» »

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Slashdot -

Red Hat je sedaj tudi uradno naznanil, da ukinjajo brezplačni Red Hat Linux. Tako bodo verzije 7.1, 7.2, 7.3 in 8.0 uradno podpirali do konca letošnjega leta, najnovejšo 9.0 pa do prihodnjega maja. Novih različic ne bomo več ugledali, zakaj sedaj se bodo posvetili razvoju novega Red Hat Enteprise Linux paketa, ki bo plačljiv. Uradno Red Hatovo elektronsko sporočilo o tem.

No, čisto konec brezplačnega Red Hat Linuxa to navsezadnje le ne pomeni, saj se bo projekt Fedora, ki sicer ni uradno podprt, a poteka pod okriljem Red Hata, in gradi distribucijo Linuxa iz samih brezplačnih programov, nadaljeval.

Izvirna novica.

7 komentarjev

nicjasno ::

Slej ko prej bo vecina glavnih linux distribucij placljivih. S tem se je pac treba sprijaznit.

Verjetno bo pa to tudi prispevalo k hitrejsemu razvoju, saj se bo zaradi placljivih programov lahko vec denarja vlozlo v le-tega.

minmax ::

ne gre toliko za plačljivost, kot to da se je redhat usmeril v čisto drug trg, daleč stran od domačih in hobi uporabnikov, ki so verjetno največji uporabniki te distribucije. razlog je preprost: niso jim prinašal nobenega dobička.
Po mojem skromnem mnenju je to sicer dolgoročno napačna poslovna poteza (sploh zato, ker so že prilezli na zeleno vejo in v to očitno niso bili prisiljeni zato ker drugače ne bi mogli), ampak hej, saj ni moje podjetje, da bi se sekiral :)

redhat pač služi s tem, da prodajajo podjetjem strežniške rešitve. mislim da so desktop s tem dokončno odpisali. upam da s tem ni odpisan tudi celoten linux desktop.

verjetno bo fedora kar lepa naslednica, ampak tudi druge distribucije bodo prišle na svoj račun - Mandrake in SuSe, pa tudi predvsem ameriške desktop firme - Lindows, Xandoros in Lycoris.

Konec koncev pa bo ena distribucija, ki bo večno ostala free - Debian. Sicer se ta zelo počasi premika kar se tiče stabilnih različic, a tiha voda bregove dere...

||_^_|| ::

ni mi čisto jasno kako bi lahko neko podjetje živelo od tega da razvija in zastonj tala OS.

WhiteAngel ::

Ja, pomoje bo za domace uporabnike vedno bolj zanimiv Debian, za primere, ki potrebujejo podporo (kaksna ful iber podjetja, ka hocejo tuje strokovnjake) bodo pa zazivele RedHat in podobne firme. Hvala bogu, da je kernel isti! (in toplo upam, da tud bo)

njok ::

crtice: s placljivo tehnicno podporo

BSD-jas ::

Glavno, da se glede eCosa nič ne spremeni...

ALiEN ::

Long live Mandrake Linux :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle Unbreakable Linux (in morebitne posledice)

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
123779 (3104) 3p
»

Izšla Fedora 4

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
203614 (2898) cryptozaver
»

Akademske cene Red Hata in Suseja

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
102541 (2541) moj_nick
»

Red Hat Linux 8.0 subscribtion

Oddelek: Operacijski sistemi
71067 (948) Gandalfar
»

Mreža v Linux sistemu

Oddelek: Operacijski sistemi
81688 (1524) MasterMind

Več podobnih tem