firmware proizvajalca kriv, da ti bo pralni stroj odtrgal roko, ko bo pognal boben medtem, ko boš stavil ven perilo, lahko upaš na kakšno tožbo in odškodnino. Če se to zgodi pri openfirmwaru boš bolj težko koga obtožil, še posebno če je zadevo napisal nekdo v domači garaži in jo raspečuje preko interneta.

A ti torej ... verjameš oz. si mnenja (težko mi je pravo besedo izbrati), da pri closed-firmware lahko računaš na neko odgovornost ???
Na podlagi česa to misliš ? (realnost namreč kaže ravno nasprotno)

borchi, ok, samo zakaj potem pozneje ne izbrišeš duplikat sporočila ? ;) edit - fixed!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

CaqKa ::

>>> Lahko pa dobis Open Firmware.

ker pa nimaš programatorja, pa pokličeš tehnika ki ti za to zakasira 10 jurjev.
majke si dal dober primer...

pa sej sam veš da open != free zdaj pa nas hočeš na take finte lovit. uporabniki ponavadi želijo free beer ne pa make your self beer.
to si lahko tistih par procentov, ki imajo to znanje privošči, pa še tisti bo verjetno raje odštel denar da bo to kdo drug naredil.

BigWhale ::

> lahko upaš na kakšno tožbo

Upas lahko. Ja. Ampak v EULA ponavadi pise tako z velikimi debelimi in nic kaj prijaznimi crkami NO WARRANTY. ;>

Caqka,

Ne bluzi no. Nihce ne govori o open source software-u kot o zastonjskem software-u. Koliko 'tehnikov' pa nucas, da namestis eno sodobno linux distribucijo? Ne prav dosti.


Edit: typo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

CaqKa ::

bigwhale govoril so o firmwareu za pralni stroj.
ne vidim poante da bi dal na pralni stron open source firmware. tisti ki ga je napisal bo še vedno zahteval plačilo za to da ti ga namesti, če ti pa da source, si pa navadn user pralnega stroja z njim tudi prav dosti nebo znal pomagat.

BluPhenix ::

MrStein, ne morda sem se malo slabo izrazil. Ne opensource, ampak od nekoga sklepanega v garaži, boljše tako?

borchi ... dobro da nisi šel za psihologa, ker bi pogorel pri evalvaciji prvega pacienta...

borchi, piratstvo je do neke mere samoumevno, ker je splošno "sprejeto" kot dejstvo. Tako kot vožnja preko omejitev. Ampak to še ne pomeni, da ga zagovarjam. Polek tega pa... fanj, da je kdo tak čistun glede piratstva kot ti, ki nisi očitno nikoli imel nič piratskega, niti enega programa, filma, mp3ja. Škoda da ni več takih okoli. Č pa si imel pa ... uh očitno ti je piratstvo samoumevno ...

A ti torej ... verjameš oz. si mnenja (težko mi je pravo besedo izbrati), da pri closed-firmware lahko računaš na neko odgovornost ???
Na podlagi česa to misliš ? (realnost namreč kaže ravno nasprotno)


Sicer je bil del popravljen že zgoraj. Po drugi strani, ko kupiš napravo, v kateri domuje firmware ne sprejmeš nebene EULE, ni tako kot pri PCjih. ČE je napaka v softverju ali hardverju odgovarja proizvajalec. Tudi garancijo na izdelek da. Upam samo da se ta grda navada iz PCjev s to EULO ne bo prenesla tudi na druge naprave, nebi rad imel firmwareja v avtu na tak način ...

