» »

Danes: Potrditev odločitve v zadevi Komisije EU proti Microsoftu

Danes: Potrditev odločitve v zadevi Komisije EU proti Microsoftu

The Economist - Sodišče prve stopnje Evropskih skupnosti je v pretežnem delu potrdilo odločitev Komisije EU v konkurenčni zadevi Komisije proti Microsoftu.

Sodišče je tako pritrdilo mnenju Komisije glede uporabe tržnega prava skupnosti (predvsem 86. člena Amsterdamske pogodbe, ki je v slovensko zakonodajo prevzet v 10. členu Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence), ki prepoveduje zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Tako je potrjena (že plačana) globa v višini skoraj pol milijarde evrov (proti $50 milijardam letnih prihodkov) ter obveznost razkritja določenih strežniških protokolov. Načel konkurence tako ne prebije niti varstvo intelektualne lastnine.

V skladu s temeljno pravico do pravnega sredstva ima tudi Microsoft možnost pritožbe v dveh mesecih.

Ne glede na sodbo in želje evropske komisarke za konkurenco - čeprav morebiti potrjeno tudi na najvišji stopnji - pa Microsoft tudi jutri in vsaj kratkoročno ostaja tržni udeleženec s prevladujočim položajem.

22 komentarjev

LjubimPeezde ::

proti 50 milijardam letnega dobička

Od kje tebi/viru 50mlr letnega dobička Microsofta?:) Tok majo iz poslovanja in ne dobička. Sami talenti:) Dejte si malce pogledat angleške izraze za Revenue,Operating Income, Net Income... da ne omenjamo malce teorijo kaj sploh je dohodek, prihodek, dobiček pred obdavčitvijo, čisti dobiček... Očitno je kar vse dobiček:) Škoda ker ni res tko

Zgodovina sprememb…

Avby ::

Si me ravno spomnil pri teh izrazih, kako je previden potrebno biti z interpretacijo. In sicer, kako so pri trenjih zavajali trgovci:

1 procent dobička imamo samo mi ubogi trgovci. 1 do 2 procenta samo.

Nevem, a res mislijo, da je narod tako nor, da bi takšen stavek lahko ljudem pomenil sploh kaj? Manipulativni prašiči da so, to je narodu vrjetno jasno le iz tega.

Drugače pa Microsoft. Kaj naj rečem. Smešno mi je da ga nekateri celo zagovarjate. Zakaj? Ker sam sem včasih mislil, da nima konkurence, ker je pač najboljši. Sedaj pač vem da nima konkurence zato, ker so največji prašiči.

Ziga Dolhar ::

LjubimPeezde:

> Tok majo iz poslovanja in ne dobička. Sami talenti:)

V temle imaš prav. Hvala ;-).
https://dolhar.si/

Splash ::

Imajo 51 miljard dolarjev prihodkov in 14 miljard dolarjev cistega dobicka.
GL and FY

poweroff ::

Kakšni prašiči? Najboljši so, če povem še enkrat NAJBOLJŠI.

Prašiči so pa pri Evropski komisiji, ki omejuje svobodno gospodarsko pobudo ubogih multinacionalk na socialističen način.

[edit - odstranjen del, ki napeljuje na nam vsem znani flamewar]
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

LjubimPeezde ::

Avby: ljubi bog pa kaj tebi ni jasno?:\ Kaj ima tu veze interpretacija?

Sploh veš kaj pomeni dohodek iz poslovanja? No tega ima Microsoft okrog 50mlr USD! 14mlr pa čistega dobička. Kaj kakšen pojem pomeni ti pa svetujem da si vzameš v roko kakšno knjigo za ekonomijo:)
Tu ni nobene manipulacije.

Pa tko še: poglej si net income Googla in število zaposlenih. Po tvojem so še večji prašiči kaj>:D Da o kakšnem farmacevtskem podjetju niti ne govorimo
O prašičih pa ne bi ker bo spet flamewar.

In da, tudi za MS je pol miljarde USD precej velik zalogaj.

Zgodovina sprememb…

jype ::

LP> In da, tudi za MS je pol miljarde USD precej velik zalogaj.

Očitno jih to ne boli toliko, kot bi jih razkritje protokolov, ki bi omogočilo, da bi kdo razvil konkurenčne rešitve, ki lahko funkcionirajo v Windows okolju, ne da bi se moral ob tem opirati na reverse engineering.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Avby ::

Ja saj jaz koliko toliko ločim pojme. Ampak pač hotel sem podati primer, kako lahko številke, ki ti jih nekdo prestavi pomenijo zelo malo, ker so vzete izven konteksta.

Prašiči pa so zato v grobem, da še argumentiram, ker omejujejo konkurenco, kradejo, jo kupijo in zatrejo popatentirajo vse in jo z tem onemogočajo...

