»

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

Ko dva GPU-ja nista dovolj

Asus EAH3850 Trinity

Slo-Tech - Asus je izdelal grafično kartico EAH3850 Trinity, ki ima nameščene tri mobilne GPU-je RV670. Vsak izmed njih ima na voljo lasten 256-bitni pomnilnik, za hlajenje 55-nanometrskih jeder pa skrbijo posebna aluminijasta rebra skupaj z bakrenimi toplotnimi cevmi in posebnim vodnim hlajenjem.

Frekvence jeder in pomnilnika ter cena grafične kartice zaenkrat niso znani, prav tako se ne ve, kdaj naj bi uradno zagledala luč sveta.

Več v izvorni novici na TechConnect Magazine.

25 komentarjev

Trijedrni procesor za 135 evrov

ComputerBase - Na internetu krožijo novice, da bodo prvi trojedrni procesorji iz družine Phenom, družbe AMD, dobavljivi za 135 evrov, vsaj pri naših severnih sosedih. Konkretneje, procesor bo tiktakal pri 2,1 GHz, ime 8450 kaže na revizijo jedra B3, TLB bug je torej preteklost. Za 2,2 GHz različico bo treba odšteti 15 evrov več, za najhitrejšo pa 170 evrov. Procesorji naj bi bili dobavljivi v drugi četrtini tega leta.

Zagotovo vredno premisleka za vse, ki posodabljajo ali menjajo sistem.

15 komentarjev

AMD za december obljublja 2,5 gigaherčne štirijedrnike

X-Bit Labs - Čeprav trenutno razpoložljivi štirjedrni Barcelona Opteroni delujejo le z delovnim taktom do dveh GHz, je predstavnik AMDja na uradni predstavitvi novih procesorjev napovedal, da bomo decembra 2007 priča splavitvi 2,5 gigaherčnih čipov, ki bi naj prinesli 15 % povečanje zmoglljivosti. Za december nam poleg povečanja hitrosti pri AMDju obljubljajo tudi dostopnost prvih Phenom procesorjev, pri čemer natančne informacije o njihovi hitrosti in ostalih specifikacijah ostajajo skrivnost.

Po predhodnih napovedih bi naj AMD pred novim letom izdal le Phenom FX-80, ki je namenjen enoprocesorskim sistemom in bo najverjetneje deloval pri 2,2 do 2,4 GHz. FX-90 in FX-91 (z delovnim taktom med 2,2 in 2,6 GHz), namenjena dvoprocesorskim sistemom, pa bosta na voljo šele enkrat v prvem četrtletju 2008. Te informacije so skladne z napovedano zamudo dvoprocesorske platforme FASN8, kar ob hitro bližajočem se prihodu 45 nm Penryn procesorjev ponovno postavlja AMD v nezavidljivo situacijo.

Izvorna...

51 komentarjev

Novice iz AMDjevih logov

X-Bit Labs - Pri X-bit labs so v nedavnem pogovoru s predstavnikom AMDja dobili potrditev predhodnih govoric, da bodo procesorji Phenom, osnovani na novi mikro-arhitekturi, na voljo v večjih količinah komaj v začetku leta 2008. Ne samo, da v zadnjem četrtletju 2007 ne bomo ugledali zvrhanih trgovskih polic s Phenomi, temveč bo AMD splavil le 4 (na Barceloni osnovane) modele: štirijedrni Phenom FX (natančne specifikacije niso znane, a bo verjetno nosil oznako FX-80), dva štirijedrna Phenom X4 procesorja in en dvojedrni Phenom X2.

Glede na precejšnje zamude pri splavitvi Phenom procesorjev in razcvetu Core procesorjev iz modrega tabora bodo pri AMDju očitno skušali ublažiti boleče rane z izdajo še enega Athlona X2, poslednjega procesorja, izdelanega na osnovi postarane arhitekture K8. Jedri Athlona X2 6400+ bosta delovali pri 3,2 GHz, vsako bo imelo na razpolago 1 MB L2 predpomnilnika, pri čemer bo čip seveda kompatibilen z AM2 matičnimi ploščami. Podatkov o energetskih potrebah ni, vendar...

29 komentarjev

AMD Phenom

Daily Tech - AMD naj bi naslednji teden začel s predstavljanjem novega imena za svoje najzmogljivejše procesorje. Poleg Sempronov in Athlonov, ki bodo odslej označevali procesorje nižjega, oziroma srednjega razreda, bodo t.i. High End procesorji nosili ime Phenom, ki naj bi bila izpeljanka besede phenomenal. Dvojedrni procesorji K10 bodo tako nosili ime Phenom X2, štirijedrni pa Phenom X4.

Več o tem na Daily Tech-u.

62 komentarjev