Je pa tako, podjetja, ki izdelujejo softver nudijo do neke mere support, malokdaj se zgodi, da rečejo, izdelka ne bomo razvijali več, ker preprosto nimamo več prostega časa. V takih primerih si zelo vesel, ko se to zgodi enemu programu, ki si se ga pravkar navadil in si ga mislil uporabljati na dolgi rok. Res, lahko si ga dograjuješ sam, ampak večino ljudi, čeravno se nekateri s tem slepite, se z razvojem programa ne bo ukvarjala. Večina uporabnikov želi program, tak ki jih je najbolj povšeči, malokdo si ga bo šel sam delat.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

'FireSTORM' ::

bigwhale govoril so o firmwareu za pralni stroj.
ne vidim poante da bi dal na pralni stron open source firmware. tisti ki ga je napisal bo še vedno zahteval plačilo za to da ti ga namesti, če ti pa da source, si pa navadn user pralnega stroja z njim tudi prav dosti nebo znal pomagat.

A propierity pa boš na enkrat vedel?
Torej imaš cvenk za firmware in cvenk za namestitev.
In še zato ker ima samo ena firma source verjetno samo ena ve nameščat in lahko izrabi monopol ter postavi astronomsko ceno nameščanju, medtem ko pa opensource sw je na voljo source vsem in se jih kar nekaj lahko nauči to namestiti in če bo kateri izmed teh postavil astronomsko ceno, boš šel k naslednjemu dokler neboš našel najbolj ugodnega.

Nihce ne govori o open source software-u kot o zastonjskem software-u.

Ampak po večini tak tudi je. Nisem še videl koga ki si nebi znal namestiti firefoxa npr.
Ok, najbolj banalni ljudje že, amapk 2 minutki pa tudi ne moreš računat 200€. Razen če si ravno moral prekiniti svoje medene tedne z zelo vročo bejbo, takrat bi pa še zaračunal 2k€ >:D

uporabniki ponavadi želijo free beer ne pa make your self beer.

Zato se pa nekateri trudimo da smo mi tisti ki make-amo beer in ga nudimo drugim kot free beer in hkrati dobijo še tudi free speach.
Those penguins.... They sure aint normal....

Vlady ::

Skupaj dajate jabolka in hruške in spet dajete butaste primere. Če bi imel tak primer kot ste vi napisali, potem bi bil svet totalno v crap-u glede pralnih strojev. Proizvajalec naloži gor software in zanj da tudi garancijo. Kje ti openSource garantira, da ti bo izdelek deloval v garancijskem roku? Pri nakupu licence, pa človek dobi garancijo oz. support. Tu pa spet opensource računa za support ali pa se moraš znajti sam in iskati po forumih. Bi pa rad videl eno povprečno gospodinjo za računalnikom, ki išče firmware za svoj pralni stroj oz. ga kar piše sama... >:D Mokre sanje geek-ov... :D

Čisto vsi ste že offtopic, ampak moderatoji brišejo samo določene poste, ostale pa pustijo da smetijo. Prav tako pričakujem, da bo tale post brisan v eni uri, ker pač določene osebke preveč zbode v nos.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

'FireSTORM' ::

Kje ti openSource garantira, da ti bo izdelek deloval v garancijskem roku? Pri nakupu licence, pa človek dobi garancijo oz. support. Tu pa spet opensource računa za support ali pa se moraš znajti sam in iskati po forumih.

Če je M$ dajal garancijo za Visto potem so pa morali verjetno dosti denarja nazaj dat, kajne?
Preberi še enkrat. M$ ima zdaj lahko monopol z supportom za visto naprimer, medtem ko za Linux imaš možnosti za support več in tako poiščeš najcenejšega in najboljšega zate. Ali pa kot praviš, uporabiš mozeg ki ti ga je namenil bog in vprašaš google-a. Aja, samo tukaj se pa vmeša pojem lenobe, kjer bi vsak rad imel vse k riti prinešeno.
Those penguins.... They sure aint normal....

Vlady ::

MS ne daje eksplicitne garancije za visto, imaš pa garancijo proizvajalca računalnika. Sicer je tu zelo tanek led pi garanciji za software, ampak če se ti iz neznanega razloga usuje sistem, so ti dolžni na servisu zadevo zrihtat brezplačno. Da pa MS zastonj posodobitve in support (lahko kličeš na MS slovenija), le če imaš legalno kopijo. Legalno kopijo lahko dobiš tudi zastonj... (MSDNAA, MSDN, nagradne igre, nagrada za sodelovanje z MS-jem,...)