Sploh ni res da so najbolši. Oziroma so ja. Najboljši prašiči so. Drugače pa v razmerah kot vladajo danes, kjer je en svet in ena ekonomija, ki temelji na tržni konkurenci in imeti monopolista za ves svet? Preverzno.

Kaj če bi imeli samo 1 proizvajalca avtomobila, 1 ponudnik interneta ali 1 trgovsko verigo za ves svet? Tudi če bi imeli 2 proizvajalca OS ki bi bila oba skupaj le senca tega kaj je sedaj Microsoft bi bil 1000 x bolj zadovoljen, če bi le tekmovala za svoj tržen delež.

Ne pa da imamo enega ki skrbi pridno da sam tudi ostane ljudje pa zatrujejo da je najboljši. Seveda jaz sem tudi najboljši pri maratonu na 40 km na svetu. Da le lahko tečem sam!

Looooooka ::

genijalec, ki se spodi veseli neke kazni za prasice naj se zaveda, da ga zdej lahko tko najebejo cist vsi.
kar pomen da je EU trenutno seb dala pravico odlocanja kaj lahko firma da v svoj izdelek in kaj ne.Klinc...predstavlite si da morte jutr pokazat kodo za svoj program zato ker je pac ratu popularen in se je en klosar tm z linuxa odlocil da hoce pa on zdej bit kompatibilen z vami in da mu morte zato dat vse kar rab da mu to uspe.
well fuck that.se ena klofuta za vse.na kratko....EU si je tlele su mal denarnico napolnit.
vecina firm itak sanja o tem da bi jih microsoft kupil.se prodas pobases denar in zacnes razvijat neki druzga.nekak microsoft glih ne kupuje firm z nizkimi ponudbami in pistolo ob glavo.
jamrajo pa seveda vedno samo tiste firme, ki majo drugorazredne izdelke, ki jih noben noce kupit...in pol seveda krivijo microsoft ker ma boljsga in jim dela konkurenco.pozablajo pa da je ta isti software, ki jih zdej ubija verjetno razvila ena mini firma z manj usluzbenci, kot jih majo oni.
Ampak bog ne daj da bi kdaj kdo od njih(tlele bom specificno omenu se opensource projekte) kdaj omenu, da majo pac drugorazredn izdelek in da morjo prvo pr seb spucat.
openoffice tud ne bi bil popularn ce ne bi delal.pa lahko microsoft dela kar hoce na tem podrocju.tko da lepa hvala ker nas resujete pred groznimi monopolisti, ki nam se nc slabga niso nardil.ever.

Brane2 ::

Če bo tvoj program ali karkoli drugega postalo tako popularno,d a boš imel zaradi tega pomemben monopol, potem te podobni ukrepi čakajo kjerkoli že si.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Avby ::

Saj če vrjame v svoj prav se bo Microsoft pritožil na razsodbo in vztrajal. Bo že dokazal da ima on prav a ne?

Gandalfar ::

Pritozil se bo ze, ce nic drugega, zato ker bodo tako zahtevali od njega njegovi delnicarji

Avby ::

Pa recimo ob inštalaciji izdelka kot je msn messenger in program hoče domačo stran nastaviti na http://www.msn.com/ in celo piše da je to recomended in podobne bedarije. Ko se dobro ve da je Google številka 1. To pa seveda ni izkoriščanje svojega položaja sebi v prid že pri tako banalnih stvareh?

Evropska komisija se dobro zaveda, grdobij ki jih Microsoft počne. Ve pa tudi, da se ukvarja z mafijo in da druge poti ni. Zaenkrat so takšne tožbe majnšega pomena, da se da Microsoftu možnost, da razmisli, kako sporočilo se mu pošilja. Če bo upošteval te nove zahteve, ki se mu nalagajo, da jih spoštuje bo Mirosoft mirno spal. Če bo pa drugm še naprej grenil spanec pa tudi mu je to jasen signal, da tako nebo več šlo in da če nebo sam delal drugače, bo se ga pač prisililo da bo deloval drugače.

In pa da seveda vsi komaj čakajo na to da bo jih Microsoft kupil in izplačal oni pa bodo lahko šli na tropski otok rožice saditi a ne? Na takšne komentarje tak nimam kaj reči, ker so banalni.

borchi ::

> predstavlite si da morte jutr pokazat kodo za svoj program zato ker je pac ratu popularen in se je en klosar tm z linuxa odlocil da hoce pa on zdej bit kompatibilen z vami

ne rabite si tega predstavlat, ker tega microsoftu ni treba. sej če bi loooooka znal brat, bi tut on to vedu...
l'jga

poweroff ::

Saj se ne zahteva vpogleda v izvorno kodo. Zahteva se razkritje protokolov.
sudo poweroff

kekz ::

... ter obveznost razkritja določenih strežniških protokolov. Načel konkurence tako ne prebije niti varstvo intelektualne lastnine.

