»

Sony ustrelil še enega DRM kozla

ZDNet - Ob vseh možnih debaklih z DRM sistemi, ki jih je Sony uspel izvesti (spomnimo se samo slavnega rootkita), se vam verjetno počasi že zeha, a kljub temu zaenkrat ne nameravajo odnehati. Pojavljajo se novice o težavah z ARccOS-om, sistemom za zaščito DVD filmov, ki na začetek diska vstavi pokvarjene podatke. Večina komponentnih predvajalnikov naj bi jih ignorirala, zmotili pa naj bi starejše programe, ki se uporabljajo za izločanje vsebine DVDjev na trdi disk. Kljub zelo plemenitim namenom se je, kot ponavadi, stvar v praksi obrnila proti uporabnikom. Na nekaterih predvajalnikih iz Toshibe, Harman Kardon-a, RCA-ja, Phillips-a in celo Sony-ja ploščki z omenjeno zaščito ne delajo pravilno, zlobni uporabniki pa jih kljub vsemu brez težav nelegalno kopirajo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Microsoft združljiv z Linuxom

Slashdot - Microsoft na podlagi ugotovitev, da ga je Linux tehnološko vsaj dohitel, če že ne prehitel, previdno sklepa zavezništva z nekdanjimi tekmeci. Govoriti o trendu bi bilo predrzno, če se ravno ob tem času ne bi dogajala vrsta sprememb, ki se jih od Microsofta nismo mogli nadejati.

Wall Street Journal piše tudi o obljubi Microsofta, da ne bo uporabljal svojih patentov zoper uporabnike SuSE Linuxa (kar, upajmo, velja za vse različice jedra in drugih programov tudi takrat, ko so zaviti v kako drugo distribucijo), ter o nameri Microsofta in Novella, da skupaj razvijata tehnologije, ki omogočajo lažje sobivanje obeh operacijskih sistemov v heterogenih računalniških okoljih. Nemara je na oznanitev takšnega partnerstva vplivala tudi nedavna nova ponudba Oracla, ki po novem zagotavlja komercialno podporo za RedHatovih enterprise različic operacijskega sistema Linux.

Novell je od svojega prevzema SuSE Linux pri pomembnih vprašanjih vedno stal za razvijalci Linux jedra. Če nova partnerstva...

76 komentarjev

Oracle Unbreakable Linux (in morebitne posledice)

ZDNet - Pred nekaj dnevi se je na področju open source programske opreme zgodila zanimiva stvar: Oracle je najavil uporabniško podporo Red Hat Linuxu za slabo polovico cene, ki jo za to zahteva Red Hat. V ta namen so najavili "svojo" distibucijo " Unbreakable Linux", ki bo ostala "sinhronizirana" z Red Hatovim Enterprise Linuxom, vendar pa Oralce med drugim obljublja hitrejše kritične popravke... S tem Oracle seveda ogroža Red Hatov glavni vir dohodkov. Red Hat se je danes odzval z odgovorom poimenovanim Unfakeable Linux.

Bolj kot sam dogodek, je zanimiva celotna slika. Poslovni model, kjer je programska oprema brezplačna, plačuje pa se naročnina oziroma podpora, je s tem ogrožen ali pa, recimo, vsaj na prepihu. Pa brez panike, analitiki napovedujejo, da te poteze seveda ne ogrožajo Linuxa kot takega, ampak le pretresajo poslovni model ponudbe komercialnih distribucij, na dolgi rok pa bi naj še najbolj ogrozile zeljnik komu drugemu kot Microsoftu....

12 komentarjev

Microsoft na pragu (r)evolucije?

Slo-Tech - Te dni se je poleg nekaj manjših stvari, povezanih z Microsoftom, dogodilo tudi nekaj večjih in bolj pomembnih. Začelo se je v petek, ko so delnice MSFT padle za ogromnih 11% v enem dnevu. Vzrok temu je bilo Microsoftovo letno poročilo, skupaj z obvestilom "o povečanem vlaganju denarja za boj s konkurenti". Pri tem pa je nastal manjši problem, saj nihče ni hotel pojasniti, kako se ta dodatni denar namerava razporediti. Tako so investitorji ostali zgolj pri špekuliranjih.

Danes pa je Steve Ballmer na MSN Strategic Account Summit, hkrati ob splavitvi Microsoft adCenter, pojasnil nejasnosti glede dodatnega denarja. Gre predvsem za vlaganje v R&D, ter v ideje, ki stojijo za software as a service. Nekaj konkretnih podatkov je na voljo na zdnet.com

A za navadne uporabnike je daleč najbolj zanimiva izjava Steva, da je Microsoft na pragu evolucije iz programskega podjetja v podjetje, ki ponuja medijsko vsebino preko spleta. A če smo nekoliko natančnejši, je resen konkurent kvečjemu...

27 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji

eCos odslej pod okriljem FSF

Slashdot - Odprtokodni operacijski sistem za uporabo v "vgrajenih" sistemih (morda vam bolj domače zveni angleški pojem "embedded systems") eCos (embedded Configurable operating system) je bil doslej v lasti nam dobro znanega linuxaškega podjetja Red Hat. To podjetje, ki je pred časom nehalo skrbeti tudi za eno najpopularnejših "zastonjskih" distribucij Linuxa, se je odločilo, da bo lastništvo in vzdrževanje predalo Fundaciji za prosto programsko opremo FSF. Poteza je bila nekako pričakovana, saj je Red Hat že pred dvema letoma nehal razvijati eCos in so zanj nekaj popravkov in dopolnitev dodajali le prostovoljci.

Pričakujemo lahko, da bo ta poteza dala nov zagon razvoju tega operacijskega sistema, ki je med razvijalci poleg odprtosti znan tudi po majhnem "footprintu" in po tem, da je aplikacije zanj mogoče razvijati tako pod Linuxom kot pod Okni (z nameščenim Cygwinom) in da si bo v konkurenci z embedded Linuxom, Windows CE, QNX in ostalimi izbojeval večji tržni delež.

Uradno novico...

2 komentarja