SIcer sem napisal, rad bi videl eno navadno gospodinjo da si sama piše firmware za pralni stroj, ali pa da ga išče po netu in si ga potem naloži v pralni stroj... >:D Mogoče nisi pomislu, da bi nekateri uporabniki radi imeli že vse narejeno. Torej zadevo prinesejo domov, jo dajo iz škatle, hop v elektriko in voila... dela iz prve. Moja sestra je tud kupla pralni stroj, pa že v štartu ni delal. Lepo smo poklicali servis, kjer so zamenjali cel programator in modul s procesorjem. Zakaj bi sedaj sam doma izumljal toplo vodo in na novo štancal not programator? Se mi niti ne da s tem ubadat, meni je dovolj da pralni stroj naredi svoje za kar je narejen.

Linux support... temu lahko sploh rečeš support??? :\ To so bolj kot ne neki bogi poiskusi supporta. Razen tam ko pa pokažeš $$$ ali €€€ pa imaš soliden suppport, samo potem kmalu prideš na ceno licenčnega software-a. Pa ne mi zdej, poglej na google pa oh in sploh. Če ima človek specifično težavo nekje, ki je dovolj redka, ti niti google ne pomaga. Še posebej če iščeš support za kak nov kos opreme...

Danes ni nič zastonj, tudi linux ne. Zastonj ga že potegneš dol, pa potem plačaš support ali pa zagoniš veliko časa da usposobiš zadeve in da se vse naučiš kako je kaj treba. V kapitalizmu pa velja pravilo čas=denar. Torej si na koncu na enakem. Sicer je tu par distribucij, ki nekako popravijo ta grozni sloves, ampak ko pridemo do iger se zalomi na celi črti...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

kopernik ::

Tudi Microsoft (se je že zgodilo) lahko reče, da je to bug in popravek ni predviden. Potem se pa praskaj ... tako da so pri software-u zelo, hmm, motne vode kar se tega tiče.

SasoS ::

Support my ass ja. Zdaj že en teden čakam od M$ samo odgovor na vprašanje ali je njihov lastni software podprt pod določeno konfiguracijo. Gre pa za strežnik, ne nek OEM Windows...

Brane2 ::

inux support... temu lahko sploh rečeš support??? :\ To so bolj kot ne neki bogi poiskusi supporta. Razen tam ko pa pokažeš $$$ ali €€€ pa imaš soliden suppport, samo potem kmalu prideš na ceno licenčnega software-a. Pa ne mi zdej, poglej na google pa oh in sploh. Če ima človek specifično težavo nekje, ki je dovolj redka, ti niti google ne pomaga. Še posebej če iščeš support za kak nov kos opreme...


Moje izkušnje govorijo preceje drugače. NO, odvisno je tudi kaj misliš pod support: ekvivalent tega kar dobi navadni smrtnik ob winsih ali to, kar iščejo velike stranke za muchos $$$.

Kot navaden smrtnik sem bil nad Gentoojevim supportom ene parkrat naravnost šokiran- pozitivno seveda.

Sem se že spravil v tako situacijo, da mi kak kos softvera ( recimo vmware player) sploh ni hotel zaštartat, pa sem ga rasvno takrat rabil NUJNO.

Zaprosil sem za rešitev in v parih mailih in vsega skupaj pol ure sva z Gentoo developerjem rešila problem preko emaila.

Zame super izkušnja. Resda ne rešijo fantje vedno vsega ampak to še kako velja za M$ support, kjer itak dobiš dresirano opico, ki ti bere odgovore iz tabele...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

MrStein ::

Vlady:
Prav tako pričakujem, da bo tale post brisan v eni uri, ker pač določene osebke preveč zbode v nos.