Razkritje in varstvo intelektualne lastnine nista nujno v protislovju.
Bistvo patentne zaščite tehničnih izdelkov je ravno v razkritju (v patentni prijavi, ki je vsem dostopna) in hkratni zaščiti (patentnemu varstvu).
Skrivanje je pa ravno nasprotno. Načeloma, če je zadeva skrita (neobjavljena) in se nekdo drug dokoplje do nje v svojem švicu, ga originalni nima pravice preganjati (tako v teoriji).

Skrite in STROGO lastniške stvari itak niso v interesu širših množic, samo računalništvo še ni dovolj razvita panoga, da bi to zaštekali.
Vzemimo strojništvo. Ali bi bilo dobro, če bi bili vsi strojni elementi lastniški in poslovna skrivnost? To bi pomenilo, da se noben vijak in matica ne bi prilegala, razen, če bi bila od istega proizvajalca. Vsak bi delal po svojih (internih) standardih.
Kupiš luč, kupuj pri meni še žarnice. Druge so ponaredek, slabše svetijo, ne ustrezajo povsem v okov, so nevarne ... >:D

Fora sw objektov naj bi bila ravno v tem, da jih lahko zlagaš skupaj kot lego kocke ali kot standardne (strojne) elemente. Lastništvo naj ostane znotraj objekta, interfejsi naj bodo standardni.

darkolord ::

> Saj se ne zahteva vpogleda v izvorno kodo. Zahteva se razkritje protokolov.

Prav velike razlike pa ni, glede na to da so protokoli zelo pomemben del (teh programov)

jype ::

darkolord> Prav velike razlike pa ni, glede na to da so protokoli zelo pomemben del (teh programov)

Ah, pa kaj še.

Pomemben del so seveda zagotovo, a razlika je kljub temu ogromna.

Če ni, potem pa itak lahko Microsoft, da se ne bo matral z dokumentiranjem, kar objavi izvorno kodo.

Bistvo je, da s tržnim položajem, ki ga ima Microsoft, do njega morajo nastopiti nekakšne obveznosti - sicer bo ta tržni položaj demonstrabilno vodil v stagnacijo.

Ali pa se komu zdi, da Microsoft razvija zato, ker je zabavno razvijat, ne pa zato, da lahko s prodajanjem te nove tehnologije svojim delničarjem prinaša dobiček?

BigWhale ::

> Prav velike razlike pa ni, glede na to da so protokoli zelo pomemben del (teh
> programov)

Oprosti ampak razlika tukaj je ogromna!

Protokol zgleda nekako takole:

prvi trije biti:
101, handshake ali 010, handshake response
naslednjih osem bitov:
receiver address
naslednjih osem bitov:
sender address
naslednjih 32 bitov:
data
zadnji stirje biti footer:
0101 transmission end ali 1100 transmission end ack

Koda zgleda pa precej drugace. :)

darkolord ::

> Če ni, potem pa itak lahko Microsoft, da se ne bo matral z dokumentiranjem, kar objavi izvorno kodo.

Ja oni ne bi radi nič pokazali :)
Njihova interna dokumentacija je pa že dovolj dobra, da bi zadovoljila to komisijo

> Koda zgleda pa precej drugace. :)

In kaj je notri... GUI? :P

BigWhale ::

Ne delaj se brihtnega zdaj no. Oziroma trapastga...

LjubimPeezde ::

Pa recimo ob inštalaciji izdelka kot je msn messenger in program hoče domačo stran nastaviti na http://www.msn.com/ in celo piše da je to recomended in podobne bedarije. Ko se dobro ve da je Google številka 1. To pa seveda ni izkoriščanje svojega položaja sebi v prid že pri tako banalnih stvareh?

Kaj vse človek ne prebere dandanes:)
Poglej, po tvoje bi morali vrečti ven od notepada do pasjanse! Ker tudi nadomestki za notepad so boljši kakor tisti vgrajeni:)
"Ko se dobro ve da je Google številka 1" iz katerega stališča? Kaj že ima to veze z domačo stranjo? Če misliš da bo MS svojemu rivalu delal reklamo si nekako v zmoti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelektualna lastnina in zaščita branda

Oddelek: Loža
162746 (2056) djmisq
»

Evropska komisija kaznovala HSE

Oddelek: Problemi človeštva
152008 (1808) Ziga Dolhar
»

BlackBerry: Ko (nevladne) robide obmolknejo

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
104335 (3650) DCER
»

SISPA sestankuje

Oddelek: Novice / Zasebnost
72210 (2210) DarkoB

Več podobnih tem