Minilo je deset ur, post pa je tu. Ne bit paranoičen.

To so bolj kot ne neki bogi poiskusi supporta. Razen tam ko pa pokažeš $$$ ali €€€ pa imaš soliden suppport,

A pri komercialnem SW je kaj drugače ? Ni. Free software ima nižjo nabavno ceno. Nihče ni rekel, da je support tudi cenejši.

Če ima človek specifično težavo nekje, ki je dovolj redka, ti niti google ne pomaga.

Jep. Velja za vse OS-e. V bistvu velja za vse vrste izdelkov.

Torej povzetek :
prednosti open/free SW :
- nizka (nična) cena SW-ja samega
- v primeru težav konkretne možnosti kontakta z osebo, ki dejasnko stvar lahko reši (developer ali ekvivalent)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

'FireSTORM' ::

in da se vse naučiš kako je kaj treba

Ne vem kako dolgo si že na računalnikih, ampak recimo da si od win95(čeprav mislim da si se srečal že z temi aluminijastimi škatlami mnogo prej). Ampak recimo da je bil win95. Se tudi nisi samo vsedel za računalnik in obvladal zadeve, kajne? Si se tudi moral nekaj naučit.

Jaz sem se naučil uporabe Linuxa, dokaj hitro, v kakih dveh-treh mescih sem se naučil nekaj malega administracije linux strežnika, v nadaljnem mescu pa še Linux kot desktop in nisem naletel na neke hude težave, pač nekatere čist preproste katerim sem se potem moral smejat ko sem ugotovil kako lahke so.

Ok res da najnovejši hardware je lahko včasih beotch, to je res, ampak pri reverse engineering kaj drugega ne moreš pričakovat. Zadeve bi bile precej lepše če bi proizvajalci zaupali Linux razvijalcem kodo svojih gonilnikov, stalo jih nebi nič, pa še boljši support bi imeli na Linuxu. Saj bi se lahko dogovorili tako da bi jim dali svojo kodo da razvijejo gonilnik za neko zadevo za Linux ampak ka izdajo pod non-GPL kodo.


Pralni stroj do neke mere lahko primerjaš z računalnikom. Dokler ne prideš do SW. Ker itak, pralni stroj in računalnik sta oba enaki budali, oba delata to kaj jima poveš.
Software pa se začne malo razlikovati, saj za menjavo nekega software-a ne rabiš menjevat programatorja etc etc. Če pa crkne procesor pa ni več SW napaka.
Ja vse bi radi imeli, vse lepo in prav, saj bi tudi vse lahko dobili če bi naši računalniški "mojstri" bili kaj izobraženi v drugi smeri kot Windows.
Meni ni problem nekomu namestit Linux in mu vse poštimat kot se šika ter mu računalnik prinest na dom. Še lažje mi je...

Edit:
Moje izkušnje govorijo preceje drugače. NO, odvisno je tudi kaj misliš pod support: ekvivalent tega kar dobi navadni smrtnik ob winsih ali to, kar iščejo velike stranke za muchos $$$.


Tudi jaz lahko to povem, da imam prav lepe izkušnje z free of charge supportom.
Imel sem probleme z rt2500 driverjem za svojo kartico in nisem hotel mazat sistema z ndiswrapperjem, zato sem kontaktiral developerja in enega "packagerja" Slackware distribucije. Oba sta mi pomagala, zadevo razložila v nulo, v presenetljivem času(v roku ene ure sem dobil odgovor od obeh).
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Valve se pridružuje Fundaciji Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8626655 (22715) Mavrik
»

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Igre
24547658 (40633) Nummy
»

Valve potrdil delo na lastni konzoli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Igre
15336977 (32215) opeter
»

Newell o odločitvi za podporo Linuxa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Igre
11129181 (24009) PARTyZAN
»

Steama za Linux ne bo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
3914539 (12776) Zero0ne

Več podobnih tem